Raskrinkavanje.ba

Dodikov referendum, Izetbegovićev rat i atraktivne žene (.de)

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Njemačka web stranica sa krizom identiteta koja je nastala početkom mjeseca juna, objavila je nekoliko polu-članaka za koje je sigurna da će dobiti klik.

Ukupno četiri naslova članaka sa lokalnog govornog područja našlo se na novoosnovanom portalu “Deutsches Neues”. Pažnju nam je privukao naslov koji nas velikim slovima i sa tri uskličnika obavještava o Dodikovoj najavi referenduma.

DODIK NAJAVIO REFERENDUM O OTCJEPLJENJU !!!

U članku dalje stoji sljedeće:

Predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je danas da je potpuno uvjeren da će se dogoditi referendum o samostalnosti RS, u nekom razdoblju. Nije mu, kaže, bitno hoće li on to voditi ili ne, ali će se dogoditi, jer je “BiH hibrid koji ne funkcionira“. PROČITAJTE I: Dodik pisao UN-u: Nema odcjepljenja RS-a Kaže da nijedan projekt u posljednjih 20 godina, koji je realiziran u BiH, nije bio u interesu RS, već je imala samo opstrukcije i otimanje nadležnosti“, ali i pored toga jedino ona u BiH funkcionira“. Dodik je utvrdio da stranci održavaju BiH.
Detaljnije procitajte prateci link ispod
REFERENDUM

U ovom slučaju, riječ je o dijelu članka koji je objavljen na portalu “Bljesak” 17. maja 2017. godine. Od čitavog članka prenesen je samo uvod, zajedno sa tekstom linka “PROČITAJTE I: Dodik pisao UN-u…..” koji se nalazi u originalnom članku. Da bi saznali više potrebno je kliknuti na “referendum” koji nas je poslao na seksističku galeriju slika pod naslovom:

Najatraktivnije žene 40+ na Balkanu

U kratkom uvodu nam je objašnjeno da ćemo vidjeti “TOP 5  žena sa Balkana, koje i nakon svoje 45.godine izgledaju jako lijepo”. Nakon toga slijedi galerija slika pet žena, od kojih su dvije sa stranica za odrasle, jednoj je slika preuzeta sa privatnog profila za upoznavanje, na jednoj je Kendra Hatcher, stomatologinja koja je ubijena u Teksasu 2015. godine, te na posljednjoj pop pjevačica Faith Hill.

Članak o “najatraktivnijim ženama” je krajnja destinacija još jednog atraktivnog klikbejt članka, ovog puta sa predsjedavajućim predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

BAKIR VITLA ORUŽJEM I PRIJETI: Spreman sam za RAT, Srbi će IZGUBITI, a Beograd se „neće miješati“

U ovom slučaju riječ je o prva dva pasusa članka koji je objavljen na srbijanskom portalu “Srbija danas” 11. februara 2018. godine. Link koji obećava nastavak teksta opet vodi na, gorespomeutu, galeriju slika.

Postoji još jedna objava koja je na našem jeziku, a riječ je o erotskoj priči u čije detalje nećemo ulaziti. Ostali članci na portalu koji postoji od 8. juna na njemačkom su jeziku.

Lokalizovane članke sa ovog portala na Facebooku je prenijela stranica “Dnevni Avaz I Ostala Bagra”, odakle su dijeljeni dalje.


Portal  “Deutsches Neues” očito nije napravljen da bi informisao čitalaštvo, već za prikupljanje klikova i prihoda od Google oglasa. Zato će članci o Izetbegoviću i Dodiku dobiti ocjenu klikbejt, dok će seksistički članak sa galerijom slika, pored te, dobiti i ocjenu lažna vijest.

(raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 23.06.2018

Deutsches Neues: DODIK NAJAVIO REFERENDUM O OTCJEPLJENJU !!!

Predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je danas da je potpuno uvjeren da će se dogoditi referendum o samostalnosti RS, u nekom razdoblju.

  • Klikbejt
Klikbejt 17.06.2018

Deutsches Neues: BAKIR VITLA ORUŽJEM I PRIJETI: Spreman sam za RAT, Srbi će IZGUBITI, a Beograd se „neće miješati“

Lider SDA i član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović otvoreno je zapretio Srbima u RS da je spreman da krene u rat, ako samo pokušaju da raspišu refer...

  • Klikbejt
Klikbejt 16.06.2018

Deutsches Neues: Najatraktivnije žene 40+ na Balkanu

Ako ste mislili da zene nakon 45.godine ne mogu izgledati sjajno,prevarili ste se.

  • Klikbejt
  • Lažna vijest