Da li se Amerikanci koji primaju socijalnu pomoć pozivaju da ratuju u Ukrajini?

Nekoliko Twitter korisnika/ca podijelilo je sliku navodnog postera na kome se Amerikanci koji primaju socijalnu pomoć pozivaju da se priključe Međunarodnoj legiji obrane Ukrajine. Ovakav poziv ipak ne postoji.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Na Twitteru je 3. aprila 2023. godine objavljena fotografija navodnog postera na engleskom jeziku putem kog se osobe koje primaju socijalnu pomoć pozivaju da se priključe Međunarodnoj legiji obrane Ukrajine. Poster je objavljen uz opis:  

Umoran si od života na socijali?
Pridruži se Međunarodnom legionu za odbranu Ukrajine. 
Status stranog dobrovoljca (?!)
Zdravstveno osiguranje.
Mesečna isplata.
P.S.: Sahrana je besplatna.

Opis je, ustvari, prevod teksta koji je ispisan na plakatu (izuzev “P.S.: Sahrana je besplatna”). Na plakatu je naveden i kontakt-telefon, kao i logo Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine i logo Međunarodne legije obrane Ukrajine. Čini se kao da je postavljen na zidu ili panou na kome se mogu vidjeti i drugi posteri. Budući da je na nekima od njih ispisano “Idaho department of labor”  (Odjel rada Idaho), kao i da su svi napisani na engleskom jeziku, jasno je da se implicira da se navodni poziv odnosi na stanovnike Sjedinjenih Američkih Država.

Navodni poster pronašli smo na još dva Twitter naloga (1, 2). U opisima ovih objava konkretno se tvrdi da su plakati postavljeni “na ulicama Amerike”, odnosno da “SAD pozivaju beskućnike da se pridruže legiji da se bore u Ukrajini”.

 

Šta su činjenice?

 

Slika navodnog plakata na kome se Amerikanci koji primaju socijalnu pomoć pozivaju da se priključe Međunarodnoj legiji obrane Ukrajine dijelila se i na drugim jezicima. O tome su pisale brojne strane platforme za provjeru činjenica: StopFake, USA Today, Reuters, Snopes i Lead Stories.

Iz Ambasade Ukrajine u Sjedinjenim Američkim Državama i Međunarodne legije obrane Ukrajine demantovali su da takav poziv postoji. 

Međunarodna legija obrane Ukrajine je vojna jedinica formirana nakon početka ruske invazije u februaru, a koja se sastoji od stranih dobrovoljaca. Telefonski broj sa postera zaista je naveden na stranici Legije kao kontakt za osobe iz Sjedinjenih Američkih Država. Oleksandr Shahuri, portparol Legije, demantovao je za USA Today da postoji kampanja u kojoj se Amerikanci koji primaju socijalnu pomoć pozivaju da se priključe jedinici:

“Koliko ja znam, niko u Oružanim snagama Ukrajine, ili bilo kojoj drugoj grani ukrajinske vojske, uključujući Međunarodnu legiju, nije pokrenuo nikakvu promotivnu kampanju tog tipa”, rekao je Shahuri u e-mailu. 

“Obratili smo se našim kolegama iz drugih vladinih odjela i oni su takođe potvrdili da nisu izdali takve oglase.”

Ni na stranici Legije ne postoje nikakve informacije o pozivu upućenom osobama koje primaju socijalnu pomoć. Na stranici postoje detaljna uputstva, ali i uslovi za strance koji žele da se bore u Legiji. Legiji se mogu pridružiti oni koji nemaju kazneni dosje, imaju između 18 i 60 godina i iskustvo u ratu. Kao adrese na koje treba da se obrate dobrovoljci navedene su ukrajinske ambasade, gdje se sa zainteresovanim radi intervju. Po dolasku u Ukrajinu, oni potpisuju ugovor i pridružuju se Međunarodnoj legiji obrane Ukrajine. Prema pisanju američkih medija, oni dobijaju plate, o čijoj se visini različito izvještava (link, link).  

Ukrajinska ambasada u Sjedinjenim Američkim Državama takođe je za Reuters demantovala da je poster dio kampanje usmjerene na Amerikance koji primaju socijalnu pomoć.

Međutim, Halyna Yusypiuk, portparolka Ambasade u Washingtonu, rekla je za Reuters u e-mailu: “Ni ukrajinski MVP [Ministarstvo spoljnih poslova], ni MOD [Ministarstvo odbrane], ni Ambasada nikada nisu proizveli materijale koji reklamiraju regrutovanje američkih državljana u Legiju.”

Yusypiuk je takođe rekla da lokalne vlasti istražuju plakat.

U Sjedinjenim Američkim Državama poster se dijelio i uz tvrdnje da je istaknut u njujorškoj podzemnoj željeznici. Sean Butler, portparol Uprave za gradski promet New Yorka (MTA), rekao je za Reuters:

“Čini se da ovo nije predmet postavljen unutar MTA mreže i nema dozvolu  za postavljanje u MTA mreži. Stoga, ako bi ga primijetio zaposlenik MTA-e, bio bi predmet uklanjanja.”

Slika čovjeka koji spava u vozu, iskorištena u navodnom posteru, potekla je sa stranice sa stock  fotografijama i videosnimcima Pixel, gdje ju je objavio korisnik Timur Weber. Ista osoba prikazana je u nizu drugih fotografija, ali videosnimaka ovog korisnika.

Shodno navedenim činjenicama, prvo pojavljivanje navodnog postera na kome se osobe koje primaju socijalnu pomoć pozivaju da se priključe Međunarodnoj legiji obrane Ukrajine ocjenjujemo kao lažnu vijest. Ostala pojavljivanja dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Manojlović Objavljeno: 27. 04. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 7 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Negiranje državnosti, rat u Gazi i porijeklo “crnog petka”

U posljednjoj sedmici novembra bavili smo se netačnim navodima u vezi s Dan...

Teorija zavjere
Nema medikamenata za sterilizaciju u brzoj hrani

Teoretičari/ke zavjere koji šire izmišljene priče o “planovima elite” da dr...

Teorija zavjere
Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me