Doktor koji “liječi rak” sodom bikarbonom, osuđen je zbog prevare i ubistva pacijenta

Priča o sodi bikarboni kao čudesnom lijeku protiv raka povlači se po domaćim portalima već godinama, uz prenošenje savjeta i recepata doktora koji ga je “patentirao”. Nijedan od takvih članaka ne iznosi činjenice o italijanskom doktoru koji je zbog ove prakse izgubio liječničku dozvolu i koji je nedavno osuđen na pet i po godina zatvora zbog nesavjesne prakse i ubistva pacijenta.

Postoji više verzija priče o tome da je rak zapravo gljivica i da ga je moguće izliječiti sodom bikarbonom koja “alkalizira kiselost tumora”, za koju nema nijedne zvanične potvrde ni bilo kakve naučne studije koja je dokazuje. Jedan od glavnih proponenata ove “terapije”, koji je, iz nekog razloga, privukao pažnju domaćih portala, jeste Tullio Simoncini, bivši doktor iz Italije.

Simoncini se zbog ovakve prakse više puta našao na sudu, svaki put zbog smrti pacijenata koje je “liječio” ubrizgavanjem smjese vode i sode bikarbone u tumornu masu, zbog čega je izgubio i dozvolu da se bavi liječničkom praksom u Italiji.

To su činjenice koje se ne mogu naći ni u jednom od desetina članaka objavljenih na portalima širom regije, koji tvrde da soda bikarbona dokazano liječi maligna oboljenja, često uz propratnu tvrdnju da tu “tajnu” kriju proizvođači lijekova, to jest “farmaceutske mafije”. Ovo su neki od naslova takvih članaka:

Doktor Simoncini tvrdi: Rak je gljivična infekcija i liječi se običnom sodom bikarbonom na ovaj način!

Najveća farmaceutska laž svih vremena: Sakriven moćan a jeftin lek – RECEPTI ZA LEČENJE

Soda bikarbona nije prašak za pecivo, u sebi nema aluminija, liječi rak i mnoge druge bolesti!

DR.Simoncini: „Lečite rak sodom bikarbonom“ ! Donosimo recept i revolucionarno otkriće o raku koje se taji!

Pobijedite rak sa običnom sodom bikarbonom

Liječenje raka: Neki tvrde - ova kombinacija je 10.000 puta jača od kemoterapije!

RECEPTI I TERAPIJA IZLJEČENJA RAKA SODOM BIKARBONOM

Limun i soda bikarbona- čudesna kombinacija u lečenju kancera

OBRATITE PAŽNJU Soda bikarbona može da vam spasi život ako je ovako koristite!

MOJOJ MAJCI SU PRONAŠLI RAK, ALI JA NISAM HTELA DA SE PREDAM: Ovo je recept kojim sam joj SPASLA ŽIVOT!

Soda bikarbona može da vam spasi život: Koristite je samo na ovaj način!

Tvrdi da je izliječio KARCINOM(rak) u 4. stadijumu SODOM BIKARBONOM: Ovo je njegov recept od 2 sastojka!!

Tullio Simoncini je prvi put izveden na sud u Italiji 2003. godine, nakon smrti troje ljudi koje je “liječio”. U sva tri slučaja radilo se o malignim oboljenjima u finalnom stadiju, koje više nije bilo moguće izliječiti. Simoncini, koji je tada radio kao klinički onkolog, uvjeravao je pacijente da ih može izliječiti ubrizgavanjem sode bikarbone. U prvom slučaju, jednu takvu “terapiju” naplatio je 400 eura. Pacijent je umro dan kasnije. U druga dva slučaja “terapija” je trajala nešto duže, te su Simoncini i njegov brat, koji mu je bio asistent, naplatili ukupno 15.000 eura od dvije pacijentkinje. Obje su podlegle bolesti tokom trajanja “tretmana”.

Simoncini o provjerenosti svoje "metode"

Sudeći po Simoncinijevoj zvaničnoj stranici, prije nego što je započeo sa svojim tretmanima, nikada nije proveo bilo kakvo istraživanje, studiju, ili kliničko testiranje terapije koju je “prodavao” svojim pacijentima kao čudesno medicinsko otkriće.

U dijelu “Često postavljana pitanja” Simoncini i doslovno govori da njegov tretman nije priznala zvanična medicina, jer ona “preferira da radi sa naučno potvrđenim terapijama i lijekovima”; da njegovi radovi nisu nikada objavljivani u stručnim časopisima, jer bi tek trebalo “serijom kliničkih testiranja potvrditi da njegova terapija ima efekta”, i da se rezultati moraju dokazati “na stotinama slučajeva, što je moguće samo ako neko radi na klinici”.

Simoncini, pri tome, ne navodi da jeste radio na klinici sve dok nije izgubio medicinsku dozvolu upravo zbog primjene neprovjerene i nepotvrđene “terapije”.

