Delfini se nisu “vratili u Veneciju” zbog koronavirusa

Delfini i labudovi se nisu “vratili u Veneciju” kako to tvrde brojni portali i viralne objave na društvenim mrežama.

Na Facebook stranici Artis Centar je 17.03.2020. objavljena galerija fotografija uz opis u kojem se tvrdi da je voda u kanalima u Veneciji “postala toliko bistra” da su “ponovo zaplivale ribe”, te da su se labudovi vratili na Burano, a čaplje, patke i sitne ptice u Veneciju:

Dok cela Italija i pola sveta sedi u karantinu napolju se zaista dešava čudo. U praznoj Veneciji i okolnim ostrvima - Buranu, Muranu, Torčelu ... - odigrava se istinski preporod. Voda u kanalima je postala tako bistra i smaragdno zelena kako to odavno nije viđeno. Ponovo su zaplivale ribe, a morska trava zalelujala kao pobednička zastava. Vratili su se labudovi na Burano, čaplje, patke i sitne ptice u Veneciju. (...)
[email protected] Camilla Pellarin, Marco Contessa, Marco Capovilla/Venezia Pulita

Portali Buka i Faktor prenijeli su ove objave sa Facebooka u člancima sa sljedećim naslovima:

Prvi put se vide ribice, vratili se labudovi, voda u Veneciji nikad nije bila čistija! (Buka)
Smrtonosni koronavirus oživio kanale u Veneciji (Faktor)

U naredna dva dana, na portalima 24 sata, Index, Kurir, Stil, Hayat, Novi glas, Srbija danas, Srpska cafe, Gloria glam, Kolektiv, Blic, Kodex, Regionalni informativni centar i Glas Podrinja su objavljeni članci sa manje više istim tvrdnjama i fotografijama koje su objavili Buka i Faktor. Međutim, većina navedenih portala je kao izvor navelo Twitter profil Kaveri koji je objavio iste fotografije kao i Facebook stranica Art Centar. 

Od svih portala koji su objavili da su se “labudovi vratili”, samo dio njih je precizirao da su fotografije nastale na otoku Burano u blizini Venecije, a ne u samoj gradskoj i turističkoj jezgri Venecije. Ipak, s obzirom da je i otok Burano dio šireg područja koje pripada Veneciji, greška nije toliko značajna. 

Istina je da je usljed pandemije SARS-CoV-2 voda u Veneciji postala čistija jer je putni saobraćaj kanalima sveden na minimum i grad više ne posjećuju turisti. Ipak, pomenute vijesti o “povratku labudova” u venecijanske kanale nisu istinite, kako je između ostalih utvrdio i National Geographic u članku “Lažne vijesti o životinjama množe se po društvenim mrežama dok koronavirus hara svijetom“. 

National Geographic navodi da se "labudovi iz viralnih objava na društvenim mrežama redovno pojavljuju u kanalima Burano, malom ostrvu u širem gradskom području Venecije, gdje su i snimljene fotografije". Kao dokaz, u pomenutom članku linkana je i fotografija labudova u kanalima u Buranu objavljena 26. januara ove godine.

Pored labudova, na portalima i društvenim mrežama je “proglašen” i povratak delfina. Portal Luftika je 18. marta objavio članak sa naslovom koji govori da su se “delfini vratili kod Kaljarija”. U tekstu, osim fotografija labudova koje su objavili i drugi mediji, stoji:

U nekim delovima Italije vratili su se i delfini jer više nema čamaca i brodova koji su ih plašili.

RTL vijesti su istog dana u svom članku o povratku labudova objavile i tweet o povratku delfina u Kaljari, a članak sa istom tvrdnjom objavili su u narednim danima i portali Index, Večeras u dijaspori, Vesti, Miss 7 zdrava.

