Raskrinkavanje.ba

Đoković neće “nikada” igrati na Australian Openu samo u klikbejt naslovima

Nekoliko portala objavilo je članke u kojima se manipulativno tvrdi da Novak Đoković više nikada neće nastupati na Australian Openu zbog trogodišnje zabrane ulaska u Australiju.

Nakon što mu je dato medicinsko izuzeće od pravila koja nalažu obaveznu vakcinaciju protiv Covid-19, što je bio jedan od uslova za učešće na Australian Openu, srbijanski teniser Novak Đoković je 5. januara sletio u Australiju. Po slijetanju u Melbourne, vlasti ove zemlje poništile  su mu vizu, nakon čega je smješten u hotel za tražioce azila. Sud u Melbourneu je 10. januara poništio odluku o ukidanju vize Đokoviću i naložio da se teniser odmah pusti iz pritvora. Međutim, australijski ministar za imigraciju Alex Hawke nakon toga je opet ukinuo vizu Đokoviću, pozvavši se na javni interes.

Konačnu odluku da se Đoković deportuje donijelo je tročlano sudsko vijeće 16. januara, a obrazloženje je objavljeno četiri dana kasnije.

Pojedini svjetski mediji, ali i regionalni, izvijestili su i prije konačne odluke suda da bi Đoković, ukoliko bude deportovan, mogao dobiti trogodišnju zabrana ulaska prema zakonu ove zemlje. Spomenuli su i da zakon predviđa mogućnost da mu se ipak naknadno omogući ulazak.

Odmah nakon što je donesena odluka, 16. januara, novinarka Karen Sweeney je na svom Twitter profilu potvrdila da je Đoković dobio trogodišnju zabranu ulaska u Australiju.

Kasnije istog dana to je potvrdila i ministrica unutrašnjih poslova Karen Andrews. I ona, baš kao i premijer Australije Scott Morrison, ukazala je da postoji mogućnost apliciranja za ukidanje zabrane pod određenim okolnostima. U članku BBC-a, objavljenom 17.1.2022, navodi se:

Prema australskim zakonima o imigraciji, Đokoviću (34) ne može biti odobrena nova viza za tri godine.

Ali premijer Scott Morrison rekao je da bi mu se mogao dozvoliti ulazak ranije pod "određenim okolnostima".

"[Zabrana] traje tri godine, ali postoji mogućnost da se vrati u određenim okolnostima i to bi se tada razmatralo", rekao je u intervjuu za australsku radio stanicu 2GB u ponedjeljak.

Australski zakon dopušta da se trogodišnja zabrana za vizu ukine zbog uvjerljivih razloga ili razloga za saosjećanje.

To bi potencijalno omogućilo Đokoviću učešće na Australian Openu sljedeće godine.

Slučaj srbijanskog tenisera izazvao je veliku pažnju svjetskih i regionalnih medija. Nakon što je donesena odluka o deportaciji, pojedini portali na našem govornom području pisali su o tome šta će ova odluka značiti kada je riječ o Đokovićevom učešću na ovom turniru u budućnosti. 

Neki od njih su svoje članke opremili naslovima u kojima se tvrdi da Đoković više nikada neće nastupati na ovom turniru. Ovu tvrdnju pronašli smo u naslovu članka objavljenog 16.1.2022. na portalu Crvena zvezda Info. 

NAJVEĆA SRAMOTA U ISTORIJI SPORTA! Novak Đoković će biti DEPORTOVAN iz Australije, više nikada neće igrati Australian open…

U članku se nigdje ne pominje tvrdnja niti bilo kakvo objašnjenje ovih navoda. Ne pominje se čak ni trogodišnja zabrana, već samo odluka suda o deportaciji. Članak je preuzet sa portala Kurir, koji je pratio suđenje. Kurirov članak nema tvrdnju da Đoković više nikad neće nastupati na Australian Openu.   

Istu tvrdnju u naslovu objavio je i portal Poskok 16. januara:

AUSTRALIJA JE UBILA AUSTRALIJA OPEN: Đoković više nikad neće nastupiti na tom turniru. Time i taj turnir kao “megdan najboljih” gubi svaki smisao…

U članku se navodi da je Federalni sud u Australiji odbio žalbu Novaka Đokovića na odluku  ministra za imigracije o ukidanju vize te da je srbijanski teniser automatski dobio zabranu ulaska u trajanju od tri godine. Tvrdnja iz naslova se u članku nigdje ne pominje. Umjesto toga se navodi da trogodišnja zabrana ulaska ne znači da Đoković više neće nastupati na Australian Openu.

Međutim, to ne znači da Đokovića više nikada nećemo gledati na Australian Openu. Vlasti u Australiji imaju pravo povući ovu odluku i izuzeti ga od zabrane pred turnir naredne godine ako slučaj etiketiraju kao onaj “izuzetnih okolnosti”.

