Raskrinkavanje.ba

Faktor o utrci za Predsjedništvo BiH: Bećiroviću kritika, a Izetbegoviću odbrana od kritike

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Faktor je u periodu do početka kampanje objavio ukupno 48 članaka o Denisu Bećiroviću, od čega su 33 negativna. S druge strane, od 65 članaka o Bakiru Izetbegoviću, svega su dva negativna.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Portal Faktor je u mjesecima koji su prethodili početku zvanične predizborne kampanje za Opšte izbore 2022. godine intenzivno izvještavao o kandidatima za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda. Za ovu poziciju kandidovali su se Bakir Izetbegović (SDA), Denis Bećirović (SDP) i Mirsad Hadžikadić (Platforma za progres). U ovoj analizi tematizirat ćemo upravo način na koji je portal Faktor izvještavao o spomenutim kandidatima od datuma objave njihove kandidature, pa do zvaničnog početka predizborne kampanje 2.9.2022. godine.

Denis Bećirović: Kritika i samo kritika

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) i potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Denis Bećirović predstavljen je  21.5.2022. kao zajednički kandidat više opozicionih stranaka za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda. Pretraživanjem pojma “Bećirović” na portalu Faktor ustanovili smo da je od datuma objave njegove kandidature, pa do zvaničnog početka kampanje ovaj portal objavio 48 članaka o ovom kandidatu, od kojih ga u 33 nastoji predstaviti u negativnom svjetlu.

Kada je riječ o člancima u kojima se Bećirović negativno predstavlja, neki od njih su autorski članci ovog portala, dok se u drugima prenose izjave političara/ki i drugih javnih ličnosti o njemu. U mnogobrojnim autorskim člancima na Faktoru Bećirović se tretira s podsmijehom, tvrdi se da mu se čitav izborni program zasniva na napadanju Bakira Izetbegovića, naziva se “Lagumdžijinim klonom” i implicira da je neadekvatan za obavljanje funkcije na koju se kandidovao. Neki od naslova takvih članaka su:

Lagumdžijin klon i skriboman "simbol i sinonim promjene u BiH": 24 godine na budžetu, zaradio blizu 1,8 miliona KM

Nemojte pisati kritički o Bećiroviću, to ga uznemirava, "gađat" će vas otvorenim pismom

Bećirović uradio ekskluzivni intervju sam sa sobom pa poslao Čampari da objavi?

Na zakazanu šetnju sa Bećirovićem u Visokom ni Bećirović nije došao

Objavljujemo izborni program Denisa Bećirovića u cijelosti: Šta nudi građanima?

Bećirović odglumio da kupuje krastavce, kopira Džaferovićevu kampanju iz 2018. godine?

Faktor je također učestalo objavljivao i kritike na Bećirovićev račun koje su iznosile razne javne ličnosti, uglavnom političari/ke iz protivničkih stranaka:

Kurtćehajić samo dan nakon izlaska iz SDP-a "ocrnio" Bećirovića, pogledajte kako je to izgledalo

Mandra: Izetbegović ide u Brisel da bi popravio štetu koju je Bećirović napravio prodajući državu za fotelju

Musić: U Bihaću morali mijenjati sistematizacije da bi sa Bećirovićem imao ko šetati

Zahiragić poručio Bećiroviću: To je gruba i neviđena zloupotreba Krajine, Krajišnika i te divne manifestacije

Gdje je Denis Bećirović u Ljutočkoj dolini, Kozarcu, Biljanima i Prijedoru, najvećim stratištima?

Šepić o koaliciji koja podržava Bećirovića: "Ujedinjena opozicija" ima isto ili više pozicija u vlasti od SDA

U pojedinim člancima targetira se i koalicija u ime koje se Bećirović kandidovao, najčešće uz tvrdnje da nije riječ o “pravoj opoziciji” jer pojedine stranke koje je čine imaju vlast u pojedinim opštinama i kantonima (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7). Pored navedenih, u ovom je periodu objavljeno još 14 članaka koji su negativno i kritički usmjereni ka Bećiroviću (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14).