 

 

Detalji o suđenju mogu se pronaći u izvještaju lista Corriere Della Serra iz maja 2006. godine o ishodu sudskog postupka koji je pokrenut protiv Simoncinija. U izvještaju se navodi:  

Tri smrtna slučaja, koja su dovela do podizanja optužnice protiv onkologa Tullija Simoncinija za ubistvo i tešku prevaru, desila su se 2002. godine. Prvi je bio smrt Massima Civette (34), koji je imao tumor crijeva, 8. februara. Prvog marta od adenokarcinoma je umrla Maria Grazia Canegrati, a 15. novembra od raka pluća umrla je Grazia Cicciari di Milazzo, obje u Milanu. Simoncini je ostao bez liječničke dozvole nakon što je utvrđeno da je pacijente “liječio” ubrizgavanjem vode i sode bikarbone.

U prvom slučaju, 34-godišnji Massimo Civetta imao je dijagnozu tumora u kasnom stadiju, s prognozom da ga nije moguće izliječiti. Civetta se tada, prema svjedočenju porodice, obratio Simonciniju, koji ga je, po cijeni od 400 eura, “liječio” ubrizgavanjem mješavine vode i sode bikarbone u tumornu masu. Dan nakon što je primio injekciju, Civetta je umro od perforacije crijeva, u jakim bolovima. Simoncinijev advokat Cesare Piraino rekao je da sud nije uspio utvrditi tačan uzrok smrti,s obzirom na to da je kod pacijenta već nastupilo krvarenje dva dana ranije te je postojala mogućnost da je do perforacije došlo zbog samog tumora, a ne ubodom igle prilikom Simoncinijevog “tretmana”.

Canegrati i Milazzo umrle su od raka te su optužbe za ubistvo odbačene u sva tri slučaja. Simoncini i njegov brat osuđeni su za prevaru jer su od obje pacijentkinje primili po 7.500 eura za “beskorisni koktel vode i sode bikarbone koji su primale u klinici Madonna della fiducia, u kojoj je Simoncini tretirao pacijente s neizlječivim malignim oboljenjima.

Simoncini o svom zakonskom "progonu"

Na svojoj web stranici pod imenom “Prirodni lijek za rak” Simonicini se osvrće na činjenicu da mu je dozvola za bavljenje medicinom oduzeta u samo jednoj rečenici, u kojoj navodi da se to dogodilo zbog “liječenja” raka sodom bikarbonom.

Simoncini nigdje ne spominje suđenja zbog smrti pacijenata niti presude koje su donijete. Umjesto toga, navodi kako su njegovi advokati pokrenuli proces za njegovu “sudsku rehabilitaciju na Međunarodnom sudu pravde u Strazburu”.  

Nejasno je na koji se sud ova tvrdnja odnosi, budući da se Međunarodni sud pravde nalazi u Hagu, dok se u Strazburu nalazi Evropski sud za ljudska prava.

Tim povodom pokušali smo kontaktirati Simoncinija, kako e-mailom, tako i telefonom, ali bez uspjeha. Nismo dobili odgovor na više puta ponovljen upit putem e-maila, dok se na telefonski broj dostupan na njegovoj stranici svaki put javio automat sa porukom da korisnik nije dostupan.

Kada je ostao bez dozvole u Italiji, Simoncini je svoju “praksu” nastavio u “alternativnim klinikama” u drugim evropskim državama, potpuno nelegalno. Njegova “terapija” je nakon toga dovedena u vezu i s drugim smrtnim slučajevima u drugim zemljama.

U Holandiji je 2007. godine umrla 58-godišnja Sylvia Trachsler, koja je bolovala od raka dojke i primala je Simoncinijevu “terapiju” na privatnoj klinici Bilthoven. Nakon Sylvijine smrti, holandska zdravstvena inspekcija zabranila je ovoj klinici da tretira pacijente sodom bikarbonom, nakon što je ustanovljeno da ona nema nikakvo djelovanje u liječenju raka. Nekoliko ljekara se tada očitovalo o Simoncinijevoj “terapiji” konstatacijom da je rizična za pacijenta jer može izazvati “...grčeve, srčane aritmije i slabljenje rada srca. Kod srčanih bolesnika bi (ubrizgavanje sode bikarbone) moglo dovesti i do gušenja i pojave visokog pritiska”.  

Prema izvještaju holandskog Volkskranta iz 2008. godine, inspekcija je tada saopštila da ne može pokrenuti disciplinski postupak protiv Simoncinija, jer on nikada nije ni bio registrovan za obavljanje liječničke prakse u Holandiji.

Na stranici Psiram dokumentovano je još nekoliko slučajeva smrti pacijenata koji su primali Simoncinijevu "terapiju". 

 

 

 

 

 

 

“Kod ovakvih terapija nemate što izgubiti!”, tvrde portali

Simoncini nije jedini koji je ljude oboljele od raka “liječio” sodom niti su njegovi pacijenti bili jedine žrtve ove “terapije”.

U Hrvatskoj je u septembru 2015. godine preminuo dječak kojem je dijagnosticiran rak limfnih čvorova. Njegovi roditelji su odbili da ga ostave u bolnici nakon što mu je postavljena dijagnoza i samoinicijativno su ga “liječili” sodom bikarbonom i limunom – jednim od čestih “recepata za liječenje raka” koji se preporučuju u ovakvim člancima.

