Dodik nije otkrio zašto se povlači iz Predsjedništva

Intervju s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, u kojem je priznao da je ranije postojao plan njegovog povlačenja s te pozicije, jedan anonimni portal iskoristio je za klikbejt naslov.

Foto: SNSD

Na anonimnom portalu Magazin press 31.7.2022. godine objavljen je članak s naslovom:

DA LI JE OVO MOGUĆE? Dodik otkrio zašto se povlači iz Predsjedništva

U članku je objavljen dio intervjua koji je Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, dao za Glas Srpske dan ranije, 30.7.2022. godine. Brojni mediji u BiH objavili su taj intervju, najčešće izdvajajući određene dijelove.

Magazin Press u spomenutom članku prenosi dijelove Dodikovih izjava u vezi s predstojećim opštim izborima. U posljednjem pasusu članka navodi se Dodikov komentar u vezi sa špekulacijama o tome da je postojao plan da se on povuče s pozicije člana Predsjedništva BiH.

Upitan da li su bile tačne špekulacije o tome da će se tokom mandata povući iz Predsjedništva i prepustiti tu poziciju nekome iz reda poslanika u Parlamentu BiH, Dodik odgovara:
- Jeste. Razgovarali smo u okviru stranke o tome, ali nekad moram da prihvatim i stavove kolega. Oni su govorili da nije dobro vrijeme za to. Naši ljudi u institucijama BiH su pokazali kakva je BiH moguća, da je ne mogu praviti tako da je centralizuju. Sad zapadnjaci traže deblokadu.
Čega deblokadu? Mi radimo u skladu sa Ustavom. Mi nećemo da ispunjavamo njihove želje. Najozbiljniji momenat kada smo razgovarali o mom povlačenju bio je u martu ove godine, ali smo nakon razgovora u stranci odustali.

Prema podacima alata CrowdTangle, članak je do datuma pisanja ove analize ostvario 969  interakcija na Facebooku.


Magazin Press kao izvor svog članka navodi portal Avaz. Na portalu Avaz članak na koji se Magazin Press poziva objavljen je 31.7.2002, ali s posve drugačijim naslovom.

Dodik potvrdio da se želio povući iz Predsjedništva: Razgovarali smo u okviru stranke o tome

Uprkos činjenici da se u naslovu članka na portalu Magazin Press publici obećava “otkriće” o razlogu Dodikovog povlačenja iz Predsjedništva BiH, u samom se članku takve informacije ne otkrivaju, već se donose potpuno suprotne – da se Dodik ne povlači iz Predsjedništva. 

Iz članka je jasno da je Dodik govorio o tome da je takva opcija postojala ranije, ali da se od nje odustalo. Dodatno, u članku se uopšte ne donose informacije o tome šta je bio razlog potencijalnog povlačenja iz Predsjedništva, u periodu kada je ta opcija zaista postojala. 

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju iz naslova članka objavljenog na portalu Magazin Press, da je Dodik otkrio zašto se povlači iz Predsjedništva, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Budući da je iz članka jasno da ne postoji Dodikova namjera povlačenja te da sadržaj članka ne odgovara naslovu, tvrdnju ocjenjujemo i kao klikbejt.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 08. 08. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 7 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Vitamin K pruža zaštitu novorođenim bebama, nije tačno da ih ugrožava

Na društvenim mrežama godinama su prisutne dezinformacije o vitaminu K i nj...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
“Chemtrailsi” ne postoje niti su dokaz geoinžinjeringa u Hrvatskoj

Fotografije tragova aviona na nebu objavljene su na Facebooku uz tvrdnju da...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Bill Gates nije rekao da su vakcine “opasnije nego što je iko mogao zamisliti”

Izmišljeni citat Billa Gatesa o opasnosti vakcina dijeli se društvenim mrež...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me