Raskrinkavanje.ba

"Dnevni Avaz" kao proizvođač skandala

Zahvaljujući “Dnevnom avazu”, Berina Fatić, nastavnica bosanskog jezika i književnosti iz Vareša, dospjela je u javnost zbog privatne fotografije, pribavljene na nelegalan način i objavljene bez njene dozvole.

Na naslovnoj stranici “Dnevnog avaza” od 9. aprila 2019. godine pojavila se priča sa markicom “Skandali”, a koja govori o nastavnici iz Vareša za koju se tvrdi da je pozirala gola u učionici u školi u kojoj radi. 

Istog dana kada je objavljen u printanom izdanju, članak je dobio i svoju online verziju pod naslovom:

Profesorica iz Vareša gola pozira u razredu

Ovaj članak je u međuvremenu obrisan, ali prije toga se raširio po drugim medijima. Originalni tekst članka još uvijek je dostupan na stranici “The World News” koja agregira vijesti iz cijelog svijeta. U njemu se, između ostalog, navodi:

Javnost u Varešu zgrožena je provokativnim fotografijama koje na društvenim mrežama duže vrijeme objavljuje Berina Fatić, inače prosvjetna radnica i profesorica bosanskog jezika u Mješovitoj srednjoj školi "Nordbat 2". 
Osim što se ne ustručava objaviti provokativne fotografije na društvenim mrežama, na kojima u prvi plan stavlja stražnjicu ili poprsje, internetom kruže i fotografije nage profesorice, zbog čega su Varešani, posebno roditelji učenika škole u kojoj radi, dodatno zabrinuti.

Online verzija članaka je bila opremljena slikom naslovnice “Dnevnog avaza” i fotografijama koje su preuzete sa ličnih profila Berine Fatić, a koje su poslužile autoru/ici da sudi o karakteru osobe o kojoj piše.

Fotografija navodnog “golog poziranja u razredu” se, međutim, nije mogla pronaći nigdje na internetu prije nego što ju je objavio “Avaz”. Na pitanje koje smo poslali “Dnevnom avazu” o izvoru fotografije, jer se tvrdi da je slika objavljena na društvenim mrežama, nismo dobili odgovor. Pored toga, fotografija koju je “Avaz” stavio na svoju naslovnicu očito je nastala u privatnom stanu, a ne u učionici, to jest “u razredu”, kako se u članku tvrdi.

Ni za tvrdnje u ostatku članka nema nikakvog pokrića, osim činjenice da je Fatić objavljivala svoje fotografije na vlastitim profilima na društvenim mrežama, kao što to radi većina njihovih korisnika:

Kako nam pričaju mještani, uprkos činjenici da je Fatić udata i ima maloljetno dijete, ali i radi na odgovornoj funkciji, to je ne sprečava da se fotografira bez odjeće ili u izazovnim odjevnim kombinacijama. 
- Navodno je svoje nage fotografije slala nekom mladiću, a koji ih je kasnije prosljeđivao na Facebooku, Viberu, Instagramu i ostalim društvenim mrežama. Tako su dospjele u javnosti i to je prava sramota – tvrde mještani. 
Dodaju da nije poznato je li profesorica takve fotografije razmjenjivala i sa svojim učenicima i jesu li i oni, u moru grupa na internetu gdje su obznanjene fotografije, došle i do očiju njenih učenika kojima predaje. 
Za potrebe "dobre" fotografije, Fatić se nije libila ni popeti na školski sto, gdje se istovremeno nalaze i dnevnici, a mještani su u čudu da niko od nadležnih u školi do sada nije reagirao i sugerirao profesorici da su fotografije koje objavljuje neprikladne, ali i da škola nije mjesto gdje bi trebala obavljati takve fotošutinge.

Autor/ica članka insinuira preljub i dijeljenje neprikladnih fotografija sa učenicima, navodeći kao izvor anonimne “mještane”, bez bilo kakvog dokaza o tome. No, čak i da su “dokazi” postojali, privatni život privatne osobe nije smio biti pretvoren u novinarsku priču, pogotovo ne na način kako je to uradio “Avaz”. Ukoliko pogledamo Kodeks za štampu i online medije BiH Vijeća za štampu i online medije BiH, čiji je član i “Dnevni avaz”, u njemu stoji: 

Izvod iz Kodeksa za štampu i online medije BiH

Član 9 - Privatnost

Novinari će izbjegavati uplitanje u nečiji privatni život, osim ako takva uplitanja nisu potrebna u interesu javnosti.

