Dino Kasalo nije bio zatrpan u lavini na Bjelašnici

Brojni portali u regionu netačno su izvijestili da je redatelj i fotograf Dino Kasalo bio jedan od troje planinara koje je zatrpala lavina na Bjelašnici.

Na portalu Klix, 18.1.2022. objavljen je članak opremljen sljedećim naslovom:

Jedna osoba koju je zatrpala lavina na Bjelašnici ima dvostruki prijelom noge

U članku se navodi da je snježna lavina zatrpala troje planinara na Bjelašnici, od kojih je jedan fotograf i redatelj Dino Kasalo:

Međutim, kako saznajemo, jedan od planinara koje je lavina zatrpala je Dino Kasalo, autor brojnih dokumentarnih filmova.

On je na Facebooku objavio da je sa suprugom bio na planinarenju kada ih je zatrpala lavina.

"Supruga ima dvostruki prijelom noge", napisao je Kasalo na Facebooku.

Članak je prenijela Hrvatska izvještajna novinska agencija (Hina) istog dana, a preuzeli su ga i brojni portali, između ostalih, Nezavisne, N1 (.hr), Index (.hr), Telegraf, RTV BN, Pink i Dnevno.

Do vremena pisanja ove analize, naslov i članak portala Klix su ispravljeni. U članku se više ne navodi da je jedan od zatrpanih planinara Kasalo. Naslov članka sada glasi:

Još traje akcija spašavanja na Bjelašnici

 

Šta su činjenice?

Na Bjelašnici se 18.1.2022. pokrenula snježna lavina koja je zatrpala tri planirana. Planinare je spasila Gorska služba spašavanja Sarajevo. 

Istog dana, redatelj i fotograf Dino Kasalo objavio je na Facebooku fotografiju sa Bjelašnice. Na fotografiji je napisano “Bjelasnica, sahatak prije no sto smo se slandrali”. 

Korisnica Facebooka je ispod fotografije ostavila komentar u kojem se nalazi link na članak Klixa, na što je Kasalo odgovorio “mi sa ovim nemamo veze”.

Kasalo je potvrdio ovu informaciju za portal Faktor, na kojem je 18.1.2021. objavljen članak sa izjavom koju je Kasalo dao putem telefona:

- Nisam bio danas na Bjelašnici. Evo me u Konjicu ležim nepokretan. Mi smo imali nesreću prije nekoliko dana.

Jedva sam se dovezao do hitne pomoći u Konjicu. Supruga je imala dvostruki prijelom noge i nakon operacije peti dan izašla je vani. Danas me svi zovu i pitaju: “Lave kako pričaš pod lavinom”. Kakvom lavinom, evo me u krevetu ležim i onda vidim da je na portalima objavljena neka dezinformacija.

Nama se nesreća desila prije nekoliko dana na Šišan Polju na Bjelašnici, na strani koja gravitira prema Konjicu

Dakle, Dino Kasalo i njegova supruga imali su nesreću nekoliko dana prije nego je lavina zatrpala tri planinara na Bjelašnici. Fotografija koju je objavio na dan kad su planinari zatrpani nije nastala tog dana.

Tvrdnju da je Dino Kasalo bio jedan od planinara koji su bili zatrpani lavinom na Bjelašnici, a koja se još uvijek može pročitati na nekim portalima, iako je Klix ispravio članak u kojem je prvobitno objavljena, ocjenjujemo kao dezinformaciju

Napomena

21.1.2022: Nakon objave naše analize, portali Telegraf, Fenix, Alo, Nezavisne, Blic, Srpska info, 24 sata, Dnevno i Cafe izvršili su ispravke u člancima zbog čega dobijaju i ocjenu ispravljeno.

24.1.2021: U članku portala Srbija danas i N1 (.hr) također su objavljene izmjene, zbog čega članci dobijaju i ocjenu ispravljeno.

25.10.2023: Portal Dnevnik (.hr) je ispravio netačne tvrdnje u članku pa je članku dodana i ocjena ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Amina Čeliković Objavljeno: 20. 01. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Prenošenje lažnih vijesti
Povratak lažne vijesti: “Crni petak” nema korijene u robovlasništvu

Na Facebooku ponovo kruži izmišljena priča da je “crni petak” nastao u vrij...

Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere
Nema zabrane letova iznad polova da bi se “sakrila ravna Zemlja”

Na Facebooku su viralne netačne tvrdnje da su letovi iznad Antarktika zabra...

Teorija zavjere
Manipulisanje činjenicama
BiH nije “državna zajednica sastavljena u Dejtonu”

Obilježavanje godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 21. nov...

Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me