Degutantni klikbejt na račun djevojčice sa leukemijom

Anonimni portali već mjesecima recikliraju klikbejt i lažnu tvrdnju o navodnom braku četvorogodišnje djevojčice i odraslog muškarca.

Ocijenjeni članci
Savjeti za deset Lažna vijest; Klikbejt; Savjeti za deset Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Kreacije Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Magazin Dan Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Žena Portal Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Magazin Dan Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Info News 24h Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Nezavisni portal Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Balkan Life Today Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Alternativa Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Sve za vas Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Ekskluziv.cloudaccess Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Dnevno.co Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt;

Na stranici Savjeti za deset, 11.10.2020. godine objavljen je članak sa naslovom:

BOLESNO: Oženio je devojčicu koja ima samo 4 GODINE – Dobili blagoslov njene majke – “Moj san je ispunjen. Ovo je najbolji dan u mom životu” (FOTO)

U članku se potom navodi da je zapravo Matt Hickling, medicinski tehničar iz Albany Medical Center, odnosno medicinskog centra  u graduAlbany u  državi New York odlučio da odglumi vjenčanje sa djevojčicom po imenu Abby koja je bolovala od leukemije.

Naime, djevojčica po imenu Abby se bori sa leukemijom već neko vrijeme. Njena želja je oduvijek bila da se uda za princa na bijelom konju, neko ko ima sve osobine pravog džentlmena. Dok je boravila u bolnici, osoblje joj je pomoglo da ostvari svoj san. Abby je uspjela da se uda za mladog medicinskog tehničara koji je omiljeni među svima. Njegovo ime je Matt Hickling. Ovu priču sa javnosti je podijelila upravo Abbyna mama.

Stranica Savjeti za deset je identičan članak objavila i u februaru 2020.godine sa nešto drugačijim naslovom: 

Mnogi su se rasplakalo zbog ovoga. Oženio djevojčicu od 4 godine iz jednog razloga…

Ova stranica nije jedina koja je više puta objavljivala isti članak. Portal Magazin Dan je članak objavio takođe dva puta tokom 2020. godine.

BOLESNO: Oženio je djevojčicu koja ima samo 4 GODINE – Dobili blagoslov njene majke – “Moj san je ispunjen. Ovo je najbolji dan u mom životu” (FOTO) (Magazin Dan, 11.10.2020.)
Oženio je djevojčicu koja ima samo 4 godine: Kad saznate razlog, pašćete u nesvijest: Majka BLAGOSIVALA brak (Magazin dan, 31.3.2020.)


Uz neznatne izmjene naslova, stranica Lifestyle Dom je takođe u dva navrata objavila identičan članak tokom 2020.godine.

Oženio je djevojčicu koja ima samo 4 godine: Kad saznate razlog, pašćete u nesvijest: Majka BLAGOSIVALA brak (Lifesytle Dom, 29.3.2020)
BOLESNO: Oženio je devojčicu koja ima samo 4 GODINE – Dobili blagoslov njene majke – “Moj san je ispunjen. Ovo je najbolji dan u mom životu” (FOTO) (Lifestyle dom, 10.10.2020.)

Tokom 2020. članak su uz neznatne izmjene u naslovu objavljivali i portali: Dobar dan, Zena portal, Dnevno (.co), Ekskluziva (.icu), Info News24h, Nezavisni portal, Balkan Life today, Alternativa online i Sve za vas. U 2019. objavljen je identičan članak na portalu Kreacije portal.

Oženio je djevojčicu koja ima samo 4 godine, kad saznate razlog, pašćete u nesvijest! (Dobar dan, 28.5.2020)
BOLESNO! Oženio je devojčicu koja ima SAMO 4 GODINE?! Dobili BLAGOSLOV od njene majke, Auuuu (Zena portal, 11.10.2020.)
OŽENIO JE DJEVOJČICU KOJA IMA SAMO 4 GODINE: KADA ČUJETE RAZLOG BIT ĆE VAM LOŠE, MAJKA DALA BLAGOSLOV (Dnevno (.co), 7.10.2020.)
0ženio je djevojčicu koja ima samo 4 godine, njena majka je odobriIa brak: Kada čujete razIog, nećete m0ći vjerovati (Foto) (Ekskluziva.icu , 3.4.2020, Info News24h, 1.4.2020.)
Oženio Je Curicu Od 4 Godine – Kad Saznate Razlog, U Nesvijest Ćete Pasti, MAJKA Blagosivala Brak (Nezavisni portal, 4.4.2020.)
Oženio je devojčicu od 4 godine, kad saznate razlog u NESVEST ćete pasti: Roditelji BLAGOSIVALI BRAK(FOTO) ( Balkan life today, 27.8.2020.)
Oženio je djevojčicu koja ima samo 4 godine! Kada saznate razlog pašćete u nesvijest! Majka blagoslovila brak! (Alternativa online, 22.8.2020.)
ON je odlučio da oženi 4-godišnju djevojčicu: Kad saznate razlog ostat ćete u suzama! (FOTO) (Sve za vas, 11.9.2020.)
Oženio je djevojčicu koja ima samo 4 godine- Kada saznate razlog neće vam nikako biti dobro, a dobili su blagoslov i njene majke (FOTO) (Kreacije portal, 22.12.2019.)

U prethodno  navedenim primjerima riječ je o anonimnim portalima.

Članak je originalno objavljen na stranici ABC7, 18.7.2015. godine sa naslovom “Four-year-old cancer patient 'marries' her favorite nurse”, odnosno:

Četverogodišnja pacijentica s rakom ‘vjenčala se' sa svojim omiljenim medicinskim tehničarem

Jedno od najranijih pojavljivanja ovog članka na jezicima domaćeg govornog područja pronašli smo na portalu Index (.hr) gdje je objavljen 25.8.2017.godine sa naslovom:

VIDEO Tridesetogodišnji muškarac nije dugo razmišljao, odlučio je oženiti djevojčicu staru četiri godine

 

Tvrdnju da je došlo do braka između odrasle osobe i četvorogodišnjeg djeteta ocjenjujemo kao lažnu vijest.  Budući da je jasno i iz samih analiziranih članaka da nije riječ o stvarnom vjenčanju, niti o bilo kakvom “bolesnom” ponašanju, kako se to sugeriše u naslovima analiziranih članaka, nego se radi o ispunjenju želje oboljeloj djevojčici, tvrdnje iz naslova analiziranih članaka ocjenjujemo kao klikbejt.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 16. 10. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 11 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Ivermektin nije lijek za Covid-19, ali ne izaziva sterilitet kod muškaraca

Antiparazitik Ivermektin ne liječi Covid-19, iako ga antivakcinacijski akti...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Ispravljeno
Lažna vijest
Dezinformacije lažnog franjevca: Alexis Bugnolo o vakcinama protiv Covid-19

Više od 15.000 interakcija na društvenim mrežama zabilježio je članak u koj...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka Teorija zavjere
Lažna vijest
Beba na viralnom snimku nije dobila napad jer joj se majka vakcinisala protiv Covid-19

Društvenim mrežama kruži snimak djeteta koje ima napad, uz tvrdnje da je uz...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me