Raskrinkavanje.ba

“Duboka država” i plitki klikbejt

Anonimni portal Webtribune objavio je članak sa naslovom koji govori da “duboka država smešta” Trumpu. Članak je preuzet sa portala Sputnik Srbija i prenijet uz senzacionalistički naslov koji nema veze sa tekstom.

Webtribune je 2. juna ove godine objavio članak sa naslovom u kojem tvrdi da “duboka država smešta” američkom predsjedniku Donaldu Trumpu:

DUBOKA DRŽAVA MU SMEŠTA: Tramp i akt 1807 – Šta će se desiti kad hiljade vojnika izađe na ulice?

Članak donosi analizu o tome šta bi akt 1807, koji omogućava predsjedniku Sjedinjenih američkih država da angažuje vojne snage na tlu SAD-a, mogao značiti u kontekstu demonstracija u ovoj zemlji, te kako se ukupna situacija može odraziti na predsjedničke izbore koji se očekuju u novembru 2020.

Pitanje je – hoće li vojska na ulicama Amerike umiriti proteste i kako će ovakva odluka uticati na predsedničke izbore u novembru?
U obraćanju iz Bele kuće Tramp je izjavio da će, ukoliko guverneri i čelnici gradova ne povrate kontrolu, iskoristiti sve svoje predsedničke prerogative “da brzo reši problem”, uključujući i to da će pokrenuti akt 1807 koji mu omogućava da angažuje vojsku u državama gde čak i guverneri to ne žele da urade. On je naveo da će rasporediti na hiljade naoružanih vojnika i policajaca da zavedu red.
Zakon iz 1807. godine kojim se omogućava raspoređivanje američke vojske na teritoriji SAD i protiv američkih državljana, poslednji put je upotrebljen 1992. godine u pokušaju da se zaustave neredi posle ubistva Rodnija Kinga.

Webtribune je na kraju članka naveo i da je izvor ovog teksta portal Sputnik Srbija. Da je članak preuzet sa Sputnika, pokazuje i sam tekst, u kojem se navodi da je asistent na Fakultetu političkih nauka Milan Krstić i urednik portala  Americki izbori koji je sagovornik u tekstu, izjavu dao Sputniku:

Kako za Sputnjik kaže asistent na Fakultetu političkih nauka Milan Krstić, mera izvođenja vojske na američke ulice je u ovom trenutku još samo pretnja koja ima dva cilja. Prvi je da se obeshrabre radikalne grupe koje su u ovim protestima spremne na primenu sile, a drugi je da se pošalje poruka Trampovoj bazi birača.

U članku se, za razliku od naslova, nigdje ne navodi termin “duboka država”. Sam termin duboka država (na engleskom deep state) je posebno rasprostranjen među pobornicima različitih teorija zavjere u kojima zagovara ideja da “duboka država” upravlja vladom SAD. 

Trump i upotreba termina duboka država

Termin deep state je često koristio i sam predsjednik SAD-a, Donald Trump. Kako je navedeno u članku Washington Posta objavljenom 1.5.2020, samo u 2019. godini Trump je ovaj termin upotrijebio 23 puta, duplo više nego u 2018 (link).

Washington Post je u navedenom članku objavio recenziju knjige čiji je autor David Rohde, dvostruki dobitnik Pulitzerove nagrade, sa naslovom "In Deep: The FBI, the CIA, and the Truth About America’s ‘Deep State” (U detalje: FBI, CIA i istina o američkoj “dubokoj državi”).

U toj knjizi autor Rohde objašnjava da se pod terminom duboka država pretežno misli na službe kao što su FBI i CIA, to jest na optužbe da ove službe na različite načine kontrolišu vladu. No, jasnih dokaza o njihovoj moći nad vladom SAD-a nema iako su čest predmet spekulacija. 

Rohde ističe da je Trump prvi predsjednik SAD-a koji u tolikoj mjeri i na takav način koristi termin duboka država, te ga eksploatiše zarad političke koristi.

Ovaj termin se, naročito nakon što ga je popularizovao Donald Trump, proširio i globalno, te se u proteklih nekoliko mjeseci može često sresti i na našem govornom području u raznim teorijama zavjere, najčešće bez objašnjenja šta taj termin predstavlja i na koga se odnosi.

Na portalu novinske agencije Sputnik smo pronašli da je identičan članak objavljen 2.6.2020. ali uz potpuno drugačiji naslov u kojem se ne pominje “duboka država”:

Tramp izvlači akt 1807 iz rukava: Kuda ide Amerika kad hiljade vojnika izađe na ulice

Budući da je Webtribune prilikom prenošenja članka zamijenio originalni naslov novim koji ne odgovara sadržaju samog medijskog izvještaja, tvrdnju iz naslova ocjenjujemo kao klikbejt.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 02.06.2020

Webtribune: DUBOKA DRŽAVA MU SMEŠTA: Tramp i akt 1807 – Šta će se desiti kad hiljade vojnika izađe na ulice?

Obraćanje američkog predsednika Trampa u kome je objavio mobilizaciju pripadnika oružanih snaga kako bi zaustavio nerede i bezvlašće širom SAD uzbur...

  • Klikbejt