Evropska unija nije uvela nova pravila o količini gotovine koja se može unijeti

Evropska unija izmijenila je definiciju šta sve podrazumijeva “gotovinom” prilikom prenošenja više od 10.000 eura iz/u EU. Nova pravila su dezinformativno predstavljena na nekim portalima.

Ocijenjeni članci
N1 Dezinformacija; Ispravljeno; Insajder Dezinformacija; Haber Dezinformacija; Portal Luca Dezinformacija; Olovka Dezinformacija; Sandzaklive Dezinformacija; Moje Brčko Dezinformacija; Večernji list Dezinformacija; Ispravljeno; Buka Demantirano; Ispravljeno; Buka Dezinformacija; Ispravljeno; B 92 Dezinformacija; Ispravljeno; Republika.rs Dezinformacija; Ispravljeno; Index Dezinformacija; 24 sata hr Dezinformacija; Ispravljeno; N1 HR Dezinformacija; Ispravljeno; Dnevnik.ba Dezinformacija; Ispravljeno; Business magazine Dezinformacija; Poslovne novine Dezinformacija; Ispravljeno; Raport Dezinformacija; Ispravljeno; Avaz Dezinformacija; Ispravljeno; Nezavisne Dezinformacija; Ispravljeno; 072 Info Dezinformacija; Ispravljeno; Radio Derventa Dezinformacija; Info Bijeljina Dezinformacija; Ispravljeno; Moj Cazin Dezinformacija; Ispravljeno; PV Informer Dezinformacija; Jajce-online Dezinformacija; Trebević net Dezinformacija; Poslovni hr Dezinformacija; RI portal Dezinformacija; 034 Portal Dezinformacija; ICV (Informativni centar Virovitica) Dezinformacija; Glas Istre Dezinformacija; Dalmacija News Dezinformacija; Radio NG Dezinformacija; Crna Hronika Dezinformacija; Ispravljeno; Dnevno.hr Dezinformacija; Ispravljeno; Šibenski portal Dezinformacija; Lika Club Dezinformacija; CroExpress Dezinformacija; Ispravljeno; Dubrovnik Insider Dezinformacija; Balkan 24h Dezinformacija; Radio Križevci Dezinformacija; Medjimurje press Dezinformacija; Pogled Dezinformacija; Tomislavcity Dezinformacija; Hrvatska danas Dezinformacija; Ispravljeno; BL Portal Dezinformacija; Ispravljeno; Otvoreno (hr) Dezinformacija; Ispravljeno; Alternativna televizija Dezinformacija; Prigorski Dezinformacija; Novi Dezinformacija; Ispravljeno; Posušje (info) Dezinformacija; Najnovije Vijesti Dezinformacija; Teslić Danas Dezinformacija; Boom93 Dezinformacija; Dubrovački dnevnik Dezinformacija; Krtica Dezinformacija; Teklic Dezinformacija; Domovina 333 Dezinformacija; Prnjavorski Dezinformacija; Politički (.rs) Dezinformacija; Standard (me) Dezinformacija; Ispravljeno; Istok rs Dezinformacija; RTL.hr Dezinformacija; Ispravljeno; Ogulin Dezinformacija; Radio Orahovica Dezinformacija; Brale Dezinformacija;

Portal N1 (.ba) 3.6.2021. objavio je članak u čijem se naslovu navodi da je Evropska unija uvela nova pravila o količini novca u gotovini koja se može unijeti na teritoriju Unije:

Od danas nova pravila EU: Evo koliko novca možete prenijeti preko granice

U članku se navodi da će osobe koje u EU unose gotovinu u vrijednosti višoj od 10.000 eura,  ili je iznose iz EU, morati popuniti gotovinsku deklaraciju, dok se sama definicija “gotovine” promijenila, te sada obuhvaća i zlatne predmete:

Na snagu danas stupaju nova pravila kontrole gotovine novca i vrijednosti koje ulaze i izlaze iz EU, pri čemu će svi putnici koji ulaze ili napuštaju teritorij EU morati popuniti gotovinsku deklaraciju kada nose 10.000 eura ili više u valuti ili protuvrijednosti u drugim valutama, kao i u drugim sredstvima plaćanja kao što su putnički čekovi ili mjenice.

Prvo, definicija “gotovine” prema novim pravilima bit će proširena i sada će obuhvatati zlatnike i određene druge zlatne predmete. Drugo, carinske vlasti će moći da postupaju i po iznosima manjim od 10.000 eura, kada postoje naznake da je gotovina povezana sa kriminalnom aktivnošću.

Članke sa istim ili sličnim naslovima, u kojima se sugeriše da EU ima nova pravila o količini novca koja se može unijeti, odnosno iznijeti iz EU, objavilo je 70 medija u Bosni i Hercegovini i regionu, među kojima su i Avaz, Haber, Index (.hr), Buka, N1 (.hr), Raport i B92.

