Eiffelov toranj nije vidljiv iz Londona

Na popularnoj društvenoj mreži TikTok objavljen je video u kojem se tvrdi da se zbog smanjenog smoga iz Londona može vidjeti Eiffelov toranj, a video se 31. marta 2020. godine pojavio i na YouTube-u. Uzimajući u obzir udaljenost Londona i Pariza, ali i zakrivljenost Zemlje, jasno je da tako nešto nije moguće. Snimak zapravo ne prikazuje Eiffelov toranj, nego odašiljačku stanicu u Londonu, udaljenu 13 km od mjesta gdje je snimak nastao.

Ocijenjeni članci
YouTube: We Promote You Lažna vijest;

Na našu Facebook stranicu stigla je prijava YouTube videa objavljenog 31. marta 2020. godine. Video je prenesen sa popularne društvene mreže TikTok, gdje je objavljen na profilu @heartbreakpaul. U nekoliko dana, video na YouTube-u je dobio preko 4.000 pregleda, dok je na TikTok-u postao još popularniji - na ovoj društvenoj mreži imao je 1.6 miliona pregleda:

Eiffelov toranj iz Londona nakon 50 godina , Bez zagađenja || Mi smo virus || @heartbreakpaul Tiktok

Video traje samo 9 sekundi, a osoba koja ga je snimila govori:

Sada kad se smog raščistio, možemo vidjeti Eiffelov toranj iz Londona. Mi smo virus. 

Ipak, uz malo istraživanja, jasno je da se iz Londona ne može vidjeti Eiffelov toranj, te da je zapravo u pitanju odašiljačka stanica, čiji izgled na prvi pogled može podsjećati na popularnu parišku destinaciju. 

O čemu se zapravo radi? 

Ovaj kratki video vrlo vjerovatno je snimljen iz popularne zgrade u Londonu zvane Principal Tower, što se može zaključiti zahvaljujući pogledu kojeg vidimo na snimku.

Naime, na snimku se jasno vidi londonski neboder The Gherkin (30 St Mary Axe) koji je samom svojom prepoznatljivoščću služio kao orijentir za istraživanje. 

The Gherkin i Principal Tower su udaljeni samo jedan kilometar, a kratkom pretragom na Googleu mogu se vidjeti fotografije iz Principle Tower-a koje imaju identičan pogled kao na videu:

(izvor: dezeen.com)

(izvor: savills.com.hk)

Također, ukoliko na Google Maps potražimo lokaciju ove dvije zgrade, jasnije vidimo udaljenost zgrada The Gherkin i Principal Tower.

Pogled iz ovog smjera Principal Towera gleda pravo na odašiljačku stanicu Arqiva Crystal Palace, koja je od Principal Tower-a udaljena više od 13 km, a koja već godinama turistima izgleda kao poznati pariški Toranj:

Ipak, nauka nam također pomaže da dokažemo da je udaljenost Londona i Pariza prevelika da bismo tek tako mogli vidjeti Eiffelov toranj iz Londona. 

Obzirom da je Zemlja oblika lopte, možemo izračunati njenu zakrivljenost, a samim tim i vidljivost udaljenog objekta.

Na internetu postoje stranice koje računaju zakrivljenost Zemlje, koje pokazuju da, za udaljenost između Pariza i Londona (342 km), zakrivljenost Zemlje na toj daljini iznosi 9,17720 kilometara. Visina Eiffelovog tornja iznosi 324 metra, a da bi toranj bio vidljiv iz Londona morao bi biti visok barem 9 kilometara - naravno, ukoliko na ovoj udaljenosti ne bi postojale nikakve zgrade, brda, planine ili bilo šta drugo što bi zaklanjalo pogled.

S obzirom na gore navedene činjenice, tvrdnju da je zbog smanjenja zagađenja "ponovo moguće vidjeti Eiffelov toranj iz Londona nakon 50 godina”, ocjenjujemo kao lažnu vijest

Eiffelov toranj zapravo nikada nije ni bio vidljiv iz Londona. 

(raskrinkavanje.ba) 

Autorica: Amina Čeliković Objavljeno: 03. 04. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 4 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Montaža, a ne vijest: Snimci “projektila koji razara Bejrut” nisu autentični

Nekoliko dana nakon eksplozije u glavnom gradu Libana, Bejrutu, pojavili su...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt Demantirano
Klikbejt
Klikbejt za društvene mreže: Sarajevo umjesto Drvara

Izborom fotografije na kojoj se vidi Sarajevo, te naslovom koji neodređeno...

Klikbejt Demantirano
Lažna vijest
U Kazahstanu nije “krenulo testiranje vakcine protiv COVID-19" i ovaj video ne pokazuje njene posljedice

U drugoj polovini jula na Facebooku je objavljen video reportaže iz Kazahst...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me