Raskrinkavanje.ba

Deset hiljada kontejnera za smještaj nije (još) stiglo u Tursku i Siriju

Na društvenim mrežama dijeli se dezinformativna tvrdnja da je 12. februara 2023. godine u Tursku i Siriju već stiglo 10.000 kontejnera koje je Katar odlučio donirati zemljotresom pogođenim područjima.

Foto: Hipopx

Na Facebook stanici N-UM.com 13. februara 2023. godine objavljena je tvrdnja kako je dan ranije u Tursku i sjeverni dio Sirije stiglo 10.000 kontejnera korištenih u Kataru za Svjetsko prvenstvo u fudbalu:

10.000 pokretnih stanova (kontejnera) koje je Qatar koristio za Svjetsko prvenstvo u fudbalu jučer je stiglo u Tursku i sjeverni dio Sirije.

Halil Makić

Ova je objava u vrijeme pisanja ove analize imala više od 8.900 interakcija na Facebooku. Osim na ovoj, tvrdnja je objavljena i na stranicama Tevekkul (14.2) i Dobojski Avaz (15.2), na nekolicini Facebook profila te u tweetu na ovom Twitter profilu

Izvor za tvrdnju je, kako stoji i na stranici N-UM.com, Facebook profil Halil Makić. Na ovom je profilu 13. februara uz “prevod” podijeljena i informacija o donaciji kontejnera, napisana na arapskom, sa stranice حكاوى كفرالشيخ

 

Šta su činjenice?

Eksperti/ce procjenjuju da je nakon razornih zemljotresa koji su u februaru pogodili jug Turske i sjever Sirije najmanje dva miliona stanovnika/ca Turske i više od pet miliona stanovnika/ca Sirije ostalo bez svojih domova. 

Novinska agencija Reuters je 13. februara izvijestila da je država Katar donirala kabine i mobilne kućice korištene na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu u fudbalu, zonama pogođenim zemljotresom u Turskoj i Siriji. Donacija je namijenjena smještaju ljudi koji su ostali bez domova, kazao je katarski zvaničnik za Reuters, naglasivši da je brod s prvih 350 kontejnera isplovio u nedjelju (12. februara). 

Brod s prvih 350 jedinica napustio je Katar za Tursku u nedjelju, rekao je zvaničnik.

Isti dan, 12. februara, na društvenim mrežama pojavile su se tvrdnje da je u Tursku i Siriju već stiglo 10.000 jedinica za smještaj ljudi. 

Katarski fond za razvoj (Qatar Fund for Development) je, navodi Reuters, u tweetu obećao da će biti donirano ukupno 10.000 kontejnera. Riječ je zapravo o retweetu objave od 6.2.2022. s  Twitter naloga Ministarstva vanjskih poslova te države.

Google pretraga pokazuje da nema medijskih izvještaja o tome da li je isporučeno nešto više od 350 kontejnera do vremena objave ove analize niti je na Twitter nalogu Katarskog fonda za razvoj bilo daljnjih objava o toku isporuke. 

Fotografija kontejnerskog smještaja objavljena na društvenim mrežama ne pokazuje katarsku donaciju. Riječ je o dvije godine staroj fotografiji “kontejnerskog grada” u gradu Elazig u Turskoj, koji je bio pogođen zemljotresom u januaru 2020. godine. Kako izgleda donacija iz Katara, može se vidjeti na ovom linku

Shodno navedenom, tvrdnju da je Turskoj i Siriji 12. februara bilo isporučeno 10.000 kontejnera za smještaj stanovnika koji su ostali bez domova u zemljotresu ocjenjujemo kao dezinformaciju.
 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke