"Dnevni Avaz" kao proizvođač skandala

Zahvaljujući “Dnevnom avazu”, Berina Fatić, nastavnica bosanskog jezika i književnosti iz Vareša, dospjela je u javnost zbog privatne fotografije, pribavljene na nelegalan način i objavljene bez njene dozvole.

Na naslovnoj stranici “Dnevnog avaza” od 9. aprila 2019. godine pojavila se priča sa markicom “Skandali”, a koja govori o nastavnici iz Vareša za koju se tvrdi da je pozirala gola u učionici u školi u kojoj radi. 

Istog dana kada je objavljen u printanom izdanju, članak je dobio i svoju online verziju pod naslovom:

Profesorica iz Vareša gola pozira u razredu

Ovaj članak je u međuvremenu obrisan, ali prije toga se raširio po drugim medijima. Originalni tekst članka još uvijek je dostupan na stranici “The World News” koja agregira vijesti iz cijelog svijeta. U njemu se, između ostalog, navodi:

Javnost u Varešu zgrožena je provokativnim fotografijama koje na društvenim mrežama duže vrijeme objavljuje Berina Fatić, inače prosvjetna radnica i profesorica bosanskog jezika u Mješovitoj srednjoj školi "Nordbat 2". 
Osim što se ne ustručava objaviti provokativne fotografije na društvenim mrežama, na kojima u prvi plan stavlja stražnjicu ili poprsje, internetom kruže i fotografije nage profesorice, zbog čega su Varešani, posebno roditelji učenika škole u kojoj radi, dodatno zabrinuti.

Online verzija članaka je bila opremljena slikom naslovnice “Dnevnog avaza” i fotografijama koje su preuzete sa ličnih profila Berine Fatić, a koje su poslužile autoru/ici da sudi o karakteru osobe o kojoj piše.

Fotografija navodnog “golog poziranja u razredu” se, međutim, nije mogla pronaći nigdje na internetu prije nego što ju je objavio “Avaz”. Na pitanje koje smo poslali “Dnevnom avazu” o izvoru fotografije, jer se tvrdi da je slika objavljena na društvenim mrežama, nismo dobili odgovor. Pored toga, fotografija koju je “Avaz” stavio na svoju naslovnicu očito je nastala u privatnom stanu, a ne u učionici, to jest “u razredu”, kako se u članku tvrdi.

Ni za tvrdnje u ostatku članka nema nikakvog pokrića, osim činjenice da je Fatić objavljivala svoje fotografije na vlastitim profilima na društvenim mrežama, kao što to radi većina njihovih korisnika:

Kako nam pričaju mještani, uprkos činjenici da je Fatić udata i ima maloljetno dijete, ali i radi na odgovornoj funkciji, to je ne sprečava da se fotografira bez odjeće ili u izazovnim odjevnim kombinacijama. 
- Navodno je svoje nage fotografije slala nekom mladiću, a koji ih je kasnije prosljeđivao na Facebooku, Viberu, Instagramu i ostalim društvenim mrežama. Tako su dospjele u javnosti i to je prava sramota – tvrde mještani. 
Dodaju da nije poznato je li profesorica takve fotografije razmjenjivala i sa svojim učenicima i jesu li i oni, u moru grupa na internetu gdje su obznanjene fotografije, došle i do očiju njenih učenika kojima predaje. 
Za potrebe "dobre" fotografije, Fatić se nije libila ni popeti na školski sto, gdje se istovremeno nalaze i dnevnici, a mještani su u čudu da niko od nadležnih u školi do sada nije reagirao i sugerirao profesorici da su fotografije koje objavljuje neprikladne, ali i da škola nije mjesto gdje bi trebala obavljati takve fotošutinge.

Autor/ica članka insinuira preljub i dijeljenje neprikladnih fotografija sa učenicima, navodeći kao izvor anonimne “mještane”, bez bilo kakvog dokaza o tome. No, čak i da su “dokazi” postojali, privatni život privatne osobe nije smio biti pretvoren u novinarsku priču, pogotovo ne na način kako je to uradio “Avaz”. Ukoliko pogledamo Kodeks za štampu i online medije BiH Vijeća za štampu i online medije BiH, čiji je član i “Dnevni avaz”, u njemu stoji: 

Izvod iz Kodeksa za štampu i online medije BiH

Član 9 - Privatnost

Novinari će izbjegavati uplitanje u nečiji privatni život, osim ako takva uplitanja nisu potrebna u interesu javnosti.

Član 1 - Interes javnosti

Interes javnosti, u značenju ovog Kodeksa, definisan je kao postupak i/ili informacija kojima je namjera pomoći javnosti u donošenju ličnog mišljenja i odluka o pitanjima i događajima, uključujući i napore otkrivanja krivičnog djela i/ili prekršaja, te spriječiti zavođenje javnosti nekom izjavom ili postupkom pojedinca ili organizacije.

Dan kasnije, 10. aprila, nakon “skandala” koji je sam uzrokovao, “Dnevni avaz” je na naslovnici objavio “ispovijest” Berine Fatić, koja je na svom Facebook profilu najavila i pokretanje pravnog postupka. U drugom Avazovom članku stoji i to da je riječ o privatnoj fotografiji koja je ukradena, da cirkuliše po Viberu, da je slučaj prijavljen i FUP-u nekoliko mjeseci ranije i da je škola bila obaviještena o tome.

Dodaje da je sporna fotografija kružila Viberom mjesecima, te je o tome obavijestila direktora škole, kantonalnog inspektora, policiju, FUP. Policija joj je rekla da ništa ne poduzima jer nema osnova za tužbu i da će se sve to smiriti.

Priča o profesorici “koja se slikala gola” brzo se proširila po portalima kako u BiH tako i u regionu, a ovo su neki naslova koji su pratili prenošenje Avazovog teksta.

ATRAKTIVNA I UDATA profesorica iz Vareša slala golišave fotografije mladiću: Kada pogledate njene slike na društvenim mrežama NEĆE VAM BITI DOBRO! (FOTO) /Novi.ba

Atraktivna i udata pohotna profesorica iz Vareša učeniku slala golišave fotke - kada njene društvene mreže pogledate, poželjeti ćete da je i vama profesorka /lifestyledom.info

Profesorka iz BiH se slikala gola u učionici: Onda je utegla grudi i dohvatila pištolj i pušku (FOTO) /Telegraf.rs
Gola profesorica iz BiH izazvala pomutnju na društvenim mrežama /Direktno.hr

FOTO: Regija se trese, javnost zgrožena! Bujna profesorica učencu pošiljala gole fotke  /Škandal.si

FOTO: BUJNA PROFESORICA IZ VAREŠA IZAZVALA POMUTNJU Njezine eksplicitne fotografije snimljene u učionici pojavile se na društvenim mrežama /Jutarnji.hr

Gola profesorica iz Vareša izazvala pomutnju na društvenim mrežama /Hina

Slovenački tabloid je objavio kako je profesorica slala fotografije učeniku, dok se kao izvor članaka objavljenih u Hrvatskoj navodi i hrvatska novinska agencija “Hina” koja je objavila i distribuirala ovu netačnu informaciju kao agencijsku vijest.

Ni domaći ni regionalni mediji prilikom prenošenja nisu objavili fotografiju koja se našla u “Dnevnom avazu” već one koje su preuzete sa online profila ove nastavnice iz Vareša. Ipak, osnovnu tvrdnju - da se “profesorica slikala gola u učionici” - nastavili su prenositi kao činjenicu.

U člancima su se našle i sljedeće potpuno netačne tvrdnje:

Profil profesorice iz Vareša na Facebooku i Instagramu preplavljen je njezinim golišavim fotografijama snimljenima u školskoj zbornici, učionici te ispred školske ploče gdje je snimila selfije.

Fotografije koje je Berina Fatić objavljivala na svom Instagram i Facebook profilu, a koje više nisu dostupne, nisu “golišave” i ne razlikuju se od miliona “selfie” fotografija koje se objavljuju na društvenim mrežama. Sudeći po naslovima i opremi svih ovakvih tekstova, mediji i “mediji” koji su ih objavili, naprosto su odlučili iskoristiti izmišljenu priču o “golim slikama iz učionice” kao povod za objavljivanje privatnih fotografija privatne osobe, od koje su, bez njenog pristanka i kršeći profesionalnu etiku, napravili javnu ličnost uz lažno moralisanje i seksističke komentare - kako novinara, tako i njihove publike.

“Avaz” je, dakle, objavio privatnu fotografiju iz privatnog stana, za koju je neistinito ustvrdio da je nastala u učionici i od toga napravio “skandal”, te izložio privatnu osobu ponižavajućem tretmanu. Ovaj članak će stoga dobiti ocjenu lažna vijest, pristrasno izvještavanje i klikbejt. Svi mediji koji su prenijeli članak, dobit će ocjene prenošenje lažne vijesti, pristrasno izvještavanje i klikbejt.

Napomena

28.10.2021: Portal Telegraf je u originalnom članku ispravio netačne navode, pa je članku dodana i ocjena ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 11. 04. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Branimir Nestorović i dalje promoviše teorije o tajnom postavljanju 5G opreme

Isječak gostovanja ljekara Branimira Nestorovića iz Srbije u kojem tvrdi da...

Lažna vijest
Lažna vijest
Montirane slike s izmišljenim izjavama Dodika, Konakovića, Lagumdžije i Čovića

U Facebook grupi koja se “bavi aktuelnim temama” podijeljene su montirane s...

Lažna vijest
Analiza
Veličanje Rusije i njene vojne moći kao propagandno sredstvo u ratu protiv Ukrajine

Vojna sila koja može "izaći na crtu" NATO savezu, vođena strogim ali neshva...

Analize
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me