Dezinformacija o smrti Influenserke još uvijek nije ispravljena na mnogim portalima

Netačna informacija da je preminula influenserka Lil Tay demantovana je u desetinama članaka. No, navodi o smrti influenserke i dalje su dostupni u člancima nekih portala.

Foto: Freepik

Na Instagram profilu poznate influenserke Lil Tay je 9.8.2023. godine objavljena lažna izjava porodice u kojoj se navodi da je ova influenserka iznenada i tragično umrla. Objava je obrisana, ali je još uvijek dostupna na nekoliko stranih portala, kao što je TMZ, portal koji objavljuje novosti iz svijeta zabave. 

Foto: Screenshot

U obrisanoj objavi je pisalo: “Teška srca javljamo da je naša voljena Clair iznenada i tragično preminula. Nemamo riječi da izrazimo nepodnošljiv gubitak i neopisivu bol. Ovaj ishod je bio u potpunosti neočekivan i sve nas je ostavio u šoku. Smrt njenog brata dodaje još nezamislive dubine našoj žalosti. Tokom ovog perioda velike tuge, ljubazno vas molimo za privatnost dok smo u žalosti zbog ogromnog gubitka, budući da se okolnosti smrti Claire i njenog brata još uvijek istražuju.”

Dan nakon lažne izjave, Lil Tay je dala izjavu za TMZ u kojoj je porekla navode o smrti nje i njenog brata, tvrdeći da su oboje živi i na sigurnom, te da joj je Instagram profil bio hakovan.

Želim istaći da smo moj brat i ja sigurni i živi, ali sam u potpunosti slomljena i ne znam šta da kažem. Posljednja 24 sata bila su veoma traumatizirajuća. Jučer sam čitav dan bila bombardovana srceparajućim telefonskim pozivima voljenih osoba i sve to dok sam pokušavala razriješiti ovaj nered.

Moj Instagram profil je bio hakovan i koristio se za širenje neprikladnih dezinformacija i glasina u vezi mene, do te mjere da je čak i moje ime bilo pogrešno navedeno. Moje pravo ime je Tay Tan, ne “Claire Hope”. 

Ipak, izmišljenu informaciju o smrti Lil Tay prenijeli su brojni mediji iz svijeta i regiona.

Širenje dezinfomacija i netačne ispravke članaka

Brojni mediji su naknadno prenijeli vijest da Lil Tay nije umrla, ali netačni navodi da je mrtva su još uvijek dostupni na većini portala iz regiona koji su ih objavili (1, 2, 3, 4, 5). Za vrijeme pisanja ove analize, 27 članaka sa navodima da je Lil Tay preminula 9.8.2023. godine je još uvijek bilo dostupno.

N1 je ispravio prvobitni članak u kojem se navodilo da je Lil Tay umrla, iako je u naslovu članka napravljena minimalna intervencija. Prvobitni naslov članka, koji sad sadrži tačne informacije, glasio je “Mlada reperka (14) i njen brat (21) preminuli pod nerazriješenim okolnostima”. Sada je u naslovu dodan upitnik, ali je iz članka jasno da se to nije desilo.

Većina portala je objavila nove članke sa ažuriranom vijesti (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8), tako da su pored tačne informacije i dalje dostupni netačni navodi u starim člancima. Prva stranica Google pretrage za riječi “Lil Tej nije umrla” i dalje je prikazivala rezultate s linkovima na članke u kojima je netačna informacija da je influeserka umrla.

Neki od portala, poput Srpska Info, povezali su stari članak, u kojem je dezinformacija, sa člankom u kojem je ona demantovana.

Praksa portala da ispravljaju netačne informacije tako što objave novi članak sa tačnim informacijama, pri čemu stari članak ostane na portalu, nije rijetka. U printanim medijima, na primjer, naknadna objava ispravke u novom članku je tehnička stvar jer nije moguće ispravku objaviti u originalnom članku. Online mediji imaju tu mogućnost. Značaj ispravke u originalnom članku u online medijima ogleda se u tome što dezinformacije koje ostanu neispravljene i dostupne publici i dalje mogu biti dijeljene i nakon što je objavljena tačna informacija u novom članku. Mogu se dijeliti na društvenim mrežama, ili se pojavljivati u pretragama interneta, a kao što smo vidjeli u ovom primjeru, mogu se pojaviti u pretrazi čak i ako se traži ispravna informacija.

Shodno činjenicama navedenim u analizi, tvrdnja da je Lil Tay mrtva, objavljena prvobitno u lažnoj poruci porodice na hakovanom Instagram profilu a potom prenesena u brojnim medijima, dobija ocjenu greška.

Napomena:

1.9.2023: Portali Informer, Srbija danas, Drugačije, Alo, Magazin novosti, N portal, Srpska info, Telegraf, Glossy i Espreso su ispravili netačne tvrdnje iz članaka, pa je člancima dodana i ocjena ispravljeno.

4.9.2023: Portal Nova.rs je ispravio netačne tvrdnje iz članka, pa je članku dodana i ocjena ispravljeno.

4.9.2023: Naknadnom pretragom pronašli smo još nekoliko članaka u kojima je objavljena dezinformacija o smrti Lil Tay (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9). Shodno činjenicama navedenim u analizi, i ovi članci dobijaju ocjenu greška. 

5.9.2023: Portali Republika i Showbuzz su ispravili netačne tvrdnje iz članaka, pa je člancima dodana i ocjena ispravljeno.

6.9.2023: Portali B 92, Večernji list i Jutarnji list su ispravili netačne tvrdnje iz članaka, pa je člancima dodana i ocjena .ispravljeno.

8.9.2023: Portal Sobodna Bosna je ispravio netačne tvrdnje iz članka, pa je članku dodana i ocjena ispravljeno.

11.9.2023: Portal 24 sedam je ispravio netačne tvrdnje iz članka, pa je članku dodana i ocjena ispravljeno.

18.9.2023: Portal Tuzlanski.ba je ispravio netačne tvrdnje iz članka, pa je članku dodana i ocjena ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Irna Halilović Objavljeno: 31. 08. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 2 sedmicu

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Stari snimci urušavanja zgrade nisu nastali za vrijeme razornog zemljotresa u Maroku

Stari snimci urušavanja dotrajale zgrade predstavljeni su u člancima brojni...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama
Rašireni mit: “Simpsoni” nisu predvidjeli prošle događaje

Kompilacija “predviđanja budućnosti” u animiranoj seriji “Simpsoni”, objavl...

Manipulisanje činjenicama
Analiza
Pregled sedmice: Izmišljene izjave političara i teorije zavjere o požarima na Havajima

Proteklu sedmicu na Raskrinkavanju obilježile su dezinformacije o boji taks...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me