Raskrinkavanje.ba

Deepfake: Senad Hadžifejzović ne promoviše preparate za hipertenziju i hemoroide

Na Facebooku se dijele “deepfake” videosnimci na kojima bh. novinar Senad Hadžifejzović navodno promoviše preparate protiv visokog pritiska i hemoroida.

Foto: Raskrinakvanje.ba

Na Facebook stranici BioHerbal+ 7.10.2023. godine objavljena su dva videosnimka (ovdje i ovdje). U jednom od njih voditelj “Centralnog dnevnika” FACE televizije Senad Hadžifejzović navodno preporučuje upotrebu kapsula za snižavanje krvnog pritiska i čišćenje krvnih sudova, dok u drugom preporučuje “lijek” za hemoroide.

Oba snimka odaju utisak vjerodostojnosti, s obzirom na to da prikazuju Hadžifejzovića u televizijskom studiju “Centralnog dnevnika” kako priča svojim prepoznatljivim glasom o navedenim preparatima i navodnom vlastitom iskustvu sa zdravstvenim tegobama.

U videosnimku u kojem se promoviše preparat za snižavanje krvnog pritiska HeartClean Hadžifejzović navodno govori sljedeće: 

Uz pomoć doktora kojeg sam doveo u emisiju, saznao sam za HeartClean kapsule Deutsche Nutrition i počeo sa korištenjem. Nakon što sam ispio kompletnu terapiju na doktorovu preporuku, moj krvni pritisak se stabilizovao, doveo u stanje normale. 

U drugom snimku, u kojem se promoviše “lijek” protiv hemeroida HemoClean, Hadžifejzović navodno govori o tome da je neimenovani doktor prvi put u njegovoj emisiji predstavio metodu liječenja svraba, bola, peckanja ili krvarenja izazvanog hemoroidima te da ovaj “njemački lijek” ne samo da će pomoći nego se hemoroidi nikada neće vratiti. 

Objave ovih snimaka na Facebooku ne sadrže nikakav opis, ali klik na opciju “Learn more” ili “Saznaj više”, koja se nalazi ispod snimaka, vodi na web stranice heartcleanbih.store, odnosno hemocleany.store. Na ovim se linkovima nalaze navodni tekstualni intervjui Senada Hadžifejzovića s doktorom Aleksandrom Miloševićem u kojima se “govori” o biopreparatu protiv hipertenzije HeartClean, odnosno “lijeku” protiv hemoroida HemoClean. I jedna i druga stranica, iako se nalaze na različitim linkovima, prikazuju istu stvar - navodni portal FACE televizije.

 

Deepfake snimak

Videosnimci u kojima Senad Hadžifejzović navodno preporučuje navedene preparate ipak nisu autentični. Oni su napravljeni uz pomoć tehnologije (vještačke inteligencije) tako da izgledaju i zvuče kao da Hadžifejzović zaista izgovara riječi koje se čuju. Međutim, nisu u pitanju njegove stvarne izjave, već napisani tekst koji je tehnologija “izgovorila” njegovim glasom. Takvi snimci nazivaju se deepfake snimcima

Riječ je o mašinski generisanim klipovima ili slikama u kojima se određenim akterima mijenjaju lice, tijelo ili glas, čineći tako da oni rade ili govore stvari koje nikada nisu uradili ili rekli, objašnjeno je na stranici Instituta Poynter. 

Hadžifejzović je u “Centralnom dnevniku” koji je emitovan 7.10.2023. godine opovrgnuo da je na snimku na kojem se promoviše preparat za hipertenziju zaista on, a na portalu FACE televizije 8. oktobra objavljen je i članak o tome. 

OPREZ! Ovo nije Senad Hadžifejzović! Umjetna inteligencija lažirala Hadžifejzovićev glas!

(...)

Naime na internetu se pojavila reklama, nije prva, nečega što navodno ja reklamiram. Umjetna inteligencija, ne znam kako to rade kriminalci s njom, uzela moj glas i facu napravila reklamu kao da ja govorim taj tekst.  

U prilogu “Centralnog dnevnika” prikazan je videosnimak u kojem Hadžifejzović navodno reklamira preparat HeartClean te je potvrđeno da je on lažan.

Ovo jeste Senad Hadžifejzović. Njegov glas i lik, ali riječi i videosnimak su lažni.

Budući da bh. novinar nije promovisao HeartClean, može se zaključiti da Hadžifejzović nije promovisao ni “lijek” za hemoroide HemoClean, s obzirom na to da je također riječ o deepfake videosnimku objavljenom na istoj Facebook stranici.

Ovakvi snimci, koji su rezultat razvoja tehnologije, vještačke inteligencije i algoritama mašinskog učenja, sve su češća pojava i predstavljaju sve veći izazov za konzumente medijskog sadržaja, s obzirom na to da kvalitet deepfake snimaka i slika postaje sve bolji.

