Raskrinkavanje.ba

Eksploatacija teških životnih priča na portalu Glas Bosanski

Dva stara članka o dvije siromaštvom pogođene porodice iz Srbije portalu Glas Bosanski donijele su preko 13.000 interakcija na Facebooku. Ove objave su korisnike/ce dovele u zabludu da se radi o aktuelnim pričama.

Na portalu Glas Bosanski, krajem septembra objavljena su dva članka o teškom životu dvije porodice u Srbiji. Priče predstavljene u ova dva članka su potresne, posebno jer se u njima radi o siromaštvom pogođenoj djeci. 

Na spomenutom portalu je 24.9.2021. godine objavljen članak opremljen sljedećim naslovom:

Srce za decu: Gladni smo, i živimo u strahu od tatinih batina

U članku se opisuje težak život četveročlane porodice koju čine majka Marija i djeca Kristina (13), Veljko (11) i Jovan (9). Ova porodica je nastanjena u trošnoj kući u mjestu Minićevo, pored Knjaževca u Srbiji. Pored toga što se navodi da porodica živi u teškim uslovima i da, između ostalog, u kući nemaju ni struju, u članku se navodi i da su majka i djeca izloženi porodičnom nasilju oca, koji dolazi u trošnu kuću i tuče ukućane. 

Prema podacima Facebookovog alata za praćenje interakcija na društvenim mrežama CrowdTangle, članak je u vrijeme pisanja ove analize imao 6.530 interakcija.

Četiri dana poslije, 28.9.2021, na ovom portalu je objavljen još jedan članak s potresnim naslovom:

“ONESVIJESTILA SAM SE OD GLADI DOK SAM SE IGRALA” Petoro djece živi u stravičnim uslovima, a dok opisuju teško siromaštvo MALIŠANI TIHO PLAČU

I ovaj članak donosi tešku životnu priču, ovaj put sedmočlane porodice iz Žitkovca pored Aleksinca u Srbiji. Otac Saša Petrović, majka Bojana Miladinović i djeca Marija, Miljana, Marko, Miloš i Ksenija žive na ivici siromaštva. Teški uslovi života muče i ovu porodicu, od neuslovne kuće kojoj prijeti urušavanje, do nedostatka sredstava za osnovne potrebe, poput redovnih obroka, dioptrijskih naočala, kreveta ili dječjih igračaka. Dječji dodatak i socijalna pomoć koju porodica prima opisani su kao nedostatni za osnovne životne potrebe. Matursko veče ili ekskurzija su također nedostižni troškovi. 

Ovaj je članak imao preko 7.600 interakcija na Facebooku, prema podacima alata CrowdTangle.

 

Nekoliko godina stari članci “reaktuelizirani” na portalu Glas Bosanski 

Članci na portalu Glas Bosanski objavljeni su u septembru ove godine, ali reportaže o navedenim porodicama i njihovim životnim situacijama stare su nekoliko godina.

Priča o porodici iz Minićeva pored Knjaževca originalno je objavljena na portalu Blic 21.6.2013. godine, dakle, prije više od osam godina. Članak na ovom portalu imao je identičan naslov kao i onaj na portalu Glas Bosanski.

Jasno je da nije više riječ o “djeci”, kako se to navodi u naslovu, s obzirom na to da je danas najmlađi član te porodice gotovo punoljetan. 

Na portalu Blic je 26.9.2013. godine objavljena druga reportaža o ovoj porodici. U njoj je navedeno da su majka i troje djece dobili novu kuću, zajedno s osnovnim potrepštinama za život, zahvaljujući donacijama, Blic fondaciji i akciji Srce za decu. 

Srce za decu: Sad imamo svoju kuću, nema više straćare

Priča o ovoj porodici dobila je neočekivani obrat 2018. godine, kada je ekipa humanitarne emisije “S Tamarom u akciji”, koja se emituje na Radio-televiziji Srbije (RTS), odlučila da renovira porodičnu kuću Martina Anđelkovića, oca koji je, prema navodima iz Blicovog članka, tukao majku i djecu. U medijskom izvještaju o emisiji, objavljenom 4.5.2021. na portalu RTS, navodi se da kod oca sada žive djeca Kristina i Veljko, dok najmlađi sin Jovan još uvijek živi kod majke, kojoj su djeca pripala nakon razvoda. U porodičnoj kući, osim navedenih članova, žive Martinov brat i majka. 

Suprotno navodima iz Blica, u ovom članku spominje se sljedeće:

S obzirom da je Martin izuzetan čovek, koji se zajedno sa svojom decom mnogo namučio u braku i nakon njega, opština Knjaževac je odlučila da pomogne ekipi emisije "S Tamarom u akciji".

Bez obzira na nedosljednosti u dvije verzije priče, jasno je da je situacija vezana za djecu, koja su danas odrasli ljudi, značajno drugačija. Objavljivanje osam godina starog članka na portalu Glas Bosanski, bez vremenske odrednice, dovelo je u zabludu preko 6.500 korisnika/ica Facebooka da je riječ o aktuelnoj priči. 

Slična situacija je i s objavom priče o porodici iz Žitkovca pored Aleksinca. Razlika je u vremenu koje je proteklo od originalne objave priče do njenog pojavljivanja na portalu Glas Bosanski. Naime, ova priča je prvobitno objavljena također na portalu Blic prije dvije godine, tačnije, 3.5.2019. godine. Naslov je ponovo bio identičan onom na portalu Glas Bosanski.

Slično prethodnoj, i ova priča je imala sretan završetak. Naime, donatori i Blic fondacija su ovoj porodici obezbijedili i opremili novu kuću. O tome je bilo riječi u reportaži objavljenoj na portalu Blic 4.11.2019, čiji je naslov glasio: 

SRCE ZA DECU "Ovo je bajka, više se ne bojimo da će nam krov pasti na glavu": Porodica Petrović iz Žitkovca kod Aleksinca dobila kuću od "Blic fondacije"

U članku je objašnjeno da je porodica dobila potpuno novu kuću sa svim potrepštinama i svime u čemu su djeca oskudijevala par mjeseci ranije. Dakle, objava dvije godine starog članka o ovoj porodici na portalu Glas Bosanski nije opravdana, s obzirom na to da u tekstu nema napomene da je riječ o nečemu što se desilo prije dvije godine, kao ni napomene o tome da se životna situacija porodice Petrović u međuvremenu promijenila. 

Objavljivanje priča o siromaštvom pogođenim porodicama u vremenu kada su bile aktuelne  moglo je rezultirati akcijom javnosti i donacijama kako bi se pomoglo onima koji su u potrebi. Ne možemo tvrditi koje su bile namjere objavljivanja ovih priča na portalu Glas Bosanski godinama kasnije, u septembru 2021. godine, no apel za pomoć ovim porodicama je svakako zakasnio. 

“Recikliranje” ova dva članka je portalu donijelo preko 13.000 interakcija na Facebook stranici, pa se može reći da je efekat ovih objava, bez napomene da se radi o godinama starim pričama, eksploatisanje teških životnih priča za interakcije i klikove.

Shodno svemu navedenom, članke portala Glas Bosanski ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 24.09.2021

Glas Bosanski: Srce za decu: Gladni smo, i živimo u strahu od tatinih batina

Nije me sramota što nemamo, što nas tata bije, što imam tikove.

  • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 28.09.2021

Glas Bosanski: “ONESVIJESTILA SAM SE OD GLADI DOK SAM SE IGRALA” Petoro djece živi u stravičnim uslovima, a dok opisuju teško siromaštvo MALIŠANI TIHO PLAČU

Često smo gladni. Kad ustanemo ujutru, dešava se da nema šta da se jede. Boli me stomak, ali istrpim. Najviše volim da jedem meso, tražim od mame i ta...

  • Manipulisanje činjenicama