Raskrinkavanje.ba

Depo portal “mjeri” dužinu suknje kandidatkinje za lokalne izbore - i to pogrešno

Ova analiza je označena kao: Razabiranje Preko margine

Izvještavajući o predizbornom skupu u Goraždu, Depo je objavio članak koji tematizira dužinu suknje Azre Stovrag, kandidatkinje stranke Narod i pravda za gradsko vijeće Goražda, bezmalo je “prozivajući” zbog nošenja “ultra kratkog minjaka”.

Na portalu Depo je 1.11.2020. objavljen članak sa naslovom:

Mlada Goraždanka u ultra kratkom minjaku najavila program: Kako izgleda predstavljanje kandidata Naroda i pravde?

U članku se izvještava o predizbornom skupu koji je stranka Narod i pravda (NiP) održala 1.11.2020. u Goraždu.

U članku se, za razliku od naslova, ne pominje direktno “mlada Goraždanka u ultra kratkom minjaku”.

Kako izgleda predstavljanje kandidata, te obećanja i programske poruke prije izbora, pogledajte u video snimku današnjeg druženja na Drini - za početak himna, za kraj Konaković…
Bosna i Hercegovina ne brani se (samo) u Sarajevu, znaju to članovi Naroda i pravde koji ovih dana neumorno "krstare" diljem BiH, predvođeni Elmedinom Konakovićem, predstavljajući svoje kandidate na Lokalnim izborima. 
Lijep, sunčan, drugi dan vikenda članove NiP-a dočekao je u Goraždu, na obali Drine. Predizborno druženje sa predsjednikom stranke i kandidatima za Gradsko vijeće Grada Goražda održano je u Gun-Gor parku. 
A kako izgleda predstavljanje kandidata, te obećanja i programske poruke prije izbora, pogledajte u video snimku današnjeg druženja na Drini - za početak himna, za kraj Konaković...

U članku je priložen i link sa video snimkom, koji je Narod i pravda emitovala uživo na svojoj Facebook stranici, 1.11.2020.

Depo je članak podijelio na svojoj Facebook stranici, gdje je zabilježio 323 interakcije, kako pokazuju podaci Facebookovog alata za pretragu interakcija, CrowdTangle.

Kako je i vidljivo iz komentara ispod objave članka na Facebook stranici “Depo”, čitatelji/ke nisu pozitivno reagovali na članak opremljen navedenim seksističkim naslovom.

Nekoliko sati nakon ovog članka, na portalu Depo je objavljen novi, sa naslovom:

Nisam shvatio šta bi bila poenta ovog naslova na DEPO Portalu?! Naša vrijedna Azra bila je pristojno obučena... Al' reklama nije viška!

Tekst donosi Facebook status Elmedina Konakovića, predsjednika NiP, to jest njegovu reakciju na članak koji je Depo objavio. U tekstu se ovaj portal “pohvalio” učinkom koji je imao njegov prethodni članak:

Kako god, jedno je sigurno, i tekst i predizborni skup NiP-a imali su odjeka
(...)
Jedno znam, najviše pažnje imamo na političkoj sceni.
Narod i pravda - prokomentarisao je Elmedin Konaković pisanje DEPO Portala. 
Kako god, jedno je sigurno, i tekst i predizborni skup NiP-a imali su odjeka. A hitra reakcija Elmedina Konakovića još jedan je dokaz da se DEPO Portal (budno) prati... Hvala!  

U članku je dostupan i link koji vodi ka statusu na Konakovićevom profilu.

Iz samog video snimka sa predizbornog skupa u Goraždu, koji je organizovala partija NiP, jasno je vidiljivo da “mlada Goraždanka”, kako ju je Depo potpisao, ne nosi “ultra kratki minjak”, nego tuniku i pantalone.

Dakle, tvrdnja o tome da je “mlada Goraždanka u ultra kratkom minjaku najavila program” NiP-a je činjenično netačna - osim što je mizogina i krajnje neprofesionalna kada se radi o izvještavanju u predizbornoj kampanji.

Azra Stovrag je, naime, kandidatkinja stranke Narod i Pravda za gradsko vijeće Goražda na lokalnim izborima 2020.godine. Depo u svom članku nije naveo ovaj podatak o mladoj ženi čijom se “suknjom” bavio.

Posve je nejasno zašto je autor/ica članka na Depou uopšte odlučio/la da se bavi time da li je suknja kandidatkinje NiP “ultra kratka” i šta bi takva “informacija” trebala da znači za javnost, u čijem interesu bi mediji trebalo da izvještavaju - naročito tokom izborne kampanje.

Jednako je nejasna i objava drugog članka, u kome se prenosi Facebook status Elmedina Konakovića, koji je naveo da je Azra Stovrag bila “vrlo pristojno obučena”. 

Čitateljima/kama je ostalo nepoznato šta je to “pristojno oblačenje”, ko to procjenjuje i na osnovu čega i na koncu, kako je to uopšte bitno za obraćanje Azre Stovrag na pomenutom skupu.

Jedino što bi se moglo zaključiti iz analize navedena dva članka u kojima se diskutuje o tome kako je Stovrag bila obučena, jeste da su i pitanju seksizam i mizoginija, boljke bosanskohercegovačkog društva, pa time i medija.

No, koji god da su bili razlozi za ove degutantne članke, ako govorimo o činjenicama, jasno je da Stovrag nije nosila odjevni predmet koji je portal Depo istakao u svoj naslov, već je nosila tuniku i pantalone. Tvrdnju iz naslova članka objavljenom na portalu Depo stoga ocjenjujemo kao lažnu vijest i klikbejt.

(Raskrinkavanje.ba)

 

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 01.11.2020

Depo: Mlada Goraždanka u ultra kratkom minjaku najavila program: Kako izgleda predstavljanje kandidata Naroda i pravde?

Kako izgleda predstavljanje kandidata, te obećanja i programske poruke prije izbora, pogledajte u video snimku današnjeg druženja na Drini - za početa...

  • Klikbejt
  • Lažna vijest