Eksploatacija političke krize za klikove: Stara izjava o “strahovitom oružju” predstavljena kao aktuelna

Anonimni portal objavio je dezinformativan članak s gotovo dvije godine starom izjavom Bakira Izetbegovića o “strahovitom oružju u rukama BiH” i predstavio izjavu kao aktuelnu.

Na anonimnom portalu Dnevna doza korisnog 17.4.2022. godine objavljen je članak o posjeti predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića tvornici oružja u Bugojnu. Naslov članka glasio je:

Izetbegović Prijeti, Kaže Da BiH U Rukama Ima Strahovito Oružje

U članku se navodi da je Izetbegović tvornicu namjenske industrije Binas posjetio “tokom dana”, što upućuje na to da se posjeta desila na dan kada je članak objavljen, dakle 14. aprila ove godine:

Izetbegović je tijekom dana posjetio tvornicu oružja i streljiva Binas kod Bugojna gdje su mu demonstrirali učinkovitost nekih od njihovih proizvoda, a čelnik vladajuće bošnjačke stranke nakon toga je novinarima kazao da je impresioniran viđenim.

U članku su Izetbegovićeve izjave objavljene u integralnom obliku:

“Prisustvovali smo prezentaciji nove granate proizvedene u Binasu u Bugojnu dometa preko dvije tisuće metara i koja puca vrlo frekventno i rafalno. Dakle, strahovito oružje u rukama Bosne i Hercegovine”, kazao je Izetbegović.

Dodao je da je svaki napredak koji vojna industrija BiH učini “korak prema učvršćenju mira”.

“Ovo je jedna obeshrabrujuća poruka za sve one koji eventualno imaju loše namjere u odnosu na BiH”, dodao je Izetbegović oduševljen učinkom bacača granata i streljiva koje se izrađuje u Bugojnu.

Vremenska odrednica po kojoj se može zaključiti da je Izetbegović izjavu dao na dan objave članka spomenuta je još jednom, u dijelu gdje su navedene izjave premijera Federacije BiH Fadila Novalića, koji je sa Izetbegovićem bio u posjeti tvornici. 

Predsjednik vlade Federacije BiH Fadil Novalić, koji je danas s Izetbegovićem posjetio bugojansku tvornicu, potvrdio je da će u tom entitetu nastaviti ulagati u vojnu industriju s ciljem znatnog povećanja njezinih kapaciteta kako bi dosegnuli godišnju proizvodnju do 500 milijuna eura.

Prema podacima CrowdTanglea, alata za praćenje interakcija kompanije Meta, ovaj članak ostvario je preko 1.500 interakcija na Facebooku, a podijeljen je u objavama 41 grupe i/ili stranice na ovoj društvenoj mreži. 

 

Kada je Izetbegović govorio o “strahovitom oružju”?

Iako se iz članka na portalu Dnevna doza korisnog može zaključiti da je Bakir Izetbegović izjavu o oružju u BiH dao u aprilu 2022. godine, ova izjava stara je gotovo dvije godine.

Naime, članak je preuzet s portala Index, na kojem je objavljen 11.11.2020. godine. 

Screenshot članka portala Index, objavljenog 11.11.2020. godine.

Objavom članka s izjavama koje su bile aktuelne prije gotovo dvije godine, bez ikakve napomene o tome, efektivno je stvorena dezinformacija. 

Štaviše, uzimajući u obzir trenutni kontekst i političku krizu u zemlji nakon odluka kancelarije visokog predstavnika u BiH (1, 2) i reakcija političara/ki iz Republike Srpske (1, 2), negativni efekat koji proizvodi objava članaka s ovakvim izjavama puno je veći. 

Ne samo da je u ovom slučaju publika ostala uskraćena za pravu informaciju nego je objava ovakve “vijesti” potencijalno doprinijela opštoj atmosferi straha zbog političke krize. 

Odluka visokog predstavnika u BiH o obustavi primjene Zakona o nepokretnoj imovini u Republici Srpskoj navedena je kao jedan od razloga za održavanje skupa u Banjoj Luci 20. aprila, u organizaciji Boračke organizacije Republike Srpske. Informacija o održavanju ovog skupa u medijima je objavljena 16.4, dakle dan prije objave analiziranog članka s “prijetećim” izjavama Bakira Izetbegovića. 

Iskorištavanje krize za objavu članaka sa starim, ali i dalje zapaljivim izjavama ne služi javnom interesu, nego isključivo portalu, koji, zahvaljujući čitateljima/kama koji kliknu na link i pročitaju članak, ubire zaradu od reklama. 

 

O portalu Dnevna doza korisnog 

Dnevna doza korisnog je anonimni portal i nema rubriku impresum u kojoj bi bili navedeni vlasnički podaci, podaci o uredništvu i zaposlenim novinarima/kama koji kreiraju sadržaj ovog portala. 

Na početnoj stranici nalazi se opis “O nama”, u kojem je navedeno da se portal bavi prenošenjem aktuelnih informacija vezanih za region te da je njegov glavni cilj da bude koristan i na usluzi čitateljima. 

Dnevna Doza Korisnog je stranica nastala u 2021. godini. Na njoj možete pronaći različit koristan sadržaj u više različitih kategorija poput:

zdravlje
vijesti (iz regiona i svijeta)
zanimljivosti
ljubav i brak

Stranica se bavi prenošenjem aktuelnih informacija vezano za region, tj. slijedeće države: Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Slovenija i Srbija.

Naš glavni cilj je da budemo korisni i na usluzi našim čitateljima.

Hvala Vam na povjerenju.

Prema podacima servisa Whois, domenu portala je 18.8.2021. registrovao Džemal Jukić iz Srebrenika. Na Facebooku postoji stranica naziva Dnevna doza korisnog koja ima opis s linkom na istoimeni portal, no na ovoj stranici u 2022. godini nije bilo objava članaka s ovog portala.

U aprilu 2022. godine sadržaj ovog portala objavljivan je na nekoliko Facebook stranica čiji nazivi ne odaju da je riječ o stranicama povezanim s ovim portalom (Torte i Kolači, Jugoslavija i Zivite Zdravo). 

Međutim, objave na Facebook stranicama nisu “najunosniji” način na koji ovaj portal dolazi do interakcija i klikova na članke. Nekoliko Facebook profila (Dzenan Alternativa Husic, Ina Mesic, Marija Milanović, Haso Husemović) sadržaj ovog portala objavljuje u Facebook grupama (primjeri 1, 2, 3). 

Osim profila, linkove na članke objavljuju u Facebook grupama i spomenute stranice (primjeri 1, 2).

Pored linkova na članke portala Dnevna doza korisnog, navedeni profili i stranice su u grupama objavljivali, ili i dalje objavljuju, linkove na članke portala dnevne-novosti.com, cizmicatv.com i dijaspora-balkan.com. 

Međutim, nismo uspjeli utvrditi povezanost ovih portala preko vlasničkih podataka dostupnih na servisu Whois te podataka o povezanim AdSense računima, dostupnim uz pomoć alata DNSlytics

Budući da je u analiziranom članku objavljena izjava koja nije kontekstualizirana, odnosno predstavljena je kao aktuelna, članak portala Dnevna doza korisnog dobija ocjenu manipulisanje činjenicama. 
 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Amar Karađuz Objavljeno: 22. 04. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 4 sedmicu

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Diskreditacija satirom koja to nije, rat u Ukrajini i teorije zavjere o pandemiji

Dezinformacije o ratu u Ukrajini i dalje su najbrojnije među manipulativnim...

Dezinformacija
Svastika na zastavama finskog vazduhoplovstva nema veze s nacizmom

Iako se uglavnom povezuje s nacističkom Njemačkom, simbol svastike se u raz...

Dezinformacija Manipulisanje činjenicama
Lažna vijest
Doktor Aleksandar Babić: Dezinformacije o pandemiji pod krinkom medicinskog autoriteta

Doktor Aleksandar Babić na svojim nalozima na društvenim mrežama redovno di...

Lažna vijest Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me