Raskrinkavanje.ba

Evropska unija nije uvela nova pravila o količini gotovine koja se može unijeti

Evropska unija izmijenila je definiciju šta sve podrazumijeva “gotovinom” prilikom prenošenja više od 10.000 eura iz/u EU. Nova pravila su dezinformativno predstavljena na nekim portalima.

Portal N1 (.ba) 3.6.2021. objavio je članak u čijem se naslovu navodi da je Evropska unija uvela nova pravila o količini novca u gotovini koja se može unijeti na teritoriju Unije:

Od danas nova pravila EU: Evo koliko novca možete prenijeti preko granice

U članku se navodi da će osobe koje u EU unose gotovinu u vrijednosti višoj od 10.000 eura,  ili je iznose iz EU, morati popuniti gotovinsku deklaraciju, dok se sama definicija “gotovine” promijenila, te sada obuhvaća i zlatne predmete:

Na snagu danas stupaju nova pravila kontrole gotovine novca i vrijednosti koje ulaze i izlaze iz EU, pri čemu će svi putnici koji ulaze ili napuštaju teritorij EU morati popuniti gotovinsku deklaraciju kada nose 10.000 eura ili više u valuti ili protuvrijednosti u drugim valutama, kao i u drugim sredstvima plaćanja kao što su putnički čekovi ili mjenice.

Prvo, definicija “gotovine” prema novim pravilima bit će proširena i sada će obuhvatati zlatnike i određene druge zlatne predmete. Drugo, carinske vlasti će moći da postupaju i po iznosima manjim od 10.000 eura, kada postoje naznake da je gotovina povezana sa kriminalnom aktivnošću.

Članke sa istim ili sličnim naslovima, u kojima se sugeriše da EU ima nova pravila o količini novca koja se može unijeti, odnosno iznijeti iz EU, objavilo je 70 medija u Bosni i Hercegovini i regionu, među kojima su i Avaz, Haber, Index (.hr), Buka, N1 (.hr), Raport i B92.

Druge varijacije naslova koje smo pronašli su sljedeće:

Uvedeno novo pravilo u cijeloj EU: Evo koliko gotovine možete nositi preko granice (Dubrovnik insider)

Novo pravilo na snazi: Pripazite koliko gotovine prenosite preko granice EU, mogu je zaplijeniti (24 sata)

NOVO PRAVILO ZA ULAZAK I IZLAZAK U EU! Evo koliko novca sme da se prenese preko granice! (Republika)

Novo pravilo na snazi: Evo koliko gotovine se može prenijeti preko granice EU (Večernji)

U člancima portala B92, Poslovne novine, Business Magazin i Boom 93 se navodi da je količina gotovine koja se može unijeti ili iznijeti iz EU nepromijenjena, ali uz netačan navod da se od 3.6.2021. godine “mora popuniti deklaracija o porijeklu novca” za iznose veće od 10.000 eura:

U iznosu se ništa nije promenilo, i dalje možete da prenesete do 10.000 evra gotovine, ali ako imate više od toga, od danas morate da popunite deklaraciju o poreklu tog novca.

 

Šta su činjenice?

Ukoliko u EU ulazite ili izlazite sa preko 10.000 eura ili istim iznosom novca u drugoj valuti u gotovini, što uključuje i čekove, putničke čekove i novčane naloge, dužni ste podnijeti prijavu pri ulasku, to jeste izlasku iz EU. Ovo je prvobitno uređeno Provedbenom uredbom Komisije (EU) 1889/2005 2005. godine, a koja je zatim dopunjena 2018. godine. Odredba iz 2018. godine na hrvatskom jeziku se može skinuti na ovom linku, a u njoj se navodi da se “predviđa sustav kontrola u pogledu gotovine u pratnji ili gotovine bez pratnje u vrijednosti od 10 000 EUR ili više koja se unosi u Uniju ili iznosi iz Unije kako bi se dopunio pravni okvir za sprečavanje pranja novca i financiranja terorizma”. 

EU je 11.5. dopunom te uredbe, koja je stupila na snagu 3.6.2021, pooštrila kontrolu iznosa/unosa gotovine i drugih dragocjenosti. Nakon 3.6.2021, “gotovinom” se smatraju i zlatne kovanice sa udjelom zlata od najmanje 90%, te zlatne poluge, zrnca i grumeni sa udjelom zlata od najmanje 95%. 

No, u većini članaka, poput članka sa N1 (.ba), ne navodi se da je vrijednost gotovine od 10.000 eura ostala nepromijenjena od 2005. godine.

Uprkos analiziranim naslovima, EU nije donijela novu odluku o “količini” novca, već o onome što se smatra gotovinom. Iznos od 10.000 eura, koliko je u gotovini moguće unijeti u ili iznijeti iz EU bez prijave, od 2005. godine je nepromijenjen. 

Pored toga, nije ni novost da se iznosi iznad 10.000 eura moraju prijaviti deklaracijom o porijeklu novca. Dopunom uredbe iz maja 2021. godine, carinska tijela mogu “zatražiti da se prijavi gotovina u vrijednosti od 10.000 EUR ili više koja se šalje poštom, kao teret ili kurirskim službama”.

Svi članci u kojima se sugeriše da je novim pravilima količina novca koja se može unijeti ili iznijeti iz EU promijenjena dobijaju ocjenu dezinformacija. Istu ocjenu dobijaju članci portala B92, Poslovne novine, Business Magazin i Boom 93 zbog netačne tvrdnje da se po novim pravilima novac mora prijaviti deklaracijom o gotovini.

Napomena

9.6.2021: U analizi je prvobitno objavljena sljedeća netačna informacija: "Kako se navodi u članku N1, izvor je Federalna novinska agencija (Fena), no na stranici Fene ovaj članak nismo pronašli." U članku ovog portala je zapravo navedeno da je Fena izvor za ilustraciju kojom je opremljen članak.

10.6.2021: Portali Večernji list, Poslovni, Hrvatska danas, BL portal, Raport, Buka, Novi i N1 (.ba) su objavili ispravke u člancima, zbog čega dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

11.6.2021: Portali Republika, CroExpress, N1 (.hr), Nezavisne, Crna hronika, Standard (.me) , Dnevno (.hr), Moj Cazin i 24 sata objavili su ispravke u svojim člancima zbog čega dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

14.6.2021: Portal Otvoreno također je objavio ispravke u članku, zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno. 

15.6.2021: Portali 072 info, Info Bijeljina i RTL (.hr) objavili su ispravke u člancima, zbog čega dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

8.7.2021: Članak portala Avaz također je dobio ocjenu ispravljeno nakon objavljenih ispravki u tekstu. 

12.7.2021: Portal B 92 također dobija ocjenu ispravljeno.

25.8.2021: Portal Dnevnik (.ba) objavio je ispravke u članku, zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Dezinformacija 04.06.2021

Radio Križevci: Uvedeno novo pravilo u cijeloj EU: Evo koliko gotovine možete nositi preko granice

Jučer je u cijeloj Europskoj uniji na snagu stupa pravilo prema kojem svi koji ulaze u EU ili napuštaju njezin teritorij moraju popuniti gotovinsku de...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 03.06.2021

Info Bijeljina: Novo pravilo u EU, koliko novca smije da se prenese preko granice

U cijeloj Evropskoj uniji danas na snagu stupa pravilo prema kojem svi koji ulaze u EU ili napuštaju njenu teritoriju moraju da popune gotovinsku dekl...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 04.06.2021

Standard (me): Novo pravilo u EU: Koliko novca smije da se prenese preko granice

Iz Komisije navode kako carinici na ulazima u EU imaju pravo da provjere putnike, njihov prtljag i sredstvo prevoza. Takođe, imaju pravo da zaplijene...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 03.06.2021

Prnjavorski: Novo pravilo u EU, koliko novca smije da se prenese preko granice

U cijeloj Evropskoj uniji danas na snagu stupa pravilo prema kojem svi koji ulaze u EU ili napuštaju njenu teritoriju moraju da popune gotovinsku dekl...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 03.06.2021

B 92: Novo pravilo u EU – koliko novca sme da se prenese preko granice

Novo pravilo je deo strategije Unije u borbi protiv pranja novca i izvora finansiranja terorizma. Osim gotovinske deklaracije, očekuju se i brojne dru...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 03.06.2021

Radio Derventa: NOVO PRAVILO U EU, KOLIKO NOVCA SMIJE DA SE PRENESE PREKO GRANICE

DANAS u cijeloj Europskoj uniji na snagu stupa pravilo prema kojem svi koji ulaze u EU ili napuštaju njezin teritorij moraju popuniti gotovinsku dekla...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 03.06.2021

Večernji list: Novo pravilo na snazi: Evo koliko gotovine se može prenijeti preko granice EU

Ukoliko carinici imaju opravdanu sumnju da je novac povezan s kriminalnom aktivnošću, moći će oduzeti gotovinu iznosa manjeg od 10 000 eura.

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 04.06.2021

Boom93: Novo pravilo u EU – koliko novca sme da se prenese preko granice

Novo pravilo je deo strategije Unije u borbi protiv pranja novca i izvora finansiranja terorizma. Osim gotovinske deklaracije, očekuju se i brojne dru...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 04.06.2021

Balkan 24h: Novo pravilo u EU, koliko novca smije da se prenese preko granice…

Novo pravilo u EU, koliko novca smije da se prenese preko granice…

 • Dezinformacija
Dezinformacija 05.06.2021

Lika Club: Novo pravilo: Evo koliko gotovine možete nositi preko granice

U cijeloj Europskoj uniji na snagu stupa pravilo prema kojem svi koji ulaze u EU ili napuštaju njezin teritorij moraju popuniti gotovinsku deklaraciju...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 03.06.2021

Otvoreno (hr): Evo koliko gotovine po novom možete prenijeti preko granice EU

Za sve one koji vole nositi značajne količine gotovine, stiže promjena iz Europske unije. Danas na snagu stupa pravilo prema kojoj svi koji ulaze ili...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 03.06.2021

24 sata hr: Novo pravilo na snazi: Pripazite koliko gotovine prenosite preko granice EU, mogu je zaplijeniti

Novo pravilo je dio strategije EU u borbi protiv pranja novca i financiranja terorizma, a očekuju se i brojne druge promjene kao što su proširenje def...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 04.06.2021

Politički (.rs): Novo pravilo u EU, koliko novca sme da se prenese preko granice

U Evropskoj uniji danas na snagu stupa pravilo prema kojem svi koji ulaze u EU ili napuštaju njenu teritoriju moraju da popune gotovinsku deklaraciju...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 03.06.2021

Buka: Od danas nova pravila EU: Evo koliko novca možete prenijeti preko granice

Na snagu danas stupaju nova pravila kontrole gotovine novca i vrijednosti koje ulaze i izlaze iz EU, pri čemu će svi putnici koji ulaze ili napuštaju...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 03.06.2021

Hrvatska danas: Novo pravilo na snazi: Evo koliko gotovine se može prenijeti preko granice EU

Za sve one koji vole nositi značajne količine gotovine, stiže promjena iz Europske unije. Danas na snagu stupa pravilo prema kojoj svi koji ulaze ili...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 03.06.2021

Nezavisne: Novo pravilo u EU, koliko novca smije da se prenese preko granice

U cijeloj Evropskoj uniji danas na snagu stupa pravilo prema kojem svi koji ulaze u EU ili napuštaju njenu teritoriju moraju da popune gotovinsku dekl...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 04.06.2021

