Raskrinkavanje.ba

Eksperti koji “promovišu” preparat za erektilnu disfunkciju su izmišljeni

Preparat koji navodno eliminiše erektilnu disfunkciju promoviše se u tekstu u kojem su tvrdnje o ovom preparatu pripisane nepostojećima doktoru Muhamedu Hasiću i “stručnjaku” Salemu Alikadiću.

Foto: tonodiaz, Freepik

Na stranici global-vijesti.com 17.11.2023. godine objavljen je promotivni tekst o preparatu za erektilnu disfunkciju. Naslov teksta glasi: 

"Erektilnu disfunkciju je lako liječiti kao i običnu prehladu. Ali zar ne bi trebalo da pričamo o tome? To vrijeme je prošlo! Evo istine"

“Doktoru Muhamedu Hasiću” pripisane su tvrdnje kojima demistifikuje farmaceutske reklame i “pljačku” kada je u pitanju tema erektilne disfunkcije i kojima objašnjava “kako brzo i sigurno vratiti erektilnu funkciju čak i ako ste stariji od 55 godina. Bez hemikalija, operacija i odlaska doktoru.”

U tekstu je objavljena i fotografija na kojoj je navodno doktor Hasić, koji je predstavljen kao “počasni član Savjeta doktora i konsultant za probleme sa erektilnom disfunkcijom.”

U tekstu se tvrdi da se u apotekama prodaju brojni lijekovi za potenciju i da oni samo pogoršavaju erektilnu disfunkciju, uništavaju nadbubrežne žlijezde i oštećuju srčanu arteriju.

Navedeno je da je objava Hasićevih navoda o preparatu zabranjena, uz prijetnje i podmićivanja farmaceutskih kompanija, no za njega je “istina bila vrijednija od novca”: 

P.S. Objavljivanje ovog članka je zabranjeno. Farmaceutske kompanije su mi prijetile i čak su me pokušavale podmititi. Istina je vrijednija od novca. Na kraju sam naišao samo na nekoliko novinara koji su htijeli da prate moju priču. Svi ostali su bili podmićeni.

Tvrdi se i da stariji muškarci iz svijeta šoubiznisa imaju dosta mlađe djevojke i da je tajna njihovog seksualnog života u korištenju preparata SizeFusionX.

Na stranici je objavljena i fotografija bočice preparata, uz napomenu da je riječ o prirodnom i sigurnom preparatu koji se čak može uzimati s alkoholom.
 

U tekstu se navodi i ime Salema Alikadića, “stručnjaka u ovoj oblasti”, koji je navodno govorio o preparatu SizeFusionX u televizijskoj emisiji koja na kraju nije emitovana. Tim se navodom dodatno sugeriše da se “istina” o ovom preparatu pokušava sakriti. U tekstu se na više mjesta napominje da se ovaj proizvod ne može pronaći u apotekama. 

Bez ikakvih izvora, u tekstu se navodi da su studije provedene u medicinskom centru Klinički centar i da je 98% ispitanika od gotovo 4.000 muškaraca u dobi od 55 do 73 godine koji su u njima učestvovali potvrdilo da su ove kapsule riješile “njihove intimne probleme”. 

Preparat je moguće poručiti na stranici na kojoj je objavljen tekst po “promotivnoj” cijeni od 30 KM, a niz neautentičnih komentara na kraju teksta “potvrđuje” njegovu učinkovitost. 

 

Šta su činjenice?

Doktor Muhamed Hasić iz analiziranog teksta ne postoji. Google pretraga njegovog imena nije dala nikakve relevantne rezultate. Na fotografiji u tekstu je ruski doktor Kurban Jalalutdinovič Kurbanov, iz grada Mahačakala u ruskoj republici Dagestan.  

Fotografija koja je korištena u promotivnom članku objavljena je 16.5.2018. godine u tekstu o bolnici za željezničare u kojoj Jalalutdinovič radi, na portalu Argumenti i činjenice (ru. Аргументы и Факты). 

“Stručnjak Salem Alikadić” također ne postoji. Na fotografiji u tekstu je još jedan ruski doktor - Aleksandar Leonidovič Mjasnikov. Ova fotografija objavljena je na portalu Volga-Kaspijsko (ru. Волга‑Каспий). 

U tekstu se navodi da “sastav preparata uključuje četiri najmoćnija prirodna afrodizijaka”, no ti sastojci nisu nabrojani. Preparat se ne nalazi na listi odobrenih lijekova Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. Budući da nema informacija o njegovom sastavu na stranicama putem kojih se promoviše te da nije prošao provjeru relevantne agencije za lijekove, nije moguće utvrditi sastav, kao ni njegovu sigurnost, učinkovitost, a posebno navode da se smije uzimati s alkoholom. 

Medicinski tretman erektilne disfunkcije, ukoliko ona nije psihogenog porijekla, podrazumijeva upotrebu sigurnih lijekova (sildenafil, vardenafil, tadalafil, avanafil), navodi se na stranici Pliva zdravlje. Ove lijekove, koji se prodaju kao brendovi Viagra, Levitra, Tadalafil i Spendra, ipak treba uzimati s oprezom, s obzirom na neke kontraindikacije (ozbiljne bolesti srca i krvnih žila te uzimanje medikamentoznih preparata nitrata). Navodi se i da se erektilna disfunkcija, osim lijekovima, može eliminisati vakuum pumpama, prstenovima i, u konačnici, hirurškim zahvatom. 

Shodno navedenom, tekst u kojem nepostojeći eksperti “promovišu” preparat za eliminaciju erektilne disfunkcije ocjenjujemo kao lažnu vijest

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 17.11.2023

global-vijesti.com: "Erektilnu disfunkciju je lako liječiti kao i običnu prehladu. Ali zar ne bi trebalo da pričamo o tome? To vrijeme je prošlo! Evo istine"

Doktor Muhamed Hasić je iskreno govorio u intervju i rekao nam kako da se zauvijek nosimo s problemom erekcije, a da ne trujemo organizam Viagrom i dr...

  • Lažna vijest