Da, pacijenti stariji od 60 godina se i dalje priključuju na respiratore u Italiji

Portal Kurir prvi je prenio izjavu doktora iz Italije o tome da se u Italiji pacijenti stariji od 60 godina više ne stavljaju na respiratore. Doktor čija je izjava citirana, nakon što su mediji širom svijeta manipulativno i netačno prenijeli njegovu izjavu, naknadno je svoje riječi pobliže objasnio i demantovao navode o tome da se pacijenti stariji od 60 godina “ne stavljaju na respitratore”.

Ocijenjeni članci
Kurir Lažna vijest; Slobodna Dalmacija Prenošenje lažnih vijesti; Demantirano; Source.ba Prenošenje lažnih vijesti; Demantirano; Novi Život Prenošenje lažnih vijesti; Ekstremno Prenošenje lažnih vijesti; Mondo.me Prenošenje lažnih vijesti; Magazin.ba Prenošenje lažnih vijesti; Danasnje Prenošenje lažnih vijesti; Demantirano; Srbija24 Prenošenje lažnih vijesti; Demantirano;

Intervju doktora Gai Pelega 25. marta 2020. godine na našem govornom području prvi je objavio portal Kurir, nakon čega su članak prenijeli i portali Mondo, Novi život, Ekstremno i nekoliko drugih. Članak je na portalu Kurira objavljen pod sljedećim naslovom:

ISPOVEST DOKTORA IZ BOLNICE U PARMI: Starije od 60 godina više ne stavljamo na respiratore

U članku je prenesen citat, kako se navodi, “Izraelskog doktora koji radi u bolnici u Parmi”, a koji je “za izraelski TV kanal N12” izjavio da je situacija u bolnicama katastrofalna, te da su dobili uputstvo da pacijente koji imaju više od 60 godina više ne stavljaju na respiratore zbog manjka ovih uređaja.

Situacija u bolnicama je katastrofalna. Ona se ne popravlja, već se pogoršava. Dobili smo uputstva da starije od 60 godina više i ne stavljamo na respiratore, jer ih nema dovojno za sve kojima su potrebni. 

Hrvatski portal za provjeru činjenica Faktograf pisao je o ovoj tvrdnji doktora Gai Pelega. Vijest se zapravo prvi puta pojavila na portalu Jerusalem Post 23. marta 2020. godine, pod naslovom "Izraelski liječnik u Italiji: Više ne pomažemo onima starijima od 60"

Doktor Gai Peleg jeste dao intervju 22. marta 2020. godine za izraelsku televiziju Channel 12. Međutim, kako je naveo Faktograf, “izraelski liječnik koji radi u Parmi nije za Canal 12 izjavio kako je donesena odluka da se stariji od 60 neće priključivati na respiratore, već je prepričavao svoja iskustva iz bolnice na sjeveru Italije.”

Govoreći o iskustvima trijaže, dr. Gai Peleg je 22. ožujka za Canal 12 kazao kako je od kolega liječnika čuo da, kad moraju birati koji će pacijenti biti spojeni na respirator, prednost daju onima mlađima od 60.
Dr. Peleg, međutim, nije rekao da je donesena odluka kako se stariji od 60 neće spajati na respiratore

Nakon što su se izjave doktora Pelega počele prenositi medijima širom svijeta na manipulativan način, pripisujući mu izjavu koji nije izgovorio, Jerusalem Post ga je ponovo kontaktirao. Kako je Faktograf naveo, Pelega je za Jerusalem Post naknadno dodatno pojasnio svoju izjavu.

“Pacijenti stariji od 60 godina, isto kao i svi drugi pacijenti, primaju odgovarajući tretman, uključujući i kisik”. Dodao je kako je točno da nedostaje respiratora, ali se ulažu napori da se spasi sve pacijente.

Shodno tome, Kurir, kao izvor vijesti na našem govornom području, zbog netačne tvrdnje da italijanske bolnice osobe starije od 60 godina više ne stavljaju na respiratore, odnosno zbog izmišljene izjave doktora Pelega, dobija ocjenu lažna vijest

Svi portali koji su prenijeli članak sa Kurira, za to dobijaju ocjenu prenošenje lažne vijesti

Nakon objave Faktografove analize, Slobodna Dalmacija je objavila demantij, te shodno tome dobija ocjenu demantirano

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 06. 04. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 7 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Matrixworld i kompilacija teorija zavjere o osnivaču Svjetskog ekonomskog foruma

Teorije zavjere o Klausu Schwabu, osnivaču Svjetskog ekonomskog foruma, nis...

Lažna vijest Dezinformacija Teorija zavjere
Lažna vijest
Teorije zavjere o pandemiji kao “strategija” za prodaju ulja slatkog pelina

Na Facebook profilu Dr. Alen Azarić objavljen je video u kome ovaj nadrilje...

Lažna vijest Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Pseudonauka Teorija zavjere
Lažna vijest
Stari most u Mostaru nije “zasijao” u čast Maradone

Nekoliko portala u Bosni i Hercegovini objavilo je sliku Starog mosta u Mos...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me