Dva članka, isti klikbejt

Portal “Federacija” objavio je isti klikbejt dva puta u roku od par sedmica.

Na osnovu prijave putem Facebooka analizirali smo članak koji je objavljen na portalu “Federacija.ba” 19.6.2018. godine i naslovljen je ovako:

Novi udar na vozače. Kazna 10.000 ako u vozilu uradite ovo

Kada na stranici koja se zove “Federacija” i završava se “ba” domenom osvane ovakav naslov, sasvim je realno očekivati da vijest bude o “udaru na vozače” u Bosni i Hercegovini, a ne u Srbiji - na koju se vijest zapravo odnosi:

Prošlog meseca na snagu je stupila izmena Zakona o bezbednosti u saobraćaju kojom su povećane kazne za saobraćajne prekršaje, pa tako sada za korišćenje telefona u toku vožnje možete platiti kaznu od 10 hiljada dinara. A evo šta zapravo znači korišćenje mobilnog telefona u toku vožnje i da li saobraćajna policija može da vas kazni čak iako ne telefonirate, već samo u ruci držite mobilni telefon dok čekate da se upali zeleno svetlo na semaforu.

Nakon prvog pasusa, po valuti kazne i ekavici može se zaključiti da je riječ o Srbiji, ali se ta činjenica nigdje ne navodi. Tek kasnije u tekstu spominje se izvor vijesti - “Srbija danas”. Vijest je originalno objavljena 18.5.2018. godine i govori o  izmjenama Zakona o bezbednosti u saobraćaju u Srbiji. Kada smo tražili izvor vijesti,  na portalu “Federacija.ba”pronašli smo je dva puta, jer je isti članak objavljen i ranije, 5.6.2018. godine. Vijest je i na Facebook stranici podijeljena dva puta.

Iako je riječ o informaciji koja može biti korisna za građane BiH koji putuju u Srbiju, urednišvo portala “Federacija.ba” je propustilo priliku da vijest prilagodi za bh. čitalačku publiku. Umjesto kvalitetne informacije, objavljen je članak za srbijansku javnost, na stranici koja se osvježava svakih 20 sekundi, kako bi eventualne reklame imale što više prikazivanja. Obje objave ovog članka će dobiti ocjenu klikbejt.

(raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 24. 06. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 4 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Vitamin K pruža zaštitu novorođenim bebama, nije tačno da ih ugrožava

Na društvenim mrežama godinama su prisutne dezinformacije o vitaminu K i nj...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
“Chemtrailsi” ne postoje niti su dokaz geoinžinjeringa u Hrvatskoj

Fotografije tragova aviona na nebu objavljene su na Facebooku uz tvrdnju da...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Bill Gates nije rekao da su vakcine “opasnije nego što je iko mogao zamisliti”

Izmišljeni citat Billa Gatesa o opasnosti vakcina dijeli se društvenim mrež...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me