Raskrinkavanje.ba

Dvostruki aršini javnog emitera: Optužbe za “kršenje odluka NSRS” samo opoziciji

Na portalu entitetskog javnog emitera RTRS objavljen je članak u kojem se tvrdi da je opozicionar Branislav Borenović prekršio odluku Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti jer se fotografisao iza zastave Ukrajine. Slični postupci zvaničnika/ca vladajućeg SNSD-a se prešućuju.

Na portalu Radio-televizije Republike Srpske (RTRS) je 26.2.2022. godine objavljen članak sa naslovom:

Borenović se u Americi fotografisao uz zastavu Ukrajine; Prekršio odluku NSRS (VIDEO)

U članku se navodi:

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović učestvovao je u Americi na konferenciji o temi očuvanja stabilnosti i razvoja demokratije u centralnoj i istočnoj Evropi.

Borenović se zajedno sa ostalim učesnicima konferencije fotografisao sa zastavom Ukrajine, dok je jedna osoba držala natpis "Podrška Ukrajini".

Time što se svrstao na jednu stranu aktuelne krize u Ukrajini, Borenović je prekršio odluke Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti.

U članku je objavljen i isječak iz Dnevnika 2, u kojem se, pored tvrdnji već navedenih u članku, konstatuje da je ovim činom Borenović “nanio štetu Republici Srpskoj”. Snimak također sadrži i izjavu PDP-a, u kojoj se tvrdi da fotografija nema veze sa svrstavanjem u ukrajinskom ratu, te da je stav njihove partije po tom pitanju jasan. Ova je izjava popraćena komentarima iz vladajućeg SNSD-a i izjavom članice te stranke Sanje Vulić, koja tvrdi da Borenović “Republiku Srpsku stavlja na političku lomaču”.

Članak o Borenovićevom navodnom kršenju odluke NSRS prenijelo je desetak portala iz Republike Srpske, uključujući i ATV, Alo online i Princip News.


Šta su činjenice?

Branislav Borenović je predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) i bivši član Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS). Od 2018. godine je poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. 

Borenović je krajem februara učestvovao na konferenciji koju je organizovala Fondacija Jarl Hjalmarson u SAD-u. Na Facebook stranici Fondacije objavljena je fotografija učesnika konferencije na kojoj se vidi i ukrajinska zastava, kao i transparent na kojem piše “Budi uz Ukrajinu” (Stand with Ukraine).

Na fotografiji se vidi i Borenović, zbog čega ga je RTRS optužio za “kršenje odluke NSRS o vojnoj neutralnosti”.

Narodna skupština Republike Srpske je 2017. godine donijela Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske. U njoj se, između ostalog, navodi:

Republika Srpska je opredjeljena da svaki budući status koordiniše sa Republikom Srbijom kao potpisnicom Dejtonskog sporazuma. U skladu s tim Narodna skupština Republike Srpske donosi odluku o proglašavanju vojne neutralnosti Republike Srpske u odnosu na postojeće vojne saveze do eventualnog raspisivanja referenduma u Republici Srpskoj  na kome bi se donijela konačna odluka o tom pitanju.

Kako stoji u analizi fact-checking portala Istinomjer iz 2018. godine, ovaj dokument nema obavezujući karakter, što je potvrdio Ustavni sud Republike Srpske:

Ovakvu odluku Vijeće je donijelo, jer je ocijenjeno da osporena Rezolucija Narodne skupštine RS ne sadrži opšte pravne norme i da, shodno tome, nema obavezujući karakter, tako da po svojoj pravnoj prirodi ne predstavlja pravni već politički akt kojim se izražavaju politički stavovi Narodne skupštine RS.

Dakle, ovom se rezolucijom izražava politički stav entitetskog parlamenta. Ona nije pravni akt.

Nadležnosti u oblasti odbrane prenesene su 2006. godina s entitetskog na državni nivo, kada su formirane Oružane snage BiH (OSBiH). OSBiH su u nadležnosti državnog Ministarstva odbrane i Predsjedništva BiH kao vrhovnog komandanta. Kako je objašnjeno u članku portala Deutsche Welle iz 2017. godine, eventualna vojna neutralnost može se odrediti samo na državnom nivou, entiteti ne mogu odlučivati o takvim pitanjima. 

