Dezinformacije o “besplatnom grijanju” u Stockholmu

Još od 2017. godine objavljuju se članci o navodnom besplatnom grijanju domaćinstava u Stockholmu. Riječ je netačnom tumačenju projekta iskorištavanja toplotne energije koju stvaraju serveri u centrima za obradu podataka u Stockholmu, koji ipak ne podrazumijeva “besplatno grijanje”.

Foto: Freepik

Novi-portal je 22.2.2023. godine objavio članak u čijem naslovu se tvrdi kako su Šveđani osmislili način za besplatno grijanje kuće:

ŠVEĐANI SMISLILI KAKO DA BESPLATNO GRIJU KUĆU: Cijeli svijet poludio za ovom GENIJALNOM IDEJOM!

Bez spominjanja da je riječ o besplatnom grijanju, u tekstu je objašnjeno da bi inovativni način zagrijavanja domaćinstava podrazumijevao iskorištavanje toplote koja se stvara u centrima sa bazama podataka:

Naime, u jednom dijelu Stokholma, tačnije u naselju Skarpnak, gradi se velika baza podataka.

Svi koji posjeduju računare znaju koliko se zagrivaju, ali sigurno još nikad nikom nije palo na pamet da bi se ta energija mogla iskoristiti u svrhu grijanja kuće. Šveđani su se upravo dosjetili toga i došli na ideju da iskoriste tu inače beskorisnu energiju. Toplotnom energijom računara zagrijavat će oko 30.000 domaćinstava.

U tekstu se navodi da cijeli projekat vodi kompanija Fortum, koja procjenjuje da bi u budućnosti “računari mogli grijati i više od 10 posto kuća i zgrada”.

Članak ovog portala je do vremena pisanja ove analize imao ukupno 965 interakcija. Osim spomenutog portala, članke sa tvrdnjom o “besplatnom grijanju” u naslovu su u februaru ove godine objavili i Novi, Znanje je moć, Bosnian (.news), Mega vijesti 24h, Zdravlje i Wellnes. Članci sa identičnim tvrdnjama zapravo se objavljuju unazad pet godina, bez dodatnih informacija o tome da li je, recimo, izgradnja baze podataka u spomenutom naselju Stockholma završena. Članci su prvi put objavljeni 2017. a onda više puta reciklirani 2018, 2019, 2020 i 2022. godine. 

 

Šta su činjenice?

Tvrdnje o “besplatnom grijanju” u Stokholmu iz toplote koju stvaraju kompjuteri, u pobrojanim člancima nalaze se samo u naslovima. Ovi navodi u samim tekstovima članaka nisu više spominjani. 

O inicijativi da se toplota koju stvaraju serveri sa bazama podataka počne koristiti za zagrijavanje domaćinstava u Stockholmu, pisao je u januaru 2017. godine portal Data Center Dynamics. The Stockholm Data Parks inicijativa pokrenuta je 2017. godine u saradnji sa preduzećima Fortum Värme (danas Stockholm Exergi), Ellevio i Stokab, pisao je ovaj portal. Prva lokacija na kojoj bi se primjenjivao ovaj plan je planirana u predgrađu Kiste, a omogućavala bi operaterima centara sa bazama podataka da svoju “otpadnu” toplotnu energiju prodaju u mrežu, a da istovremeno kupuju hlađenje za svoje centre kao uslugu. U tekstu je naveden plan da se u naredne tri godine mreža proširi na tri lokacije - Brista, Väsby i Skarpnäck - koji je naveden i u analiziranim člancima.