Mondo (.rs)Mondo (.ba) i Mondo (.me) su u svojim člancima ustvrdili da Đoković više nikada neće odigrati takmičarski teniski meč u Australiji. Ovi mediji su to povezali sa činjenicom da će teniser imati skoro 38 godina kada istekne zabrana ulaska u ovu zemlju.

Kako prenosi novinarka Karen Svini, najbolji teniser sveta zbog izgubljenog sudskog procesa dobija i trogodišnju zabranu za ulazak u Australiju.

Praktično, to znači da Novak Đoković (34) više nikada neće odigrati takmičarski teniski meč na ovom kontinentu. Kada ova zabrana istekne on će već biti blizu 38. rođendana i verovatno neće imati nikakvu želju da putuje na drugi kraj sveta, u državu koja je donela skandaloznu odluku na njegovu štetu.

Naravno, postoje izuzeci od pravila o trogodišnjoj zabrani ulaska u Australiju, ali je malo verovatno da će Novak Đoković pokušvati da ih iskoristi u narednim sezonama.

Zanimljivo je da ovi mediji u člancima koriste istovremeno i formulaciju da "možda" više nikada neće igrati u Australiji.

Za razliku od portala Poskok i Crvena zvezda info, čiji naslovi sadrže eksplicitne tvrdnje, neki mediji su svoje članke o trogodišnjoj zabrani ulaska u Australiju Novaku Đokoviću opremili opreznijim naslovima sa upitnikom i uzvičnikom.  

 NIJE SAMO DEPORTACIJA: Đoković NIKAD VIŠE NEĆE IGRATI na Australian Openu?! Drakonske kazne, Novak odustao od žalbe! (Kurir, Sport.ba i Pink)

Na pomolu je najgori scenarij za najboljeg na svijetu; Novak Đoković više nikad neće zaigrati na Australian Openu, a to nije sve?! (Tportal)  

Budući da se upitnikom i uzvičnikom napisanim zajedno izražava čuđenje i nevjerica, čitaoci bi ovakvim naslovima mogli biti dovedeni u zabludu da je riječ o nečemu što će se zaista i desiti.

U člancima portala Kurir, Sport (.ba) i Pink i Tportal izvještava je da je Đoković deportovan i da postoji mogućnost trogodišnje zabrane ulaska u zemlju, što, kako se navodi, znači da možda više nikada neće nastupati na Australian Openu. Ipak, nije ponuđeno nikakvo objašnjenje za ovo tumačenje.

I portali Espreso i Srbija uživo su u svojim naslovima koristili upitnik i uzvičnik. Oni su svoja predviđanja da Đoković možda više nikada neće nastupati na Australian Openu u tekstu objasnili time što će imati 37 godina kada mu istekne zabrana.

NOVAK VIŠE NIKADA NEĆE UČESTVOVATI NA AUSTRALIJAN OPENU!? Preti mu višegodišnja ZABRANA ULASKA u Australiju! (Espreso, Srbija uživo)

Za razliku od prethodno navedenih medija, portali Bild, Klik Jajce, Republika, Buta sport (.rs), Meridianbet sport, Alo, 24 sata, Faktor, Viteški portal, B92Net (.hr) i Priznajem (.hr) su u naslovima koristili samo znak pitanja.

CITAT NEUTRALNO: VIŠE NIKAD NEĆE IGRATI NA AO? Novak Đoković dobio ZABRANU ulaska u Australiju! (Republika)

Nikad više neće nastupiti na Australian Openu?  (Bild  i Klik Jajce)

Novak Đoković odustao od žalbe, više nikad neće igrati na Australian Openu? (Vecernji (.hr) )

Kao što smo već objasnili, odluka o trogodišnjoj zabrani ulaska u Australiju nije konačna, jer postoji mogućnost da se Đokoviću naknadno odobri ulazak, što bi značilo mogućnost nastupa na Australian Openu prije 2025.

Čak i ako bi zabrana ostala, ne može se sa sigurnošću tvrditi da Đoković neće nastupati i sa 37 godina. To ne bi bio jedinstven slučaj. Švajcarski teniser Roger Federer je sa 39 godina nastupao na prošlogodišnjem Wimbledonu. 

Tvrdnja da Đoković više nikada neće nastupati na Australian Openu, koju su objavili portali Poskok i Crvena zvezda info i koja se zasniva na činjenici da je teniser dobio trogodišnju zabranu ulaska u Australiju, dobija ocjenu dezinformacija. Istu ocjenu dobija i tvrdnja da Đoković zbog zabrane više nikada neće odigrati takmičarski teniski meč u ovoj zemlji, objavljena na portalima Mondo (.ba) i Mondo (.me).

Naslovi članaka portala Poskok i Crvena zvezda info dobijaju i ocjenu klikbejt.

Budući da upitnik i uzvičnik u naslovima nekih članaka može čitaoce dovesti u zabludu da je riječ o nečemu što se desilo, istu ocjenu dobijaju i naslovi portala Kurir, Sport (.ba), Pink, Tportal, Espreso i Srbija uživo.

Napomena

27.1.2021. Portali Mondo (.rs), Sport.ba i Espreso su izmijenili članake, onI sada sadrži tačne informacije pa dobijaju i ocjenu ispravljeno.​​​​​​

2.2.2021. Kurir je u međuvremenu izmijenio članak i on sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

9.2.2022. Portal Poskok je izmijenio članak i on sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

9.5. 2023. Mondo (.ba) je izmijenio članak, on više ne sadrži netačne navode pa dobija i ocjenu ispravljeno.

28.07.2023. Portal Mondo (.me) je ispravio netačne tvrdnje u članku te je članku dodana i ocjena ispravljeno. 

9.5.2024. Portal Pink je ispravio netačne tvrdnje u članku te je članku dodana i ocjena ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 16.01.2021

Poskok: AUSTRALIJA JE UBILA AUSTRALIJA OPEN: Đoković više nikad neće nastupiti na tom turniru. Time i taj turnir kao “megdan najboljih” gubi svaki smisao…

Kako je Federalni sud Australije odbio žalbu Novaka Đokovića protiv ministra za imigracijska pitanja Alexa Hawkea, tako je automatski stupila na snagu...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 01.01.2022

Mondo: Nikad više neće igrati u Australiji? Novaka čeka zabrana - tri godine ne može da uđe u zemlju!

Najbolji teniser svijeta pomirio se sa odlukom i možda zauvijek završio sa igranjem na ovom kontinentu.

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 16.01.2022

Mondo.me: NIKADA VIŠE NEĆE IGRATI U AUSTRALIJI? Novaka čeka zabrana - 3 godine ne može da uđe u zemlju!

Najbolji teniser sveta pomirio se sa odlukom i možda zauvek završio sa igranjem na ovom kontinentu.

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 16.01.2022

Kurir: NIJE SAMO DEPORTACIJA: Đoković NIKAD VIŠE NEĆE IGRATI na Australijan openu?! Drakonske kazne, Novak odustao od žalbe!

Federalni sud Australije doneo je odluku da Novaka Đokovića protera iz Australije!

 • Klikbejt
 • Ispravljeno
Klikbejt 16.01.2022

Sport.ba: NIJE SAMO DEPORTACIJA: Đoković NIKAD VIŠE NEĆE IGRATI na Australian Openu?! Drakonske kazne, Novak odustao od žalbe!

Federalni sud Australije donio je odluku da Novaka Đokovića protjera iz Australije!

 • Klikbejt
 • Ispravljeno
Klikbejt 16.01.2022

Pink: NE ZAVRŠAVA SE SAMO NA DEPORTACIJI: Đoković NIKAD VIŠE NEĆE IGRATI na Australijan openu?! Paprene kazne - Novak odustao od žalbe!

Federalni sud Australije doneo je odluku da Novaka Đokovića protera iz Australije!

 • Klikbejt
 • Ispravljeno
Klikbejt 16.01.2022

Tportal: Na pomolu je najgori scenarij za najboljeg na svijetu; Novak Đoković više nikad neće zaigrati na Australian Openu, a to nije sve?!

Nakon jednoglasne odluke Suda Novak Đoković neće biti na ovogodišnjem Australian Openu, ali postoji i mogućnost da prvi igrač nikada više ni ne zaigra...

 • Klikbejt
Klikbejt 16.01.2022

Espreso.co.rs: NOVAK VIŠE NIKADA NEĆE UČESTVOVATI NA AUSTRALIJAN OPENU!? Preti mu višegodišnja ZABRANA ULASKA u Australiju!

Ovo je potencijalno bila poslednja prilika da Novak podigne trofej u Australiji

 • Klikbejt
 • Ispravljeno
Klikbejt 12.01.2022

Srbija uživo: NOVAK VIŠE NIKADA NEĆE UČESTVOVATI NA AUSTRALIJAN OPENU!? Preti mu višegodišnja ZABRANA ULASKA u Australiju!

Ovo je potencijalno bila poslednja prilika da Novak podigne trofej u Australiji

 • Klikbejt
Dezinformacija 16.01.2022

Mondo.rs: NIKADA VIŠE NEĆE IGRATI U AUSTRALIJI? Novaka čeka zabrana - 3 godine ne može da uđe u zemlju!

Najbolji teniser sveta pomirio se sa odlukom i možda zauvek završio sa igranjem na ovom kontinentu.

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno