Da, pacijenti stariji od 60 godina se i dalje priključuju na respiratore u Italiji

Portal Kurir prvi je prenio izjavu doktora iz Italije o tome da se u Italiji pacijenti stariji od 60 godina više ne stavljaju na respiratore. Doktor čija je izjava citirana, nakon što su mediji širom svijeta manipulativno i netačno prenijeli njegovu izjavu, naknadno je svoje riječi pobliže objasnio i demantovao navode o tome da se pacijenti stariji od 60 godina “ne stavljaju na respitratore”.

Intervju doktora Gai Pelega 25. marta 2020. godine na našem govornom području prvi je objavio portal Kurir, nakon čega su članak prenijeli i portali Mondo, Novi život, Ekstremno i nekoliko drugih. Članak je na portalu Kurira objavljen pod sljedećim naslovom:

ISPOVEST DOKTORA IZ BOLNICE U PARMI: Starije od 60 godina više ne stavljamo na respiratore

U članku je prenesen citat, kako se navodi, “Izraelskog doktora koji radi u bolnici u Parmi”, a koji je “za izraelski TV kanal N12” izjavio da je situacija u bolnicama katastrofalna, te da su dobili uputstvo da pacijente koji imaju više od 60 godina više ne stavljaju na respiratore zbog manjka ovih uređaja.

Situacija u bolnicama je katastrofalna. Ona se ne popravlja, već se pogoršava. Dobili smo uputstva da starije od 60 godina više i ne stavljamo na respiratore, jer ih nema dovojno za sve kojima su potrebni. 

Hrvatski portal za provjeru činjenica Faktograf pisao je o ovoj tvrdnji doktora Gai Pelega. Vijest se zapravo prvi puta pojavila na portalu Jerusalem Post 23. marta 2020. godine, pod naslovom "Izraelski liječnik u Italiji: Više ne pomažemo onima starijima od 60"

Doktor Gai Peleg jeste dao intervju 22. marta 2020. godine za izraelsku televiziju Channel 12. Međutim, kako je naveo Faktograf, “izraelski liječnik koji radi u Parmi nije za Canal 12 izjavio kako je donesena odluka da se stariji od 60 neće priključivati na respiratore, već je prepričavao svoja iskustva iz bolnice na sjeveru Italije.”

Govoreći o iskustvima trijaže, dr. Gai Peleg je 22. ožujka za Canal 12 kazao kako je od kolega liječnika čuo da, kad moraju birati koji će pacijenti biti spojeni na respirator, prednost daju onima mlađima od 60.
Dr. Peleg, međutim, nije rekao da je donesena odluka kako se stariji od 60 neće spajati na respiratore

Nakon što su se izjave doktora Pelega počele prenositi medijima širom svijeta na manipulativan način, pripisujući mu izjavu koji nije izgovorio, Jerusalem Post ga je ponovo kontaktirao. Kako je Faktograf naveo, Pelega je za Jerusalem Post naknadno dodatno pojasnio svoju izjavu.

“Pacijenti stariji od 60 godina, isto kao i svi drugi pacijenti, primaju odgovarajući tretman, uključujući i kisik”. Dodao je kako je točno da nedostaje respiratora, ali se ulažu napori da se spasi sve pacijente.

Shodno tome, Kurir, kao izvor vijesti na našem govornom području, zbog netačne tvrdnje da italijanske bolnice osobe starije od 60 godina više ne stavljaju na respiratore, odnosno zbog izmišljene izjave doktora Pelega, dobija ocjenu lažna vijest

Svi portali koji su prenijeli članak sa Kurira, za to dobijaju ocjenu prenošenje lažne vijesti

Nakon objave Faktografove analize, Slobodna Dalmacija je objavila demantij, te shodno tome dobija ocjenu demantirano

Napomena 24.12.2020.

Redakcija portala Kurir nas je obavijestila o ispravkama unešenim u prvobitni članak, zbog čega mu je dodijeljena i ocjena ispravljeno.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 06. 04. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Netačne i opasne tvrdnje o tumorima, teorije zavjere i lažne nagradne igre

Tokom prethodne sedmice predmet naše pažnje bile su netačne tvrdnje o tumor...

Lažna vijest
Fotografija Ronalda s Kur’anom je fotošopirana

Na društvenim mrežama kruži fotošopirana fotografija fudbalera Cristiana Ro...

Lažna vijest
Lažna vijest
Snimak prikazuje vojnu opremu koja se iz Evrope vraća u SAD, ne obratno

Na društvenim mrežama dijeli se snimak koji navodno prikazuje vojnu opremu...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me