Kako se količina podataka pohranjenih u centrima sa bazama podataka konstantno povećava, tako se povećava i rad servera i temperatura u njima. Zbog toga je važno da takvi centri imaju sisteme za hlađenje. Voda koja hladi servere se zagrijava i ideja je da bi se ona mogla iskoristiti za zagrijavanje domaćinstava. Na pomenutom lokalitetu (Kista) bi operateri centara za obradu podataka trebali “uživati” u sniženim cijenama električne struje, koja je zahvaljujući poreskim olakšicama za operatere takvih centara bila smanjena na svega 0.04 eura po kilovatu. Iako je cijena struje za operatere centara za obradu podataka u vrijeme pisanja članka na Data Center Dynamics bila povoljna, u njemu se ne navodi da da bi toplotna energija koju bi centri isporučivali krajnjim korisnicima/ama bila besplatna.

U saopštenju za javnost inicijative, objavljenom 20. januara 2017. godine, navedeno je samo da će Stockholm Data Parks nuditi besplatno hlađenje centara za obradu podataka u zamjenu za toplotnu energiju koju proizvedu ti centri, onda kada opterećenje podatkovnog centra prekorači 10MW. Ponovo, nema pomena besplatnog grijanja za građanstvo, već isključivo toga da će u centrima za obradu podataka biti ponuđeno besplatno hlađenje za toplotu koju isporuče. 

U prevodu, grad ovim kompanijama u određenim uslovima daje besplatno hlađenje sistema, a kompanije tu uslugu “plaćaju” besplatnom toplotnom energijom koju vraćaju gradu. Grad (odnosno Stockholm Exergi) dalje kroz svoj sistem distribuira energiju građanstvu, koje ipak neće imati besplatno grijanje.

Ni na zvaničnim stranicama Stockholm Data Park na kojim se opisuje inicijativa (link, link) se nigdje ne navodi da bi toplota iz centara za obradu podataka iskorištena za zagrijavanje domaćinstava bila besplatna. 

Iako se u člancima spominje izgradnja centra za obradu podataka u Skarpnäcku, u periodu pokretanja inicijative 2017. godine primarni lokalitet za baze podataka je zapravo bio Kista. Na njemu su svoje centre u međuvremenu izgradile kompanije Interxion i atNorth, a 2019. godine najavljena je izgradnja centara kompanija IP-only i Advania Data Centers te proširenje kapaciteta kompanije Interxion. 

Na lokalitetu Skarpnäcku, prema podacima na stranici inicijative, ne mogu se vidjeti izgrađeni centri za obradu podataka, ali prostor je u ponudi za izgradnju. 

Svi članci sa tvrdnjom o besplatnom grijanju u naslovu, kao i tvrdnjom u tekstu o tome da se “u naselju Skarpnak gradi se velika baza podataka”, dobijaju ocjenu dezinformacija. Dodatno, svi članci dobijaju i ocjenu klikbejt, s obzirom na to da se tvrdnja iz naslova ne pojavljuje u tekstu. 

Napomena

11.10.2023: Članak portala Mega vijesti 24h, Tuzlanski, Haber, Ludujemo i Kuhinja zdravlje (.XYZ) koji su ocijenjeni u ovoj analizi naknadno su povezani sa analizom zbog tehničkih razloga.

13.3.2023: Portali Radio Sarajevo i Sensa su ispraviili članke ocijenjene u ovoj analizi, pa u skladu s tim im je dodana i ocjena ispravljeno.

14.2.2023: Portal Srbija danas je u svoj članak također unio izmjene zbog kojih mu je dodana i ocjena ispravljeno.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Amar Karađuz Objavljeno: 10. 03. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
BH Pošta ne prodaje izgubljene pakete

Nakon online prevare o prodaji izgubljenog prtljaga sa sarajevskog aerodrom...

Lažna vijest
Lažna vijest
Ne treba odlagati presijecanje pupčane vrpce sat od porođaja

Na društvenim mrežama viralne su objave u kojima se netačno tvrdi da treba...

Lažna vijest Teorija zavjere
Prenošenje lažnih vijesti
Ne postoji “novo Facebookovo pravilo” o korištenju objavljenih sadržaja korisnika/ca

Korisnici/e Facebooka godinama objavljuju “izjave” u kojima ovoj mreži zabr...

Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me