Olovka: Novo pravilo u EU, koliko novca smije da se prenese preko granice

U cijeloj Evropskoj uniji danas na snagu stupa pravilo prema kojem svi koji ulaze u EU ili napuštaju njenu teritoriju moraju da popune gotovinsku dekl...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 03.06.2021

Dalmacija News: Novo pravilo na snazi: Evo koliko gotovine možete prenijeti preko granice EU

Za sve one koji vole nositi značajne količine gotovine, stiže promjena iz Europske unije. Danas na snagu stupa pravilo prema kojoj svi koji ulaze ili...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 04.06.2021

Crna Hronika: NOVO PRAVILO U EVROPSKOJ UNIJI: KOLIKO NOVCA SMIJE DA SE PRENESE PREKO GRANICE

U cijeloj Evropskoj uniji danas na snagu stupa pravilo prema kojem svi koji ulaze u EU ili napuštaju njenu teritoriju moraju da popune gotovinsku dekl...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 04.06.2021

ICV (Informativni centar Virovitica): Uvedeno novo pravilo u cijeloj EU: Evo koliko gotovine možete nositi preko granice

Jučer je u cijeloj Europskoj uniji na snagu stupa pravilo prema kojem svi koji ulaze u EU ili napuštaju njezin teritorij moraju popuniti gotovinsku de...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 05.06.2021

034 Portal: Uvedeno novo pravilo u cijeloj EU: Evo koliko gotovine možete nositi preko granice

Također, imaju pravo zaplijeniti novac koji nije prijavljen.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 04.06.2021

Krtica: Novo pravilo u EU, koliko novca smije da se prenese preko granice

U cijeloj Evropskoj uniji danas na snagu stupa pravilo prema kojem svi koji ulaze u EU ili napuštaju njenu teritoriju moraju da popune gotovinsku dekl...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 04.06.2021

Poslovni hr: Uvedeno novo pravilo u cijeloj EU: Evo koliko gotovine možete nositi preko granice

Također, imaju pravo zaplijeniti novac koji nije prijavljen.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 04.06.2021

Moj Cazin: Novo pravilo u Evropskoj uniji: Koliko novca smije da se prenese preko granice

U cijeloj Evropskoj uniji danas na snagu stupa pravilo prema kojem svi koji ulaze u EU ili napuštaju njenu teritoriju moraju da popune gotovinsku dekl...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 04.06.2021

Sandzaklive: Novo pravilo u Evropskoj uniji: Koliko novca smije da se prenese preko granice

Iz Komisije navode kako carinici na ulazima u EU imaju pravo da provjere putnike, njihov prtljag i sredstvo prevoza

 • Dezinformacija
Dezinformacija 03.06.2021

BL Portal: Novo pravilo u EU: Evo koliko novca smije da se prenese preko granice

U cijeloj Evropskoj uniji na snagu stupa pravilo prema kojem svi koji ulaze u EU ili napuštaju njenu teritoriju moraju da popune gotovinsku deklaracij...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 03.06.2021

Moje Brčko: Novo pravilo u EU, koliko novca smije da se prenese preko granice

U cijeloj Evropskoj uniji danas na snagu stupa pravilo prema kojem svi koji ulaze u EU ili napuštaju njenu teritoriju moraju da popune gotovinsku dekl...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 03.06.2021

Avaz: Novo pravilo u Evropskoj uniji: Koliko novca smije da se prenese preko granice

Iz Komisije navode kako carinici na ulazima u EU imaju pravo da provjere putnike, njihov prtljag i sredstvo prevoza

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 04.06.2021

Domovina 333: Uvedeno novo pravilo u cijeloj EU: Evo koliko gotovine možete nositi preko granice

Jučer je u cijeloj Europskoj uniji na snagu stupa pravilo prema kojem svi koji ulaze u EU ili napuštaju njezin teritorij moraju popuniti gotovinsku de...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 03.06.2021

Alternativna televizija: Novo pravilo u EU, koliko novca smije da se prenese preko granice

U cijeloj Evropskoj uniji danas na snagu stupa pravilo prema kojem svi koji ulaze u EU ili napuštaju njenu teritoriju moraju da popune gotovinsku dekl...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 04.06.2021

Buka: Evropska unija nije uvela nova pravila o količini gotovine koja se može unijeti

Neovisnom provjerom tačnosti podataka u Raskrinkavanje utvrđeno je da informacijama u objavi BUKE nedostaje kontekst i da bi mogle biti zavaravajuće....

