Empire State Building jučer nije bio osvijetljen bojama zastave BiH

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Brojni portali prenijeli su tweet Denisa Zvizdića, netačno ustvrdivši da je u oktobru zgrada Empire State u New Yorku bila obasjana bojama zastave BiH, a da je povod bio održavanje bosanskohercegovačkog filmskog festivala u tom gradu.

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine, Denis Zvizdić, 27.10.2020. godine je na svom Twitter profilu objavio fotografiju njujorškog nebodera Empire State Building osvijetljenog žutim i plavim svjetlima. U tom tweetu je navedeno da je ovaj simbol grada New Yorka bio osvijetljen “bojama naše zastave u čast početka 17. bosanskohercegovačkog filmskog festivala u New Yorku”.

Dan kasnije, 28. oktobra, portal Klix je objavio članak sa istom informacijom, pozivajući se na Twitter profil Denisa Zvizdića kao izvor. Naslov članka na ovom portalu je glasio:

Empire State Building sinoć bio osvijetljen u bojama Bosne i Hercegovine

U uvodu članka objašnjava se da su navodno žuta i plava svjetla na neboderu bila upaljena povodom održavanja bosanskohercegovačkog filmskog festivala u New Yorku: 

Povodom 17. bosanskohercegovačkog filmskog festivala svjetski poznati neboder u New Yorku Empire State Building sinoć je bio osvijetljen u bojama zastave Bosne i Hercegovine.

Informaciju su prenijeli i drugi portali, uključujući Oslobođenje, Avaz, Raport, Radio Sarajevo, Tuzlanski Info Portal, TNT portal i drugi.

Portal N1 je također prenio članak, koji je naknadno “ispravljen” tvrdnjom da su 27. oktobra svjetla na zgradi Empire State bila u žutoj i plavoj boji povodom kampanje "Lights on Afterschool"

Empire State Building u žuto i plavoj zbog kampanje "Lights on Afterschool"

Jedna od najpoznatijih građevina svijeta Empire State Building sinoć je bio osvjetljen u bojama zastave Bosne i Hercegovine, napisao je na svom Twitter nalogu nekadašnji predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić. Iako je ova zgrada sinoć bila u bojama bh. zastave, stvarni razlog je činjenica da je osvijetljena u žuto i plavo povodom kampanje podrške programima koji se organiziraju nakon škole a čiji je cilj da djeca budu sigurna dok su njihovi roditelji još na poslu.

Empire State Building je jedna od najprepoznatljivijih zgrada grada New Yorka. Od 1976. godine se baštini tradicija osvjetljavanja vrha ove zgrade u večernjim satima povodom značajnih dešavanja i praznika. Boje svjetala se mijenjaju u zavisnosti od događaja koji se obilježava, a na internet stranici The Empire State Building dostupan je i kalendar koji pokazuje kojim bojama će vrh ove zgrade biti osvijetljen na određeni datum.

Na istom linku, moguće je vidjeti da je 27.10.2020. godine, za kada gore navedeni portali tvrde da je ova zgrada bila obasjana bojama zastave BiH, zapravo bila osvijetljena zelenom i tirkiznom bojom.

Prema kalendaru, Empire State Building je 27. oktobra bila osvijetljena u čast Habitata za čovječanstvo grada New Yorka (Habitat for Humanity New York City), organizacije koja se bavi programima stambenog zbrinjavanja. Tog dana je obilježena i Habitatova virtualna kućna zabava

Na Facebook i Twitter profilima The Empire State Buildinga su 27. oktobra objavljene fotografije vrha ove zgrade (link, link) koji je bio osvijetljen upravo zelenom bojom. 

Dakle, povod za osvjetljenje zgrade 27. oktobra nije ni 17. bosanskohercegovački festival, niti kampanja "Lights on Afterschool".

Ipak, ova zgrada u oktobru jeste bila osvjetljena u čast kampanje “Lights on Afterschool”, ali 20. oktobra, sedam dana prije nego što se to tvrdi u uvodu članka televizije N1. Štaviše, na prikazanom screenshotu je primjetno da ni raspored boja 20.10. ne odgovara onom prikazanom na fotografiji koju su portali preuzeli iz tweeta Denisa Zvizdića.

Na Facebook stranici festivala bosanskohercegovačkog filma u New Yorku, BHFF / Bosnian-Herzegovinian Film Festival, je 27.10. objavljen post sa obraćanjem direktora festivala, povodom početka ovogodišnjeg izdanja, uz sliku Empire State Buildinga koju je objavio Denis Zvizdić u svom tweetu.

Ipak, u tom Facebook postu se ne navodi da je povod osvjetljenja zgrade bio festival, niti da je kombinacija boja bh. zastave zasjala na ovoj zgradi to veče. 

Prikazana slika je zapravo objavljena u maju 2016. godine, na Twitter profilu Empire State Building, uz najavu da će 10.5.2016. godine neboder biti obasjan plavom i žutom u čast obilježavanja Dana Evrope.

S obzirom na to da 27. oktobra Empire State Building nije bila obasjana žutim i plavim svjetlima u čast 17. bosanskohercegovačkog filmskog festivala u New Yorku, članak portala Klix ocjenjujemo kao lažnu vijest. Portali koji su prenijeli tu tvrdnju dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

Članak portala televizije N1 dobija i ocjenu dezinformacija, s obzirom na to da je Empire State bio obasjan plavim i žutim svjetlima u čast Habitata za čovječanstvo grada New Yorka, ali ne 27. oktobra. 

Napomena

24.12.2020. Redakcija portala Oslobođenje nas je obavijestila o izmjenama unešenim u originalni članak, pa istom dodjeljujemo i ocjenju ispravljeno.

25.12.2020. Obavijesti o ispravkama članaka dobili smo i iz redakcija portala Radio Sarajevo, Tuzlanski, Hayat i Centralna. Člancima ovih portala dodjeljena je i ocjena ispravljeno. 

22.4.2021. Portal Raport je u ocijenjeni članak unio izmjene tako da se u istom sada nalaze tačne informacije. U skladu s tim, članak ovog portala dobija i ocjenu ispravljeno.

25.1.2022. Portal Face je ocijenjeni članak izmijenio u skladu sa činjenicama iz ove analize. Shodno tome, članak ovog portala dobija i ocjenu ispravljeno. 

 

(Raskrinkavnaje.ba)

Autor: Amar Karađuz Objavljeno: 28. 10. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Netačne i opasne tvrdnje o tumorima, teorije zavjere i lažne nagradne igre

Tokom prethodne sedmice predmet naše pažnje bile su netačne tvrdnje o tumor...

Lažna vijest
Fotografija Ronalda s Kur’anom je fotošopirana

Na društvenim mrežama kruži fotošopirana fotografija fudbalera Cristiana Ro...

Lažna vijest
Lažna vijest
Snimak prikazuje vojnu opremu koja se iz Evrope vraća u SAD, ne obratno

Na društvenim mrežama dijeli se snimak koji navodno prikazuje vojnu opremu...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me