Neutralnost u deklarativnoj rezoluciji NSRS-a odnosi se na postojeće vojne saveze. Iako Ukrajina ima ambiciju da uđe u NATO, ona trenutno nije članica nikakvog vojnog saveza. Stoga, nejasno je na koji je način Borenović “prekršio” odluku o vojnoj neutralnosti RS u odnosu na vojne saveze.

Iz PDP-a su rekli da je njihov stav u vezi sa situacijom u Ukrajini taj da nema potrebe za svrstavanjem i stvaranjem neprijatelja u ovako ozbiljnom trenutku.

Javni servis Republike Srpske kritički se osvrnuo na fotografiju Branislava Borenovića iza ukrajinske zastave, opisujući to kao zauzimanje strane i kršenje odluke NSRS. Ipak, kritički osvrt i optužbe za “zauzimanje strana” izostali su kada su neki zvaničnici/e SNSD-a javno izražavali podršku jednoj strani u ovom, ali i u drugim međunarodnim konfliktima.

Zamjenik šefa Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica je, recimo, na dan kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, u objavi na svom Twitter profilu, otvoreno stao na stranu Rusije. Na svom nalogu, Mazalica je napisao:

Pravo jačeg, prijetnja, sila. Sami ste to uveli kao praksu i način ponašanja. Međunarodno pravo bacili u blato. Sad dok smislite bolji poziv, osudu i sankcije, Rusi su već na Dnjepru. Ne u Vijetnamu, Afganistanu, Iraku. Na svojoj zemlji, tlu i otadžbini. Nemate moralno pravo da sudite.

Na RTRS-u nije bilo vijesti o tweetu Mazalice ni 24. februara ni dan poslije.

Sličan stav na svom Twitter profilu podijelio je i Denis Šulić, potpredsjednik NSRS, 25.2.2022. godine:

1/2
Sada su Rusi loši momci, a ovo su dobri momci? 

Naravno sa mi je žao svake nevine žrtve u Ukrajini isto kao što mi je bilo žao nevinih žrtava koje su spaljene na Majdanu 2014. ili nevinih žrtava u Libiji, Siriji, Iraku, Avganistanu, Jugoslaviji?

2/2
Naravno i da ste dobili poziv od donatira da histerično napadate Ruse, a ,,nezavisno" ste ćutali ili čak aplaudirali kada su padale nevine žrtve u Libiji, Siriji, Jugoslaviji.
Poruka i za donatore, ne vole oni vas oni vole vaše dolare.

RTRS se nije osvrnuo ni na ovu izjavu - ni 25. ni 26. februara.

Na proljeće prošle godine, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović otvoreno je podržala Izrael tokom sukoba sa palestinskom vojnom organizacijom Hamas. Kako se navodi u analizi Istinomjera, Palata Republike Srpske, sjedište predsjednice RS, bila je osvijetljena bojama izraelske zastave 13.5.2021.

Cvijanović je na društvenoj mreži Instagram objavila fotografiju Palate, uz poruku podrške “našim izraelskim prijateljima u nastojanjima da uspostave mir u zemlji”.

Izvor: Istinomjer

Iako je bilo riječi o vrlo jasnom zauzimanju strana, kritički osvrt na ovaj postupak predsjednice Republike Srpske također je izostao na portalu RTRS (12).

Dakle, izjave i postupci zvaničnika/ca SNSD-a u kojima se jasno izražava podrška jednoj strani, bilo da je riječ o ratu u Ukrajini ili nekom drugom sukobu, na RTRS-u su prošli neopaženo. Niko od spomenutih nije bio optužen da “krši odluke NSRS” ili “nanosi štetu Republici Srpskoj”.

Stoga članak u kojem se tvrdi da je Borenović prekršio odluku NSRS jer se fotografisao iza ukrajinske zastave, objavljen na portalu RTRS-a, ocjenjujemo kao pristrasno izvještavanje.

(Emir Zulejhić i Nerma Šehović, Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Pristrasno izvještavanje 26.02.2022

RTRS: Borenović se u Americi fotografisao uz zastavu Ukrajine; Prekršio odluku NSRS (VIDEO)

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović učestvovao je u Americi na konferenciji o temi očuvanja stabilnosti i razvoja demokratije u centralnoj i istočno...

  • Pristrasno izvještavanje