Raskrinkavanje.ba

Donald Trump nije podnio tužbu protiv Sorosa, Obame, Bidena, Gatesa i drugih

Nekolicina portala u BiH i regionu početkom maja je uz manipulativne naslove i tvrdnje objavila informaciju o tužbi protiv Baracka Obame, Josepha Bidena, Billa Gatesa, Georgea Sorosa i niza drugih osoba i kompanija koja je podnijeta jednom od okružnih sudova u Kaliforniji, u SAD. Analiza Raskrinkavanja otkriva o kakvoj se tužbi zaista radi.

Na blogu novinara Predraga Popovića 1. maja 2020. godine objavljen je članak sljedećeg naslova:

Tužba protiv Obame, Klintona, Gejtsa, Soroša…

U članku se donosi informacija o tužbi koju je izvjesni Cyrus A. Parsa podnio protiv velikog broja javnih osoba, kompanija, medijskih kuća i organizacija, koja je predstavljena kao obračun između “suverenista i globalista”:

Obračun američkih suverenista i globalista konačno je ušao u pravne okvire. U kalifornijskom federalnom sudu pokrenut je postupak protiv dva bivša predsednika Sjedinjenih Američkih Država, nekoliko članova njihovih porodica, bliskih saradnika, sponzora, kao i stranih političara i kompanija. Tužba, na 87 strana, podneta je protiv Baraka Obame, Bila i Hilari Klinton, Džoa i Hantera Bajdena, Bila Gejtsa, Džordža Soroša i drugih predstavnika bivše administracije i „duboke države“.

Tužbom su obuhvaćene i neke od najuspešnijih kompanija Amazon, Boston Dynamics, Hanson Robotics, Sensetime, Icarbon X, Tesla Inc, Neuralink Inc, Alphabet Inc, kao i Gejtosv Microsoft i Zukenbergov Facebook. Na spisku su i kineske kompanije Huawei i Alibaba, pa i kineska Komunistička partija. Optužene su i Soroševe i Rokfelerove fondacije, Harvarda i Univerziteta u Vermontu, pa i nekoliko najuticajnijih američkih medija: CNN, New York Times, Time Magazine, Washington Post, pa i The World Bank.

Optužni predlog je podneo Sajrus A. Parsa, osnivač i izvršni direktor kalifornijske kompanije AI Organization, u kojoj vodi sektor kreativne analize i odbrambenih inovacija. (...) Parsa je tužbu podneo nadležnom sudu u Kaliforniji 26. februara 2020, gde je zavedena pod brojem 3:19-cv-02407-CAB-AHG.

Niz portala u BiH i regionu prenio je ovaj tekst, uz tvrdnju da je američki predsjednik Donald Trump podnio pomenutu tužbu. Takva tvrdnja ne postoji u tekstu objavljenom na blogu Predraga Popovića.

CIT: TRAMP POVUKAO NAJHRABRIJI POTEZ – OBJAVIO RAT: Podigao tužbe protiv Soroša, Gejtsa, Klintonovih, Bajdena…(Intermagazin)

NAJHRABRIJI TRAMPOV POTEZ - OBJAVIO RAT: Podigao tužbe protiv Soroša, Gejtsa, Bajdena, Klintonovih… (Balkanspress)

TRUMP POVUKAO NAJHRABRIJI POTEZ – OBJAVIO RAT: Podigao tužbe protiv Sorosa, Gatesa, Clintonovih… (Ekskluzivno)

Prema podacima alata CrowdTangle, članak sa Popovićevog bloga, a i portala koji su ga objavili pod neistinitim naslovima, na Faceboku je podijeljen na desetine hiljada puta.

 

 

Građanska tužba ili “kolekcija” teorija zavjere?

Google pretraga za tužbom podnijetom pod šifrom 3:19-cv-02407-CAB-AHG pokazala je da je gore pomenuti Cyrus A. Parsa zaista podnio tužbu protiv više osoba, kompanija, medija, fondacija i organizacija, koje su izlistane u samom dokumentu: 

Google L.L.C, Barack Hussein Obama, Joe Biden, Hunter Biden, Hillary Clinton, Eric Schmidt, Nancy Pelosi, John 0. Brennon, James Corney, Andrew McCabe, James Clapper, Facebook, Inc, DeepMind Inc, Alphabet Inc, The World Bank, Neuralink Inc, Tesla Inc, Larry Page, Sergey Brin, Sundar Pichai, Mark Zuckerberg, Elon Musk, Amazon, Jeff Bezos, Microsoft, Bill Gates, CISON PR NewsWire, CNN, Cable News Network. Anderson Cooper. Don Lemon. MSNBC, Rachel Maddow. James Clapper, Washington Post, New York Times, Time Magazine. Massachusetts Institute of Technology, Harvard. Adam Schiff, Wyss Institute, Daroer, Qualcomm. George Soros, Soros Fund Management, Open Society Foundations, University of Vermont, Joshua Bongard, Sam Kriegman, Rockefeller Foundation, Huawei, Boston Dynamics, Hanson Robotics, Didi Chuxing, Megvii Face++, Alibaba, Sensetime, ICarbon X, Festa, Chinese Communist Party, & John Doe's 1-Unlimited Defendant(s).

Osobe i kompanije pomenute u tužbi kroz 31. stavku, Parsa optužuje za zloupotrebu naprednih tehnologija (umjetne inteligencije, kibernetike, robotike, biometrije, 5G i 6G mreža, biotehnologije i dr.), ugrožavanje ljudske vrste putem navodnih zloupotreba tehnologija, za transfer bio-oružja Kini, saučesništvo u genocidu u Kini, “bio-digitalno programiranje” ljudske rase, kultorološki genocid i niz drugih optužbi, među kojima je i niz potpuno besmislenih tvrdnji. Ističe se, svakako, ona da su pomenuti odgovorni za kreiranje i bio-inžinjering "zle ksenobotske tehnologije koja je kombinacija matičnih ćelija, robotike i krakova afričke žabe, kako bi stvorili umjetni vanzemaljski oblik života koji može mutirati ili biti programiran da širi bolesti ili ubija svjetsku populaciju na različite načine".

Parsa, kako se navodi u tužbi, potražuje finansijsku odštetu u iznosu cjelokupne imovine nekih od ovih osoba i kompanija, navodeći negdje i specifične novčane iznose. Primjera radi, Parsa od Facebooka potražuje 506 milijardi dolara, od vlasnika Tesle Elona Muska 11,3 milijardi dolara, od suosnivača Google-a Larryja Pagea 60 milijardi dolara, itd.  Ove visoke odštete Parsa, prema navodima iz tužbe, potražuje jer je Facebook navodno "maskirao" objave i članke na stranici njegove organizacije, kao i njegove lične objave "namijenjene spašavanju ljudi od opasnosti ugrožavanja ljudskih prava u vezi sa umjetnom inteligencijom".

Prema tužbi, ovi iznosi trebaju biti uplaćeni Parsi i njegovoj organizaciji, koja će novac potom “distribuirati” različitim žrtvama zloupotrebe ovlasti i tehnologija u Kini i šire.

Prema podacima sa stranice CourtListener, online arhive sudskih dokumenata i podataka u SAD tužba pod šifrom 3:19-cv-02407-CAB-AHG podnijeta je u 16.12.2019. na 50 strana, a dopunjena 26.2.2020. sa novim imenima optuženih na 87 strana, te se može pročitati na ovom linku.

