Raskrinkavanje.ba

Danski fudbaler Christian Eriksen nije vakcinisan, kako se tvrdi na društvenim mrežama

Nakon što je fudbaler Christian Eriksen doživio srčani udar na utakmici između Danske i Finske, na društvenim mrežama počele su se širiti netačne tvrdnje da je vakcinisan. Njegov kolaps sa vakcinacijom protiv Covid-19 povezao je i portal Nulta tačka. Ove glasine demantovali su iz Intera, kluba u kome Eriksen nastupa.

Na Facebook stranici Out Of Office 12.6.2021. godine objavljena je fotografija sa opisom u kome se srčani udar, koji je danski fudbaler Christian Eriksen taj dan doživio na utakmici između Danske i Finske, dovodi u vezu sa njegovom navodnom vakcinacijom:

Brzinom munje proširila se vijest o danskom igraču Christianu Eriksonu koji je kolabrirao tijekom utakmice Eura između Finske i Danske.

S obzirom da su službeni mediji i UEFA nakon događaja napravili korak nazad i umjesto da informiraju gledatelje o razvoju zdravstvenog stanja Eriksona napravili korak nazad te prekinuli prijenos bez ikakvih informacija putem društvenih medija ljudi su počeli postavljati pitanje je li Christian Eriksen primio cjepivo protiv Corone?

Neslužbena informacija je da je Eriksenu nakon što je kolabrirao postavljena dijagnoza upale srčanog mišića, a upravo je to jedna od nuspojava koje se pojavljivala kod osoba koje su se cijepile.

Christian Eriksen po dostupnim informacijama kao i ostali igrači Intera primio je cjepivo barem po izjavi koju se prenjeli mediji 18.03. gdje je službeni doktor Intera Volpi izjavio: "Sad su svi cijepljeni"

Kao dokaz koji potvrđuje da je doktor Intera izjavio da su svi igrači vakcinisani, objavljen je screenshot na kome je vidljiv naslov teksta sa sajta Calciomercato.com, koji je objavljen 18. maja.

 

Nakon što je kao dokaz za vakcinaciju priložen članak od 18. maja, na istoj stranici, nakon nešto više od sat, objavljena je nova fotografija u čijem se opisu ovaj put tvrdi da je Eriksen vakcinisan Pfizer vakcinom 31.5.2021.

Prema zadnje dostupnim informacijama saznajemo da se Christian Eriksen cijepio Pfizerovim cjepivom 31.05.2021.

Informacija je prenešena putem Radio Sportive od strane liječnika Interove mončadi.

Informaciju da je Erikson vakcinisan 31. maja pronašli smo i na drugim Facebook profilima (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7). U većini takvih objava, ovaj se put kao dokaz navodi tvrdnja da je tu informaciju “šef medicinske službe Intera potvrdio na radiju Sportiva”.

Kolaps danskog fudbalera tokom utakmice su i pojedini mediji doveli u vezu s navodnom vakcinacijom protiv Covid-19. Tako je portal Nulta tačka 12.6.2021. objavio članak sa naslovom:

OVO je možda krucijalni dokaz! Trener DANSKE fudbalske reprezentacije pre turnira pozvao da sve svi timovi vakcinišu!

U članku se navodi da je trener danske fudbalske reprezentacije Kasper Hjulmand kritikovao UEFU jer nije “obavezala“ da se vakcinišu svi fudbaleri koju nastupaju na Evropskom prvenstvu koje se trenutno održava. Na osnovu toga, autor članka izvodi zaključak da danski trener ne bi dozvolio da njegov tim ne bude “siguran”, tj. nevakcinisan.

Naime, samo nekoliko dana pred početak prvenstva, trener Danske fudbalske reprezentacije Kasper Hjulmand kritikovao je UEFU što su preneli relevantni strani mediji.

Hjumland je 9. juna izjavio da je UEFA uradila lošu stvar jer nije obavezala sve reprezentacije da vakcinišu svoje igrače te naravno u nastavku intervjua “kukao” kako je sve to opasno po učesnike na turniru.

UEFA nije eksplicitno tražila da se svi igrači vakcinišu ali su mnogi timovi to uradili pred početak grupne faze turnira.

Kako se da videti u izjavama trenera ove reprezentacije Danska nije vakcinisala svoje igrače ali se obavezala da će to uraditi pred početak grupne faze turnira no ono što potkrepljuje sumnje da je Eriksen vakcinisan jeste izjava samog trenera danske reprezentacije koji je kritkovao UEFU jer čekajte, ako on kritikuje UEFU jer nisu obavezali sve igrače da se vakcinišu to znači da je on striktan i da sigurno neće dozvoliti da njegov tim ne bude “siguran” tj. nevakcinisan.

Portal navodi da ne isključuje mogućnost da Eriksen nije vakcinisan, no to bi, kako se navodi u  članku, trebalo da potvrdi sam fudbaler. Informacije koje stižu iz drugih izvora, a koje dematuju da je ovaj fudbaler vakcinisan, Nulta tačka naziva lažnim vijestima.

Bez obzira na navode, možda je u pitanju nešto treće, možda nije ni vakcini ni korona ali svakako prenošenje informacija kako Eriksen sigurno nije vakcinisan ne samo da “smrdi” na lažnu vest već to svakako jeste i takva će ostati dok sam Eriksen ne progovori o tome ili u nekom slučaju ne ispliva neka fotografija sa vakcinalnog punkta.

 

Da li je Eriksen vakcinisan 31. maja? 

 

Danski fudbaler Christian Eriksen srušio na teren, ostavši bez svijesti, u 42. minuti utakmice između Danske i Finske, koja je odigrana u prvom kolu grupne faze Evropskog prvenstva. Kako su kasnije rekli iz medicinskog tima danske reprezentacije, Eriksen je pretrpio srčani udar. 

Istog dana, na društvenim mrežama krenule su glasine da je danski fudbaler bio vakcinisan, te da je to razlog njegovog kolapsa. Ovakve objave dijelile su se na različitim jezicima, a u većini se navodi da je Eriksen vakcinisan vakcinom proizvođača Pfizer 31. maja, te da je to u izjavi za italijanski Radio Sportiva (1, 2, 3, 4) navodno potvrdio šef medicinskog tima Intera, kluba u kome Eriksen nastupa,

Ipak, Radio Sportiva se ubrzo oglasio na svom Twitter profilu, demantujući te navode.

Informacija u spomenutom tweetu je lažna. Nikada nismo prenijeli nikakvo mišljenje medicinskog osoblja Intera o stanju Christiana Eriksena. Molimo autora tweeta da ukloni sadržaj jer ćemo u protivnom biti prisiljeni poduzeti mjere. https://twitter.com/Mumbomania/status/1403811431871549442

      

Tweet čiji je link podijeljen više nije dostupan.

Informaciju da je Eriksen vakcinisan i da njegov kolaps ima bilo kako veze sa Covid-19, za italijanski Rai Sport demantovao je Giuseppe Marotta, direktor Intera. Njegovu izjavu prenijeli su brojni svjetski mediji, među kojima i Reuters.

Marotta je odbacio te navode.

“Nije imao Covid, a nije bio ni vakcinisan”, rekao je za Rai Sport.

Kazao je i da je Eriksen pod nadzorom danskog medicinskog osoblja i da je na njima bilo da objave informaciju, ali je Inter bio u kontaktu s njima.

“Mogu reći da je medicinsko osoblje Intera s njima u kontaktu od samog početka”.        

Informaciju da danski fudbaler nije vakcinisan prenijeli su i mediji na našem govornom području (1, 2, 3).

Kako Mondo navodi, autor tweeta sa izmišljenom izjavom doktora Intera, da je “Eriksen primio Fajzer vakcinu 31. maja”, obrisao je taj tweet, citirao objavu radiostanice i dodao: “Moj izvor je možda bio lažan. Samo sam nedovoljno siguran”.

Tvrdnje da je Danac vakcinisan 31. maja vakcinom Pfizer opovrgao je i fact-checking portal Faktograf.

 

Šta je Piero Volpi, šef medicinskog tima Intera, 18. maja rekao o vakcinaciji fudbalera ovog kluba?

 

Italijanska La Gazzetta dello Sport je 18. maja, povodom osvajanja titule u italijanskom prvenstvu, objavila intervju sa šefom medicinskog tima Intera Pierom Volpijem, pod naslovom “Prof Volpi: Pet hiljada briseva i povrede na minimumu, tako je rođen skudeto”.

U podnaslovu članka izdvojena je rečenica u kojoj Volpi kaže da će početkom naredne sezone svi fudbaleri biti vakcinisani.

 Glavni doktor Intera: “U martu najteži trenutak. Svi vakcinisani početkom sljedeće sezone”

Govoreći o izazovima takmičenja u uslovima pandemije i o tome kakav je bio odnos sa igračima, šef medicinskog tima Intera je u intervjuu, između ostalog, rekao:

 Još da kažem, ne postoji kategorija na svijetu, čak ni mi doktori, koja je prošla tako temeljan skrining kao što je fudbal. Bilo bi dobro ne rasuti ovo blago: ono što je urađeno može biti naučni materijal koji će se istraživati u budućnosti, kao i model koji treba slijediti. U svakom slučaju, u sljedećem prvenstvu igrači će se i dalje nadzirati. Ali na početku prvenstva svi će biti vakcinisani.       

Dakle, iz intervjua koji je objavila La Gazzetta dello Sport jasno je da Volpi nije rekao da su svi fudbaleri italijanskog kluba vakcinisani, već da će se to desiti do početka naredne sezone. 

Intervju je objavio sajt Calciocermato.com sa izmijenjenim i netačnim naslovom u kome su Volpiju pripisane riječi koje on, zapravo, nije izgovorio:

Doktor Volpi: 'Malo povreda i 5000 briseva, tako je rođen Scudetto. U martu najteži dani, sada svi vakcinisani '

Screenshot ovog netačnog naslova objavljen je na Facebook stranici Out of office kao dokaz da su fudbaleri Intera, pa tako i Danac Christian Eriksen, vakcinisani.

 

Kritike danskog trenera na račun UEFA-e nisu dokaz da su danski fudbaleri vakcinisani
 

O kritikama koje je na račun UEFA-e iznio trener danskih fudbalera, a na koje se referira portal Nulta tačka, izvijestili su i mediji na engleskom govornom području.

U članku portala Sport Finding navodi se da je Kasper Hjulmand kritikovao UEFA-u jer nije obezbijedila vakcine za sve fudbalske timove koji učestvuju na prvenstvu, a ne, kako to tvrdi Nulta tačka, zato što nije “obavezala” sve timove da se vakcinišu.

Danski fudbalski trener Kasper Hjulmand kritikovao je u srijedu UEFA-u zbog toga što nije obezbijedila vakcine svim učesnicima Euro kupa, a kao primjer naveo je Međunarodni olimpijski komitet (IOC).

Ako pogledate ukupno, to su mali iznosi. Većina (evropskih) zemalja vakciniše rizične grupe. Niko ne želi vakcinu koja ide nekome kome je najpotrebnija, ali mi nismo u toj situaciji. Nadao sam se da ćemo učiniti isto što i IOC, požalio se Hjulmand na pres-konferenciji.

U članku se dodatno navodi da danski fudbaleri nisu vakcinisani u svojoj zemlji, ali ostavlja mogućnost da su vakcinisani u zemljama iz kojih su klubovi u kojima nastupaju. 

Danska je, kao i većina zemalja koje se takmiče na turniru, odbila vakcinisati svoje igrače prije nego što dođe red na njihovu starosnu grupu, iako su neki vakcinisani u zemljama u kojima se takmiče sa svojim klubovima.     

O ovome su pisali i danski mediji (link).

Dakle, pomenuta izjava ni na koji način ne podupire tezu i pretpostavku koju iznosi portal Nulta tačka, a prema kojoj danski trener ne bi dozvolio da fudbaleri danske reprezentacije budu nevakcinisani. Pored toga, kako smo prethodno naveli, iz italijanskog kluba potvrdili su da Eriksen nije vakcinisan.

Budući da je predsjednik Intera demantovao da je Eriksen vakcinisan, a Radio Sportiva da je   šef medicinskog tima kluba to za njih izjavio, tvrdnja da je danski fudbaler primio vakcinu Pfizer 31. maja, čije smo prvo pojavljivanje pronašli na Facebook stranici Out Of Office, dobija ocjenu lažna vijest. Ostala pojavljivanja dobijaju ocjenu prenošenje lažne vijesti.

Istu ocjenu dobija i tvrdnja objavljena na istoj stranici, o tome da je Piero Volpi 18. maja za medije izjavio da su svi fudbaleri Intera, uključujući i Eriksena, vakcinisani. Šef medicinskog tima italijanskog prvaka u intervjuu za La Gazzettu dello Sport rekao je da će od sljedeće sezone svi fudbaleri biti vakcinisani.

Činjenica da je trener danske fudbalske reprezentacije Kasper Hjulmand kritikovao UEFU zato što nije obezbijedila vakcine za učesnike Evropskog prvenstva ni na koji način ne upućuje na zaključak da su danski fudbaleri vakcinisani. Značajan broj zemalja, među kojima je i Danska, nisu vakcinisali svoje fudbalere jer ne spadaju u starosnu skupinu koja ima prioritet prilikom vakcinacije. Zbog manipulativnog i netačnog prenošenja izjave trenera danske reprezentacije, iznošenja pretpostavke o vakcinaciji bez ikakvog dokaza, ali i proglašavanja svih demantija “lažnim vijestima”, članak portala Nulta tačka također dobija ocjenu lažna vijest. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 12.06.2021

Nulta tačka: OVO je možda krucijalni dokaz! Trener DANSKE fudbalske reprezentacije pre turnira pozvao da sve svi timovi vakcinišu!

Od kada je juče u sred fudbalske utakmice na šampionatu Evrope između Danske i Finske, danski fudbaler Kristian Eriksen pao na zemlju u sred meča, na...

  • Lažna vijest
Lažna vijest 22.06.0021

Facebook profili i stranice: Facebook stranica Out Of Office

Brzinom munje proširila se vijest o danskom igraču Christianu Eriksonu koji je kolabrirao tijekom utakmice Eura između Finske i Danske.

  • Lažna vijest
Lažna vijest 12.06.2021

Facebook profili i stranice: Facebook stranica Out Of Office: Prema zadnje dostupnim informacijama saznajemo da se Christian Eriksen cijepio Pfizerovim cjepivom 31.05.2021.

Prema zadnje dostupnim informacijama saznajemo da se Christian Eriksen cijepio Pfizerovim cjepivom 31.05.2021.

  • Lažna vijest