Međutim, druga grupa medija tvrdila je da su se “delfini vratili u Veneciju”, a ne u Kaljari. T portal je u članku “Venecijanski kanali nikad nisu bili bistriji” priložio i sliku delfina, na kojoj je na engleskom jeziku ispisano “delfini se vratili u Veneciju”. Nakon toga je Alo objavio eksplicitnu tvrdnju da su se u “venecijskim vodenim kanalima mogu vidjeti delfini”. U narednim danima, fotografije delfina uz tvrdnje da su se te životinje usljed pandemije koronavirusa “vratile u Veneciju” objavili su i Klix, Radio Sarajevo, 24 Sata, Slobodna Bosna, Novi Sad uživo, Dnevna doza lepog, Energis, Faktor, Hayat, PCNEN, Muški magazin, Happy BSC portal, CDM i Portal na vodi.

Iako na samom portalu ne postoji članak sa takvim tvrdnjama, na Facebook stranici Al Jazeera Balkans objavljen je video u kojem se također tvrdi da su se “labudovi i delfini vratili u Veneciju”. Isti video je objavljen i na Facebook stranici AJB Video. 

Kao što je National Geographic utvrdio u svom tekstu, “Uprkos objavama na društvenim mrežama, koje tvrde drugačije, delfini ne plivaju venecijanskim kanalima. Ovaj video snimak napravljen je na Sardiniji (op.a. otok na kojem se nalazi grad Kaljari).”

Ovim tvrdnjama se bavio i fact-checking portal iz Srbije, Fake News Tragač, koji je također naveo da su “delfini snimljeni u sardinskoj luci daleko od grada”

Kaljari, koji se nalazi na otoku Sardinija, je od Venecije udaljen skoro 900 kilometara, a udaljenost ova dva grada je skoro jednaka udaljenosti Sarajeva i Praga.

Fact-checking portal Snopes je utvrdio i to da “Pojavljivanje delfina na tom području (op.a. u Kaljariju) nije nova pojava”. Kao dokaz za to, Snopes je priložio video iz 2017. koji prikazuje plivanje sa delfinima u području Kaljarija. 

Snopes navodi i “nadalje, iako se korisnicima društvenih mreža učinilo da je voda sa pomenutih fotografija bistrija jer je "čistija" ili zbog smanjene aktivnosti ljudi, to nije razlog zbog kojeg je voda bistra. Kako su istakli stručnjaci sa kojima je ABC News razgovarao, voda je bistrija, mada ne nužno i čista, zbog smanjenja prometa u čamcima, koji "izbacuju sediment na površinu" i čine vodu mutnijom”.

Istina je, dakle, da su labudovi fotografisani na otoku Burano u blizini Venecije, ali nije tačno da su se “labudovi vratili u Veneciju” usljed pandemije koronavirusa. Labudovi na otoku Burano su normalna pojava, te portali koji su to predstavili kao posljedicu pandemije za to dobijaju ocjenu manipulisanje činjenicama. Tvrdnja da su se “delfini vratili u Kaljari”, dobija istu ocjenu iz istog razloga, imajući u vidu da delfini nikada i nisu otišli iz ovog područja. 

T portal, koji je prvi objavio tvrdnju da su se “delfini vratili u Veneciju” za tu tvrdnju dobija ocjenu lažna vijest, jer je priloženi video nastao u Kaljariju, a ne u Veneciji, dok prenošenje ove tvrdnje na drugim portalima ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti. Isti članci dobijaju i ocjenu manipulisanje činjenicama, s obzirom da se delfini nisu "vratili" - nego su tu uvijek i bili. 

(Amina Izmirlić za Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Redakcija Objavljeno: 25. 03. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Zbog čega je voditeljka izgubila svijest u programu uživo?

U člancima i objavama na društvenim mrežama se slučaj gubitka svijesti vodi...

Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Neprovjereno
Lažna vijest
Fauci, Gates i Covid-19: Nepresušna inspiracija za teoretičare/ke zavjere

Portal poznat po prenošenju teorija zavjere objavio je članak prepun tvrdnj...

Lažna vijest Teorija zavjere Klikbejt
Lažna vijest
AI fotografije hapšenja američkih političara/ki predstavljene kao stvarne

Korisnici/e Facebooka dijele fotografije koje navodno prikazuju hapšenja am...

Lažna vijest Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me