Djevojka na viralnoj fotografiji nije potpredsjednica Vlade Hrvatske

Korisnici/e društvenih mreža već nekoliko godina tvrde da se Anja Šimpraga, nova potpredsjednica Vlade Hrvatske, slikala noseći fašistička obilježja.

Na Facebook profilu Nikola Jelovac 28.4.2022. godine objavljena je fotografija tri djevojke koje nose kape na kojima su vidljivi fašistički simboli, uz opis da je jedna od djevojaka Anja Šimpraga, potpredsjednica Vlade Hrvatske:

Dame i gospodo, nova potpredsjednica "hrvatske" Vlade Anja Šimpraga...

Najstariju objavu u kojoj se tvrdi da je djevojka sa fotografije spomenuta Anja Šimpraga pronašli smo na Twitter profilu Hrvoje Franjetic, a objavljena je 4.8.2020. godine.

Od tada, pa do datuma pisanja ove analize, ova tvrdnja objavljena je na desetinama Facebook i Twitter profila, a učestalost objava povećana je krajem aprila ove godine (1, 2, 3, 4).


Šta su činjenice?

Anja Šimpraga je članica Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS). Krajem aprila ove godine, imenovana je na funkciju potpredsjednice Vlade za društvene djelatnosti Republike Hrvatske.

Tvrdnjom da se Šimpraga slikala noseći kapu sa obilježjima četnika, srpskih fašista iz Drugog svjetskog rata, bavio se naš partnerski portal Faktograf u analizi iz 2020. godine, kada je Šimpraga bila saborska zastupnica.

Kako se navodi u njihovoj analizi, obrnuta Google pretraga fotografija pokazala je da je sporna slika prvi put objavljena u članku portala Hop 4.8.2020. godine, bez objašnjenja šta je na njoj prikazano. 

Faktograf je kontaktirao Šimpragu sa molbom da im dostavi fotografije sebe iz mlađih dana. Poređenjem dostavljenih fotografija sa viralnom slikom na kojoj je navodno Šimpraga, jasno je da nije riječ o istoj osobi.

Izvor: Faktograf

 

Izvor: Faktograf

Portal Index je u članku od 6.8.2020. godine otkrio identitet djevojke sa sporne fotografije.

Riječ je o Vukosavi Krulj, medicinskoj sestri iz Beograda koja je kontaktirala Index i objasnila da je slika nastala u Subotici 2012. godine. Index je objavio i usporedbu sporne fotografije i fotografije koju im je poslala Krulj, iz koje je jasno da obje prikazuju istu osobu.

Izvor: Index.hr

Dakle, viralna fotografija djevojke sa šubarom ne prikazuje Anju Šimpragu, potpredsjednicu Vlade Hrvatske.

Shodno tome, ovu tvrdnju, prvobitno objavljenu na profilu Hrvoje Franjetic, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sva prenošenja ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Nerma Šehović Objavljeno: 06. 05. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 3 sedmicu

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Majmunske boginje – nova inspiracija za dezinformatore/ke

Najbrojnije dezinformacije koje smo analizirali tokom prethodne sedmice tič...

Dezinformacija
Australija ne usvaja zakon koji će braniti ljudima da sami uzgajaju hranu

Korisnici/e društvenih mreža dijele objave u kojima se netačno tvrdi da Aus...

Dezinformacija
Dezinformacija
Ruski sveštenici ne blagosiljaju “Sotonu” na viralnoj fotografiji

U člancima mnogobrojnih portala iz regiona objavljena je fotografija koja n...

Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me