Raskrinkavanje.ba

Evropski parlament nije odlučio o uvođenju sankcija Miloradu Dodiku

Zajedničko saopštenje grupe zastupnika/ca u Evropskom parlamentu, u kojem pozivaju na uvođenje sankcija Miloradu Dodiku, srpskom članu Predsjedništva BiH, predstavljeno je na anonimnom portalu naslovom u kojem se netačno tvrdi da je Evropski parlament odlučio o sankcijama.

Anonimni portal Top info je 24.1.2022. godine objavio članak sa naslovom:

EU parlamanet odlučio: Sankcije Dodiku i obustava pomoći RS-u


U članku se izvještava o tome da je grupa zastupnika/ca u Evropskom parlamentu objavila zajedničko saopštenje u kojem se osuđuju postupci Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH. U zajedničkom saopštenju se takođe poziva na promjenu “strategije pomirenja” koju Evropska unija ima prema njemu.

U zajedničkom saopćenju, europarlamentarci iz četiri političke grupe odlučno osuđuju postupke člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, pozivajući na promjenu “strategije pomirenja” EU prema njemu. Nagrađivanje secesionističke politike šalje razorno pogrešan signal bosanskohercegovačkim političarima, građanima i cijeloj regiji, navodi se u saopćenju koje su u ponedjeljak objavili zastupnici iz političkih grupa EPP, S&D, Renew i Zeleni/EFA. (...)

Do vremena pisanja ove analize, članak portala Top info ostvario je 322 reakcije na Facebooku, prema podacima alata CrowdTangle.

Šta su činjenice?

Tineke Strik (Zeleni/EFA), Michael Gahler (EPP), Tonino Picula (S&D), Hilde Vautmans (Renew), Reinhard Bütikofer (Zeleni/EFA), Dietmar Koster (S&D), Klemen Grošelj (Renew) i Romeo Franz (Zeleni/EFA) su 21.1.2022. godine izdali zajedničko saopštenje, dostupno na zvaničnoj stranici Evropskog parlamenta.

U ovom saopštenju, potpisnici/ce pozivaju Vijeće Evropske unije, kao i države članice EU, da slijede primjer Sjedinjenih Američkih Država i uvedu sankcije Dodiku.

Takođe pozivamo Vijeće i države članice EU da slijede primjer koje su dale Sjedinjene Američke Države koje su nedavno odlučile da obnove i pojačaju ciljane sankcije protiv Milorada Dodika, osim ako se odmah ne ponište zaključci NSRS od 10 decembra i ne počne se u potunosti poštivati Dejtonski mirovni sporazum, teritorijalni integritet i suverenitet BiH, kroz povratak učešću i deblokiranju rada državnih institucija BiH, ali i suzdržavanja od preduzimanja bilo kakvih daljnjih secesionističkih ili aktivnosti koje za cilj imaju podjelu. I drugi treba da budu sankcionisani zbog destabilizujućih i koruptivnih aktivnosti koje potkopavaju Dejtonski mirovni sporazum. 

Članak portala Top info je originalno objavljen na portalu Klix, istog dana, 21.1.2022. godine. Klix je svoj članak opremio sljedećim naslovom:

Europarlamentarci zauzeli odlučan stav: Sankcije Dodiku i obustava pomoći RS-u

Razlika je u naslovima, dok je sadržaj članka isti na oba portala. Portal Klix koristio prilično uopštenu formulaciju da su EU parlamentarci zauzeli stav o uvođenju sankcija, iako je riječ o grupi od njih osam, portal Top info je u naslovu njihovo saopštenje predstavio na način da je Evropski parlament odlučio o sankcijama.

Naveli smo da je Top info anonimni portal, što znači da na njemu nema rubrike impressum sa podacima o tome ko su novinari/ke koji/e čine redakciju, nema informacija o vlasništvu portala niti podataka o tome kako komunicirati sa redakcijom ovog portala.

Podsjetimo, američko Ministarstvo finansija objavilo je 5. januara 2022. godine proširenu listu sankcija za djela korupcije, kojima je obuhvaćen i Milorad Dodik. Kako je navedeno u saopštenju za medije ovog ministarstva, “destabilizirajuće koruptivne aktivnosti Dodika i pokušaji urušavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, motivisani vlastitim interesom, ugrožavaju stabilnost BiH i cijele regije”.

Iz sadržaja članka portala Top info jasno je da se radi o saopštenju kojim se EU poziva da uvede sankcije Miloradu Dodiku te da odluke EU parlamenta o ovom pitanju nije bilo u vrijeme kad su se parlamentarci oglasili. Dodatno, uvidom u “saopštenja za medije“ na zvaničnoj stranici Evropskog parlamenta, jasno je da ovo tijelo nije donijelo nikakve odluke kojima se uvode sankcije Dodiku.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju iz naslova članka portala Top info, da je “EU parlament odlučio: Sankcije Dodiku i obustava pomoći RS-u”, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Činjenica je da je grupa zastupnika/ca u Evropskom parlamentu izdala saopštenje u kojem pozivaju Vijeće EU i države članice da uvedu takve sankcije, no do njihovog uvođenja nije došlo.

Budući da tvrdnje iz naslova nema u članku, naslov ocjenjujemo i kao klikbejt.

(Raskrinkavanje.ba)

 

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 24.01.2022

Top-info: EU parlamanet odlučio: Sankcije Dodiku i obustava pomoći RS-u

U zajedničkom saopćenju, europarlamentarci iz četiri političke grupe odlučno osuđuju postupke člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, pozivajući na...

  • Klikbejt
  • Lažna vijest