Raskrinkavanje.ba

EU nije ozvaničila da smo najgori

Promjena naslova izvještaja Evropske komisije koji prati ispunjavanje obaveza preuzetih kroz SSP 2015. godine, proglašena je zvaničnim stavom Evropske Unije o stanju u BiH.

Na portalu Buka je 13.8.2018. godine objavljen članak koji tvrdi da je zvanični stav EU kako je BiH najgora. Članak je naslovljen ovako:

 DOTAKLI SMO DNO - EU ozvaničila da smo najgori: Nema više napretka, srljamo u propast

Argumenti za tvrdnju u naslovu su promjena naziva izvještaja i nezvanična potvrda neimenovanog službenika EU.

Evropska unija je prestala da objavljuje Izvještaj o napretku za BiH.

Ustvari, i dalje se svake godine sastavlja ovaj dokument, uz jednu razliku u njegovom nazivu. Umjesto Izvještaj o napretku BiH, kako se nazivao 10 godina, u EU su odlučili da prestanu više da lažu i sebe i sve one koji čitaju ovaj dokument pa su ga preimenovali u samo Izvještaj o BiH.

Za početak da razjasnimo jednu stvar: Evropska unija ne objavljuje nikakve izvještaje, već Evropska komisija priprema izvještaj o ispunjavanju obaveza preuzetih kroz  Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju za Vijeće Evrope, Evropski parlament i Evropski ekonomsko-socijalni odbor.

Taj izvještaj se od 2005. godine, zaključno sa 2014. godinom zaista zvao “Bosnia and Herzegovina 2014 Progress Report”. Na posljednja tri izvještaja za 2015., 2016. i 2018. godinu, riječi “progress” više nema.

Kao dokaz ove promjene uz tekst je prikazan faksimil izvještaja objavljenog 2018. godine. S obzirom na to da u članku nije data nikakva vremenska odrednica kad se naziv promijenio, jedini zaljučak koji se može izvesti da je riječ o recentnoj promjeni koja se odnosi samo na BiH, što nije tačno.

Kao potvrdu da je nenapredovanje razlog promjene naziva izvještaja navodi se nezvanična potvrda jednog službenika EU.  

Jer, kako nam je nezvanično potvrđeno od jednog službenika EU, BiH već godinama ne napreduje, već nazaduje, zbog čega više nije bilo ni osnova da se jedan ovakav dokumet naziva Izvještaj o napretku.

Osim “nezvanične potvrde jednog službenika EU” da BiH ne napreduje -  što je, na žalost, opšte poznato - ni u samom izvještaju ni u dokumentaciji na stranici sa ključnim dokumentima o Bosni i Hercegovini nije naveden razlog promjene naziva izvještaja.

Dalje se navodi da je i sa Srbijom i sa Crnom Gorom situacija ista.

Kako saznajemo, isti slučaj je i sa zemljama u regionu, odnosno Srbijom i Crnom Gorom, koje sve češće slijede BiH u mnogim segmentima.

Naziv identičnog tipa izvještaja promijenjen je za sve potpisnice Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju što uključuje Srbiju i Crnu Goru, koje su započele pregovore za pristupanje EU, zatim za  Makedoniju i Albaniju, koje imaju kandidatski status, te za Kosovo.

Kontaktirali smo redakciju “Buke” sa upitom iz koje institucije su dobili informaciju da je EU promijenila naziv izvještaja o BiH zbog nenapredovanja. Njihov odgovor prenosimo u cjelosti:

Odgovor redakcije "Buke"

u pitanju je nezvanična informacija, zbog čega nismo mogli navesti izvor, a usporedbom posljednjih izvještaja sa ranijim godinama može se vidjeti da se njihov naziv promijenio i da se zaista više ne zovu izvještaji o napretku.

S obzirom na to da u naslovu stoji da je “EU ozvaničila da smo najgori”, pozivajući se na nezvanični izvor, ovaj članak ocjenjujemo kao klikbejt. Zbog činjenice da EU ne pravi nikakve izvještaje, te da se promjena desila prije tri godine, a ne sa posljednjim izvještajem, što u članku nije pojašnjeno, članak će dobiti i ocjenu dezinformacija.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 13.08.2018

Banjalučani: DOTAKLI SMO DNO – EU ozvaničila da smo najgori: Nema više napretka, srljamo u propast

Evropska unija je prestala da objavljuje Izvještaj o napretku za BiH.

  • Klikbejt
  • Dezinformacija
Klikbejt 13.08.2018

Buka: IZVJEŠTAJ O NE(NAPRETKU) DOTAKLI SMO DNO - EU ozvaničila da smo najgori: Nema više napretka, srljamo u propast

Evropska unija je prestala da objavljuje Izvještaj o napretku za BiH.

  • Klikbejt
  • Dezinformacija