Demonstracije boraca: Još jedan izvor klikova za portale

U zadnjih nekoliko dana, internet je preplavljen (dez)informacijama o protestima boraca. Čitatelji su nam prijavili nekoliko članaka koji navodno donose izvještaje o policijskoj brutalnosti “sa lica mjesta”, koje smo ocijenili kao lažne vijesti.

Avaz je 1. marta objavo članak u kojem donosi navodni intervju sa Sakibom Kopićem, jednim od boraca, koji se, kako redakcija tvrdi, javio Avazu:

Sakib Kopić za Avaz.ba: Tukli su nas kao da smo životinje
Zbog svih jutrošnjih dešavanja sa petlje Šićki Brod, kada su specijalci nasrnuli na bivše borce, našoj redakciji javio se upravo jedan od boraca.
Kako govori Kopić, nijedan borac nije pružao otpor, a pripadnici Specijalne jedinice MUP-a TK nasrnuli su na njih, koristeći suzavce i palice, te da su čak doveli i policijske pse.
- Toliko je bilo specijalaca, da su dolazili autobusima. Ja sam svjedok kako su čovjeka gazili. Ovo je fašizam što su radili. Dosta je diktature nad ljudima koji ne pružaju nikakav otpor. Doveli su policijske pse i tukli su nas palicama - kazao je ogorčeno Kopić za Avaz.ba. Dalje navodi da je svjedok kako su "bivšeg komandanta Damira Džafu gazili nogama. Gledao sam iz auta šta su mu radili. Oboren je na zemlju, gazili su ga, igrali su po njemu, kao da je igranka, a onda su ga odveli u maricu. Mislim da je još uvijek u pritvoru."

Članak je ubrzo i obrisan sa Avazovog portala, ali je tvrdnja o prekomjernoj upotrebi sile nad Damirom Džafom nastavila da se širi.

RTV “Slon” 2 dana nakon Avazovog članka objavila je intervju sa Damirom Džafom koji je negirao Avazovo navode:

Damir Džafo: Ne, ne, ne… Moram biti iskren, niko me nije dirao. Sad vam kažem. Ja sam spavao u autu, na to mjesto gdje smo bili, išli su direktno na naše auto gdje smo spavali I samo su nas dvojicu i priveli. Znači, oni su mene na spavanju izvukli iz auta i svezali. Niko me nije dirao, stavili su me u maricu.  (...) Ova policija ovdje, kad su nas priveli u stanicu je izuzetno korektna bila, njima se zahvljujem na korektnosti i ljubaznosti.

Kontaktirali smo redakciju “Avaza” sa upitom zašto su članak uklonili sa svog portala. Do trenutka pisanja ove analize nismo dobili odgovor. Na osnovu izjave lica za koje se tvrdilo da je žrtva policijske brutalnosti a koji je negirao te tvrdnje, članak objavljen na “Avazu” ocjenjujemo kao lažnu vijest.

 

Druga prijava čitatelja na izvještavanje o protestima odnosila se na fotografiju koja je kružila portalima i društvenim mrežama:

(Fotografije objavljena na portalu “Novost.ba” 3. marta)

Pogledajte sta nasa policija radi borcima tuku ih i bacaju i rijeku zatim (VIDEO)
Pogledajte sta nasa Policija radi Borcima. Fotografija koja je obisla citav BALKAN Okupljanje demobilisanih boraca počelo je na magistralnom putu M-17 kod Doboja, u mjestu Mravići. Reporter “Avaza” s lica mjesta je potvrdio da je okupljanje počelo, te da je na mjestu okupljanja prisutan veliki broj policijskih službenika. Još uvijek se ne zna kuda će borci ići, niti da li će blokirati magistralu.

Članak su u izvornom obliku prenijeli portali “Alteernativa” i “Dnevne vijesti”.

Članak je ubrzo i uređen na portalu “Novost” koji je prvi isti i objavio, te je ispod slike dodata napomena, koje originalno nije bilo, u kojoj stoji da je fotografija “Nastala 2014 godine na protestima u Sarajevu isti slucaj se dogadja danas”. Članak je prvobitno objavljen u 14:46, a na Facebook stranici podijeljen je u 15:43, dok je ova naknadna promjena dodata oko 22:38. Originalna verzija članka više nije dostupna.

Portali koji su ovu vijest prenijeli nakon uređivanja, nisu isti kao i oni na portalima “Alteernativa” i “Dnevne vijesti” koji su članak prenijeli prije uređivanja.

Članak na portalu “Novost” ocjenjujemo kao lažnu vijest jer je fotografija sa protesta iz Sarajeva iz 2014. godine predstavljena kao aktuelana fotografija sa protesta iz Tuzle. Članke na portalima “Alteernativa” i “Dnevne vijesti” ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti.  Članke sa ovom fotografijom koji su objavljeni nakon što je originalni članak uređen i dopunjen a koji tu dopunu sadrže, ocjenjujemo kao klikbejt.

Ovaj portal ponovo je 5. marta objavio novi članak sa istom fotografijom, koji također ocjenjujemo kao lažnu vijest. Članak nosi naslov:

Pogledajte kako je policija prebijala demonstrante.A danas i Borce neki su bacani u Miljacku neki i hapseni dok su neki..

Portal “Novost” je objavio i članak sa naslovom:

Okršaj na petlji Šićki Brod/ Duranović: Policajci su nas svezali i tukli kao pse.(POGLEDAJTE VIDEO)

Kao dokaz priložena je ova fotografija:

Fotografija je zapravo nastala tokom protesta u Crnoj Gori, ne u Bosni i Hercegovini, te i ovaj članak ocjenjujemo kao lažnu vijest.

 

Još jedna prijava koju smo dobili prikazuje fotografiju za koju je također navedeno da je nastala na aktuelnim protestima:

Fotografija je podijeljena na mnogim privatnim profilima i stranicama i navodno prikazuje policijsku brutalnost protiv boraca. No, na uniformi policajaca vidljiv je amblem policije Republike Hrvatske a i vremenske prilike ne odgovaraju snijegu koji je tokom protesta zadesio BiH, te je očigledno da se i ovdje radi o pokušaju falsifikovanja “situacije na terenu”.

 

Posljednja prijava čitatelja odnosila se na članak sa portala “Koktel” sa sljedećim naslovom:

EKSKLUZIVNE SLIKE: Pijani policajci tukli borce na tuzlanskoj Šićkoj petlji, a onda im podmetali lažne dokaze i testove!

Fotografija koja je priložena uz članak zapravo je objavljena 2. marta na Facebook grupi “Borci ARBiH”:

Iz razloga što članak ne pruža nikakve druge dokaze o tome da je bilo ko bio pretučen, isti ocjenjujemo kao lažnu vijest.

 

U ozračju lažnih vijesti i manipulacija fotografijama, u danima protesta Islam Live je reciklirao vijest koja je objavljena na portalu “Depo” još prije 7 godina, a koju su nam također prijavili čitatelji:

Pogledajte spisak svih 929 imena lažnih korisnika prava na invalidninu i penziju

Originalna vijest je objavljena 29.09.2011. godine. Uredništvo portala Islam Live nije pročitalo sadržaj teksta koji su objavili, jer da jesu, možda bi primijetili da federalni ministar za boračka pitanja već nekoliko godina nije Zukan Helez. Članak na portalu “Islam live” ocjenjujemo kao klikbejt.

 

U nekoliko primjera koji su ovdje analizirani, u člancima se tvrdi da donose video snimak policijskog nasilja nad demonstrantima. Međutim, ni u jednom od njih se ne može naći nijedan stvarni snimak policijske brutalnosti. Prvi stvarni snimak sa protesta objavljen je danas i pokazuje da policija potiskuje demonstrante koračajući prema njima sa podignutim štitovima, ali se ni na ovom snimku, kao ni na fotografijama, ne vidi nikakva primjena sile.

 

rr(raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 05. 03. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 5 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Izmišljena izjava Christiana Schmidta o zločinu na Kapiji u Tuzli

Facebookom se dijeli screenshot fabrikovanog članka u čijem je naslovu ista...

Lažna vijest
Analiza
Pregled sedmice: Izmišljene izjave političara i reciklirane teorije zavjere

Protekla sedmica na Raskrinkavanju bila je u znaku različitih teorija zavje...

Lažna vijest
Izmišljeni urolozi, lažne preporuke i lažni lijekovi protiv upale prostate 

Na web stranicama koje izgledaju kao portali posvećeni zdravlju, nepostojeć...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me