Raskrinkavanje.ba

Doktor koji “liječi rak” sodom bikarbonom, osuđen je zbog prevare i ubistva pacijenta

Priča o sodi bikarboni kao čudesnom lijeku protiv raka povlači se po domaćim portalima već godinama, uz prenošenje savjeta i recepata doktora koji ga je “patentirao”. Nijedan od takvih članaka ne iznosi činjenice o italijanskom doktoru koji je zbog ove prakse izgubio liječničku dozvolu i koji je nedavno osuđen na pet i po godina zatvora zbog nesavjesne prakse i ubistva pacijenta.

Postoji više verzija priče o tome da je rak zapravo gljivica i da ga je moguće izliječiti sodom bikarbonom koja “alkalizira kiselost tumora”, za koju nema nijedne zvanične potvrde ni bilo kakve naučne studije koja je dokazuje. Jedan od glavnih proponenata ove “terapije”, koji je, iz nekog razloga, privukao pažnju domaćih portala, jeste Tullio Simoncini, bivši doktor iz Italije.

Simoncini se zbog ovakve prakse više puta našao na sudu, svaki put zbog smrti pacijenata koje je “liječio” ubrizgavanjem smjese vode i sode bikarbone u tumornu masu, zbog čega je izgubio i dozvolu da se bavi liječničkom praksom u Italiji.

To su činjenice koje se ne mogu naći ni u jednom od desetina članaka objavljenih na portalima širom regije, koji tvrde da soda bikarbona dokazano liječi maligna oboljenja, često uz propratnu tvrdnju da tu “tajnu” kriju proizvođači lijekova, to jest “farmaceutske mafije”. Ovo su neki od naslova takvih članaka:

Doktor Simoncini tvrdi: Rak je gljivična infekcija i liječi se običnom sodom bikarbonom na ovaj način!

Najveća farmaceutska laž svih vremena: Sakriven moćan a jeftin lek – RECEPTI ZA LEČENJE

Soda bikarbona nije prašak za pecivo, u sebi nema aluminija, liječi rak i mnoge druge bolesti!

DR.Simoncini: „Lečite rak sodom bikarbonom“ ! Donosimo recept i revolucionarno otkriće o raku koje se taji!

Pobijedite rak sa običnom sodom bikarbonom

Liječenje raka: Neki tvrde - ova kombinacija je 10.000 puta jača od kemoterapije!

RECEPTI I TERAPIJA IZLJEČENJA RAKA SODOM BIKARBONOM

Limun i soda bikarbona- čudesna kombinacija u lečenju kancera

OBRATITE PAŽNJU Soda bikarbona može da vam spasi život ako je ovako koristite!

MOJOJ MAJCI SU PRONAŠLI RAK, ALI JA NISAM HTELA DA SE PREDAM: Ovo je recept kojim sam joj SPASLA ŽIVOT!

Soda bikarbona može da vam spasi život: Koristite je samo na ovaj način!

Tvrdi da je izliječio KARCINOM(rak) u 4. stadijumu SODOM BIKARBONOM: Ovo je njegov recept od 2 sastojka!!

Tullio Simoncini je prvi put izveden na sud u Italiji 2003. godine, nakon smrti troje ljudi koje je “liječio”. U sva tri slučaja radilo se o malignim oboljenjima u finalnom stadiju, koje više nije bilo moguće izliječiti. Simoncini, koji je tada radio kao klinički onkolog, uvjeravao je pacijente da ih može izliječiti ubrizgavanjem sode bikarbone. U prvom slučaju, jednu takvu “terapiju” naplatio je 400 eura. Pacijent je umro dan kasnije. U druga dva slučaja “terapija” je trajala nešto duže, te su Simoncini i njegov brat, koji mu je bio asistent, naplatili ukupno 15.000 eura od dvije pacijentkinje. Obje su podlegle bolesti tokom trajanja “tretmana”.

Simoncini o provjerenosti svoje "metode"

Sudeći po Simoncinijevoj zvaničnoj stranici, prije nego što je započeo sa svojim tretmanima, nikada nije proveo bilo kakvo istraživanje, studiju, ili kliničko testiranje terapije koju je “prodavao” svojim pacijentima kao čudesno medicinsko otkriće.

U dijelu “Često postavljana pitanja” Simoncini i doslovno govori da njegov tretman nije priznala zvanična medicina, jer ona “preferira da radi sa naučno potvrđenim terapijama i lijekovima”; da njegovi radovi nisu nikada objavljivani u stručnim časopisima, jer bi tek trebalo “serijom kliničkih testiranja potvrditi da njegova terapija ima efekta”, i da se rezultati moraju dokazati “na stotinama slučajeva, što je moguće samo ako neko radi na klinici”.

Simoncini, pri tome, ne navodi da jeste radio na klinici sve dok nije izgubio medicinsku dozvolu upravo zbog primjene neprovjerene i nepotvrđene “terapije”.

 

 

Detalji o suđenju mogu se pronaći u izvještaju lista Corriere Della Serra iz maja 2006. godine o ishodu sudskog postupka koji je pokrenut protiv Simoncinija. U izvještaju se navodi:  

Tri smrtna slučaja, koja su dovela do podizanja optužnice protiv onkologa Tullija Simoncinija za ubistvo i tešku prevaru, desila su se 2002. godine. Prvi je bio smrt Massima Civette (34), koji je imao tumor crijeva, 8. februara. Prvog marta od adenokarcinoma je umrla Maria Grazia Canegrati, a 15. novembra od raka pluća umrla je Grazia Cicciari di Milazzo, obje u Milanu. Simoncini je ostao bez liječničke dozvole nakon što je utvrđeno da je pacijente “liječio” ubrizgavanjem vode i sode bikarbone.

U prvom slučaju, 34-godišnji Massimo Civetta imao je dijagnozu tumora u kasnom stadiju, s prognozom da ga nije moguće izliječiti. Civetta se tada, prema svjedočenju porodice, obratio Simonciniju, koji ga je, po cijeni od 400 eura, “liječio” ubrizgavanjem mješavine vode i sode bikarbone u tumornu masu. Dan nakon što je primio injekciju, Civetta je umro od perforacije crijeva, u jakim bolovima. Simoncinijev advokat Cesare Piraino rekao je da sud nije uspio utvrditi tačan uzrok smrti,s obzirom na to da je kod pacijenta već nastupilo krvarenje dva dana ranije te je postojala mogućnost da je do perforacije došlo zbog samog tumora, a ne ubodom igle prilikom Simoncinijevog “tretmana”.

Canegrati i Milazzo umrle su od raka te su optužbe za ubistvo odbačene u sva tri slučaja. Simoncini i njegov brat osuđeni su za prevaru jer su od obje pacijentkinje primili po 7.500 eura za “beskorisni koktel vode i sode bikarbone koji su primale u klinici Madonna della fiducia, u kojoj je Simoncini tretirao pacijente s neizlječivim malignim oboljenjima.

Simoncini o svom zakonskom "progonu"

Na svojoj web stranici pod imenom “Prirodni lijek za rak” Simonicini se osvrće na činjenicu da mu je dozvola za bavljenje medicinom oduzeta u samo jednoj rečenici, u kojoj navodi da se to dogodilo zbog “liječenja” raka sodom bikarbonom.

Simoncini nigdje ne spominje suđenja zbog smrti pacijenata niti presude koje su donijete. Umjesto toga, navodi kako su njegovi advokati pokrenuli proces za njegovu “sudsku rehabilitaciju na Međunarodnom sudu pravde u Strazburu”.  

Nejasno je na koji se sud ova tvrdnja odnosi, budući da se Međunarodni sud pravde nalazi u Hagu, dok se u Strazburu nalazi Evropski sud za ljudska prava.

Tim povodom pokušali smo kontaktirati Simoncinija, kako e-mailom, tako i telefonom, ali bez uspjeha. Nismo dobili odgovor na više puta ponovljen upit putem e-maila, dok se na telefonski broj dostupan na njegovoj stranici svaki put javio automat sa porukom da korisnik nije dostupan.

Kada je ostao bez dozvole u Italiji, Simoncini je svoju “praksu” nastavio u “alternativnim klinikama” u drugim evropskim državama, potpuno nelegalno. Njegova “terapija” je nakon toga dovedena u vezu i s drugim smrtnim slučajevima u drugim zemljama.

U Holandiji je 2007. godine umrla 58-godišnja Sylvia Trachsler, koja je bolovala od raka dojke i primala je Simoncinijevu “terapiju” na privatnoj klinici Bilthoven. Nakon Sylvijine smrti, holandska zdravstvena inspekcija zabranila je ovoj klinici da tretira pacijente sodom bikarbonom, nakon što je ustanovljeno da ona nema nikakvo djelovanje u liječenju raka. Nekoliko ljekara se tada očitovalo o Simoncinijevoj “terapiji” konstatacijom da je rizična za pacijenta jer može izazvati “...grčeve, srčane aritmije i slabljenje rada srca. Kod srčanih bolesnika bi (ubrizgavanje sode bikarbone) moglo dovesti i do gušenja i pojave visokog pritiska”.  