Član 1 - Interes javnosti

Interes javnosti, u značenju ovog Kodeksa, definisan je kao postupak i/ili informacija kojima je namjera pomoći javnosti u donošenju ličnog mišljenja i odluka o pitanjima i događajima, uključujući i napore otkrivanja krivičnog djela i/ili prekršaja, te spriječiti zavođenje javnosti nekom izjavom ili postupkom pojedinca ili organizacije.

Dan kasnije, 10. aprila, nakon “skandala” koji je sam uzrokovao, “Dnevni avaz” je na naslovnici objavio “ispovijest” Berine Fatić, koja je na svom Facebook profilu najavila i pokretanje pravnog postupka. U drugom Avazovom članku stoji i to da je riječ o privatnoj fotografiji koja je ukradena, da cirkuliše po Viberu, da je slučaj prijavljen i FUP-u nekoliko mjeseci ranije i da je škola bila obaviještena o tome.

Dodaje da je sporna fotografija kružila Viberom mjesecima, te je o tome obavijestila direktora škole, kantonalnog inspektora, policiju, FUP. Policija joj je rekla da ništa ne poduzima jer nema osnova za tužbu i da će se sve to smiriti.

Priča o profesorici “koja se slikala gola” brzo se proširila po portalima kako u BiH tako i u regionu, a ovo su neki naslova koji su pratili prenošenje Avazovog teksta.

ATRAKTIVNA I UDATA profesorica iz Vareša slala golišave fotografije mladiću: Kada pogledate njene slike na društvenim mrežama NEĆE VAM BITI DOBRO! (FOTO) /Novi.ba

Atraktivna i udata pohotna profesorica iz Vareša učeniku slala golišave fotke - kada njene društvene mreže pogledate, poželjeti ćete da je i vama profesorka /lifestyledom.info

Profesorka iz BiH se slikala gola u učionici: Onda je utegla grudi i dohvatila pištolj i pušku (FOTO) /Telegraf.rs
Gola profesorica iz BiH izazvala pomutnju na društvenim mrežama /Direktno.hr

FOTO: Regija se trese, javnost zgrožena! Bujna profesorica učencu pošiljala gole fotke  /Škandal.si

FOTO: BUJNA PROFESORICA IZ VAREŠA IZAZVALA POMUTNJU Njezine eksplicitne fotografije snimljene u učionici pojavile se na društvenim mrežama /Jutarnji.hr

Gola profesorica iz Vareša izazvala pomutnju na društvenim mrežama /Hina

Slovenački tabloid je objavio kako je profesorica slala fotografije učeniku, dok se kao izvor članaka objavljenih u Hrvatskoj navodi i hrvatska novinska agencija “Hina” koja je objavila i distribuirala ovu netačnu informaciju kao agencijsku vijest.

Ni domaći ni regionalni mediji prilikom prenošenja nisu objavili fotografiju koja se našla u “Dnevnom avazu” već one koje su preuzete sa online profila ove nastavnice iz Vareša. Ipak, osnovnu tvrdnju - da se “profesorica slikala gola u učionici” - nastavili su prenositi kao činjenicu.

U člancima su se našle i sljedeće potpuno netačne tvrdnje:

Profil profesorice iz Vareša na Facebooku i Instagramu preplavljen je njezinim golišavim fotografijama snimljenima u školskoj zbornici, učionici te ispred školske ploče gdje je snimila selfije.

Fotografije koje je Berina Fatić objavljivala na svom Instagram i Facebook profilu, a koje više nisu dostupne, nisu “golišave” i ne razlikuju se od miliona “selfie” fotografija koje se objavljuju na društvenim mrežama. Sudeći po naslovima i opremi svih ovakvih tekstova, mediji i “mediji” koji su ih objavili, naprosto su odlučili iskoristiti izmišljenu priču o “golim slikama iz učionice” kao povod za objavljivanje privatnih fotografija privatne osobe, od koje su, bez njenog pristanka i kršeći profesionalnu etiku, napravili javnu ličnost uz lažno moralisanje i seksističke komentare - kako novinara, tako i njihove publike.

“Avaz” je, dakle, objavio privatnu fotografiju iz privatnog stana, za koju je neistinito ustvrdio da je nastala u učionici i od toga napravio “skandal”, te izložio privatnu osobu ponižavajućem tretmanu. Ovaj članak će stoga dobiti ocjenu lažna vijest, pristrasno izvještavanje i klikbejt. Svi mediji koji su prenijeli članak, dobit će ocjene prenošenje lažne vijesti, pristrasno izvještavanje i klikbejt.

Napomena

28.10.2021: Portal Telegraf je u originalnom članku ispravio netačne navode, pa je članku dodana i ocjena ispravljeno.

23.8.2023: Članak portala Espreso koji je ocijenjen u ovoj analizi naknadno je povezan sa analizom zbog tehničkih razloga. Portal Espreso je u originalnom članku ispravio netačne navode, pa je članku dodana i ocjena ispravljeno.

11.10.2023: Članci portala Theworldnews, Novi, Skandal24, Bljesak, Dnevnik.ba, Alo, Max portal, Art Info, Republikainfo, Večernji list i Zabavne informacije koji su ocijenjeni u ovoj analizi naknadno su povezani sa analizom zbog tehničkih razloga.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 09.04.2019

Avaz: Profesorica iz Vareša gola pozira u razredu

Javnost u Varešu zgrožena je provokativnim fotografijama koje na društvenim mrežama duže vrijeme objavljuje Berina Fatić, inače prosvjetna radnica i p...

 • Klikbejt
 • Pristrasno izvještavanje
 • Lažna vijest
Klikbejt 09.04.2019

Theworldnews: Profesorica iz Vareša gola pozira u razredu

Javnost u Varešu zgrožena je provokativnim fotografijama koje na društvenim mrežama duže vrijeme objavljuje Berina Fatić, inače prosvjetna radnica i p...

 • Klikbejt
 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 10.04.2019

Super Čarobni Svijet: ATRAKTIVNA I UDATA profesorica iz Vareša slala golišave fotografije mladiću: Kada pogledate njene slike na društvenim mrežama NEĆE VAM BITI DOBRO! (FOTO)

Naime,četrdesetjednogodišnja Berina Fatić je  svojim golišavim i izazovnim fotografijama napravila pravu pometnju na društvenim mrežama. Ona inače  pr...

 • Klikbejt
 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 10.04.2019

Pretežno šašavo: ATRAKTIVNA I UDATA profesorica iz Vareša slala golišave fotografije mladiću: Kada pogledate njene slike na društvenim mrežama NEĆE VAM BITI DOBRO! (FOTO)

Profesorica iz Vareša postala je poznata širom Bosne i Hercegovine.

 • Klikbejt
 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 09.04.2019

Direktno.hr: Gola profesorica iz BiH izazvala pomutnju na društvenim mrežama

Sarajevski list Dnevni avaz objavio je u utorak fotografiju zgodne profesorice bosanskog jezika snimljenu bez "krpica“ u učionici u srednjobosanskome...

 • Klikbejt
 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 09.04.2019

Telegraf: Profesorka iz BiH se slikala gola u učionici: Onda je utegla grudi i dohvatila pištolj i pušku (FOTO)

Profil profesorke na Fejsbuku i Instagramu preplavljen je njenim golišavim fotografijama snimljenim u školskoj zbornici, učionici kao i ispred školske...

 • Klikbejt
 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Klikbejt 09.04.2019

Jutarnji.hr: FOTO: BUJNA PROFESORICA IZ VAREŠA IZAZVALA POMUTNJU Njezine eksplicitne fotografije snimljene u učionici pojavile se na društvenim mrežama

Sarajevski list Dnevni avaz objavio je u utorak fotografiju zgodne profesorice bosanskog jezika snimljenu bez "krpica" u učionici u srednjobosanskome...

 • Klikbejt
 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 09.04.2019

HINA: Gola profesorica iz Vareša izazvala pomutnju na društvenim mrežama

SARAJEVO, 9. travnja 2019. (Hina) - Sarajevski list Dnevni avaz objavio je u utorak fotografiju zgodne profesorice bosanskog jezika snimljenu bez "krp...

