Djevojčica sa viralne fotografije je živa i nalazi se u Rusiji

Društvenim mrežama kruži fotografija djevojčice za koju se netačno tvrdi da prikazuje trogodišnju Melek El-Tanani koja je poginula u Palestini.

Na Facebook stranici IslamBosna (.ba) 15.5.2021. godine objavljena je fotografija djevojčice uz opis:

Trogodišnja Melek el-Tanani ubijena je večeras zajedno sa svojim roditeljima u zračnom napadu okupacionih snaga.

Da li je Melek predstavljala, kao i masa druge djece, opasnu metu koja ugrožava Izrael?!

Fotografija je naknadno izbrisana iz objave, a do datuma ove analize podijeljena je 1.700 puta. Fotografija je, uz ove netačne tvrdnje, potom objavljena na nizu Facebook stranica i profila.

Djevojčicu sa fotografije pojedini Facebook korisnici čak su pretvorili u svojevrsni simbol palestinske borbe.

 

Šta su činjenice?

Viralna fotografija originalno je objavljena na Instagram profilu ruske blogerice Tamune Geru 24.12.2018. godine, te prikazuje njenu kćerku Sophie.

Navodi se da je lokacija nastanka fotografije Moskva, a na profilu Tamuna Geru postoji niz drugih fotografija njene kćerke.

Opis fotografije: Mamino srce. Čini se kao da je nedavno rođena, ali već tako velika djevojčica.

Opis fotografije: Sophie i ja povremeno imamo zabave kod kuće. Danas je bila sjajna zabava

Kod nas se može družiti i nakon 23:00.

Nije poznato da li je majka ove djevojčice upoznata sa činjenicom da se fotografija njene kćerke dijeli uz tvrdnje da je poginula, s obzirom na to da se, do trenutka pisanja ove analize, nije o tome oglašavala na društvenim mrežama.

Objašnjenje da je djevojčica sa viralne fotografije zapravo kćerka ove ruske blogerice, na našem govornom području prvi je objavio Facebook korisnik Nedim Botić.

 

Gdje se još pojavljuje fotografija?

Sporna fotografija se, uz iste tvrdnje, dijelila na raznim jezicima. U nekim objavama se tvrdilo da se djevojčica na fotografiji zove Malak Altannani, a u drugima Bothania Obeid ili Bothina Abed.

Opis fotografije: Ovo prekrasno dijete Bothania Obeid jedno je od desetina djece koje su hladnokrvno ubile snage aperthejda. Počivaj u miru.

Portal International Middle East Media Center, kojeg su 2003. godine osnovali palestinski i internacionalni novinari sa ciljem informisanja o sukobu Izraela i Palestine, izvještava sa terena od kako je došlo do eskalacije izralesko-palestinskog konflikta, te redovno objavljuje listu civila koji su poginuli u zračnim napadima Izraela na pojas Gaze. Među imenima civila se trenutno ne nalazi Melek El-Tanani, odnosno Malak Altannani, niti Bothina Abed. 

Google pretraga imena “Malak Altannani” i “Malak Al Tanani” pokazala je rezultate vezane za spomenutu viralnu netačnu tvrdnju, ali nismo uspjeli pronaći podatke koji bi potvrdili da je dijete tog imena poginulo u Palestini. U članku portala Daily Sabah, objavljenom 14.5.2021. godine, govori se o pogibiiji porodice Tanani koja je ubijena u zračnom napadu izraelskih snaga u sjevernoj Gazi. U svom domu poginuli su trudnica Rawiye Tanani (35), njen suprug Ra’fat (38) i njihova djeca Ismail (6), Ameer (5), Adham (4) i Mohammed (3). Ista porodica spominje se i u članku na web stranici Defense for Children International, gdje se također ne navodi ime Melek, odnosno Malak. 

Sa druge strane, na stranici Middle East Media Center jeste spomenuta Bothania Mahmoud Obeid, sedmogodišnja djevojčica za koju se navodi da je poginula od gelera granate koju je ispalila izraelska vojska. 

Njena fotografija objavljena je na web stranici Defense for Children International Palestine uz opis “Bothania Mahmoud Issa Obeid (6) poginula je 14. maja nakon što je pogođena gelerom, dok se igrala ispred svoga doma u sjevernoj Gazi, oko 21:15”.

Dakle, djevojčica na viralnoj fotografiji nije trogodišnja Melek El-Tanani, već kćerka ruske blogerice Tamune Geri. Među brojnim verzijama objave njene fotografije i tvrdnji koje su ih pratile tačan je samo navod da se među dokumentovanim žrtvama izraelskih zračnih napada na Gazu nalazi šestogodišnja djevojčica Bothania Obeid, no ta se tvrdnja nije pojavila na našem jeziku. 

Tvrdnju da spomenuta fotografija prikazuje trogodišnju Melek El-Tanani koja je poginula u Gazi, prvobitno objavljenu na stranici IslamBosna (.ba), ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Sva prenošenja ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Napomena

24.5.2021.
Nakon objave ove analize, Facebook stranica krajina24h ispravila je netačne navode u svojoj objavi, stoga im dajemo i ocjenu ispravljeno.​​​​​​​​​​​​


(Nerma Šehović, Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Redakcija Objavljeno: 19. 05. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Analiza
Kako portali zloupotrebljavaju Istinomjer za političku promociju i diskreditaciju

Fact-checking portal Istinomjer čest je izvor vijesti za bh. portale. Ipak,...

Razabiranje
Lažna vijest
Teorija zavjere o "Novom svjetskom poretku": Prvi i Drugi svjetski rat nisu režirani

Na društvenim mrežama kruži snimak rabina koji širi teorije zavjere antisem...

Lažna vijest Teorija zavjere
Analiza
InfoMania: “Predizborni” portal promoviše SDP i njegove kandidate

Portal InfoMania pokrenut je pred početak izborne kampanje. Sudeći po objav...

Razabiranje
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me