Prema izvještaju holandskog Volkskranta iz 2008. godine, inspekcija je tada saopštila da ne može pokrenuti disciplinski postupak protiv Simoncinija, jer on nikada nije ni bio registrovan za obavljanje liječničke prakse u Holandiji.

Na stranici Psiram dokumentovano je još nekoliko slučajeva smrti pacijenata koji su primali Simoncinijevu "terapiju". 

 

 

 

 

 

 

“Kod ovakvih terapija nemate što izgubiti!”, tvrde portali

Simoncini nije jedini koji je ljude oboljele od raka “liječio” sodom niti su njegovi pacijenti bili jedine žrtve ove “terapije”.

U Hrvatskoj je u septembru 2015. godine preminuo dječak kojem je dijagnosticiran rak limfnih čvorova. Njegovi roditelji su odbili da ga ostave u bolnici nakon što mu je postavljena dijagnoza i samoinicijativno su ga “liječili” sodom bikarbonom i limunom – jednim od čestih “recepata za liječenje raka” koji se preporučuju u ovakvim člancima.

NAPOMENA 27.5.2019: Nakon što je objavljena ova analiza, roditelji su osuđeni na zatvorske kazne.

U Velikoj Britaniji je 2012. godine preminula Naima Houder-Mohammed, koja se nekoliko mjeseci prije smrti liječila istom “terapijom”. Houder-Mohammed i njena porodica su za “liječenje” sodom bikarbonom ukupno platili 77.000 dolara.

Posljednji sudski postupak koji se vodio protiv Simoncinija završen je prije deset dana. Simoncini je osuđen na pet i po godina zatvora za nezakonitu ljekarsku praksu i ubistvo pacijenta.

Posljednji u nizu smrtnih slučajeva desio se u Albaniji, na klinici gdje je Simoncini “liječio” pacijenta koji je bolovao od tumora na mozgu. Luca Olivotto je imao 27 godina i također je primio veliku količinu sode bikarbone putem injekcija. Umro je u oktobru 2012. godine u Tirani od srčanog udara izazvanog ozbiljnom metaboličkom alkalozom – to jest, upravo od onih štetnih posljedica na koje su četiri godine ranije upozoravali holandski onkolozi.

U realnosti osuđen zbog ubistva, na internetu i dalje "iscjelitelj"

Simoncini je u proteklim godinama bio prisutan i na Facebooku, gdje je nastavio reklamirati svoju “revolucionarnu terapiju”. Nekoliko puta je davao i intervjue putem Skypa, uglavnom za razne opskurne promotere "alternativnih metoda liječenja raka".

Njegova knjiga “Rak je gljivica” trenutno se prodaje na “Amazonu” po cijeni koja se kreće od 69 do čak 370 dolara.

Broj članaka na našem jeziku, u kojima je ova opasna obmana predstavljena kao potvrđeni lijek za rak, zastrašujuće je veliki – do te mjere da nismo uspjeli utvrditi kada i gdje je ova tvrdnja prvi put objavljena i koji je medij njen originalni izvor. Stoga sve članke, koji su ove neprovjerene tvrdnje predstavili kao činjenice te čak i nudili recepte za “liječenje” malignih oboljenja sodom bikarbonom, ocjenjujemo kao lažnu vijest i pseudonauku.

Napomena

12.3.2019.

Godinu nakon inicijalnog objavljivanja ove analize ponovili smo pretragu prenošenja članaka i ustanovili da su desetine portala nastavile prenositi članke s opasnim tvrdnjama. Neki od njih su čak u naslove članaka istakli kako "SImoncini nije nikoga ubio". 

27.5.2019.

Naknadnim pretraživanjem utvrdili smo da je od posljednjeg ažuriranja ove analize istu vijest prenijelo više od deset portala u nekoliko zemalja – BiH, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i Rusiji. Svi članci dodani su u ovu analizu te su također dobili ocjene lažna vijest i pseudonauka.

24.12.2020.

Nakon objavljivanja naše analize, portal Kurir objavio je ispravku u članku zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno. 

25.12.2020.

Skoro tri godine nakon objave ove analize, netačne tvrdnje o receptu “talijanskog doktora” i dalje se dijele. Pretragom smo ustanovili da su ove opasne, netačne tvrdnje, u međuvremenu prenijeli i portali Oštra Luka, Sada Malo, Treća dob Hrvatska, Gora Press, B92, E Zadar, i Svet Plus.