 • Klikbejt
 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 10.04.2019

Lifestyle Dom: Atraktivna i udata pohotna profesorica iz Vareša učeniku slala golišave fotke – kada njene društvene mreže pogledate, poželjeti ćete da je i vama profesorka

OVA PROFESORICA IZ VAREŠA JE SVIMA VEĆ DOBRO POZNATA. RADI SE O 41-GODIŠNJOJ BERINI F. KOJA JE SVOJIM IZAZOVNIM I GOLIŠAVIM FOTKAMA NAPRAVILA PRAVU PO...

 • Klikbejt
 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 09.04.2019

Novi: ATRAKTIVNA I UDATA profesorica iz Vareša slala golišave fotografije mladiću: Kada pogledate njene slike na društvenim mrežama NEĆE VAM BITI DOBRO! (FOTO)

Profesorica iz Vareša postala je poznata širom Bosne i Hercegovine.

 • Klikbejt
 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 09.04.2019

Skandal 24: FOTO: Regija se trese, javnost zgrožena! Bujna profesorica učencu pošiljala gole fotke

Sarajevski dnevnik Dnevni Avaz je danes zapisal, da se je profesorica bosanskega jezika gola slikala v učilnice ene izmed šol v mestu Vareš.

 • Klikbejt
 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 09.04.2019

Dnevnik.ba: Gola profesorica iz Vareša izazvala pomutnju na društvenim mrežama

Sarajevski list Dnevni avaz objavio je u utorak fotografiju zgodne profesorice bosanskog jezika snimljenu bez "krpica“ u učionici u Varešu i objavljen...

 • Klikbejt
 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 09.04.2019

Bljesak: Vareš: Profesorica gola u učionici?

Profil profesorice iz Vareša na Facebooku i Instagramu preplavljen je njezinim golišavim fotografijama snimljenima u školskoj zbornici, učionici te is...

 • Klikbejt
 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 09.04.2019

Alo: FOTKE SLALA SVOJIM UČENICIMA?! Profesorka iz BiH se slikala gola u učionici! Zatim je utegla grudi i dohvatila pištolj i pušku! Ne, to nije sve što je radila (FOTO)

Profil profesorke na Fejsbuku i Instagramu preplavljen je njenim golišavim fotografijama snimljenim u školskoj zbornici, učionici kao i ispred školske...

 • Klikbejt
 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 09.04.2019

Max portal: Mediji objavili fotografiju gole profesorice iz Vareša: “Kod nje đaci ne bježe s nastave!”

Profil profesorice iz Vareša na Facebooku i Instagramu bio je preplavljen je njezinim golišavim fotografijama snimljenima u školskoj zbornici, učionic...

 • Klikbejt
 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 09.04.2019

ARTinfo: Gola učiteljica iz Vareša izazvala pomutnju: 'Slike su mi ukrali!'

Sarajevski list Dnevni avaz objavio je u utorak fotografiju zgodne profesorice bosanskog jezika snimljenu bez 'krpica' u učionici u gradiću Varešu i o...

 • Klikbejt
 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 09.04.2019

Republikainfo: OVO JE PROFESORICA...DOBRAAAA Golišave fotografije osvanule na Faceu i Instagramu

Sarajevski list Dnevni avaz objavio je u utorak fotografiju zgodne profesorice bosanskog jezika snimljenu bez "krpica“ u učionici u srednjobosanskome...

 • Klikbejt
 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 09.04.2019

Espreso.rs: PROCURELE GOLE FOTKE BUJNE PROFESORKE SREDNJE ŠKOLE U VAREŠU! Skandal TRESE region! (FOTO)

Profil profesorke iz Vareša na Fejsubuku i Instagramu preplavljen je njenim golišavim fotografijama snimljenima u školskoj zbornici, učionici i ispred...

 • Klikbejt
 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Klikbejt 09.04.2019

Večernji list: Skandal u BiH: Objavljene golišave fotografije profesorice bosanskog jezika

Za sada je poznato da je profesorica razmjenjivala svoje fotografije s nepoznatim mladićem, a taj ih je postavio na Facebook, Instagram te ostale druš...

 • Klikbejt
 • Pristrasno izvještavanje
 • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 10.04.2019

Zabavne informacije: BERINA BUJNA PROFESORICA IZ VAREŠA OBJAVILA NOVE 18+ FOTKE I IZAZVALA POMUTNJU NA DRUSTVENIM MREZAMA

Sarajevski list Dnevni avaz objavio je u utorak fotografiju zgodne profesorice bosanskog jezika snimljenu bez “krpica” u učionici u srednjobosanskome...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti