Raskrinkavanje.ba

Fikret Abdić nije umro

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

“Vijest” o smrti kladuškog načelnika Fikreta Abdića proširila se sa Facebook profila i stranica na portale. Medijski navodi o njegovoj smrti ili hospitalizaciji brzo su demantovani.

Na Facebook stranici Ju tube je 16.11. objavljena tvrdnja da je umro Fikret Abdić, aktuelni načelnik Velike Kladuše, koji je ponovo izabran na ovu funkciju na izborima održanim u nedjelju, 15. novembra. Tvrdnja da je Abdić umro dodata je uz prenošenje statusa objavljenog u Facebook grupi PODRŠKA dr. sc. JASMINU HUŠIĆU ZA IZBOR NAČELNIKA OPŠTINE VELIKA KLADUŠA, koji se zapravo odnosi na činjenicu da je Jasmin Hušić, Abdićev protukandidat, izgubio izbore:

Umro fikret abdic.


 

Ova objava stranice Ju tube nije zabilježila interakcije. Nedugo nakon toga, na Facebook profilu Almir Keserovic također je objavljena tvrdnja da je Fikret Abdić umro “prema bolnici u Zagrebu”:

Dobio sam informacije da je ratni zločinac.. Fikret Abdić sinoć umro prema bolnici u Zagrebu...jos se šuti i Čudno je baš ne rakole se previše…

Istoga dana, anonimni portal Glas regije objavio je članak u kojem se navodi da je Abdić umro od posljedica srčanog udara, te da je bio u bolnici u Karlovcu:

Umro ratni zločinac Fikret Abdić – Babo?

Društvenim mrežama kruži informacija da je osuđeni ratni zločinac Fikret Abdić – Babo izgubio životnu bitku. Nezvanično saznajemo da je preminuo usljed posljedica srčanog udara u bolnici u Karlovcu. Tokom noći očekujemo zvanične informacije.

Vrijedi napomenuti da je Abdić na lokalnim izborima koji su održani jučer dobio podršku građana Velike Kladuše za svog drugi mandat na poziciji načelnika opštine.

Ovaj članak prenijeli su (mahom anonimni) portali Cenzura, USK danas, Ljepota Islama, Religis, DN Vijesti, Ad Basante i Izdvojeno

Portal Hayat je nešto kasnije tog dana objavio članak u kojem se navodi da je Abdić u kritičnom stanju i da je hospitaliziran. U članku se kaže da je navode potvrdio njegov advokat Hamdija Veladžić, i da je Abdić primljen u zagrebačku bolnicu Sestre milosrdnice:

POTVRĐENO ZA HAYAT.BA: FIKRET ABDIĆ U KRITIČNOM STANJU

Fikretu Abdiću, osuđenom ratnom zločincu, pogoršalo se zdravstveno stanje zbog čega je hitno hospitaliziran u bolnicu.

Ovu informaciju za Hayat.ba potvrdio je njegov advokat Hamdija Veladžić.

Kako nam je kazao, Abdić je imao srčani udar i u kritičnom je stanju.

Nalazi se u Bolničkom centru Sestre milosrdnice u Zagrebu.

Ovaj članak prenijeli su, između ostalog, portali Cazin, Crna Hronika, Bišćani, Krupljani, Depo i UNS

Portal Oslobođenje prenio je Hayatov članak, opremljen naslovom:

Preminuo Fikret Abdić

U članku se navodi da je Abdić u kritičnom stanju, ali ne i da je umro. Do vremena pisanja ove analize, članak je uklonjen sa portala Oslobođenja.

Šta su činjenice?

Fikret Abdić, aktuelni načelnik općine Velika Kladuša, koji je 2002. godine osuđen za ratne zločine, kandidovao se ponovo za poziciju načelnika na Lokalnim izborima 2020. ispred Laburističke stranke BiH, čiji je i predsjednik. 

Abdić je prije kampanje bio pritvoren u Kazneno-popravnom zavodu Bihać zbog sumnji u umiješanost u koruptivne radnje, odakle je pušten nakon što su Centralna izborna komisija BiH (CIK) i Kantonalni sud Unsko-sanskog kantona dopustili da Abdić učestvuje u predizbornoj kampanji. Prema podacima CIK-a od 16.11, nakon što je obrađeno 96,7% glasova na Lokalnim izborima 2020. godine u Velikoj Kladuši, Abdić je osvojio 44,15% glasova, dok je njegov protivnik dobio 42,06%. 

Nakon što se pojavila tvrdnja da je Abdić u kritičnom stanju i da je smješten u Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice u Zagrebu, telefonski smo kontaktirali ovu instituciju. Iz sve tri njene jedinice - Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice, Klinika za traumatologiju Zagreb i Klinika za tumore - dobili smo odgovor da Abdić nije primljen ni u jednu od njih.  

Kako se u nekim objavama tvrdilo i da je Abdić smješten u bolnicu u Karlovcu, kontaktirali smo i Opću bolnicu Karlovac, gdje smo dobili isti odgovor. 

Pokušali smo kontaktirati advokata Hamdiju Veladžića putem njegovog javno dostupnog kontakt-telefona na Indeksu biznisa BiH. Telefonska linija je bila zauzeta svaki put kada smo pokušali dobiti ovaj broj, te odgovor nismo uspjeli dobiti. 

Javili smo se i redakciji Hayata sa upitom da li postoji dokumentovani trag potvrde Veladžićevih navoda. Odgovor urednika portala Hayat, Amira Saletovića prenosimo u cjelosti:

Poštovani,

naša novinarka Edina Bakić je informaciju o zdravstvenom stanju Fikreta Abdića dobila od advokata Hamdije Veladžića.

Naime, jučer (ponedjeljak) od večernjih sati pojavile su se priče o pogoršanom zdravstvenom stanju Fikreta Abdića. Više puta smo pokušali kontaktirati advokata Veladžića, od kojeg smo i ranije dobivali informacije o Abdiću, no nije se javljao na telefonske pozive.

Kasno navečer Veladžić je kontaktirao našu novinarku i predočio joj informacije koje smo objavili.

Čudno u cijeloj situaciji je i to da se već jutros advokat Veladžić ni nama, kao ni kolegama iz drugih redakcija koji su ga kontaktirali, nije više izjašnjavao kao njegov advokat!

No, očito nakon interesovanja medija ponovo nas je kontaktirao i dao nove informacije o zdravlju Fikreta Abdića koje nismo objavili jer nam je njegov postupak “jesam”-“nisam Fikretov advokat”, bio vrlo sumnjiv.

Kasnije je uslijedila i reakcija iz Općine Velika Kladuša koju smo uredno objavili, a u kojoj su demantirali pisanja da je zdravstveno ugrožen, pa čak i preminuo, kako su objavili neki drugi mediji.

https://hayat.ba/abdic-nije-umro-iz-opcine-velika-kladusa-demantirali-lazne-vijesti/293927/

Na web stranici Općine Velika Kladuša 17.11. objavljeno je Saopćenje za javnost u kojem se navodi da je Abdić živ i da obavlja svoje radne obaveze:

Općinski načelnik Fikret Abdić je živ i zdrav i obavlja svoje redovne radne obaveze u organu uprave Općine Velika Kladuša.

Oštro demantiramo lažne medijske navode o zdravstvenom stanju Općinskog načelnika.

Na portalu Klix 17.11. objavljen je i demant kćerke Fikreta Abdića, Edine Dunje, koja je potvrdila da je njen otac dobro:

Jutros smo kontaktirali Fikretovu kćerku Edinu koja je kazala da je sramota čitati takve informacije koje mogu izazvati veliki problem porodici.

"Bilo bi dobro da političke elite, koje su se udružile u Kladuši, priznaju poraz. Dobio je izbore u Velikoj Kladuši i sve ovo je gnusno. Sramota je što su bosanski mediji, a vi ste jedini pitali člana familije o njegovom stanju, uopće pisali o ovome i ovo je sramota velika. Da sinoć nisam mogla nazvati i provjeriti kako je, ko zna šta bi se dogodilo. Sramota", kazala je za Klix.ba.

Na kraju je dodala da je Fikret Abdić na poslu u općini gdje trenutno radi te da je dobrog zdravstvenog stanja kao i sinoć što je bio kada su se pojavile dezinformacije o njegovom zdravstvenom stanju.

Tvrdnju da je Fikret Abdić umro ocjenjujemo kao lažnu vijest. Portali koji su prenijeli ovu tvrdnju dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

Članak portala Oslobođenje dobija ocjenu klikbejt zbog naslova koji se ne slaže sa ostatkom teksta, kao i ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

Kako je portal Hayat dobio odgovor o lošem zdravstvenom stanju od osobe koja se predstavlja kao advokat Fikreta Abdića, koji se dan nakon toga više nije javljao na telefon ni nama, a ni Hayatovoj redakciji, tvrdnja iznesena u njihovom članku dobija ocjenu greška. Istu ocjenu dobijaju i portali koji su vijest prenijeli sa Hayata u izvornom obliku. 