O samom podnosiocu tužbe Cyrusu A. Parsi na internetu se ne može pronaći mnogo osim biografije koja je objavljena na stranici njegove organizacije. Nešto kraća verzija iste biografije priložena je i uz navedenu tužbu. U rubrici u kojoj se navode podaci o podnosiocu tužbe, Parsa tvrdi da je završio studij Međunarodne sigurnosti i rješavanja sukoba, kao i magistarski studij iz Unutrašnje sigurnosti, ali i sljedeće:

Ekspert je za kinesko-iranske poslove i radio je kao konsultant iz oblasti trgovine ljudskim organima, anti-terorizma, ranjivosti, rizika, upravljanja imovinom i rastućih prijetnji vladama, agencijama, ljudima i organizacijama. Kao mlad je živio u Kini sa borbenim monasima. Dvadeset godina tajnog istraživanja i razvoja mreže sa hiljadama Kineza i Zapadnjaka, pružilo mu je veliki uvid u prijetnje koje nam dolaze iz međusobne povezanosti Kine, Irana i zapadnih korporacija. Cyrusova otkrića su ga dovela do toga da "iskuje" nove koncepte kao što su "AI Globalna Bio-digitalna mreža, Ljudska bio-digitalna mreža, bio-digitalno socijalno programiranje, bio-digitalni seksualni napadi i mikro-botski terorizam" kako bi objasnio kako su sve opasnosti i nevolje koje nam prijete ukorijenjene u ovim skoro pa nezamislivim elementima koji se sada spajaju sa umjetnom inteligencijom, društvom, pametnim telefonima, internetom stvari i robotikom kroz jednu platformu.

Iako tvrdi da je ekspert za kinesko-iranske poslove, te da iza sebe ima zavidnu konsultantsku karijeru u gore pomenutim oblastima, online pretraga ne daje nikakve rezultate koji bi mogli na to upućivati. 

Informaciju o Parsinoj tužbi nije objavio nijedan kredibilan medij u SAD i svijetu. Ona se ne može pronaći čak ni na stranicama tabloida sklonih objavljivanju bizarnih vijesti.

Osim toga što je informacija o tužbi objavljena na stranici Parsine organizacije, ona se jedino još može pronaći na nekoliko anonimnih portala, te blogova i stranica koji redovno objavljuju sadržaje bazirane na različitim teorijama zavjere.

 

Individualna tužba predstavljena kao krivični postupak

Pored različitih nesuvislih i nelogičnih tvrdnji koje se, na osnovu navoda iz tužbe, pojavljuju u tekstu objavljenom na blogu Predraga Popovića, u njemu se u više navrata koristi nejasna i netačna pravna terminologija, te se više puta pojavljuju navodi koji Parsinu tužbu predstavljaju kao “optužnicu”, sugerirajući da se radi o krivičnom procesu protiv “optuženih”. 

Autor tako, uz korištenje riječi "tužba", kao sinonime za ovaj izraz koristi i termine "optužni prijedlog", "tužbeni zahtjev" i "optužnica":

Tužba, na 87 strana, podneta je protiv Baraka Obame, Bila i Hilari Klinton, Džoa i Hantera Bajdena, Bila Gejtsa, Džordža Soroša i drugih...(...) Optužni predlog je podneo Sajrus A. Parsa, osnivač i izvršni direktor kalifornijske kompanije AI Organization...(...) Prema navodima iz optužnice, Gugl je kreirao platformu koja je prikupila podatke iz celog sveta, o ljudima i svim subjektima koji su koristili internet. (...) U tužbenom zahtevu se ističe potreba oduzimanja kompletne imovine Obame, Hilari i Bila Klintona, Nensi Pelosi, Bila Gejtsa i njegovog Majkrosofta... (...)

Uz ovo, u nizu navoda u tekstu, imenovane osobe i kompanije autor naziva "optuženima" i "osumnjičenima" iako se u članku nigdje navodi da je optužnica protiv ovih lica i kompanija zaista i podignuta od strane pravosudnih organa u SAD.

Dodatno, iako se u uvodu navodi da je protiv navedenih osoba “pokrenut postupak”, Popović na kraju teksta opovrgava svoju početnu tvrdnju, zaključivši da se pokretanje postupka tek očekuje:

U kalifornijskom federalnom sudu pokrenut je postupak protiv dva bivša predsednika Sjedinjenih Američkih Država, nekoliko članova njihovih porodica, bliskih saradnika, sponzora, kao i stranih političara i kompanija.
(...)
Očekuje se da sud u Kaliforniji, posle analize odgovora optuženih, pokrene postupak u kome će se na optuženičkoj klupi naći vodeći svetski vladari iz senke.

