Raskrinkavanje.ba

Evropska unija i Velika Britanija ne uključuju se u rat u Ukrajini

Videosnimak britanskog vojnog konvoja koji je poslan na estonsku granicu u sklopu misije NATO saveza dijeli se uz netačne tvrdnje da se “EU i Engleska uključuju” u rat u Ukrajini i da počinje treći svjetski rat.

Nekoliko dana nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, 27.2.2022. na Facebook stranici Lica sa ulica objavljen je live videosnimak konvoja vojnih vozila, u čijem se naslovu navodi da se sada EU i Engleska uključuju (u rat, op.a.). U naslovu i u opisu videosnimka nalazi se formulacija “počinje 3 kako god”, što upućuje na to da zbog navodnog uključivanja EU i Engleske počinje treći svjetski rat. 

Originalna objava izgledala je ovako:  

Sad se uključuje EU, Engleska počinje 3 kako god

U vrijeme pisanja ove analize, Facebook objava je imala preko 1.800 interakcija, a videosnimak više od 174.000 pregleda.  

Šta su činjenice?

Videosnimak ne prikazuje “uključivanje EU i Engleske” u rat u Ukrajini. Snimak je originalno objavljen 25.2.2022. na YouTube kanalu britanskog tabloida The Sun, a naslov je glasio ovako: 

Britanske trupe stižu u Estoniju s vojnim kamionima i tenkovima

Na videosnimku je prikazan konvoj britanskih trupa i oklopnih vozila, koji je 25.2. stigao u Estoniju. Riječ je o doprinosu Ujedinjenog Kraljevstva misiji pojačanja NATO snaga u regiji Baltičkog mora. Raspored dodatnih trupa u Estoniji, Litvaniji, Latviji i Poljskoj uslijedio je nakon početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara. 

Ujedinjeno Kraljevstvo je u sklopu ove misije vojno prisutno u Estoniji od 2017. godine. Iako NATO kao vojno-politički savez 30 država članica nije uključen u rat u Ukrajini i ne postoje plan ni namjera da se takvo nešto desi, hiljade dodatnih odbrambenih kopnenih i zračnih snaga raspoređeno je na istočnim granicama Alijanse. 

Uključivanje Evropske unije u rat?

Evropska unija se ne uključuje vojno u rat u Ukrajini. Odgovor ove zajednice evropskih zemalja na rusku invaziju Ukrajine podrazumijeva uglavnom ekonomske i finansijske sankcije. 

Među najznačajnijim mjerama protiv Rusije koje su dogovorene na nivou EU nalaze se sankcije protiv članova/ica ruske Dume, zabrana pristupa kapitalnim i finansijskim tržištima Evropske unije, zamrzavanja imovine Vladimira Putina i Sergeja Lavrova, sankcije vezane za finansije, energiju, transport, tehnologiju, vize, zabrana pristupa SWIFT sistemu za sedam ruskih banaka i druge. Pregled svih mjera može se pogledati na ovom linku

S druge strane, Evropska unija je 27.2.2022. godine dogovorila pomoć u iznosu od 500 miliona eura u naoružanju i drugim sredstvima ukrajinskoj vojsci, o čemu je pisao Politico. Međutim, pomoć u naoružanju nije isto što i uključivanje u rat.

Uključivanje Ujedinjenog Kraljevstva u rat?

Od početka rata u Ukrajini, zvaničnici Ujedinjenog Kraljevstva izražavali su stav da ova zemlja neće slati svoje trupe da se bore na strani Ukrajine. To je već 25. februara za BBC rekao ministar odbrane Ben Wallace. 

Britanske trupe neće biti poslane u Ukrajinu da se bore protiv Rusije, potvrdio je ministar odbrane Ben Wallace.

U razgovoru za BBC, Wallace je rekao da će Ukrajina, umjesto toga, dobiti podršku za “borbu za svaku ulicu svakim komadom opreme koji im možemo dopremiti”.

Oko uplitanja NATO saveza, ali i njegovih članica (uključujući i Ujedinjeno Kraljevstvo), u rat u Ukrajini govorio je i britanski premijer Boris Johnson 6.3.2022. godine.

 Ovo nije NATO sukob i neće to postati. Nijedan saveznik nije poslao borbene trupe u Ukrajinu. Nemamo neprijateljstvo prema ruskom narodu i nemamo želju da osporavamo veliku naciju, svjetsku silu i jednog od osnivača Ujedinjenih naroda.

Dakle, videosnimak prikazuje raspored britanskih trupa u Estoniji u sklopu misije NATO saveza kao reakciju na rusku invaziju u Ukrajini, a ne uključivanje Evropske unije i Ujedinjenog Kraljevstva u rat niti početak trećeg svjetskog rata.

Shodno tome, analizirana Facebook objava dobija ocjenu lažna vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke