Raskrinkavanje.ba

Dijaspora (ne) može glasati

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Dijaspori nije onemogućeno glasanje.

Članak sa spornom tvrdnjom objavljen je prije tri dana na portalu „BH-dijaspora“. Ovaj portal često praktikuje pruzimanje članaka sa drugih portala koje potom objavljuje sa naslovima neutemeljenim u sadržaju (sve dosadašnje analize članaka ovog portala možete pronaći na ovom linku). Takva izmjena naslova obično u toj mjeri mijenja poruku članka da rezultira dezinformacijom, baš kao i u ovom slučaju.

„Novi skandal potresa BiH: Bh. dijaspori će biti onemogućeno glasanje na izborima?!“

Tvrdnja iznesena u naslovu a koja govori o (ne)mogućnosti glasanja državanja BiH izvan Bosne i Hercegovine, u potpunoj je suprotnosti sa tekstom članka.

„Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine objavila je 16. avgusta Odluku o određivanju biračkih mjesta za glasanje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.
Prema toj odluci, bh. građani u inostranstvu koji imaju biračko pravo na predstojećim Opštim izborima u BiH mogu da glasaju u ukupno deset DKP u šest zemalja prijema, i to u ambasadama BiH u Beču, Berlinu, Kanberi, Oslu i Beogradu, generalnim konzulatima BIH u Frankfurtu, Štutgartu, Minhenu i Čikagu te u Počasnom konzulatu BiH u Gracu.“

Citat iz članka, naime, pokazuje upravo suprotno tvrdnji iz naslova i jasno navodi lokacije diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine gdje mogu glasati svi oni koji su se prijavili za glasanje na takav način. Usto, treba istaći i da veći broj građana koji boravi izvan BiH, pravo glasa ostvaruje glasanjem putem pošte.

Zbog činjenice da je tvrdnja izrečena u naslovu u čistoj suprotnosti sa sadržajem teksta, ovaj članak ocjenjujemo kao klikbejt i dezinformacija.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 25.08.2018

BH dijaspora: Novi skandal potresa BiH: Bh. dijaspori će biti onemogućeno glasanje na izborima?!

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine objavila je 16. avgusta Odluku o određivanju biračkih mjesta za glasanje u diplomatsko-konzularnim pred...

  • Klikbejt
  • Dezinformacija
Klikbejt 25.08.2018

Bolja Bosna: Novi skandal potresa BiH: Bh. dijaspori će biti onemogućeno glasanje na izborima?!

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine objavila je 16. avgusta Odluku o određivanju biračkih mjesta za glasanje u diplomatsko-konzularnim pred...

  • Klikbejt
  • Dezinformacija