Raskrinkavanje je povodom ovih tvrdnji kontaktiralo Srđana Blagovčanina, pravnog eksperta i predsjedavajućeg UO organizacije Transparency International u BiH, koji je za naš portal pojasnio o kakvoj se tužbi u ovom slučaju zaista radi:

Ovdje je stvar prilično jasna, radi se o građanskopravnoj tužbi, odnosno sporu. Građanskopravni spor može pokrenuti bilo ko protiv bilo koga, bez obzira na osnovanost - ili, čak, u ovom slučaju i smislenost zahtjeva. Naravno, sud će odlučiti po predočavanju dokaza o osnovanosti zahtjeva.

Ovdje nema govora ni o kakvom krivičnom postupku ili istrazi zvaničnih državnih organa zbog počinjenja eventualnog krivičnog djela. Stoga korištenje krivičnopravne terminologije poput optužnica, istraga, optuženi i sl. kako to koristi autor ovog članka, nema smisla niti utemeljenja.
Termini koji mogu biti korišteni u građanskopravnim sporovima su podnosilac tužbe (eng. plaintiff) - dakle onaj ko je podnio tužbu sa određenim zahtjevom, u ovom je to naknada štete - i tužitelj (eng. defendant), dakle onaj protiv koga se tužba i tužbeni zahtjev podnose.

Iz Blagovčaninovih odgovora se jasno može zaključiti da protiv gore spomenutih osoba i kompanija na osnovu sporne tužbe nije "pokrenut" nikakav postupak, kako se to u članku tvrdi - niti da su oni za bilo šta “optuženi” ili “osumnjičeni” - nego da se radi o građanskoj tužbi o kojoj se pravosudni organi u SAD još nisu ni očitovali.

 

Nekritičko prenošenje informacije o Parsinoj tužbi u medijima u regionu

Iako se u ovoj tužbi iznosi niz nesuvislih, neprovjerenih, te nelogičnih optužbi na račun pomenutih javnih osoba, organizacija i kompanija, u članku Predraga Popovića, kao i u člancima portala koji su ga prenijeli, ne postoji kritički osvrt niti komentar na bilo koju od njih, te se iste često predstavljaju kao činjenice.

Uz pomoć naprednih tehnologija, neuralnih mreža i bio-hemije, optuženi su kreirali i razvijali ksenobots tehnologije za eksperimente s matičnim ćelijama i robotikom, sa ciljem da ožive nezemaljske oblike života, koji mogu da mutiraju ili da budu programirani za širenje bolesti koje bi ugrozile opstanak ljudske vrste na bezbroj načina.

Zloupotrebom bio-tehnologije, sve gore navedene kompanije i lica, pokušavaju da realizuju plan sa željom da stvore veštačku superiornu inteligenciju i reprogramiraju ljude, kako bi im uništili slobodnu volju, sa krajnjim ciljem da izazivanjem ratova među državama i upotrebom virusa i na brojne druge načine unište kompletnu svetsku populaciju.

Pored toga što se ove nesuvisle tvrdnje iz tužbe ni u jednom momentu ne dovode u pitanje, u Popovićevom članku stoji i sljedeće: 

Da bi realizovali svoje interese, optuženi su obezbedili podršku političkih grupacija, nevladinih udruženja, fondacija, naučnih i nastavnih ustanova i medija. Optuženi Obama, Pelosi, Šumer, Klinton, Soroš, Gejts, Bajden i mnogi drugi kreirali su političke konflikte i inicirali impičment, kojim su pokušali da smene predsednika Trampa i njegovu administraciju. Opstrukcijom rada državnih institucija u SAD, podmetanja i plasiranja netačnih informacija ugrozili su bezbednost ne samo američkih građana, nego celokupne svetske populacije.

Za promociju svojih ideja koristili su usluge raznoraznih “eksperata”. Preko Soroševe, Rokfildove i Gejtsove fondacije zapošljavali su nekompetentne analitičare u Vašingtonu, Njujorku, Santa Moniki i širom sveta. Finansirali su projekte koji su prikrivali sve opasnosti koje nosi savremena tehnologija i koje mogu da ugroze opstanak ljudske vrste. Skupo plaćeni “eksperti” izazivali su međunarodne konflikte kako bi se u ugroženim zonama pojavljivali kao spasioci, da bi menjali kulturni model i prilagođavali ga potrebama svog projekta.

Iako su neke od nabrojanih osoba obnašale najviše državne i političke funkcije u SAD, niko od pomenutih osim predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi, nije imao mehanizme za iniciranje impeachmenta (postupka za opoziv predsjednika SAD op.a) Donalda Trumpa. 

Činjenica je da Pelosi jeste pokrenula postupak impeachmenta u slučaju Donalda Trumpa. Pojašnjenje o pokretanju kao i glavnim detaljima ovog procesa do sad su objavili mnogi mediji, a među njima i BBC koji je 19. decembra objavio članak pod naslovom “Trumpov impeachment: Jednostavni vodič”.

Ime milijardera Georgea Sorosa u medijima se više puta pojavljivalo u teorijama zavjere u kontekstu navodnog svrgavanja Trumpa sa predsjedničke pozicije. Te tvrdnje su se isto tako više puta pokazale neutemeljenima, o čemu je 5. decembra 2019. izvijestio i NBC.

Drugi slični navodi o tome da fondacije Rothschild, Rockefeller, Soros i Gates finansiraju aktivnosti usmjerene protiv trenutne vlasti u Americi, kao i navodi da su imenovani u tužbi  predstavnici “duboke države” - kako stoji u uvodu Popovićevog članka - dio su raširenih teorija zavjere o kojima su dosad pisali brojni mediji i platforme za provjeru činjenica kao što su Wall Street Journal, Associated Press, PolitiFact, Snopes i drugi. 

Slični navodi više su se puta pojavljivali u medijskim napisima u BiH i regionu o čemu su dosad u svojim analizama pisali i Raskrinkavanje, kao i naši partnerski portali Faktograf i Raskrikavanje.

Što se tiče navoda o “zapošljavanju nekompetentnih analitičara”, kao i “raznoraznih” i “skupo plaćenih eksperata”, primjetna je i činjenica da se, unatoč ozbiljnim optužbama, njihova imena nigdje ne spominju, kao ni to kakve su međunarodne konflikte navodno izazivali ni u kojim su područjima navodno “mijenjali kulturni model”. Iz tih razloga ove tvrdnje su neprovjerljive - kao i većina sličnih navoda iz Parsine tužbe.  

Zbog pogrešne upotrebe pravnih termina u kojima je individualna tužba prikazana kao krivični postupak, kao i neutemeljenog korištenja druge pravne terminologije pomenute u tekstu, članak objavljen na blogu Predraga Popovića dobija ocjenu dezinformacija

Tvrdnje da fondacije Gates, Rothschild i Soros finansiraju aktivnosti protiv Trumpa, kao i tvrdnje o postojanju “duboke države” za koje nije ponuđen nikakav dokaz, dobijaju ocjenu teorija zavjere. 

Tvrdnju da je tužbu podnio američki predsjednik Donald Trump, koja se pojavljuje u nekoliko naslova analiziranih članaka, ocjenjujemo kao lažnu vijest i klikbejt.

Napomena 18.5.2020.

Zbog objavljenog demanta na članak prenesen s bloga Predraga Popovića, portal eStvarnost je dobio i ocjenu demantovano.