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 05.06.2021

Glas Istre: UVEDENO NOVO PRAVILO ZA CIJELU EU: Evo koliko gotovine možete nositi preko granice

U cijeloj Europskoj uniji na snagu stupa pravilo prema kojem svi koji ulaze u EU ili napuštaju njezin teritorij moraju popuniti gotovinsku deklaraciju...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 03.06.2021

Trebević net: Novo pravilo u EU, koliko novca smije da se prenese preko granice

U cijeloj Evropskoj uniji danas na snagu stupa pravilo prema kojem svi koji ulaze u EU ili napuštaju njenu teritoriju moraju da popune gotovinsku dekl...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 03.06.2021

Tomislavcity: Od danas novo pravilo u cijeloj EU, evo koliko gotovine možete nositi preko granice

Danas u cijeloj Europskoj uniji na snagu stupa pravilo prema kojem svi koji ulaze u EU ili napuštaju njezin teritorij moraju popuniti gotovinsku dekla...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 03.06.2021

Pogled: Od danas novo pravilo u cijeloj EU, evo koliko gotovine možete nositi preko granice

Danas u cijeloj Europskoj uniji na snagu stupa pravilo prema kojem svi koji ulaze u EU ili napuštaju njezin teritorij moraju popuniti gotovinsku dekla...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 03.06.2021

Jajce-online: Novo pravilo u EU, koliko novca smije da se prenese preko granice

U cijeloj Evropskoj uniji danas na snagu stupa pravilo prema kojem svi koji ulaze u EU ili napuštaju njenu teritoriju moraju da popune gotovinsku dekl...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 03.06.2021

Dnevnik.ba: Od danas nova pravila EU: Evo koliko novca možete prenijeti preko granice

Na snagu danas stupaju nova pravila kontrole gotovine novca i vrijednosti koje ulaze i izlaze iz EU, pri čemu će svi putnici koji ulaze ili napuštaju...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 04.06.2021

072 Info: Novo pravilo u Evropskoj uniji: Koliko novca smije da se prenese preko granice

U cijeloj Evropskoj uniji na snagu stupa pravilo prema kojem svi koji ulaze u EU ili napuštaju njenu teritoriju moraju da popune gotovinsku deklaracij...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 03.06.2021

Index: Od danas novo pravilo u cijeloj EU, evo koliko gotovine možete nositi preko granice

DANAS u cijeloj Europskoj uniji na snagu stupa pravilo prema kojem svi koji ulaze u EU ili napuštaju njezin teritorij moraju popuniti gotovinsku dekla...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 05.06.2021

Prigorski: Uvedeno novo pravilo: Evo koliko gotovine možete nositi preko granice. Ako nađu više, zaplijenit će

U cijeloj Europskoj uniji na snagu stupa pravilo prema kojem svi koji ulaze u EU ili napuštaju njezin teritorij moraju popuniti gotovinsku deklaraciju...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 04.06.2021

Raport: Novo pravilo u EU, koliko novca smije da se prenese preko granice

U cijeloj Evropskoj uniji danas na snagu stupa pravilo prema kojem svi koji ulaze u EU ili napuštaju njenu teritoriju moraju da popune gotovinsku dekl...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 05.06.2021

RTL.hr: Uvedeno novo pravilo: Evo koliko gotovine možete nositi preko granice. Ako nađu više, zaplijenit će

Imaju pravo zaplijeniti novac koji nije prijavljen

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 04.06.2021

Republika.rs: NOVO PRAVILO ZA ULAZAK I IZLAZAK U EU! Evo koliko novca sme da se prenese preko granice!

U Evropskoj uniji danas na snagu stupa pravilo prema kojem svi koji ulaze u EU ili napuštaju njenu teritoriju moraju da popune gotovinsku deklaraciju...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 04.06.2021

Teslić Danas: Novo pravilo u EU, koliko novca smije da se prenese preko granice

U cijeloj Evropskoj uniji danas na snagu stupa pravilo prema kojem svi koji ulaze u EU ili napuštaju njenu teritoriju moraju da popune gotovinsku dekl...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 04.06.2021

Najnovije Vijesti: Od danas novo pravilo u cijeloj EU: Evo koliko gotovine se može prenijeti preko granice EU

Novo pravilo je dio strategije EU u borbi protiv pranja novca i financiranja terorizma, a očekuju se i brojne druge promjene kao što su proširenje def...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 04.06.2021

Poslovne novine: Novo pravilo u EU – koliko novca smije da se prenese preko granice

U cijeloj Evropskoj uniji na snagu u četvrtak je stupilo pravilo prema kojem svi koji ulaze u EU ili napuštaju njenu teritoriju moraju da popune gotov...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 03.06.2021

Novi: Novo pravilo u Evropskoj uniji: Koliko novca smije da se prenese preko granice

Ucijeloj Evropskoj uniji danas na snagu stupa pravilo prema kojem svi koji ulaze u EU ili napuštaju njenu teritoriju moraju da popune gotovinsku dekla...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 04.06.2021

Insajder: Novo pravilo u EU, koliko novca smije da se prenese preko granice

U cijeloj Evropskoj uniji danas na snagu stupa pravilo prema kojem svi koji ulaze u EU ili napuštaju njenu teritoriju moraju da popune gotovinsku dekl...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 04.06.2021

Istok rs: Novo pravilo u EU, koliko novca smije da se prenese preko granice

U cijeloj Evropskoj uniji danas na snagu stupa pravilo prema kojem svi koji ulaze u EU ili napuštaju njenu teritoriju moraju da popune gotovinsku dekl...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 03.06.2021

Dubrovački dnevnik: NOVO PRAVILO U CIJELOJ EU Evo koliko gotovine možete nositi preko granice

Danas u cijeloj Europskoj uniji na snagu stupa pravilo prema kojem svi koji ulaze u EU ili napuštaju njezin teritorij moraju popuniti gotovinsku dekla...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 03.06.2021

PV Informer: Novo pravilo u EU: Koliko novca smije da se prenese preko granice

U cijeloj Evropskoj uniji juče je na snagu stupilo pravilo prema kojem svi koji ulaze u EU ili napuštaju njenu teritoriju moraju da popune gotovinsku...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 03.06.2021

Dnevno.hr: NOVO PRAVILO STUPILO NA SNAGU: Evo koliko gotovine možete prenijeti preko granice EU

U sklopu napora Europske unije da se uhvati u koštac s problemom pranja novca i financiranja terorizma svi putnici koji ulaze ili napuštaju EU morat ć...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 04.06.2021

Business magazine: NOVO PRAVILO U EU – KOLIKO NOVCA SMIJE DA SE PRENESE PREKO GRANICE

Iz Komisije navode kako carinici na ulazima u EU imaju pravo provjeriti putnike, njihov prtljag i sredstvo prevoza. Također, imaju pravo zaplijeniti n...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 03.06.2021

Posušje (info): Od danas nova pravila EU: Evo koliko novca možete prenijeti preko granice

U Europskoj komisiji navode kako je novo pravilo dio napora EU u borbi protiv pranja novca i izvora financiranja terorizma. Bit će primijenjene i broj...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 04.06.2021

Dubrovnik Insider: Uvedeno novo pravilo u cijeloj EU: Evo koliko gotovine možete nositi preko granice

Jučer je u cijeloj Europskoj uniji na snagu stupa pravilo prema kojem svi koji ulaze u EU ili napuštaju njezin teritorij moraju popuniti gotovinsku de...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 05.06.2021

Radio NG: Nova pravila za putnike: Koliko gotovine možete nositi preko granice?!

U cijeloj Europskoj uniji na snagu je stupilo pravilo prema kojem svi koji ulaze u EU ili napuštaju njezin teritorij moraju popuniti gotovinsku deklar...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 04.06.2021

Radio Orahovica: Uvedeno novo pravilo u cijeloj EU: Evo koliko gotovine možete nositi preko granice

Jučer je u cijeloj Europskoj uniji na snagu stupa pravilo prema kojem svi koji ulaze u EU ili napuštaju njezin teritorij moraju popuniti gotovinsku de...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 03.06.2021

N1 HR: Novo pravilo na snazi: Evo koliko gotovine možete prenijeti preko granice EU

Za sve one koji vole nositi značajne količine gotovine, stiže promjena iz Europske unije. Danas na snagu stupa pravilo prema kojoj svi koji ulaze ili...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 04.06.2021

Haber: Novo pravilo u EU, koliko novca smije da se prenese preko granice

U cijeloj Evropskoj uniji danas na snagu stupa pravilo prema kojem svi koji ulaze u EU ili napuštaju njenu teritoriju moraju da popune gotovinsku dekl...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 04.06.2021

CroExpress: Uvedeno novo pravilo u cijeloj EU: Evo koliko gotovine možete nositi preko granice

Također, imaju pravo zaplijeniti novac koji nije prijavljen.

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 05.06.2021

RI portal: Uvedeno novo pravilo! Evo koliko gotovine možete nositi preko granice

Imaju pravo zaplijeniti novac koji nije prijavljen

 • Dezinformacija
Dezinformacija 03.06.2021

N1: Od danas nova pravila EU: Evo koliko novca možete prenijeti preko granice

Na snagu danas stupaju nova pravila kontrole gotovine novca i vrijednosti koje ulaze i izlaze iz EU, pri čemu će svi putnici koji ulaze ili napuštaju...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 05.06.2021

Šibenski portal: Novo pravilo na granicama: Evo koliko gotovine možete nositi, ako nađu više mogu vam zaplijeniti

U cijeloj Europskoj uniji na snagu stupa pravilo prema kojem svi koji ulaze u EU ili napuštaju njezin teritorij moraju popuniti gotovinsku deklaraciju...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 05.06.2021

Teklic: Uvedeno novo pravilo u cijeloj EU: Evo koliko gotovine možete nositi preko granice

Od jučer je na snazi nova odluka Europske unije prema kojoj svi koji ulaze u EU ili napuštaju njezin teritorij moraju popuniti gotovinsku deklaraciju ...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 04.06.2021

Ogulin: Uvedeno novo pravilo u cijeloj EU: Evo koliko gotovine možete nositi preko granice

Jučer je u cijeloj EU na snagu stupa pravilo prema kojem svi koji ulaze u EU ili napuštaju njezin teritorij moraju popuniti gotovinsku deklaraciju ako...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 03.06.2021

Medjimurje press: Novo pravilo – koliko keša možete prenijeti preko granice EU!

Za sve one koji vole nositi značajne količine gotovine, stiže promjena iz Europske unije. Danas na snagu stupa pravilo prema kojoj svi koji ulaze ili...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 04.06.2021

Portal Luca: NOVO PRAVILO U EU: Koliko novca smije da se prenese preko granice

U cijeloj Evropskoj uniji juče je na snagu stupilo pravilo prema kojem svi koji ulaze u EU ili napuštaju njenu teritoriju moraju da popune gotovinsku...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 04.06.2021

Brale: Novo pravilo u EU, koliko novca smije da se prenese preko granice…

Novo pravilo u EU, koliko novca smije da se prenese preko granice…

 • Dezinformacija