Raskrinkavanje.ba

“Dnevni Avaz” u službi SBB-a i Zilhe Ademaj

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

U priči o platama i štrajku medicinskih radnika Kantona Sarajevo, “Dnevni Avaz” je poslužio kao glasilo SBB-a.

Štrajk doktora i stomatologa u KS je, između ostalog, bio i povod za sukob između Zilhe Ademaj i Sebije Izetbegović. Ademaj je članica Saveza za bolju budućnost i trenutno je na čelu Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo. Sa druge strane, Izetbegović rukovodi kliničkim centrom u Sarajevu, i kandidatkinja je Stranke demokratske akcije na predstojećim izborima. “Istinomjer” je, ocjenjujući izjave resorne ministrice, ustanovio da se radi o “Pokušaju prebacivanja odgovornosti na nenadležne instance” - u ovom slučaju, na KCUS i Sebiju Izetbegović. Početkom novembra prošle godine su okončani pregovori Vlade i sindikata, koji su rezultirali potpisivanjem Kolektivnog ugovora. Kolektivnim ugovorom, između ostalog, dogovoreno je kvartalno povećanje koeficijenata plate doktorima i stomatolozima u KS, a pri tome je naglašeno da novac nije, niti će biti problem.

Ministrica zdravstva KS, Zilha Ademaj prilikom potpisivanja ugovora sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije KS izjavila je da su se ugovorom riješila sva sporna pitanja. Također, ministrica Ademaj pohvalila se i u januaru ove godine upravo sklapanjem kolektivnih ugovora, te ponovila obećanje Vlade KS da će u 2018. godini doktorima i stomatolozima biti povećane plate. Međutim, pola godina kasnije, novac koji nije bio problem, i dalje nije bio na raspolaganju. Na koncu, 5. septembra sindikat je stupio u štrajk iz razloga što obećanja vlade i dalje nisu bila ispunjena. Tokom trajanja štrajka, Zilha Ademaj sazvala je konferenciju za novinare na kojoj je rekla da “ključ za rješavanje ovog pitanja u vezi sredstava ima direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović”.

Da je izjava ministrice Ademaj, u kojoj tvrdi da Sebija Izetbegović može riješiti problem populistička, najbolje svjedoče nadležnosti institucije na čijem je čelu upravo ministrica Ademaj. Naime, za provedbu propisa, realizaciju kolektivnog ugovora te povećanje plata, nadležna je Vlada KS i Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo.

U utorak 18. septembra je nakon dogovora s Vladom KS zvanično okončan štrajk zdravstvenih radnika. Potpisane su izmjene i dopune kolektivnog ugovora sa sindikatima doktora medicine i stomatologije te radnika u zdravstvu od strane vlade, odnosno Premijera kantona Adema Zolja, i Rijada Zaida ispred sindikata.

Iako narativ koji je kreirala Zilha Ademaj ne odgovara istini, što je vidljivo i iz nadležnosti institucija ali i iz njenih ranijih izjava, on je u nekim medijima dobio značajan odjek.

“Dnevni Avaz” je zajedno sa “Alfa” televizijom vrlo očito podržavao narativ Zilhe Ademaj u kojem je krivicu za gore opisanu situaciju prebacila na Sebiju Izetbegović. Na “Alfi” su se emitovali prilozi koji su podržavali kritiku Sebije Izetbegović, Zilha Ademaj je gostovala u emisijama, a u oba slučaja sve je ispraćeno člancima na “Avazu”. Također, tu su i intervjui sa ministricom te sa drugim akterima koji podržavaju isti narativ:

Ono što nismo uspjeli pronaći na “Avazu” jesu izjave, obraćanja i objašnjenja same Sebije Izetbegović. U svim navedenim člancima, pored činjenice što ne postoje stavovi Sebije Izetbegović, ne postoji ni napomena da li je ili nije autor članka pokušao doći do komentara druge strane. Jedini pomen ovog imena jeste u izjavama Zilhe Ademaj i Benjamina Bajtovića kandidata Naše stranke za Parlament FBiH. Svi navedeni članci vrlo jasno zauzimaju jednu stranu i drugoj ne pružaju prostor. Također, indikativno je i to da tvrdnje, gostovanja i intervjue Zilhe Ademaj u kojima se intenzivno bavi ovom temom, nismo uspjeli pronaći na drugim medijima, koji su  Jedino što su prenosili samo njene izjave sa konferencije za medije.

Gotovo svi navedeni članci objavljeni su i na zvaničnoj stranici Saveza za bolju budućnost:

“Dnevni Avaz” je tako poslužio kao klasično glasilo SBB-a putem kojeg se šire, u ovom slučaju lažne tvrdnje, kojima se pokušava negirati odgovornost za štrajk i neispunjavanje potpisanih odredbi kolektivnog ugovora.

(Raskrinkavanje.ba)