Finansijski direktori Pfizera i Moderne nisu podnijeli ostavke 

Facebook objava o podnošenju ostavki finansijskih direktora Pfizera i Moderne u aprilu postala je viralna iako ne sadrži navode o izvorima niti bilo kakve dokaze koji bi uputili na porijeklo ovih informacija. 

Facebook objava od 25. aprila 2022. godine, koja potiče s profila Vesnica Curguz i koja govori o navodnim ostavkama finansijskih direktora Pfizera i Moderne, postala je viralna na ovoj društvenoj mreži. U objavi se navodi: 

Finansijski direktori Pfizer i Moderne dali su ostavke u posljednja 72 sata ...BOMBAAA 

Za vrlo kratko vrijeme, objava je postala viralna uprkos činjenici da ne sadrži nikakve informacije o porijeklu ili dokaze ovih navoda. Tako je, do momenta pisanja ove analize, objava zabilježila preko 700 interakcija, od čega 101 podjelu. 

Je li direktor Pfizera dao ostavku u aprilu?

Finansijski direktor Pfizera je, ustvari, funkcija koja bi odgovarala glavnom finansijskom direktoru Pfizera, koju je do novembra 2021. obnašao Frank D’Amelio, kada je i saopšteno da se povukao s ove pozicije. On je, prema zvaničnim podacima objavljenim na Pfizerovoj stranici, ovu funkciju obnašao od 2007. godine. Na zvaničnoj stranici Pfizera 17. novembra 2021. godine objavljena je obavijest u kojoj se navodi:

Pfizer Inc. (NYSE: PFE) je danas objavio da će se Frank D’Amelio povući s pozicije glavnog finansijskog direktora i izvršnog potpredsjednika globalnog snabdijevanja u Pfizeru nakon skoro 15 godina zapažene karijere u kompaniji. Pfizer je pokrenuo eksternu potragu za novim glavnim finansijskim direktorom i D’Amelio se složio da ostane uključen u ovaj proces i služi kao konsultant tokom tranzicije. S D'Amelijevim planiranim odlaskom i njegovim značajnim doprinosom Pfizerovim proizvodnim mogućnostima, kompanija je donijela odluku da imenuje Mikea McDermotta, izvršnog potpredsjednika i glavnog globalnog direktora za nabavku, da se pridruži Pfizerovom izvršnom liderskom timu, koji odgovara predsjedniku i izvršnom direktoru Albertu Bourli od 1. januara 2022.

Dakle, od januara je ovu funkciju obnašao Mike McDermott, a u saopštenju za javnost na zvaničnoj stranici Pfizera, koje je objavljeno 11. aprila 2022. godine, navedeno je da je Pfizer imenovao Davida M. Dentona za glavnog finansijskog direktora.

Pfizer Inc. (NYSE: PFE) je danas objavio da će se David M. Denton pridružiti kompaniji kao glavni finansijski direktor (CFO) i izvršni potpredsjednik od 2. maja 2022. godine. G. Denton će biti član Pfizerovog izvršnog rukovodstva, koji će odgovarati predsjedavajućem i glavnom izvršnom direktoru Albertu Bourli.

Odluka o imenovanju novog finansijskog direktora objavljena je, dakle, 11. aprila, a on će funkciju preuzeti 2. maja. Nema informacija o tome da je on podnio ostavku ili da neće preuzeti funkciju na koju je tek imenovan, kao ni da je njegov prethodnik McDermott podnio ostavku.

Direktor koji jeste dao ostavku je Frank D’Amelio, koji je to uradio još u novembru 2021. godine, što je od početka javno dostupna informacija, te se ne radi ni o kakvoj “bombi” koja se desila aprilu 2022. godine.

Je li direktor Moderne dao ostavku u aprilu?

Što se tiče navodne ostavke finansijskog direktora Moderne, o kojem je također bilo riječi u viralnim objavama, ni u ovom slučaju ne postoje dokazi za takve navode. Jedine dostupne informacije ukazuju da ovi navodi nisu tačni. 

Na zvaničnoj stranici Moderne stoji da je glavni finansijski direktor David Meline.

David Meline
Glavni finansijski službenik
Kao glavni finansijski direktor, David Meline nadgleda funkcije finansija, razvoja poslovanja i poslovnih usluga u Moderni.

G. Meline je prethodno bio glavni finansijski direktor i EVP u Amgenu od 2014. do 2019. U Amgenu je bio odgovoran za sve finansije, informacione sisteme i globalne poslovne usluge u 100 zemalja. U ovoj ulozi, gospodin Meline je vodio transformaciju u cijelom preduzeću uz povećanje rasta i produktivnosti i smanjenje vremena razvojnog ciklusa. 

Na zvaničnim stranicama Moderne ne postoje informacije o ostavkama finansijskog direktora ove kompanije. 

Također, kako pokazuje pretraga, informacije o ostavkama finansijskih direktora Pfizera i Moderne tokom aprila nisu objavljene ni u jednom domaćem, regionalnom, kao ni stranom mediju

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnje da su “direktori Pfizer i Moderne dali ostavke u posljednja 72 sata” ocjenjujemo kao lažnu vijest

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Alena Beširević Objavljeno: 29. 04. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 3 sedmicu

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Diskreditacija satirom koja to nije, rat u Ukrajini i teorije zavjere o pandemiji

Dezinformacije o ratu u Ukrajini i dalje su najbrojnije među manipulativnim...

Dezinformacija
Svastika na zastavama finskog vazduhoplovstva nema veze s nacizmom

Iako se uglavnom povezuje s nacističkom Njemačkom, simbol svastike se u raz...

Dezinformacija Manipulisanje činjenicama
Lažna vijest
Doktor Aleksandar Babić: Dezinformacije o pandemiji pod krinkom medicinskog autoriteta

Doktor Aleksandar Babić na svojim nalozima na društvenim mrežama redovno di...

Lažna vijest Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me