Ukupno je 13 od 48 članaka neutralno, a u njima se uglavnom prenose Bećirovićeve izjave o temama u vezi sa svakodnevnim političkim dešavanjima u BiH, poput njegovog komentara na vijest da visoki predstavnik Christian Schmidt želi nametnuti izmjene Izbornog zakona (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13).

U rijetkim primjerima prenose se izjave u kojima se izražava podrška Bećiroviću, ali takve izjave prenose se uz obaveznu autorsku intervenciju kojom se nastoji diskreditovati osoba koja mu izražava podršku i/ili se njene namjere dovode u pitanje (1, 2).

Bakir Izetbegović: Kritika, ali onih koji kritikuju Izetbegovića

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović svoju kandidaturu za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda najavio je 30.6.2022. godine. Pretraživanjem pojma “Izetbegović” ustanovili smo da je od datuma objave njegove kandidature, pa do početka kampanje na Faktoru objavljeno 65 članaka o ovom kandidatu. Od tog broja članaka, 57 se može smjestiti u kategoriju “neutralno”, šest “pozitivno” i dva “negativno”.

U najbrojnijoj kategoriji, “neutralno”, nalaze se mnogobrojna prenošenje Izetbegovićevih izjava i izvještaja o njegovim aktivnostima. 

Izetbegović: SDA je najjača stranka, ali je treba još ojačati kako bi nadvladala destruktivne politike

Izetbegović: Nećemo poviti kičmu na prijetnje i pritiske, istrajat ćemo u nastojanjima da zaštitimo Bošnjake u Livnu

Izetbegović klanjao džumu u Džamiji Kralja Abdullaha u Tuzli i posjetio mezar Salke Bukvarevića

Izetbegović čestitao Kurban-bajram

Izetbegović: SDA je više socijaldemokratska stranka od onih koji socijaldemokratiju nose u svom imenu

Na Faktoru se, kako se čini, gotovo na dnevnoj bazi objavljuju Izetbegovićeva obraćanja sa stranačkih tribina i pres-konferencija, kao i objave s društvenih mreža. (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52).

Kada je riječ o člancima smještenim u kategoriju “pozitivno”, Faktor je prenio nekoliko izjava u kojima se ispoljava podrška drugih političara/ki Izetbegoviću (1, 2, 3). Preostala četiri pozitivna članka o SDA kandidatu na ovom portalu predstavljaju iznošenje protuargumenata i odbrane na kritike upućene Izetbegoviću (1, 2, 3). 

Jedina dva slučaja u kojima se kritika na račun Izetbegovića na ovom portalu prenijela bez novinarske intervencije bile su izjave visokog predstavnika u BiH Christiana Shmidta u jednom te članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Denisa Bećirovića u drugom slučaju. Jedan govori o apelu Komšića i Bećirovića Izetbegoviću da se ne sastaje u Briselu s Oliverom Varhelyijem, a drugi prenosi kritike Schmidta u vezi s Izetbegovićevim izjavama koje su opisane kao huškačke.

Zanimljiv primjer odnosa koji Faktor ima prema ova dva kandidata može se pronaći u članku od 21.5.2022. godine pod naslovom “Izbori u Bošnjaka: ‘Komunista’ Bećirović ili Izetbegović ‘koji priča o punim džamijama’”. U članku se navode kritike za oba kandidata za Predsjedništvo BiH. Ipak, dok su kritike koje je Bećiroviću uputio bivši član Naroda i Pravde (NiP) Edis Bešić, nazivajući ga komunistom i tvrdeći da Bošnjaci ne bi smjeli glasati za njega, prenijete bez ikakve intervencije, kritike upućene Izetbegoviću naišle su na drugačiji tretman. Naime, Faktor u članku prenosi i izjavu gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića koji je Izetbegovića kritikovao zbog izjave da se “ne boji za Bosnu dok su god pune džamije”. Ispod njegove izjave navodi se:

Dakle, prema Kasumovićevom shvatanju pune džamije su nešto radikalno i ne treba o tome govoriti, jer Zapad će se uplašiti. Napomene radi, isto misle Milorad Dodik koji Bošnjake naziva isključivo muslimanima i tretira ih vjerskom skupinom koje će se Zapad uplašiti, a i Dragan Čović, koji za građansku državu Bosnu i Hercegovinu kaže da bi to bila islamska država. Zašto Izetbegović, što je uostalom politika SDA, ne bi mogao biti za državu svih naroda, iako mu je "toplo oko srca" kad vidi pune džamije, to Kasumović nije objasnio.

No, Kaumovićeva izjava, kao i Bešićevo napuštanje Naroda i pravde, potaknuli su javnu raspravu na društvenim mrežama: Za "komunistu" Bećirovića ili za Izetbegovića koji priča o punim džamijama.

Kada se uzme u obzir količina negativnih članaka o Bećiroviću i količina članaka koji prenose Izetbegovićeve izjave sa stranačkih tribina, jasno je da Faktor ova dva kandidata ne tretira na isti način.

Mirsad Hadžikadić

Predsjednik stranke Platforma za progres Mirsad Hadžikadić svoju kandidaturu za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda najavio je još u decembru prošle godine. Pretragom pojma “Hadžikadić” utvrdili smo da je na portalu Faktor od datuma najave njegove kandidature do početka predizborne kampanje objavljeno svega nekoliko članaka o ovom kandidatu.

Od pet članaka, četiri su neutralna i prenose vijesti o njegovoj kandidaturi i njegove izjave o političkim zbivanjima u zemlji (1, 2, 3, 4). 

Članak pod naslovom “Hadžikadić snimio foru za publiku uzrasta osnovne škole, ‘mali problem’ je što oni ne glasaju” iz jula ove godine spada u kategoriju “negativno”. U njemu se ismijava videosnimak koji je Hadžikadić objavio na svojim društvenim mrežama u svrhu promocije svoje kandidature:

- Dostavljam današnju objavu (VIDEO) Mirsada Hadžikadića, predsjednika Platforme za progres i kandidata koalicije Država za člana Predsjednistva BiH - glasi mail poslan jutros medijima, u potpisu Kabinet predsjednika Platforme za progres. U mailu je i link koji vodi do videa na Facebooku. Taman kad se ponadate da je Hadžikadić rekao nešto revolucionarno, nešto što bi vas potaklo da razmislite je li vrijedan glasa u oktobru, spoznate da je on već pune tri godine zabravo smišljao kako da objasni zašto nije u stanju zamijeniti gumu na automobilu. 

Odnosi se to na događaj iz maja 2019. godine kada se Hadžikadić, sav u šoku, oglasio na FB iščuđavajući se što se drugi vozači nisu zaustavljali na autoputu kako bi njemu pomogli da zamijeni gumu. Hadžikadiću, koji je tada bio "friško" stigao iz Sjedinjenih Američkih Država gdje je proveo dobar dio života, pomogao je BIHAMK.

I evo ga...

Pred vama je video za kojeg Hadžikadić smatra da je njime napokon "doskočio" svima koji su na društvenim mrežama pisali: Vodio bi državu, a ne umije zamijeniti gumu!

Ne umije je zamijeniti ni nakon tri godine, ali sada bar zna koga odmah treba zvati.

Osim ovog članka, u kojem se preispituje Hadžikadićeva sposobnost da obavlja funkciju na koju se kandidovao zbog manjka automehaničarskih sposobnosti, čini se da Faktor njegovu kandidaturu velikim dijelom ignoriše.

U zaključku, jasno je da je portal Faktor u periodu do početka kampanje nesrazmjerno i u uglavnom pozitivnom svjetlu izvještavao o kandidatu Bakiru Izetbegoviću,  dok je o jednom njegovom suparniku pisao pretežno negativno, a drugog ignorisao. 

(Raskrinkavanje.ba)