Međutim, deepfake videosnimke i dalje je moguće “provaliti” uz pomoć nekih natuknica, navodi Poynter. Treba gledati da li se izgovorene riječi poklapaju s pokretom usta aktera/ke na snimku, da li se u tonskom zapisu može čuti da osoba pravi pauze da udahne zrak, da li se u očima može vidjeti konzistentan odraz okruženja, da li osoba trepće ili uopšte pomjera oči i slično. Upravo neke od ovih karakteristika “odale” su i video s Hadžifejzovićem, koji na snimku nije pravio pauze između riječi i rečenica i kojem se pokreti usana nisu u potpunosti poklapali s riječima koje je navodno izgovarao.

Pored navedenog, podaci o samoj Facebook stranici BioHerbal+ na kojoj su snimci objavljeni pokazuju da nije riječ o kredibilnom izvoru. Stranica je pokrenuta istog dana kada su se i pojavile prve objave sa snimcima Senada Hadžifejzovića (7. oktobra), a u biblioteci oglasa  može se vidjeti da stranica već posjeduje na desetine plaćenih oglasa za prodaju različitih preparata, od kojih se na nekim nalaze i deepfake sadržaji.  

 

Lažni intervjui na lažnom portalu

U spomenutom prilogu “Centralnog dnevnika” navedeno je i to da je tekstualni intervju Hadžifejzovića s doktorima lažan. 

Pored videa koji je proizvod vještačke inteligencije i slika koje su fotošopirane, internetom kruže i lažni intervjui koje je sa doktorima navodno radio Senad Hadžifejzović upravo na temu učinkovitosti preparata koje internet prevaranti pokušavaju prodati građanima. 

Osim toga, ono što “odaje” činjenicu da su i tekstualni intervjui u kojim se promovišu preparati također lažni jeste to što je doktor Aleksandar Milošević u jednom od njih predstavljen kao kardiohirurg, a u drugom kao “najpoznatiji profesor i ljekar u Bosni i Hercegovini”. Aleksandar Milošević zaista jeste ljekar, no riječ je o specijalisti urologije i seksologije iz Srbije, što se može doznati tek upisivanjem njegovog imena u internet-pretraživač. Google pretraga također pokazuje i da ovaj doktor u stvarnosti nikada nije promovisao nijedan od navedenih preparata (ovdje i ovdje). 

Da tekstualni intervjui nisu objavljeni na stvarnom portalu FACE televizije, zaključuje se, prije svega, iz činjenice da se dva intervjua nalaze na potpuno različitim linkovima, kao i da se na stranicama na kojima su objavljeni ne može kliknuti na bilo šta drugo, poput rubrika ili naslovne stranice.

U prvom se intervjuu proizvod HeartClean ne klasifikuje kao “lijek”, već kao “preparat” za snižavanje krvnog pritiska i čišćenje krvnih sudova. Međutim, u drugom intervjuu se za proizvod HemoClean tvrdi da je u pitanju “lijek” koji je navodno prošao sva klinička ispitivanja i čija se proizvodnja odvija u Minhenu. Ove se kapsule, pak, ne nalaze na spisku lijekova s dozvolom za stavljanje u promet bh. Agencije za lijekove i medicinska sredstva, pa tako o njegovom sastavu, sigurnosti i efikasnosti nema pouzdanih podataka. 

Shodno činjenicama, objave oba videosnimka na Facebooku, kao i popratni tekstovi s izmišljenim intervjuima, dobijaju ocjenu lažna vijest

Napomena

11.10.2023: Po objavi analize pronašli smo još dva deepfake videosnimaka sa Senadom Hadžifejzovićem (link, link) u kojima on navodno promoviše lijeku za hemoroide, te jedan deepfake snimak za preparat za hipertenziju (link). Ove objave također dobivaju ocjene lažna vijest.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 07.10.2023

heartcleanbih.store: ZABRANJENO OTKRIĆE: „ZA 7 SEDMICA VJEŠTAČKA CRVENA ZRNCA ZAUVIJEK UKLANJAJU HIPERTENZIJU, JAČAJU KRVNE SUDOVE I NEVJEROVATNO PODIŽU IMUNITET!“

Na redovnom snimanju emisije došlo je do situacije koja je bacila na kolena „uzdanicu“ medicine. Jedan od pozvanih stručnjaka iznenada je počeo da gov...

  • Lažna vijest
Lažna vijest 07.10.2023

hemocleany.store: Senzacija! Profesor Aleksandar Milošević je pronašao način kako zauvijek izliječiti hemoroide za samo dvije nedelje!

Aleksandar Milošević, najpoznatiji profesor i ljekar u Bosne i Hercegovine, pronašao je način da se jednom zauvijek riješite hemoroida, bez operacije!...

  • Lažna vijest