Raskrinkavanje.ba

Dodik nije najavio “reprezentaciju RS” ni na ovom, niti na idućem mundijalu

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Osim što prenose članke stare pola godine, neki portali izmišljaju i izjave kako bi se “uklopile” u nogometnu euforiju koja prati Svjetsko prvenstvo.

Na portalu “Medion” pojavio se naslov koji kaže da je Miload Dodik rekao kako će reprezentacija Republike Srpske zaigrati na idućem mundijalu. Naslov zapravo donosi članak izvorno objavljen na portalu “Srne” a u kojem nema ni govora o najavi iz naslova.

Na portalu novinske agencije “Srna”, 29. januara je objavljen članak pod naslovom:

[1]DODIK: REPREZENTACIJA SRPSKE DA UČESTVUJE NA RAZNIM TAKMIČENjIMA

Članak donosi riječi predsjednika Republike Srpske koje je izgovorio tokom obraćanja na manifestaciji “Dani fudbala” u Banjaluci:

Dodik je rekao da bi Srpska reprezentaciju već imala da je BiH normalna zemlja, te ohrabrio radnike u sportskim savezima i nadležnim ministarstvima da za tako nešto ne propuste priliku koja će se u budućnosti sigurno pojaviti. Napominjući da građani Srpske navijaju za sportske reprezentacije Srbije, on je izrazio uvjerenje da će mnogi mladi sportisti, koji se afirmišu kroz sportske klubove u Srpskoj, pronijeti slavu Srpske i biti dio reprezentacija Srbije. Predsjednik Srpske je Fudbalskom savezu Republike Srpske poželio uspjeh u radu, te podsjetio da je ovaj savez opstao u teškim vremenima "kada je sve drugo bilo veća igra od fudbala". "Ostati dostojan fudbalu, sprovoditi takmičenja u teškim uslovima odbrambeno-otadžbinskog rata i nakon rata samo govori da je fudbal, prije svega, ljubav. Ako nemate ljubavi i niste u tome iz ljubavi, onda nema ni sporta ni uspjeha", poručio je Dodik. On je naglasio da institucije Srpske podržavaju sportske organizacije, pa tako i Fudbalski savez kao najmasovniju sportsku organizaciju. "Sport je plemenit, okuplja i usmjerava. U današnje vrijeme, kada su igrališta opustila zato što su društvene mreže preuzele primat među djecom i omladinom još više do značaja dolaze klubovi i organizacije koje afirmišu sport kao način druženja, kolektivnog okupljanja i, naravno, patriotizma", rekao je Dodik.

Nakon pola godine, čitatelj nam je prijavio članak koji donosi identičan tekst kao i onaj na portalu “Srne”, međutim sa značajno drugačijim naslovom. Tako je portal “Medion” 23. juna prenio navedeni članak sa naslovom:

[2]Milorad Dodik-Iduce svjetsko prvenstvo Drzava Republika Srpska ce zaigrati ja vam obecavam svima zato sto je RS Drzava samo sto…

Obzirom da naslov koji je redakcija portala “Medion” dala članku starom pola godine nema nikakve veze sa njegovom suštinom, isti ocjenjujemo kao klikbejt. Jasno je zašto je ova manipulacija urađena - trenutno je u toku svjetsko nogometno prvenstvo i ovakav naslov zasigurno je privukao određeni broj čitatelja koji na originalni naslov vjerovatno ne bi kliknuli.

(Raskrinkavanje.ba)

Footnotes

  1. ^ Citat: "Srna"
  2. ^ Citat: "Medion"
Pogledajte originalne članke
Klikbejt 23.06.2018

Medion: Milorad Dodik-Iduce svjetsko prvenstvo Drzava Republika Srpska ce zaigrati ja vam obecavam svima zato sto je RS Drzava samo sto…

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je danas nadu da će RS dobiti reprezentaciju sa kojom će da učestvuje na različitim sportskim takmi...

  • Klikbejt