Napomena

2.10.2023. Članak portala Blog Predraga Popovića koji je ocijenjen u ovoj analizi naknadno je povezan sa analizom zbog tehničkih razloga.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 01.05.2020

Blog Predraga Popovića: Tužba protiv Obame, Klintona, Gejtsa, Soroša…

Obračun američkih suverenista i globalista konačno je ušao u pravne okvire.

 • Teorija zavjere
 • Dezinformacija
Klikbejt 04.05.2020

Intermagazin: TRAMP POVUKAO NAJHRABRIJI POTEZ – OBJAVIO RAT: Podigao tužbe protiv Soroša, Gejtsa, Klintonovih, Bajdena…

Obračun američkih suverenista i globalista konačno je ušao u pravne okvire. U kalifornijskom federalnom sudu pokrenut je postupak protiv dva bivša pre...

 • Klikbejt
 • Teorija zavjere
 • Lažna vijest
 • Dezinformacija
Teorija zavjere 02.05.2020

eStvarnost: Амерички суверенисти поднели тужбу против глобалиста Била и Хилари Клинтон, Џорџа Сороша, Била Гејтса...

Obračun američkih suverenista i globalista konačno je ušao u pravne okvire. U kalifornijskom federalnom sudu pokrenut je postupak protiv dva bivša pre...

 • Teorija zavjere
 • Dezinformacija
 • Demantirano
Teorija zavjere 02.05.2020

Poslovni dnevnik: TRUMP JE NAJOPASNIJI URAGAN SVIH VREMENA: Pokrenute tužbe protiv Obame, Klintonovih, Bil Gejtsa, Soroša, Bajdena – SUMRAK GLOBALISTA

Obračun američkih suverenista i globalista konačno je ušao u pravne okvire. U kalifornijskom federalnom sudu pokrenut je postupak protiv dva bivša pre...

 • Teorija zavjere
 • Dezinformacija
Teorija zavjere 02.05.2020

Webtribune: TRAMP je najopasniji uragan svih vremena: Pokrenute tužbe protiv Obame, Klintonovih, Bil Gejtsa, Soroša, Bajdena – SUMRAK GLOBALISTA

Obračun američkih suverenista i globalista konačno je ušao u pravne okvire. U kalifornijskom federalnom sudu pokrenut je postupak protiv dva bivša pre...

 • Teorija zavjere
 • Dezinformacija
Teorija zavjere 02.05.2020

Istok rs: Tužba protiv Obame, Klintona, Gejtsa, Soroša…

Obračun američkih suverenista i globalista konačno je ušao u pravne okvire. U kalifornijskom federalnom sudu pokrenut je postupak protiv dva bivša pre...

 • Teorija zavjere
 • Dezinformacija
Teorija zavjere 02.05.2020

Srbin: КОНАЧНИ ОБРАЧУН С ГЛОБАЛИСТИМА Тужба против Обаме, Клинтона, Гејтса, Сороша…

Обрачун америчких суверениста и глобалиста коначно је ушао у правне оквире. У калифорнијском федералном суду покренут је поступак против два бивша пре...

 • Teorija zavjere
 • Dezinformacija
Klikbejt 05.05.2020

Ekskluzivno.me: TRUMP POVUKAO NAJHRABRIJI POTEZ – OBJAVIO RAT: Podigao tužbe protiv Sorosa, Gatesa, Clintonovih…

Obračun američkih suverenista i globalista konačno je ušao u pravne okvire. Na kalifornijskom federalnom sudu pokrenut je postupak protiv dva bivša pr...

 • Klikbejt
 • Teorija zavjere
 • Lažna vijest
 • Dezinformacija
Klikbejt 06.05.2020

Balkans Press: NAJHRABRIJI TRAMPOV POTEZ - OBJAVIO RAT: Podigao tužbe protiv Soroša, Gejtsa, Bajdena, Klintonovih…

Obračun američkih suverenista i globalista konačno je ušao u pravne okvire. U kalifornijskom federalnom sudu pokrenut je postupak protiv dva bivša pre...

 • Klikbejt
 • Teorija zavjere
 • Lažna vijest
 • Dezinformacija