Erdogan nije najavio dodjeljivanje “besplatne kuće” i drugih povlastica za građane starije od 65 godina

Posljednjih nekoliko dana na našem govornom području na Facebooku se šire navodi o određenim beneficijama koje je turski predsjednik navodno odlučio dati građanima preko 65 godina starosti. U ovoj analizi istražujemo izvor ovih izmišljenih tvrdnji, te ih upoređujemo sa stvarnim pravima koje penzioneri u Turskoj trenutno imaju.

Facebook stranica Islam Online 23.5.2021. objavila je fotografiju turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, uz tekst u kojem se tvrdi da je Erdogan “jučer proglasio” da će vlada ove zemlje finansirati određene povlastice za građane Turske starije od 65 godina:

Turski predsjednik ERDOGAN juče je proglasio da će vlada R.Turske za sve građane starije od 65 godina finansirati slijedeće:

✅Besplatna kuća

✅300 dollara mjesečno zdravstveno osiguranje do kraja života

✅Besplatan odlazak na hadž...

Neka Allah džš čuva Tursku i njenu Vladu na čelu sa LIDEROM UMMETA R.T.Erdoganom

Istog dana, ove tvrdnje su prenijele i Facebook stranice Bošnjaci, Velika Kladuša, Čaršijske Vesti Pričee, Ja Volim Islam, Bosnor.com, te Dzemat Potkrajci. Dan kasnije, 24.5.2021, iste tvrdnje je prenio i portal Cazin (.net) u članku pod sljedećim naslovom:

Postoji li još gdje ovakav predsjednik kao što je Erdogan

Šta su činjenice?

Prvo pojavljivanje ovih tvrdnji se može pronaći na indijskom portalu The Siasat Daily, gdje su objavljene 12.11.2018. godine. Odatle su se širile dalje, te su tako, prema pisanju ukrajinskog fact-checking portala Stop Fake, u junu 2020. bile popularne i na Facebooku u ovoj državi.

U prvoj objavi ovih tvrdnji na našem jeziku od 23.5.2021. se tvrdi da je Erdogan “jučer proglasio” da će Turska finansirati navedene povlastice, što bi bio 22.5.2021. Da je tako nešto zaista istina, za očekivati je da bi se ove informacije mogle pronaći i negdje drugo osim na navedenim Facebook stranicama. Međutim, niti jedan stvarni medij nije objavio nikakvu sličnu informaciju, a ni Google pretraga na engleskom jeziku ne daje nikakve rezultate. 

Također, da je Erdogan zaista “proglasio” bilo šta, takva informacija bi postojala i na zvaničnoj stranici turskog predsjednika. Nikakve povlastice se, međutim, ne spominju ni u dijelu “vijesti” niti u dijelu “govori i izjave”.

Što se tiče trenutnog stanja vezanog za navedene segmente socijalne politike u Turskoj, bitno je napomenuti da ne postoji program putem kojeg bi građani stariji od 65 godina dobili besplatan smještaj. No, penzionisani građani imaju prioritet pri aplikaciji za kredite u svrhu kupovine smještaja u projektima za smještaj socijalno ugroženih kategorija.

Što se tiče zdravstvenog osiguranja, Turska je 2003. godine uvela sistem univerzalne zdravstvene zaštite te je 2010. godine 75.2 % totalnih medicinskih troškova bilo pokriveno iz javnog fonda sredstava

Ne postoje informacije o državnom finansiranju odlazaka na hadž, te se može zaključiti da ovakvi programi pod okriljem države ne postoje u Turskoj.

S obzirom na to da se radi o davno izmišljenim tvrdnjama o povlasticama za građane Turske starije od 65 godina, te da niti jedan relevantan medij ili zvanični kanal turske vlade i turskog predsjednika nisu objavili ništa o ovome, tvrdnje Facebook stranice Islam Online ocjenjujemo kao lažnu vijest

Sve ostale Facebook stranice koje su prenijele ove tvrdnje dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

Portal Cazin (.net), s obzirom na to da je prvi navedene tvrdnje objavio u formi medijskog izvještaja, također dobija ocjenu lažna vijest.

Napomena 10.6.2021.

Članak portala Cazin (.net) je u međuvremenu izmijenjen tako da sadrži tačne informacije, te dobija i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Semir Džebo Objavljeno: 27. 05. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Izjave o “potkožnom nadzoru” i “hakiranju ljudi” Yuvala Hararija nemaju veze s mikročipovima

Nerazumijevanje stvarnog značenja koncepta "potkožnog nadzora", kojeg Yuval...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Lažna vijest
Snimak iz 2019. ne prikazuje posljedice vakcina protiv Covid-19

Snimak koji prikazuje nepomične ljude u parku dijeli se društvenim mrežama...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Teorije zavjere o Gatesu još uvijek popularne: Patenti, vakcine i Epsteinovo ostrvo

Na društvenim mrežama kruži spisak tvrdnji o Billu Gatesu, od kojih su neke...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me