Neki od tih članaka tvrdnje su objavili pod novim naslovima, poput “Čudo dr. Tullia Simoncinija: Soda bikarbona – prirodni lijek protiv raka!” ili “DR. SIMONCINI: SODA BIKARBONA ZA ZDRAVLJE I DUŽI ŽIVOT! SLEDI NEKOLIKO TERAPIJA!”.

I ovi članci dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti, kao i ocjenu pseudonauka.

8.6.2021.

Portal Ekskluziva je u originalnom članku ispravio netačne navode, pa je, u skladu s izmijenjenom metodologijom (link), članku ovog portala dodijeljena i ocjena ispravljeno. 

26.9.2022.

Netačne i opasne tvrdnje Tulija Simoncinija o tome da je rak “gljivica” koja se “liječi” sodom bikarbonom objavljene su 20.9.2022. godine u članku na portalu Produktivno. I ovaj članak ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti i pseudonauku.

28.8.2023: Portal Stil je ispravio netačne navode u svojim člancima te dobija i ocjenu ispravljeno. 

11.10.2023: Članak portala Nindo koji je ocijenjen u ovoj analizi naknadno je povezan sa analizom zbog tehničkih razloga.

25.10.2023: Portal Dnevnik (.hr) je ispravio netačne tvrdnje u članku te članak dobija i ocjenu ispravljeno. 

(raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Pseudonauka 19.12.2014

Kamenjar: Pobijedite rak sa običnom sodom bikarbonom

Dr. Tulio Simoncini tvrdi da je rak obična gljiva (CANDIDA) koja se lako liječi sodom bikarbonom!

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 26.04.2015

Dnevnik.hr: Liječenje raka: Neki tvrde - ova kombinacija je 10.000 puta jača od kemoterapije!

Tvrde neki da su soda bikarbona i limun izvrsni u borbi protiv raka, ali uvijek je dobro o terapiji se posavjetovati i s vašim liječnikom.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 18.05.2015

Matrixworld.hr: Limun i soda bikarbona- čudesna kombinacija u lečenju kancera

Poslednjih godina se dosta govori o efikasnosti sode bikarbone u lečenju malignih oboljenja. Pojedini svetski onkolozi su javno svedočili o pozitivnim...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 14.07.2016

Webtribune: DR.Simoncini: „Lečite rak sodom bikarbonom“ ! Donosimo recept i revolucionarno otkriće o raku koje se taji!

Kod ovakvih terapija nemate što izgubiti!

 • Pseudonauka
 • Lažna vijest
Pseudonauka 29.10.2016

Senzacija: Soda bikarbona nije prašak za pecivo, u sebi nema aluminija, liječi rak i mnoge druge bolesti!

Zar taj mit nikada neće umrijeti?! Ljudi još uvijek miješaju soda bikarbonu s praškom za pecivo koji u sebi može sadržavati aluminij. Soda bikarbona u...

 • Pseudonauka
 • Lažna vijest
Pseudonauka 23.04.2017

Paralela: Doktor Simoncini tvrdi: Rak je gljivična infekcija i liječi se običnom sodom bikarbonom na ovaj način!

Doktor Simoncini preko dvadeset godina uspešno leči pacijente od svih tipova raka

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 22.01.2018

Srpska cafe: Soda bikarbona: Čudotvorni prah i čisti i liječi!

Natrijum bikarbonat ili soda bikarbona ima široku primjenu: u kuvanju, pranju, liječenju, kozmetici. Možemo je nazvati i “čudotvornim” prahom, jer je...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 22.01.2018

eBrčko: Soda bikarbona: Čudotvorni prah i čisti i liječi!

Natrijum bikarbonat ili soda bikarbona ima široku primjenu: u kuvanju, pranju, liječenju, kozmetici. Možemo je nazvati i “čudotvornim” prahom, jer je...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 19.01.2018

Stil: Soda bikarbona može da vam spasi život: Koristite je samo na ovaj način!

Najjednostavniji način da se rešite povremene gorušice i lošeg varenja je pola kašičice sode bikarbone u pola čaše vode koju treba da popijete sat ili...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 15.01.2018

Novi: Soda bikarbona vam može SPASITI ŽIVOT, ali samo ako je koristite na ovaj način

Tim znanstvenika istraživao je kako su promjene pH, ugljični dioksid i bikarbonati povezani sa životnim vijekom zdravih starijih osoba. Znanstvenici s...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 20.01.2018

Alo: OBRATITE PAŽNJU Soda bikarbona može da vam spasi život ako je ovako koristite!

Soda bikarbona može da vas sačuva od mnogih bolesti.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 21.01.2018

Azra: SODA BIKARBONA VAM MOŽE SPASITI ŽIVOT

Najjednostavniji način da se rješite povremene gorušice i lošeg varenja je pola kašičice sode bikarbone u pola čaše vode koju treba da popijete sat il...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 02.01.2018

Webtribune: Najveća farmaceutska laž svih vremena: Sakriven moćan a jeftin lek – RECEPTI ZA LEČENJE

Ali, glavno je pitanje zašto je taj mit plasiran? To ćemo lako objasniti ako se upitamo ko od te laži ima finansijsku korist. To svakako nisu kompanij...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 21.06.2017

Kurir: MOJOJ MAJCI SU PRONAŠLI RAK, ALI JA NISAM HTELA DA SE PREDAM: Ovo je recept kojim sam joj spasla život!

Ispovest žene koja je izlečila svoju majku vam prenosimo u celosti:

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 20.01.2018

Srpski List: MOJOJ MAJCI SU PRONAŠLI RAK, ALI JA NISAM HTELA DA SE PREDAM: Ovo je recept kojim sam joj SPASLA ŽIVOT!

Mojoj majci je dijagnostikovan karcinom bazalnih stanica (vrsta raka kože) sa kojim se borila tokom protekle 3 godine. Ovaj tip karcinoma kože nije op...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 14.01.2018

Atma: Soda bikarbona nam može spasiti život, ali samo ako je ovako koristimo!

Većina nas ima kod kuće sodu bikarbonu (ne prašak za pecivo!), bijeli prah koji najčešće koristimo za čišćenje i pri pripremi slastica.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 12.01.2018

Club recepata: SVE LEKOVITE MOĆI JAVOROVOG SIRUPA: U KOMBINACIJI SA SODOM BIKARBONOM MOŽE DA SPREČI RAK!

Zaslađivanje hrane može biti nezgodno ako pokušavate da regulišete svoju ishranu. Čist, prirodni šećer kao što je čist javorov sirup može izgledati ka...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 16.01.2018

Otkriveno zdravlje: Tvrdi da je izliječio KARCINOM(rak) u 4. stadijumu SODOM BIKARBONOM: Ovo je njegov recept od 2 sastojka!!

Ovo je zaista nevjerovatna i inspirativna priča – doktori su mu rekli da mu je preostalo samo nekoliko mjeseci života, a on tvrdi se izliječio od raka...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 19.01.2018

Zanimljivosti365: ZNATE LI KAKO SE ALKALIZIRATI SODOM BIKARBONOM? SPASITE TIJELO KISELOSTI, SPRIJEČITE BOLEST- RECEPT!

Prirodna prevencija: Zbog pretjerano kiselog pH stanice propadaju, a soda bikarbona smanjuje rizik od bolesti te djeluje zaštitno za tijelo, tvrdi dr....

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 17.12.2017

E-Recepti: MOJOJ MAJCI SU PRONAŠLI RAK, ALI JA NISAM HTJELA DA SE PREDAM: Ovo je recept kojim sam joj spasla život!

Ispovest žene koja je izlečila svoju majku vam prenosimo u celosti:

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 02.02.2019

Nindo: Natrijum bikarbonat protiv raka koji je izlečen. Kako prevladati rak pluća sa sokom

Danas je onkologija globalni problem medicine. Oko 8 miliona ljudi umire od raka svake godine. Rak se može liječiti samo ako je otkriven u ranim fazam...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 29.11.2018

Novine Balkan: Italijanski doktor prodrmao javnost: Rak se liječi “običnom” sodom bikarbonom, a evo i kako… (Video)

Doktor Tulio Simoncini već preko dvadeset i nešto godina sa velikim uspjehom liječi pacijente od raznih tipova raka.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 05.03.2017

Ekskluziva: Italijanski doktor šokirao svijet: Rak je obična gljivica i liječi se običnom sodom bikarbonom! (VIDEO)

Doktor Simoncini preko dvadeset godina uspješno liječi pacijente od svih tipova raka.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 03.12.2018

Balkans Press: NIJEDAN PACIJENT MU NIJE UMRO Italijanski lekar: Kandida i rak su povezani, evo kako se leče! (VIDEO)

Kandida albicans je gljivica koja je u određenim količinama prisutna u svakome od nas. Kandida raste u crevnoj flori svih ljudi i njen je sastavni deo...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 05.02.2014

Novi Svjetski Poredak: TALIJANSKI LIJEČNIK ŠOKIRAO SVIJET: RAK JE GLJIVICA I LIJEČI SE SODOM BIKARBONOM! (VIDEO)

Ako je prije 40, 30 ili čak 20 godina bilo moguće uvjeriti ljude u dobrobit zvanične onkologije i u njene rezultate danas, poslije rezultata koji su k...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 17.02.2019

Stil: Italijanski lekar: Kandida i rak su povezani, evo kako se leče!

Vlasti u Italiji pritvorili su doktora Simoncinija zbog po njima "pogrešnog" lečenja ljudi, ali ni jedan njegov pacijent nije umro od raka

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 19.02.2019

Lajkaj: NIJEDAN PACIJENT MU NIJE UMRO Italijanski lekar: Kandida i rak su povezani, evo kako se leče! (VIDEO)

Kandida albicans je gljivica koja je u određenim količinama prisutna u svakome od nas. Kandida raste u crevnoj flori svih ljudi i njen je sastavni deo...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 20.08.2018

Bašta Balkana: Kandida ili kako se leči kandidijaza. Sistemsko lečenje kandide (gljivice)

KANDIDIJAZA Kako nastaje kandidijaza – bolest koju izaziva kvasna gljivica. Preporuke kako se leči kandida. Simptomi kandide i njeni oblici. Kako se...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 22.02.2019

Mismo: Tvrdi da je izlečio rak u 4. stadijumu sodom bikarbonom: Ovo je njegov recept od 2 sastojka! (FOTO)

Ovo je zaista neverovatna i inspirativna priča – doktori su mu rekli da mu je preostalo samo nekoliko meseci života, a on tvrdi se izlečio od raka pro...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 12.09.2019

Svjetlo-dunjaluka: Italijanski doktor šokirao svijet: “Rak je obična gljivica i liječi se običnom sodom bikarbonom!”

Doktor Simoncini preko dvadeset godina uspješno liječi pacijente od svih tipova raka.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 01.01.2020

Ostra Luka: RAK JE OBIČNA GLJIVICA I LEČI SE OBIČNOM SODOM BIKARBONOM!

Kod ovakvih terapija nemate šta da izgubite! Bolnu realnost, sve češće pojave bolesti raka koju je gotovo svako iskusio, bedni kraj prijatelja ili poz...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 30.09.2019

Sada malo: Najveća farmaceutska laž svih vremena: Sakriven moćan a jeftin lek – RECEPTI ZA LEČENJE

Ali, glavno je pitanje zašto je taj mit plasiran? To ćemo lako objasniti ako se upitamo ko od te laži ima finansijsku korist. To svakako nisu kompanij...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 02.06.2019

Treća dob: Terapija soda bikarbonom

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 16.01.2019

Gora Press: Rak je gljivica i liječi se sodom bikarbonom!

Ako je prije 40, 30 ili čak 20 godina bilo moguće uvjeriti ljude u dobrobit zvanične onkologije i u njene rezultate danas, poslije rezultata koji su k...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 04.04.2019

B 92: Italijanski lekar šokira: "Rak je najobičnija gljivica" VIDEO

Kod terapija raka nemate šta da izgubite! Bolna je realnost - ova teška bolest sve je učestalija, njene posledice je gotovo svako iskusio: odlazak naj...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 04.06.2020

eZadar: Ako je pravilno koristimo, soda bikarbona spašava život

Većina nas ima kod kuće sodu bikarbonu (ne prašak za pecivo!), bijeli prah koji najčešće koristimo za čišćenje i pri pripremi slastica. Ali, ovaj bije...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 09.05.2020

Svet Plus: Dr. Simoncini: Soda bikarbona za zdravlje i duži život! Sledi nekoliko terapija!

Dr. Simoncini, italijanski onkolog, preporučuje korišćenje sode bikarbone bez dodataka aluminijuma ili farmaceutske sode bikarbone u svrhu lečenja rak...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 20.09.2022

Produktivno: ITALIJANSKI LIJEČNIK ZAPREPASTIO SVIJET: Rak je gljivica i liječi se sodom bikarbonom

A ko je prije 40, 30 ili čak 20 godina bilo moguće uvjeriti ljude u dobrobit zvanične onkologije i u njene rezultate danas, poslije rezultata koji su...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti