Dokument o pristanku na vanrednu vakcinaciju predstavljen kao Pfizerova “zvanična objava”

Fotografija dokumenta za koji se tvrdi da je “zvanična objava” Pfizera, proizvođača jedne od vakcina protiv COVID-19, širi se po društvenim mrežama kao “dokaz” da je ta vakcina nesigurna. Radi se, ipak, o formularu za pristanak na učešće u vanrednoj vakcinaciji iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Na Facebook profilu Saše Borojevića je 30.12.2020. objavljen status o navodno “zvaničnoj objavi” farmaceutske kompanije Pfizer o vakcini protiv Covida-19, sa fotografijom “objave”:

Kako to da u našim dokumentima za vakcinisanje Fajzerovom vakcinom nigde ne pise ono sto pise u zvanicnim objavama Fajzera o vakcini koju ubrizgava!?

Pogledajte tacku 5 i 7!

Evo da prevedem sa engleskog clan 5 i 7

5. Obavešten sam da vakcina još uvek nije registrovana i da je dobila hitnu autorizaciju za upotrebu dok je još uvek u završnoj fazi 3. kliničkog ispitivanja kao i da efikasnost i bezbednost vakcine će tek biti utvrđena.

7. Shatam da moje učešće u Nacionalnog Programu vakcinacije za Covid - 19 vakcinu me neće zaštititi protiv virusa Covid - 19.
Dakle Iz dokumentacije o fajzerovoj vakcini svugde u svetu, pa i ovde, jasno je da je to 4.faza experimentuma in vivo!

Zahvaljujuci Prof.Dr.Alek J.Racic,Prim.PhD imamo uvid u ovakve stvari.

Ujedno vam prenosim i da Prof.Dr.Branimir Nestorović svim muškarcima koji žele da budu u ovoj eksperimentalnoj fazi vakcinacije da zamrznu spermu.

Dan kasnije, 31.12.2020, portal Srbin(.info) objavio je članak o navodnoj Pfizerovoj “objavi”, te fotografiju koju je Borojević podijelio, pod naslovom:

“Zašto se o ovome ćuti? Pogledajte šta piše na Fajzerovoj vakcini protiv korone”

U članku se i detaljnije kaže šta je navodno preporučio Nestorović:

Treba se podsetiti i da je Prof. Dr. Branimir Nestorović svim muškarcima koji žele da budu u ovoj eksperimentalnoj fazi vakcinacije preporučio da zamrznu spermu, jer bi mogli da ostanu sterilni.

Članak su prenijeli portali Naša Borba i Balkanska Geopolitika.

Kakav je dokument na fotografiji i na koju vakcinu se odnosi?

Dokument sa fotografije naslovljen je “Consent to participate in using COVID-19 vaccine under Emergency Use Authorization in UAE” (Pristanak za sudjelovanje u korištenju vakcine protiv COVID-19 prema odobrenju za vanrednu upotrebu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima). 

Iz dokumenta, čiji se dio vidi na fotografiji, jasno je da to nije “zvanična objava Pfizera o vakcini koju ubrizgava”, već dokument čijim potpisivanjem osoba pristaje na učešće u vakcinisanju. 

Osim što se u dokumentu sa fotografije nigdje ne spominju imena kompanija Pfizer i BioNTech, kao ni zvanični naziv njihove vakcine, COMIRNATY®, niti njena šifrirana oznaka (BNT162b2), 5. red u odjeljku Statement of Participant (izjava učesnika) na fotografiji kaže da je SARS-CoV-2 vakcina o kojoj se tu radi “(Vero cell), Inactivated”. 

To ukazuje da je vakcina napravljena korištenjem Vero ćelijskih kultura.

Na stranici Svjetske zdravstvene organizacije objašnjene su različite vrste vakcina protiv COVID-19:

CITAT TAČNO: Nekoliko različitih vrsta potencijalnih vakcina za COVID-19 je u procesu razvoja, uključujući:
- Vakcine sa neaktivnim ili oslabljenim virusom, koje koriste formu virusa koja je deaktivirana ili oslabljena,  kako ne bi prouzrokovala bolest, ali ipak izaziva imunološku reakciju.
- Vakcine na bazi proteina, koje koriste bezopasne fragmente proteina ili proteinske ovojnice koje oponašaju virus COVID-19 kako bi sigurno generirali imunološku reakciju.
- Vakcine sa viralnim vektorima koje koriste genetski napravljen virus, tako da ne može uzrokovati bolest, ali proizvodi proteine ​​koronavirusa kako bi sigurno generirao imunološku reakciju.
- RNA i DNA vakcine, kreirane najnovijim načinom koji koristi genetski modifikovane RNA ili DNA za stvaranje proteina koji sam, na siguran način, potiče imunološku reakciju.  