Napomena (dodata 18.11.2020. nakon objave analize)

Članci portala Hayat i Oslobođenje su izmijenjeni te im je dodata i ocjena ispravljeno. Hayat je svoj članak izmijenio na način da je na linku prvobitnog teksta objavljen novi, u kom se prenosi demant iz općine Velika Kladuša.  Oslobođenje je, pak, na istom linku na kom se nalazila lažna vijest o smrti Fikreta Abdića objavilo vijest o smrti tuzlanskog infektologa Jovana Petkovića:

Napomena: 19.11.2020.

Nakon objave analize, čitaoci su nam skrenuli pažnju da Fikret Abdić nije predsjednik Laburističke stranke BiH. Predsjednica stranke je Elvira Abdić Jelenović (link). Također, Abdić je iz KZP Bihać pušten jer je odbijen prijedlog tužioca da mu se produži pritvor (link). 

Napomena: 25.12.2020.

Nakon objave naše analize, portal Crna hronika objavio je ispravku u članku, zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno. 

Napomena: 26.02.2021.

Portal Samo Provjereno objavio je ispravke u članku, zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno. 

(raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 16.11.2020

Glas Regije: Umro ratni zločinac Fikret Abdić – Babo?

Društvenim mrežama kruži informacija da je osuđeni ratni zločinac Fikret Abdić – Babo izgubio životnu bitku.

 • Lažna vijest
Greška 16.11.2020

Hayat: POTVRĐENO ZA HAYAT.BA: FIKRET ABDIĆ U KRITIČNOM STANJU

Fikretu Abdiću, osuđenom ratnom zločincu, pogoršalo se zdravstveno stanje zbog čega je hitno hospitaliziran u bolnicu.

 • Greška
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 17.11.2020

Cenzura: http://cenzura.ba/umro-ratni-zlocinac-fikret-abdic/

Umro ratni zločinac Fikret Abdić?

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 16.11.2020

USK danas: Načelnik Velike Kladuše, presuđenibratni zločinac, Fikret Abdić je umro ???

Drustvenim mrežama se širi vijest da je umro osuđeni ratni zločinac Fikret Abdić Babo.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 16.11.2020

Ljepota Islama: UMRO RATNI ZLOČINAC FIKRET ABDIĆ?

Zločinac i izdajnik 29. septembra 1993. preuzeo je vlast u Velikoj Kladuši, s namjerom da to učini i u Bihaću, te je uspostavio tzv. “autonomnu pokraj...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 17.11.2020

Religis: UMRO RATNI ZLOČINAC I IZDAJNIK FIKRET ABDIĆ?

Vijest je objavio portal glasbosanski.ba. Drustvenim mrežama se širi vijest da je osuđeni ratni zločinac Fikret Abdić Babo. Navodno je je umro u Karlo...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 16.11.2020

Dnvijesti: NEZVANIČNO: Umro ratni zločinac Fikret Abdić

Društvenim mrežama se širi vijest da je umro osuđeni ratni zločinac Fikret Abdić Babo. Navodno je umro u Karlovcu od posljedica moždanog udara.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 16.11.2020

Izdvojeno: IPAK NIJE UMRO: Ratni zločinac Fikret Abdić u kritičnom stanju nakon srčanog udara

Informaciju je potvrdio je njegov advokat Hamdija Veladžić. Nalazi se u Bolničkom centru Sestre milosrdnice u Zagrebu

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 17.11.2020

Ad Basante: NEZVANIČNO: Umro ratni zločinac Fikret Abdić

Društvenim mrežama se širi vijest da je umro osuđeni ratni zločinac Fikret Abdić Babo. Navodno je umro u Karlovcu od posljedica moždanog udara.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 16.11.2020

Oslobođenje: Preminuo Fikret Abdić

Kako nam je kazao, Abdić je imao srčani udar i u kritičnom je stanju.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Greška 17.11.2020

Glas Bosanski: Fikret Abdić je ipak živ ali u teškom stanju

OVO JE PROVJERENO

 • Greška
Greška 17.11.2020

Preporod: Advokat Hamdija Veladžić potvrdio: Fikret Abdić u kritičnom stanju

Fikretu Abdiću, osuđenom ratnom zločincu, pogoršalo se zdravstveno stanje zbog čega je hitno hospitaliziran u bolnicu.

 • Greška
Greška 16.11.2020

Crna Hronika: FIKRET ABDIĆ IMAO SRČANI UDAR, U KRITIČNOM JE STANJU!

Fikretu Abdiću, osuđenom ratnom zločincu, pogoršalo se zdravstveno stanje zbog čega je hitno hospitaliziran u bolnicu

 • Greška
 • Ispravljeno
Greška 17.11.2020

USK Info: POTVRĐENO ZA HAYAT FIKRET ABDIĆ IMAO SRČANI UDAR, U KRITIČNOM JE STANJU

Fikretu Abdiću, načelniku općine Velika Kladuša i osuđenom ratnom zločincu, pogoršalo se zdravstveno stanje zbog čega je hitno hospitaliziran u bolnic...

 • Greška
Greška 16.11.2020

Bišćani: Potvrđeno: Osuđeni ratni zločinac Fikret Abdić u kritičnom stanju

Fikretu Abdiću, osuđenom ratnom zločincu, pogoršalo se zdravstveno stanje zbog čega je hitno hospitaliziran u bolnicu.

 • Greška
Greška 16.11.2020

Orizare News: POTVRĐENO: Fikret Abdić u kritičnom stanju

Fikretu Abdiću, osuđenom ratnom zločincu, pogoršalo se zdravstveno stanje zbog čega je hitno hospitaliziran u bolnicu.

 • Greška
Greška 17.11.2020

Cazin.ba: POTVRĐENO ZA HAYAT: FIKRET ABDIĆ U KRITIČNOM STANJU

Fikretu Abdiću, osuđenom ratnom zločincu, pogoršalo se zdravstveno stanje zbog čega je hitno hospitaliziran u bolnicu.

 • Greška
Greška 16.11.2020

Krajina (.ba): POTVRĐENO ZA HAYAT.BA: FIKRET ABDIĆ U KRITIČNOM STANJU

Fikretu Abdiću, osuđenom ratnom zločincu, pogoršalo se zdravstveno stanje zbog čega je hitno hospitaliziran u bolnicu.

 • Greška
Greška 16.11.2020

Preokret: U ZAGREBAČKOJ BOLNICI: Fikret Abdić u kritičnom stanju

Fikretu Abdiću, nekadašnjem lideru Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, osuđenom ratnom zločincu i načelniku Velike Kladuše pogoršalo se zdravstveno sta...

 • Greška
Greška 17.11.2020

Krupljani: Fikret Abdić imao srčani udar, u kritičnom je stanju

Fikretu Abdiću, načelniku općine Velika Kladuša i osuđenom ratnom zločincu, pogoršalo se zdravstveno stanje zbog čega je hitno hospitaliziran u bolnic...

 • Greška
Greška 17.11.2020

Samo Provjereno: POTVRĐENO: FIKRET ABDIĆ U KRITIČNOM STANJU

Fikretu Abdiću, osuđen0m r0tnom zl0čincu, pogoršalo se zdravstveno stanje zbog čega je hitno hospitaliziran u bolnicu.

 • Greška
 • Ispravljeno
Greška 17.11.2020

USN: POTVRĐENO: FIKRET ABDIĆ U KRITIČNOM STANJU

Fikretu Abdiću, osuđenom ratnom zl*čincu, pogoršalo se zdravstveno stanje zbog čega je hitno hospitaliziran u bolnicu.

 • Greška
Greška 17.11.2020

Sarajevo Grad: POTVRĐENO ZA HAYAT.BA: FIKRET ABDIĆ U KRITIČNOM STANJU

Društvenim mrežama danas je kružila informacija da je Fikret Abdić, osuđeni ratni zločinac, preminuo od posljedica srčanog udara.

 • Greška
Greška 17.11.2020

Depo: Gdje je nestao Fikret Abdić: Advokat tvrdi da je imao srčani udar

Novinari su kontaktirali tu bolnicu gdje je potvrđeno da Abdić nije kod njih primljen

 • Greška
Greška 17.11.2020

Mojusk: Potvrđeno: Osuđeni ratni zločinac Fikret Abdić u kritičnom stanju

Fikretu Abdiću, osuđenom ratnom zločincu, pogoršalo se zdravstveno stanje zbog čega je hitno hospitaliziran u bolnicu.

 • Greška
Prenošenje lažnih vijesti 16.11.2020

Senzor: Preminuo Fikret Abdić

Ratni zločinac Fikret Abdić preminuo je danas u 82. godini života.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Greška 17.11.2020

Politički: Fikret Abdić u kritičnom stanju. Imao srčani udar

Osuđen je 2002. godine u Karlovcu na 15 godina robije zbog ratnih zločina.

 • Greška