Raskrinkavanje.ba

Dezinformacija o organizaciji parade ponosa u Tuzli

Ova analiza je označena kao: Preko margine

Izvještaj o održavanju beogradske “Parade ponosa” pretvoren je u najavu istog događaja u Tuzli.  

Na Paradi ponosa koja je održana 16.9.2018. godine u Beogradu, učestvovali su i aktivisti/ce iz BiH. Na portalu “Poštar.ba” ta informacija je dobila novu dimenziju u vidu najave “Gej parade” u Tuzli.

Nakon Beograda , krajem oktobra ” Gej parada ” i Tuzli ?!

Prvi dio članka koji se nalazi ispod ovog naslova je prenesen sa stranice portala “Kurir” i zapravo je kratki izvještaj sa parade ponosa iz Beograda. Na taj članak, autor anonimnog portala “Poštar.ba” dodaje sljedeće:

Kako naš portal nezvanično saznaje, Parada ponosa bi se u Tuzli trebala održati krajem oktobra 2018 godine .

Time bi se Tuzla pridružila mnogim velikim evropskim gradovima  koji su ugostili Paradu ponosa i time doprinijeli promociji građanskih prava ove kategorije društva.

Ovo “nezvanično saznanje” prenio je portal “Freshpress.info” pod naslovom “Nakon Beograda, krajem oktobra “Parada ponosa” i u Tuzli?”.

U članku se spominje da su u beogradskoj Paradi ponosa učestvovali i aktivisti/ce “Tuzlanskog otvorenog centra” (TOC) koji je i prijavio ovaj članak kao netačan redakciji “Raskrinkavanja”. S tim u vezi kontaktirali smo TOC sa pitanjem da li ih je i jedan od ova dva medija kontaktirao prije objave članka, a redakciji portala “Freshpress.info” poslali smo pitanje da li su kontaktirali TOC da provjere da li je informacija koju objavljuju, tačna.

Sa odgovorom nam se javila Dajana Bakić, izvršna direktorica “Tuzlanskog otvorenog centra”, koja nam je potvrdila da aktivisti/ce TOC-a jesu učestvovale/i u Paradi ponosa.

Tuzlanski otvoreni centar

Kako smo i prijavile/i Vašoj redakciji, vijest na portalu Postar.ba, koju je prenijeo i FreshPres Portal nije istinita. Dakle, parada ponosa se neće organizovati u Tuzli. Za provjeru informacije nam se niko nije obratio da danas (9.10.2018.) u 14:54 sati, kada su se na zvanični mail organizacije obratili sa FreshPress portala da potvrde informaciju. Dakle, 20 dana nakon objavljivanja.

Aktivistice/i Tuzlanskog otvorenog centra jesu učestvovale/i na prajdu u Beogradu, a pretpostavljamo da je informacija o tome do njih došla na osnovu fotografije koju je Sarajevski otvoreni centar objavio na svom facebook profilu i našim oznakama.

Nedugo nakon odgovora Dijane Bakić, “Freshpress.info” je obrisao vijest sa portala, a dan kasnije objavio je i izvinjenje zbog plasiranja netačne informacije zbog čega će njihov članak dobiti ocjene dezinformacija i demantirano.

Na portalu “Poštar.ba” nema nikakvih vlasničkih podataka, međutim, 29.9.2018. godine redakciju “Raskrinkavanja” je kontaktirao Omer Isović, predstavivši se kao vlasnik portala “Poštar.ba”, te tom prilikom pohvalio naš rad. Iako nemamo praksu kontaktiranja portala bez impressuma, kontaktirali smo g. Isovića sa infomacijom da je na portalu objavljen netačan članak i da nam je to potvrdio i “Tuzlanski otvoreni centar” te ga upitali za izvor tvrdnje.

Isović je u svom odgovoru rekao da je riječ o provjerenom izvoru, a zbog straha za posao te osobe ne može nam reći ko je. Zatim je iznio niz špekulacija koje su same po sebi neprovjerljive, pa je to razlog zbog kojeg ne prenosimo njegov odgovor u integralnom obliku.

S obzirom da na to da se parada ponosa neće održati u Tuzli, te da članak na portalu “Poštar.ba” nije ni obrisan niti je objavljen demantij, isti će dobiti ocjenu dezinformacija. Zbog nemogućnosti provjere izvora, članak će dobiti ocjenu neprovjereno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Dezinformacija 17.09.2018

Poštar.ba: Nakon Beograda , krajem oktobra ” Gej parada ” i Tuzli ?!

Parada ponosa, pod sloganom “Reci DA” održana je jučer  u centru Beograda bez ijednog incidenta. Povorka je krenula nešto poslije 14.30 časova, sa Sla...

  • Dezinformacija
Demantirano 18.09.2018

Fresh press: Nakon Beograda, krajem oktobra “Parada ponosa” i u Tuzli?

Parada ponosa, pod sloganom “Reci DA” održana je u centru Beograda bez ijednog incidenta prije dva dana. Povorka je krenula nešto poslije 14.30 sati,...

  • Demantirano