Dakle, vakcina o kojoj dokument sa fotografije govori spada u prvu kategoriju ove klasifikacije. Takva vakcina, koja je odobrena u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, jeste vakcina kompanije Sinopharm, koja je u UAE bila u 3. fazi ispitivanja od jula 2020. godine, a Ministarstvo zdravstva i prevencije UAE donijelo je ranije pomenuto odobrenje za njenu upotrebu u vanrednim situacijama 14. septembra 2020. 

Pfizer-BioNTech vakcina (COMIRNATY) spada u posljednju kategoriju klasifikacije koju je naveo SZO. COMIRNATY je mRNA vakcina, a kako mRNA vakcine rade, možete detaljnije pročitati u članku “RNK i vektorske (adenovirusne) vakcine protiv COVID-19”, koji je napisala biologinja i naučna novinarka Jelena Kalinić. 

Iako se dokument sa fotografije ne odnosi na vakcinu kompanija Pfizer i BioNTech, treba napomenuti da je COMIRNATY (ili BNT162b2) vakcina završila posljednju, treću fazu ispitivanja. U trećoj fazi je pokazala uspješnost od 95%, te je odobrena za korištenje na području Evropske unije i šire.

Utiče li Pfizerova vakcina na plodnost kod muškaraca?

U objavi na Facebook profilu Saše Borojevića i u članku portala Srbin.(info) se navodi da je Branimir Nestorović savjetovao zamrzavanje sperme muškarcima koji će se vakcinisati. Nestorović je gostovao u emisiji Prve TV 26.12.2020 i tada je govorio o članku koji je pročitao u medicinskom časopisu. 

Mi i dalje nemamo dokaza da ona (Pfizerova vakcina, op.a.) štiti od težih oblika bolesti, a nemamo dokaze ni da smanjuje transmisiju. Imaju dva reda tamo koji su mene, baš onako, mislim, kako bi rek’o… Kaže: Možda će muškarci koji primaju vakcinu želeti da zamrznu svoju spermu, jer postoji pitanje fertiliteta. Jeziva rečenica, a onda kaže: Nije ispitivan uticaj na trudnoću, i tako dalje, jer nisu završene studije na miševima.

Tim naučnika sa Univerziteta u Miamiju započeo je 14.12.2020. istraživanje čiji je cilj da ispita uticaj COVID-19 vakcina na parametre sjemena kod muškaraca, te koliko dugo bi potencijalne promjene nakon vakcinacije mogle trajati. Očekuje se da će to istraživanje biti završeno 14.6.2021. Ovo je prvo istraživanje koje se bavi efektima COVID-19 vakcina na plodnost kod muškaraca, rekao je glavni istraživač, asistent na fakultetu i direktor odjeljenja za reproduktivnu urologiju Ranjith Ramasamy. On je za AFP rekao: 

Na osnovu mehanizama po kojima mRNK deluje, ne očekujemo da bi vakcine protiv Covid-a-19 mogle imati uticaj na muški fertilitet. Očigledno, međutim, želimo podatke da bismo potvrdili tu hipotezu.

Tvrdnju da se na fotografiji objavljenoj na Facebook profilu Saše Borojevića i u članku portala Srbin(.info) vidi Pfizerov dokument o vakcini protiv COVID-19 ocjenjujemo kao lažnu vijest, a sva njena prenošenja ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti.

Tvrdnju da je Branimir Nestorović preporučio muškarcima da zamrznu spermu ukoliko će se vakcinisati ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama, s obzirom na to da je Nestorović citirao ono što je pročitao o Pfizerovoj vakcini i nije dao svoju preporuku. 

(Aldin Karahasanović, Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Redakcija Objavljeno: 15. 01. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Lijekovi za snižavanje holesterola ne uzrokuju Alzheimerovu bolest

Snimak veterinara koji netačno tvrdi da lijekovi za snižavanje holesterola...

Lažna vijest
Lažna vijest
Teorije zavjere o adrenohromu: “Bivši sotonista” i stare dezinformacije

Na Facebooku se ponovo dijeli videosnimak iz 2021. godine u kojem navodni b...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Stari snimci urušavanja zgrade nisu nastali za vrijeme razornog zemljotresa u Maroku

Stari snimci urušavanja dotrajale zgrade predstavljeni su u člancima brojni...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Ispravljeno
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me