Raskrinkavanje.ba

Estradni klikbejt: Naslov o smrti najboljeg pjevača nije o Halidu Bešliću

Manipulativna kombinacija naslova i ilustracije članka na blogu Estrada Info navela je neke korisnike/ce Facebooka na zaključak da je umro pjevač Halid Bešlić.

Foto: Facebook stranica Halid Bešlić 

Na blogu Estrada Info 6. januara 2023. godine objavljen je naslov članka o smrti “najboljeg pjevača na estradi”:

Umro je najbolji pjevač na estradi. Ovo su njegove posljednje riječi. (VIDEO)

U naslovu nije naglašeno o kojem je pjevaču riječ, no članak je opremljen fotografijom Zorana Kalezića i Halida Bešlića. 

U članku je “embedovana” objava s Facebooka koja je u međuvremenu obrisana, te se ne može vidjeti njen sadržaj. Ipak, navedeno je da su u njoj “Halidove posljednje riječi”. 

Nakon ovog uvoda u članku je navedeno da je preminuo pjevač Zoran Kalezić.

Folk pevač se od kraja prošle godine borio s karcinomom pluća, a nakon što je saznao dijagnozu bio je i operisan u jednoj crnogorskoj bolnici.

Kalezić je rođen 1. februara 1950. godine u Danilovgradu.

Posle duge i teške bolesti preminuo je pevač narodne muzike Zoran Kalezić u 73. godini.

Članak je na Facebooku imao više od 1.400 interakcija, prema podacima CrowdTangle, alata za praćenje interakcija kompanije Meta. 

Komentari na objavu članka na Facebook stranici Estrada Info pokazuju da su korisnici/e ove društvene mreže pomislili/e da je preminuo Halid Bešlić.

Vijest o smrti Zorana Kalezića, pjevača narodne muzike porijeklom iz Crne Gore, objavljena je 4. januara 2023. godine. 

Osim što su čitatelji/ke lako mogli doći u zabludu o kojem je pjevaču riječ zbog nedorečenog naslova u kombinaciji s fotografijom na kojoj je i Halid Bešlić, sam naslov ne oslikava navode u članku. Naime, u naslovu se najavljuju posljednje riječi preminulog pjevača, a članak je opremljen sada obrisanom objavom s Facebook stranice Halida Bešlića

Iako se ne može vidjeti da je obrisana objava preuzeta sa stranice Halida Bešlića, u source code-u članka vidi se da je riječ o objavi upravo s ove stranice. Source code članka može se vidjeti kada se ispred url-a u pregledniku ukuca “view source:” i pritisne “enter”.

Pjevač Halid Bešlić je živ, što pokazuje i čestitka povodom pravoslavnog Božića 2023. godine, koja je bila objavljena na njegovoj Facebook stranici, a o kojoj su izvijestili i mediji.

Shodno navedenom, naslov članka na portalu Estrada Info dobija ocjenu klikbejt.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 06.01.2022

Estrada info: Umro je najbolji pjevač na estradi. Ovo su njegove posljednje riječi. (VIDEO)

Umro je najbolji pjevač na estradi. Ovo su Halidove posljednje riječi.

  • Klikbejt