NAPOMENA 27.5.2019: Nakon što je objavljena ova analiza, roditelji su osuđeni na zatvorske kazne.

U Velikoj Britaniji je 2012. godine preminula Naima Houder-Mohammed, koja se nekoliko mjeseci prije smrti liječila istom “terapijom”. Houder-Mohammed i njena porodica su za “liječenje” sodom bikarbonom ukupno platili 77.000 dolara.

Posljednji sudski postupak koji se vodio protiv Simoncinija završen je prije deset dana. Simoncini je osuđen na pet i po godina zatvora za nezakonitu ljekarsku praksu i ubistvo pacijenta.

Posljednji u nizu smrtnih slučajeva desio se u Albaniji, na klinici gdje je Simoncini “liječio” pacijenta koji je bolovao od tumora na mozgu. Luca Olivotto je imao 27 godina i također je primio veliku količinu sode bikarbone putem injekcija. Umro je u oktobru 2012. godine u Tirani od srčanog udara izazvanog ozbiljnom metaboličkom alkalozom – to jest, upravo od onih štetnih posljedica na koje su četiri godine ranije upozoravali holandski onkolozi.

U realnosti osuđen zbog ubistva, na internetu i dalje "iscjelitelj"

Simoncini je u proteklim godinama bio prisutan i na Facebooku, gdje je nastavio reklamirati svoju “revolucionarnu terapiju”. Nekoliko puta je davao i intervjue putem Skypa, uglavnom za razne opskurne promotere "alternativnih metoda liječenja raka".

Njegova knjiga “Rak je gljivica” trenutno se prodaje na “Amazonu” po cijeni koja se kreće od 69 do čak 370 dolara.

Broj članaka na našem jeziku, u kojima je ova opasna obmana predstavljena kao potvrđeni lijek za rak, zastrašujuće je veliki – do te mjere da nismo uspjeli utvrditi kada i gdje je ova tvrdnja prvi put objavljena i koji je medij njen originalni izvor. Stoga sve članke, koji su ove neprovjerene tvrdnje predstavili kao činjenice te čak i nudili recepte za “liječenje” malignih oboljenja sodom bikarbonom, ocjenjujemo kao lažnu vijest i pseudonauku.

Napomena

12.3.2019.

Godinu nakon inicijalnog objavljivanja ove analize ponovili smo pretragu prenošenja članaka i ustanovili da su desetine portala nastavile prenositi članke s opasnim tvrdnjama. Neki od njih su čak u naslove članaka istakli kako "SImoncini nije nikoga ubio". 

27.5.2019.

Naknadnim pretraživanjem utvrdili smo da je od posljednjeg ažuriranja ove analize istu vijest prenijelo više od deset portala u nekoliko zemalja – BiH, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i Rusiji. Svi članci dodani su u ovu analizu te su također dobili ocjene lažna vijest i pseudonauka.

24.12.2020.

Nakon objavljivanja naše analize, portal Kurir objavio je ispravku u članku zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno. 

25.12.2020.

Skoro tri godine nakon objave ove analize, netačne tvrdnje o receptu “talijanskog doktora” i dalje se dijele. Pretragom smo ustanovili da su ove opasne, netačne tvrdnje, u međuvremenu prenijeli i portali Oštra Luka, Sada Malo, Treća dob Hrvatska, Gora Press, B92, E Zadar, i Svet Plus.

Neki od tih članaka tvrdnje su objavili pod novim naslovima, poput “Čudo dr. Tullia Simoncinija: Soda bikarbona – prirodni lijek protiv raka!” ili “DR. SIMONCINI: SODA BIKARBONA ZA ZDRAVLJE I DUŽI ŽIVOT! SLEDI NEKOLIKO TERAPIJA!”.

I ovi članci dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti, kao i ocjenu pseudonauka.

8.6.2021.

Portal Ekskluziva je u originalnom članku ispravio netačne navode, pa je, u skladu s izmijenjenom metodologijom (link), članku ovog portala dodijeljena i ocjena ispravljeno. 

26.9.2022.

Netačne i opasne tvrdnje Tulija Simoncinija o tome da je rak “gljivica” koja se “liječi” sodom bikarbonom objavljene su 20.9.2022. godine u članku na portalu Produktivno. I ovaj članak ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti i pseudonauku.

28.8.2023: Portal Stil je ispravio netačne navode u svojim člancima te dobija i ocjenu ispravljeno. 

(raskrinkavanje.ba)

Autorica: Tijana Cvjetićanin Objavljeno: 26. 01. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Teorije zavjere o adrenohromu: “Bivši sotonista” i stare dezinformacije

Na Facebooku se ponovo dijeli videosnimak iz 2021. godine u kojem navodni b...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Stari snimci urušavanja zgrade nisu nastali za vrijeme razornog zemljotresa u Maroku

Stari snimci urušavanja dotrajale zgrade predstavljeni su u člancima brojni...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama
Rašireni mit: “Simpsoni” nisu predvidjeli prošle događaje

Kompilacija “predviđanja budućnosti” u animiranoj seriji “Simpsoni”, objavl...

Manipulisanje činjenicama
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me