Raskrinkavanje.ba

“Eksperimenti” sa magnetima ne dokazuju da vakcine sadrže čip ili metale

Društvenim mrežama kruže videozapisi u kojima se na mjesto primanja vakcine stavlja magnet da bi se “pokazalo” kako vakcine navodno imaju neko “magnetno svojstvo” ili “čip”. Takvo nešto, pak, nije moguće.

Na Facebook profilu Kraljević Marko III 3.5.2021. godine objavljen je videozapis u kojem se neimenovanoj osobi na ruku stavlja magnet koji “prijanja” uz ruku. Natpis na engleskom jeziku u videu postavlja pitanje “Da li su vakcinisani čipovani?”, čime se sugeriše da magnet “prijanja” jer je osobi na snimku umetnut čip vakcinom. Video je objavljen uz opis:

ZANIMLjIV VIDEO!!!!
POSLE V@KCINE testirali!!!!!
V@kseri probajte ovo sa malim MAGNETOM posle v@kcinacije!
Ovi u videu se pitaju, DA LI SU primili ČIP?
gledajte, DELITE!!!!

Videozapis je podijeljen 973 puta do vremena pisanja analize, uz 269 reakcija i 41 komentar. Na ovom Facebook profilu i profilu Kraljevic Marko do 16.5.2021. objavljeno je još 12 videozapisa (1, 2, 3) koji navodno prikazuju da se magnet lijepi za mjesto vakcinacije. Ovih 12 objava ukupno je podijeljeno 2.848 puta. Objave su zabilježile i 1.165 reakcija i 195 komentara. 

Iako se ne navodi da se radi o osobama koje su navodno vakcinisane protiv bolesti Covid-19, implikacija da se tvrdnje odnose na vakcine protiv ove bolesti jasna je s obzirom na imunizaciju koja još uvijek traje.

Pored objava na profilima Kraljevića Marka, iste tvrdnje i videozapise pronašli smo i ovdje

 

Šta su činjenice?

Videosnimci koji “dokazuju” da vakcine sadrže “čip” ili neku vrstu metala, jer magneti “prijanjaju” na mjestu primanja vakcine, bili su aktuelni u maju i na engleskom govornom području, o čemu su pisali portali za provjeru činjenica, između ostalog, Snopes, AFP Fact Check, FactcheckFullFact. S obzirom na to da se šire putem društvenih mreža, teško je zaključiti odakle su potekli. 

Svi videozapisi su relativno isti - prikazuju osobu kojoj se na rame stavlja magnet, bez konkretnog dokaza da se radi o osobi koja je primila vakcinu ili, često, da se uopšte radi o magnetu. Pored toga, neki videozapisi prikazuju kako na suprotnoj ruci “magnet” ne može da stoji. Ipak, nijedan od videozapisa ne prikazuju da li magnet padne ukoliko se “vakcinisana” ruka nakrivi ka dolje. 

Portparol Pfizera, proizvođača jedne od vakcina protiv Covid-19, potvrdio je da u sastavu vakcina nema ničega što bi moglo da izazove odgovor magnetnog polja, o čemu je pisao naš partnerski portal za provjeru činjenica iz Srbije Raskrikavanje u analizi 14.5.2021:

Portparol Fajzera je za Njuzvik demantovao tvrdnje da vakcina ima magnetna svojstva, rekavši da „kovid 19 vakcina koju razvijaju sa nemačkim partnerom Biontekom ne sadrži bilo kakve metale ili uzrokuje bilo kakav odgovor magnetnog polja”.

On je upozorio da građani „pažljivo razmotre” izvore koji objavljuju informacije o vakcinama.

Raskrikavanje u istoj analizi prenosi i izjavu predavača Centra za istraživanje virusa Univerziteta u Glasgowu, u Škotskoj:

Predavač Centra za istraživanje virusa Univerziteta Glazgov u Škodskoj, Edvard Hatčinson, takođe je za Njuzvik rekao da „vakcina protiv virusa korona nije napravljena od materijala koji sadrže magnet”.

„Čak i da jeste (a nije) morali biste da stavite veliki grumen materijala od magneta pod kožu da biste izveli akciju preko kože, koju navodno video snimci prikazuju”, objasnio je Hatčinson.

Biologinja Jelena Kalinić je na svom portalu Vakcine (.ba) detaljno pisala o svakoj do sada dostupnoj vakcini protiv Covid-19 i o njihovim sastojcima, što možete pročitati na linkovima: Pfizer, AstraZeneca, Sputnik V, Sinovac i Sinopharm

Kada govorimo o tvrdnjama da vakcine sadrže bilo kakvu vrstu čipa, one su nemoguće, jer je i najmanji postojeći čip otprilike veličine zrna riže. Igle za vakcinu jednostavno nisu toliko široke da bi kroz njih mogao da prođe ikakav predmet te veličine. O ovome smo detaljnije pisali u analizi “David Icke o pandemiji: Bajke o 5G mreži i ‘čipovima u vakcinama’”.

Dakle, u sastavu vakcina nema ništa što bi moglo izazvati reakciju magnetnog polja. Videozapisi koji navodno prikazuju da se magnet zalijepi za mjesto primanja vakcine na ruci ne prikazuju šta se desi ukoliko se ruka pomakne ka dolje. U skladu sa činjenicama, tvrdnju da vakcine sadrže čip ili metale zbog kojih se magnet lijepi za mjesto primanja vakcine ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere

Napomena

13.8.2021: I nakon objavljivanja ove analize na društvenim mrežama se pojavljuju navodni dokazi “magnetnog svojstva" vakcina protiv Covid-19. Na Facebook stranici Građansko buđenje 26. jula objavljen je video zapis u kojem je prikazano kako magnet prelazi preko ramena, a mali dio kože se navodno povlači za magnetom. U opisu je napisano: 

"Vak3inisani pojedinci su definitivno integrisani sa tehnologijom. Također su i izvor zaraze stoga pazite da sa njima ne dolazite u bliski kontakt."

Vakcine protiv Covid-19, kako smo već objasnili u ovoj analizi, ne sadrže ništa što bi moglo izazvati reakciju magnetnog polja ili bilo kakav "čip". Stoga ovaj video zapis također ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere.

 

2.9.2021: Nakon što smo 13.8.2021. godine pisali o videozapisu koji prikazuje magnet koji pomjera jedan dio kože na ramenu, sličan video objavljen je na Facebook profilu Danijel Belko 18.8.2021. godine (link). U ovom videozapisu jedna osoba pita drugu na njemačkom jeziku koliko je vremena prošlo od vakcinacije, na što druga osoba odgovara “tri sedmice”. U opisu videa napisano je: “Ja sam se uvijerio u teoriju zavjere. A vi?”

Ovu objavu također ocjenjujemo kao teoriju zavjere, s obzirom da, iako je moguće da je sam video autentičan, ono što je sigurno jeste da u vakcinama nema ništa što bi moglo da izazove reakciju magnetnog polja

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke