Dirljiva priča o majci koja je poginula štiteći bebu je netačna

Potresne priče koje se šire društvenim mrežama često nemaju uporište u stvarnim događajima. To je slučaj i s pričom o spašavanju bebe u zemljotresu u Japanu.

Facebook stranica portala Novi je 26.7.2021. objavila fotografiju na kojoj se vidi vojnik koji drži bebu u rukama. Fotografija je popraćena sljedećim tekstom:

Nakon zemljotresa u Japanu, kada su spasioci došli do ruševina jedne od kuća, vidjeli su tijelo mlade žene, kroz pukotine. Njeno je držanje bilo vrlo čudno - klečala je poput osobe koja se moli, tijelo joj je bilo savijeno unaprijed, a ruke su joj nešto stezale. Ruševine urušene kuće ozlijedile su joj leđa i lobanju.

Uz velike poteškoće, vođa spasilačkog tima provukao je ruku kroz usku pukotinu u zidu do tijela žene. Nadao se da je još živa. Međutim, njeno hladno tijelo nagovještavalo je da je već preminula. Zajedno s ostatkom ekipe napustio je ovu kuću kako bi istražio sljedeću urušenu kuću. Ali neodoljiva sila pozvala je vođu grupe u kuću preminule žene. Ponovno kleknuvši, provukao je glavu kroz uske pukotine da ispita mesto ispod ženskog tijela.

Odjednom je od uzbuđenja povikao: beba! Ovde je beba! ...

Čitav tim pažljivo je uklanjao gomilu ruševina oko tijela žene. Ispod nje ležao je tromjesečni dječačić zamotan u cvijetni pokrivač.

Očito se žena žrtvovala da bi spasila sina. Kad se kuća srušila, tijelom je prekrila sina.

Dječačić je još uvijek mirno spavao kad ga je vođa tima pokupio. Ljekar je ubrzo stigao pregledati dječaka.

Otkrivajući ćebence u koje je bio umotan mališan, ugledali su mobilni.

Na ekranu je bila tekstualna poruka s djetetovim podacima i apel djetetu:

"Ako preživiš, sjeti se da te volim."

Za 22 sata od objave, skupila je 752 reakcije, 27 komentara i podijeljena je 56 puta.

Identičnu objavu je 27.7.2021. imala i Facebook stranica Zanimljivo, gdje je ostvarila čak 10.000 reakcija i odakle je podijeljena 330 puta do trenutka pisanje ove analize. Osim ovdje, fotografija i priča su objavljeni 29.7.2021. i na Facebook stranici Mame & klinci.

Pored Facebook stranica, ova se “vijest” pojavila i na portalu Bačka Palanka Vesti 28.7.2021.

Šta su činjenice?

Prema analizi objavljenoj 16.9.2011. na fact-checking stranici Snopes, dirljiva priča iz objave se prvi put pojavila još davne 2008. godine. Tada je radnja bila smještena u Kini i tvrdilo se da je beba preživjela zemljotres u pokrajini Sichuan. Priča se dijelila uz fotografiju koja se može vidjeti ispod.

Ista priča, no ovoga puta uz tvrdnju da se odigrala u Japanu, pojavila se nakon zemljotresa i cunamija koji je pogodio regiju Tohoku u Japanu 2011. godine. Tada se dijelila uz fotografiju vatrogasne brigade iz okruga Li Huili u gradu Xinqiao, u Kini, koja iskopava posmrtne ostatke dvije odrasle osobe 31.8.2008. 

Snopes je u svojoj analizi zaključio da ne postoje nikakvi dokazi da je iznesena priča, koja je predmet i naše analize, tačna.

Obrnutom Google pretragom fotografije, koja je objavljena na Facebook stranici portala Novi, možemo pronaći stvarni izvještaj o spašavanju bebe s fotografije. Magazin Time je u članku objavljenom 15.3.2011. opisao čitav proces spašavanja bebe:

Usred tihih leševa, zaplakala je beba - i Japan je upoznao svoje najsitnije čudo.

14. marta, vojnici japanskih snaga samoodbrane išli su od vrata do vrata u Ishinomakiju, obalnom gradu sjeveroistočno od Sende, izvlačeći tijela iz domova koji su porušeni zemljotresom i cunamijem. Naviknuti više na krckanje ruševina i zvuk koračanja u blatu nego na zvukove života, greškom su zanemarili dječiji plač - dok ga ponovo nisu čuli.

Uputili su se do gomile krhotina i pažljivo uklonili komade drveta, razbijenog stakla i kamenja. A onda su je vidjeli: četveromjesečnu djevojčicu u ružičastom vunenom odijelu.

Plimni talas bukvalno je odnio bebu iz ruku njenih roditelja kada je udario u njihov dom 11. marta, nakon čega su se njeni roditelji - koji su preživjeli katastrofu - sklonili u olupinu svoje kuće, zabrinuti da je njihova djevojčica mrtva. Vojnici su ubrzo nakon spašavanja uspjeli spojiti bebu s njenim presretnim ocem.

Dakle, na osnovu izvještaja magazina Time, jasno je da spašavanje bebe s fotografije nije imalo veze s pričom koja je iznesenom u objavi stranice Novi. Majka bebe je preživjela zemljotres i cunami te je nakon spašavanje bebe ujedinjena s njom. Sama priča stara je barem 12 godina i prenosi se po internetu na raznim jezicima, pri čemu se vezuje za različite prirodne katastrofe, bez ikakvih dokaza da se odnosi na bilo kakav stvarni događaj. 

Shodno ovome, objavu na Facebook stranici portala Novi ocjenjujemo kao lažnu vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Semir Džebo Objavljeno: 30. 07. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Netačne i opasne tvrdnje: Rak nije odgovor tijela na otrove i ne “spašava život”

Na društvenim mrežama šire se objave u kojima se netačno tvrdi da ljekari k...

Lažna vijest Pseudonauka
Manipulisanje činjenicama
Jesu li državljani BiH među “vodećim kriminalcima” u Austriji?

Mnogobrojni domaći portali objavili su, pozivajući se na izvještaj austrijs...

Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Lažna vijest
Od teorije zavjere do satire i nazad: Njemačka ne "obustavlja chemtrailse"

Satirični videosnimak iz 2016. godine o "obustavljanju chemtrailsa" u Njema...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me