Raskrinkavanje.ba

Dnevni list i RTRS: "Bošnjačko podzemlje" preuzima pravosuđe i ruši Tegeltiju

Dezinformacija, spin, cenzura, teorija zavjere: "Dnenvi list" i "RTRS" su uspjeli u jednom članku da prekrše nekoliko temeljnih pravila profesionalnog izvještavanja. Aferu “Potkivanje” i navode “Žurnala” o korupciji u vrhu tužilaštva, opisuju kao povratak uticaja “bošnjačkog podzemlja” na pravosuđe.

Sve je krenulo sa Žurnalovim navodima o korupiciji u vrhu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), vrhovnog pravodsudnog tijela u Bosni i Hercegovini, objavljenim 22. maja.

U Žurnalovom članku – prvom u seriji od tri – navodi se kako je Nermin Alešević, poslovni čovjek iz Krajine, platio dvije hiljada maraka inspektoru SIPA-e za posredovanje Milana Tegeltije, predsjednika VSTV-a, u zamršenom pravnom predmetu koji godinama tavori u ladicama Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

Dan kasnije, 23. maja, mostarski “Dnevni list” objavio je članak pod naslovom „Bošnjačko podzemlje želi preko leđa američkog i britanskog veleposlanika povratiti utjecaj SDA na pravosuđe“, koji istog dana prenosi i RTRS sa izuzetkom pasusa u kojem se spominje ubistvo Davida Dragićevića. Ali, krenimo redom.

Nekoliko je tvrdnji koje je moguće razaznati u članku ”Dnevnog lista”. Da je ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu dao signal za "harangu razvaljivanja" VSTV-a; da Dragana Mektića ucjenjuje Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA); i da izvještavanje o aferi koja je već sada poznata kao afera „Potkivanje“ ustvari nije profesionalno medijsko izvještavanje nego dio nekog navodnog šireg plana rušenja te institucije.

„Apsolutno nije krucijalna poruka Ružice Jukić. Uostalom, nitko joj ništa nije zamjerio niti u američkom veleposlanstvu. Udarna je činjenica da se potpredsjednica VSTV-a usudila nešto spočitati američkom veleposlanstvu i taj njezin benigni javni istup je bio signal i povod 'zelenoj sarajevskoj čaršiji' da konačno pritisne okidač i pokrene široku i koordiniranu harangu razvaljivanja VSTV-a. Opravdano nezadovoljstvo američkih i britanskih diplomata suptilno će se, posve je razvidno, koristiti kao dodatni pritisak i instrument za, prvo pripremu terena kroz donošenje novoga zakona o VSTV-u, a potom i za 'sječu glava' na čelu ključne pravosudne instiutacije, koja je kao i njezin predsjednik Milan Tegeltija već godinama 'noćna mora' bošnjačkih centara moći, poglavito SDA.“

Nije prvi put da se manjkavo ili pristrasno izvještavanje pakuje u „celofan“ komentara. Ostavimo za trenutak po strani čak i rječnik, odnosno duh članka i sintagme poput „zelena sarajevska čaršija“ i „sječa glava“. Navod da je izjava potpredsjednice VTSTV-a povod za „harangu razvaljivanja“, odnosno podrivanje te institucije nije ničim potkrijepljen i predstavlja knjiški primjer teorije zavjere.

„Da se doista radi o diskreditiranju Milana Tegeltije, potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić i glavna tužiteljica Gordana Tadić su već bile mete nasrtaja i prisluškivanja, pokazuje i forsiranje Dragana Mektića i suca Branka Perića od strane režimskih bošnjačkih medija koji ih guraju u prve redove obračuna s Tegeltijom. Doista je simptomatično da je odlazeći ministar sigurnosti Dragan Mektić, glavni akter afere oko vrbovanja selefija, za kojeg neki krugovi u RS-u tvrde da je ucjenjeni 'kvislign' u rukama šefa OSA-e Osmana Mehmedagića, opet glavni megafon ovog puta u 'javnome vješanju' predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije. Mektić poziva Tegeltiju da odstupi.“

Navodi izneseni u ovom pasusu u najboljem slučaju graniče sa klevetom, jer i pored emotivnih termina kao što je „kvisling“, navod da je državni ministar sigurnosti predmet ucjene, i to ni manje ni više nego agencije kojoj je nadređen, moraju u svrhe objavljivanja biti dokazani na nivou koji je odbranjiv na sudu. U ovom konkretnom slučaju, “Dnevni list” i ne pretenduje da tu tvrdnju potkrijepi.

„Međutim, u sarajevskim krugovima je na temelju dobronamjernih američkih, britanskih, njemačkih ili nečijih drugih pokušaja pomaganja u kompliciranom peglanju pravosuđa, nedvojbeno skrojena taktika zaravnavanja ovakvog VSTV-a i smaknuća Milana Tegeltije i Ružice Jukić, a neće biti sporno niti tragično ako, kao kolateralna šteta, odlete i neki drugi poput Jadranke Lokmić ili Željke Radović.“

Definicija „spina“ je pokušaj skretanja pažnje sa teme koja u tom trenutku zaokuplja pažnju medija. Upravo u trenutku kada su mediji izvještavali o aferi „Potkivanje“, “Dnevni list” je aferu konstruisao kao napad na VSTV.

„Komentar“ Dnevnog lista je istog dana prenesen na portalu javnog emitera RTRS. Ali, sa jednom bitnom razlikom. Naime, iz teksta je doslovno izbačen cijeli pasus koji govori o ulozi pravosuđa u slučaju ubistva Davida Dragićevića u Banjoj Luci.

„Slučajevi Memić i Dragičević su dokazi za prljave policijske poslove. Pravosuđe je u BiH je teško bolesno tu nema sporenja. Za pozdraviti je svaka dobronamjerna akcija na njegovom ozdravljenju i povratku povjerenja. Ako postoji takva politička batina koja smije i može izvesti neke radikalne zahvate, javnost bi to euforično pozdravila jer nema povjerenja u pravosuđe i policiju, glavne zabušante u ovoj zemlji.“

Imajući u vidu izvještavanje RTRS-a o „slučaju Dragićević“, ovaj potez je vrlo dosljedan. Ali, je riječ o očiglednoj (auto)cenzuri.

“Dnevni list” zbog ovog članka dobija tri ocjene: dezinformacija, spin i teorija zavjere, dok RTRS zbog odluke da ukloni pasus u kojem se iznose navodi o ubistu Davida Dragićevića dobija ocjenu cenzura.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 23.05.2019

Dnevni List: Bošnjačko podzemlje želi preko leđa američkog i britanskog veleposlanika povratiti utjecaj SDA na pravosuđe

”I kod vas je totalni raspad sustava, j… lud zbunjenog”, sirovo se VSTV-u i predsjedniku Milanu Tegeltiji obratio državni ministar sigurnosti Dragan M...

  • Teorija zavjere
  • Spin
  • Dezinformacija
Teorija zavjere 23.05.2019

RTRS: Bošnjačko podzemlje želi preko leđa britanskog i američkog ambasadora povratiti uticaj SDA na pravosuđe

Iskopavanje afere oko predsjednika Visokog sudskog i tužulačkog savjeta BiH Milana Tegeltije, koju svakako treba rasvijetliti, jednostavno se ne može...

  • Teorija zavjere
  • Spin
  • Dezinformacija
  • Cenzura