Da li je Biden slučajno pročitao “instrukcije s telepromptera”?

Netačne su tvrdnje da je američki predsjednik Joe Biden na pres-konferenciji pročitao instrukcije s telepromptera koje nisu trebale biti dio njegovog govora.

Foto: Flickr

Na nekoliko Facebook profila (1, 2, 3) 8.7.2022. godine objavljen je isječak govora predsjednika SAD-a Joea Bidena o reproduktivnim pravima, uz tvrdnju da je Biden pročitao upute s telepromptera koje nisu trebale biti izgovorene:

Ajd što jadnik više ne može da samostalno sklopi smislenu rečenicu, nego što i ova nova taktika da čita sa telepromptera nešto što su mu drugi napisali više ne pali, obzirom da naglas u živom programu izgovara "end of quote" (kraj citata), "repeat the line" (ponovo izgovori poslednji red) i ostala uputstva na koji način da ubjedljivije kaže to što sriče sa ekrana

Tvrdnje da je Biden pročitao uputstvo za govor s telepromptera objavili su istog dana i brojni portali iz regije, kao što su Novosti, Kurir, Borba, Nulta tačka, IN4S i Večernje novosti. 

DŽo Bajden je slučajno pročitao uputstvo na idiotu koji mu je sugerisao da "ponovi rečenicu". (Novosti)  

U članku Novosti navedeno je da je pomoćnica portparolke Bijele kuće Emilie Simons (u članku pogrešno navedena kao portparolka Bijele kuće) pokušala da odbrani Bidena tvrdeći da je on rekao “dozvolite mi da ponovim rečenicu” (let me repeat the line), iako se na snimku ne može čuti da to on i izgovara. 

 

Šta je pisalo na teleprompteru?

Fact-checking portal PolitiFact je u analizi od 12. jula pisao o netačnim tvrdnjama da je Biden pročitao instrukciju s telepromptera koja nije trebala biti dio njegovog govora. 

Biden je na pres-konferenciji govorio o potpisivanju ukaza o zaštiti prava na abortus nakon odluke Vrhovnog suda te zemlje o poništavanju presude u slučaju “Roe v. Wade”, kojom je ovo pravo dovedeno u pitanje. Sporni dio govora odnosio se na stav iskazan u odluci Vrhovnog suda, koji je Biden citirao na sljedeći način:

Jedna od najznačajnijih stvari u vezi s ovom odlukom, po mom mišljenju, jeste stav većine (sudija Vrhovnog suda, op.a), citiram: “Žene...” — ovo je citat iz odluke — “Žene nisu bez izborne ili političke moći. Važno je napomenuti da je postotak žena koje su se registrovale za glasanje i glasale konzistentno veći od postotka muškaraca koji glasaju.” Kraj citata.

U snimcima objavljenim na društvenim mrežama izostavljen je dio u kojem Biden najavljuje da će citirati rečenicu iz odluke Vrhovnog suda. Isječci započinju samim citatom, te napomena “kraj citata” djeluje nelogično jer se pojavljuje izvan konteksta. 

Emilie Simons, pomoćnica portparolke Bijele kuće, dostavila je PolitiFactu kopiju govora koji je bio pripremljen za pres-konferenciju i ispisan na teleprompteru. U tekstu je bila navedena fraza “dozvolite mi da ponovim liniju” (let me repeat that line). PolitiFact nam je ljubazno ustupio navedeni dokument, iz kojeg se vidi da je ova rečenica bila dio govora, to jest da je bilo predviđeno da će je Biden izgovoriti i da nije “slučajno pročitana”. 

Slika: Screenshot teksta koji je Bidenu bio prezentovan na teleprompteru tokom konferencije 

Biden je, pak, pri čitanju teksta preskočio riječi “dopustite mi”, te je inicijalna tvrdnja Emilie Simons, da je Biden izgovorio cijelu rečenicu, netačna – kao i navod u transkriptu govora koji je objavila Bijela kuća. 

[Dozvolite mi da] ponovim rečenicu:
“Žene nisu bez izborne...”i/ili političke – “ili” – da budem precizan; ne “i/ili” — “...ili političke moći.”

Bidenovi verbalni gafovi često su prilika za komentare njegovih kritičara kako on nije sposoban da obavlja predsjedničku dužnost, navodi PolitiFact, uz napomenu da je trenutni predsjednik SAD-a mucao kao dijete, mada je za Axios 2019. godine kazao da njegovi gafovi nisu vezani za mucanje, nego su prosto pogreške u govoru. 

Joe Biden je, dakle, u govoru izostavio dio rečenice ispisan na teleprompteru, ali nije pročitao upute koje nije trebao pročitati, kako se tvrdi u objavama na društvenim mrežama i portalima, te ove tvrdnje ocjenjujemo kao dezinformaciju.   

Napomene:

5.8.2022: Portali Kurir i Novosti (u jednom od analiziranih članaka) su ispravili netačne navode u člancima, pa im dajemo i ocjene ispravljeno.

8.8. 2022: Portal Večernje novosti je ispravio netačne navode u članku, te mu dodajemo i ocjenu ispravljeno.

1.9.2022: Portal Novosti je i u drugom ocijenjenom članku unio ispravku. Shodno tome, i taj članak dobija ocjenu ispravljeno.

(Amar Karađuz i Alena Beširević, Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Redakcija Objavljeno: 04. 08. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
BH Pošta ne prodaje izgubljene pakete

Nakon online prevare o prodaji izgubljenog prtljaga sa sarajevskog aerodrom...

Lažna vijest
Lažna vijest
Ne treba odlagati presijecanje pupčane vrpce sat od porođaja

Na društvenim mrežama viralne su objave u kojima se netačno tvrdi da treba...

Lažna vijest Teorija zavjere
Prenošenje lažnih vijesti
Ne postoji “novo Facebookovo pravilo” o korištenju objavljenih sadržaja korisnika/ca

Korisnici/e Facebooka godinama objavljuju “izjave” u kojima ovoj mreži zabr...

Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me