Raskrinkavanje.ba

“Deepfake” snimak Konstrakte iskorišten za promociju lažnog lijeka za bolesti zglobova

Na društvenim mrežama kruži “deepfake” snimak pjevačice Konstrakte u kojem ona navodno tvrdi da je imala osteoartritis, ali i da se izliječila preparatom koji/e i korisnici/e mogu nabaviti ukoliko kliknu na misteriozni link ispod snimka.

Foto: Vladimir Veličković, Exit Festival, Flickr

Na Facebook stranici Margarita Kuznetsova 30. maja 2024. godine objavljen je kratki videosnimak koji prikazuje srbijansku pjevačicu Anu Đurić, poznatiju pod umjetničkim imenom Konstrakta. Ona na snimku navodno tvrdi da ima dijagnozu osteoartritisa te da se izliječila uz pomoć preparata koji i korisnici/e mogu nabaviti ukoliko kliknu na link ispod snimka. Snimak je do datuma pisanja ove analize prikupio gotovo 60.000 pregleda.

Screenshot 8

Link priložen uz objavu korisnike/ce vodi na web stranicu koja vizuelnim identitetom podsjeća na portal Dnevnik.hr i na kojoj se nalazi navodni intervju s Konstraktom.

Screenshot 3

Konstrakta u “intervjuu” navodno govori o tome kako je patila zbog artritisa i jedno vrijeme bila i u invalidskim kolicima, ali da se izliječila uz pomoć preparata Bone Control, koji joj je preporučio “hrvatski autor i doktor alternativne medicine” Vanja Milošević. Na dnu teksta nalazi se i formular koji čitatelji/ke mogu ispuniti kako bi naručili gel Bone Control po “promotivnoj” cijeni od 30 konvertibilnih maraka.

Screenshot 10

Šta su činjenice?

Ukoliko pažljivo pogledamo snimak objavljen na stranici Margarita Kuznetsova, uočit ćemo da nije riječ o autentičnom, već o “deepfake” snimku, odnosno videu koji je napravljen uz pomoć vještačke inteligencije (eng. artificial intelligence, AI). Naime, pokreti usta izgledaju vrlo neprirodno i nisu u skladu s izgovorenim riječima. U određenim momentima, predio usta na snimku doslovno je mutan. Osim toga, “AI Konstrakta” sa snimka govori ijekavicom s hrvatskim akcentom. Ukoliko se pogledaju snimci autentičnih intervjua Ane Đurić, može se uočiti da ona govori ekavicom (link). Također, govoreći o dr. Vanji Miloševiću, lažna Konstrakta sve vrijeme u snimku prezime izgovara pogrešno, odnosno govori “Milosević”. 

Iako web stranica na kojoj se nalazi navodni intervju u kojem Konstrakta promoviše Bone Control nastoji čitatelje/ke navesti na zaključak da čitaju portal Dnevnik, to zapravo nije slučaj. Domena ovog portala je “dnevnik.hr”, dok domena na kojoj se nalazi “intervju” nosi naziv bin-ts.click. Osim toga, na web stranici nije moguće otvoriti nijednu drugu vijest ili rubriku. Svaki “klik” čitatelje/ke vodi na formular za naručivanje gela Bone Control. Sam tekst pun je gramatičkih i stilskih grešaka i nelogično konstruisanih rečenica, a na više se mjesta o Ani Đurić govori u muškom rodu.

Nismo uspjeli pronaći dokaze da je Ana Đurić Konstrakta ikada, bilo na portalu Dnevnik ili nekom drugom mediju, tvrdila da ima osteoartritis ili promovisala ovaj preparat. Rezultati Google pretrage riječi “Konstrakta, invalidska kolica” također ne pokazuju fotografije pjevačice u invalidskim kolicima, što ukazuje na to da su takve fotografije u ovom “intervjuu” rezultat montaže ili vještačke inteligencije.

Na koncu, dr. Vanja Milošević, koji je navodno preporučio Bone Control Konstrakti, nije nikakav “ljekar alternativne medicine” iz Hrvatske, već srbijanski ginekolog. Nismo pronašli nikakve dokaze da je ikada promovisao ovaj preparat.

Prema podacima iz biblioteke oglasa, na Facebook stranici Margarita Kuznetsova se, osim za Bone Control, prikazuje još niz oglasa za druge preparate, uglavnom na njemačkom jeziku.

Shodno činjenicama, izmišljeni pisani intervju u kojem Ana Đurić Konstrakta promoviše Bone Control, kao i videosnimak u kojem tvrdi da ima osteoartritis, a koji je napravljen uz pomoć vještačke inteligencije, ocjenjujemo kao lažnu vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke