Raskrinkavanje.ba

Dva naslova jednog članka

“Informativa” je na svojoj Facebook stranici podijelila članak čiji naslov govori o skupocjenom poklonu koji navodno Sebija Izetbegović kupuje Bakiru Izetbegoviću za rođendan. Sam članak na potralu “Informative” uopće ne sadrži ovu tvrdnju.

Facebook stranica portala “Informativa” podijelila je link koji vodi na istoimeni portal.

Naslov vidljiv na Facebook objavi glasi:

SEBIJA GA KUPUJE BAKIRU ZA ROĐENDAN! Prodaje se prvi korišteni Bugatti Chiron!

 

 

Kada se otvori link koji je podijeljen pod navedenim naslovom, dolazi se do potpuno drugačije vijesti.

Članak, istina, govori o prodaji korištenog skupocjenog automobila, ali nema ni riječi o tome da ga Sebija Izetbegović planira kupiti:

Najsnažniji serijski automobil na svijetu u prodaji je tek nešto više od godine dana, ali to lovce na zaradu nije spriječilo da se korišteni Bugatti Chiron nađe na tržištu.
Pojavit će se na aukciji ugledne aukcijske kuće RM Sotheby’s, a stručnjaci procjenjuju kako će postići cijenu od oko 3,5 miliona eura. Konkretan primjerak je kao nov plaćen nešto manje od 2,7 miliona eura, ali obzirom da će ih biti proizvedeno svega 500 ne čudi da već i korišteni primjerak star niti godinu dana vrijedi više od novog.

 

Kao što možemo vidjeti, u članku se ni ne pominju imena bračnog para Izetbegović koja su iskorištena u naslovu članka.

Provjerom smo utvrdili da je prvobitni članak zapravo uređen. Kada je objavljen, članak je uistinu imao naslov koji je vidljiv na Facebook objavi, što možemo utvrditi spremljenom verzijom članka od 30. decembra. U tekstu ni tada nije bilo nikakvog pomena o paru Izetbegović. Članak je i tada govorio samo o prodaji korištenog skupocjenog automobila.

Autor članka je izbrisao prvi dio naslova koji govori o Bakiru i Sebiji Izetgebović, ali je on ostao vidljiv u url-u i na spemljenoj izvornoj verziji članka.

Upravo zato, ovu objavu ocjenjujemo kao klikbejt i dezinformaciju.

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 30.12.2017

Informativa: SEBIJA GA KUPUJE BAKIRU ZA ROĐENDAN Prodaje se prvi korišteni Bugatti Chiron!

Najsnažniji serijski automobil na svijetu u prodaji je tek nešto više od godine dana, ali to lovce na zaradu nije spriječilo da se korišteni Bugatti C...

  • Klikbejt
  • Dezinformacija