Druge varijacije naslova koje smo pronašli su sljedeće:

Uvedeno novo pravilo u cijeloj EU: Evo koliko gotovine možete nositi preko granice (Dubrovnik insider)

Novo pravilo na snazi: Pripazite koliko gotovine prenosite preko granice EU, mogu je zaplijeniti (24 sata)

NOVO PRAVILO ZA ULAZAK I IZLAZAK U EU! Evo koliko novca sme da se prenese preko granice! (Republika)

Novo pravilo na snazi: Evo koliko gotovine se može prenijeti preko granice EU (Večernji)

U člancima portala B92, Poslovne novine, Business Magazin i Boom 93 se navodi da je količina gotovine koja se može unijeti ili iznijeti iz EU nepromijenjena, ali uz netačan navod da se od 3.6.2021. godine “mora popuniti deklaracija o porijeklu novca” za iznose veće od 10.000 eura:

U iznosu se ništa nije promenilo, i dalje možete da prenesete do 10.000 evra gotovine, ali ako imate više od toga, od danas morate da popunite deklaraciju o poreklu tog novca.

 

Šta su činjenice?

Ukoliko u EU ulazite ili izlazite sa preko 10.000 eura ili istim iznosom novca u drugoj valuti u gotovini, što uključuje i čekove, putničke čekove i novčane naloge, dužni ste podnijeti prijavu pri ulasku, to jeste izlasku iz EU. Ovo je prvobitno uređeno Provedbenom uredbom Komisije (EU) 1889/2005 2005. godine, a koja je zatim dopunjena 2018. godine. Odredba iz 2018. godine na hrvatskom jeziku se može skinuti na ovom linku, a u njoj se navodi da se “predviđa sustav kontrola u pogledu gotovine u pratnji ili gotovine bez pratnje u vrijednosti od 10 000 EUR ili više koja se unosi u Uniju ili iznosi iz Unije kako bi se dopunio pravni okvir za sprečavanje pranja novca i financiranja terorizma”. 

EU je 11.5. dopunom te uredbe, koja je stupila na snagu 3.6.2021, pooštrila kontrolu iznosa/unosa gotovine i drugih dragocjenosti. Nakon 3.6.2021, “gotovinom” se smatraju i zlatne kovanice sa udjelom zlata od najmanje 90%, te zlatne poluge, zrnca i grumeni sa udjelom zlata od najmanje 95%. 

No, u većini članaka, poput članka sa N1 (.ba), ne navodi se da je vrijednost gotovine od 10.000 eura ostala nepromijenjena od 2005. godine.

Uprkos analiziranim naslovima, EU nije donijela novu odluku o “količini” novca, već o onome što se smatra gotovinom. Iznos od 10.000 eura, koliko je u gotovini moguće unijeti u ili iznijeti iz EU bez prijave, od 2005. godine je nepromijenjen. 

Pored toga, nije ni novost da se iznosi iznad 10.000 eura moraju prijaviti deklaracijom o porijeklu novca. Dopunom uredbe iz maja 2021. godine, carinska tijela mogu “zatražiti da se prijavi gotovina u vrijednosti od 10.000 EUR ili više koja se šalje poštom, kao teret ili kurirskim službama”.

Svi članci u kojima se sugeriše da je novim pravilima količina novca koja se može unijeti ili iznijeti iz EU promijenjena dobijaju ocjenu dezinformacija. Istu ocjenu dobijaju članci portala B92, Poslovne novine, Business Magazin i Boom 93 zbog netačne tvrdnje da se po novim pravilima novac mora prijaviti deklaracijom o gotovini.

Napomena

9.6.2021: U analizi je prvobitno objavljena sljedeća netačna informacija: "Kako se navodi u članku N1, izvor je Federalna novinska agencija (Fena), no na stranici Fene ovaj članak nismo pronašli." U članku ovog portala je zapravo navedeno da je Fena izvor za ilustraciju kojom je opremljen članak.

10.6.2021: Portali Večernji list, Poslovni, Hrvatska danas, BL portal, Raport, Buka, Novi i N1 (.ba) su objavili ispravke u člancima, zbog čega dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

11.6.2021: Portali Republika, CroExpress, N1 (.hr), Nezavisne, Crna hronika, Standard (.me) , Dnevno (.hr), Moj Cazin i 24 sata objavili su ispravke u svojim člancima zbog čega dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

14.6.2021: Portal Otvoreno također je objavio ispravke u članku, zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno. 

15.6.2021: Portali 072 info, Info Bijeljina i RTL (.hr) objavili su ispravke u člancima, zbog čega dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

8.7.2021: Članak portala Avaz također je dobio ocjenu ispravljeno nakon objavljenih ispravki u tekstu. 

12.7.2021: Portal B 92 također dobija ocjenu ispravljeno.

25.8.2021: Portal Dnevnik (.ba) objavio je ispravke u članku, zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Amina Čeliković Objavljeno: 09. 06. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Snimak ruskog “sanitarnog topa” predstavljen kao “zaprašivanje sa zemlje”

Na društvenoj mreži Facebook objavljen je snimak rada “sanitarnog topa” rus...

Lažna vijest Teorija zavjere
Manipulisanje činjenicama
Upute za Johnson & Johnson vakcinu imaju prazne stranice jer su ažurirane informacije dostupne na internetu

Videosnimak sa TikToka prikazuje da uputstvo u pakovanju Johnson & Johnson...

Manipulisanje činjenicama
Analiza
Pregled sedmice: Klikbejt naslovi, teorije zavjere i protein šiljka

U sedmici iza nas pisali/e smo o manipulativnim klikbejt naslovima pojedini...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me