Finski tenkovi na viralnom videu nisu transportovani na granicu s Rusijom, već na vojnu vježbu

Snimak koji su objavili pojedini mediji i korisnici/e društvenih mreža ne prikazuje transport tenkova finske vojske ka granici s Rusijom, već ka zapadu zemlje, gdje je održana ranije planirana vojna vježba.

Foto: Freepik

Na portalu Novosti (.rs) 4. maja 2022. godine objavljen je članak u kome se tvrdi da Finska premješta tenkove i oklopne transportere na granicu s Rusijom. Članak sadrži i video koji to navodno potvrđuje.

DESETINE TENKOVA I OKLOPNIH TRANSPORTERA NA PUTU: Finska premešta oklopne jedinice na granicu sa Rusijom (VIDEO)

NA ruskim društvenim mrežama pojavili su snimci pokreta finske armije ka granici sa Rusijom.

Na železničkim platformama primećeno je nekoliko desetina tenkova "leopard", pešadijskih oklopnih vozila i drugih oklopnih vozila.

Rusija je 24. februara započela vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin nazvao je njen cilj „zaštitom ljudi koji su bili izloženi genocidu od strane režima u Kijevu osam godina“.

Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“.

Skoro identične članke objavili su i portali B92, Sandžak Bosna i 365 Srbija. Ovi su mediji svoje članke opremili naslovom sa znakom pitanja. Ipak, u njima se tvrdi da snimak prikazuje kretanje finske armije ka granici s Rusijom. 

Tenkovi i oklopna vozila idu ka Rusiji? VIDEO

Članci ovih medija sadrže i informaciju da su Finska i Švedska pokrenule proceduru ulaska u NATO.

Nešto drugačije verzije ovog članka objavili su Mondo (.rs), Mondo (.me), Crni bombarder i Srbija danas. U ovim člancima navodi se da se na osnovu videosnimaka može zaključiti da je Finska skoro polovinu svojih oklopnih snaga poslala na finsko-rusku granicu.

Mondo (.rs), Mondo (.me) i Crni bombarder u svojim naslovima pominju čak i opštu mobilizaciju.

OPŠTA MOBILIZACIJA?! FINSKA ŠALJE TEŠKO NAORUŽANJE NA GRANICU SA RUSIJOM - Vozovi natovareni tenkovima već su na putu!

Video na kome se tenkovi transportuju vozom dijelio se i na društvenim mrežama uz opise u kojima se navodi da mediji javljaju da Finska premješta vojnu tehniku na granicu s Rusijom. (link, link).

 


Šta su činjenice?


Snimak koji su objavili pomenuti mediji zaista prikazuje finske tenkove koji se transportuju vozom, ali ne prema granici s Rusijom, već prema zapadu zemlje. Takođe, njihovo prebacivanje nema nikakve veze s ratom u Ukrajini niti je motivisano strahom od ruskog napada. Riječ je o ranije zakazanoj godišnjoj vojnoj vježbi, koja se održavala na zapadu zemlje. Granica Finske s  Rusijom nalazi se na istoku te zemlje. Ovo su potvrdile i finske oružane snage na svom zvaničnom Twitter nalogu.

Internetom kruži snimak za koji se tvrdi da prikazuje tenkove koji se prebacuju na granice Finske. Ovo nije istina. Tenkovi su bili transportovani na mehanizovanu vojnu vježbu Arrow 22. Vježba se održava u mjestima Niinisalo i Säkylä. Više informacija na našoj web stranici.

Tweet sadrži i link na članak objavljen 14. aprila, u kome se navodi da će vježba biti održana od 2. do 13. maja te da će u njoj učestvovati oružane snage Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Američkih Država, Estonije i Letonije.

Pukovnik u finskoj vojsci Rainer Kuosmanen objavio je fotografije tenkova na svom Twitter nalogu 2. maja, navodeći u opisu da se jedinice oklopne brigade tradicionalno transportuju vozom. Takođe je naveo da se transport vrši radi vojne vježbe Arrow 22.

Video koji je objavljen u analiziranim člancima prethodno se uz identične tvrdnje dijelio i na drugim jezicima, o čemu su pisali dpa Njemačka, dpa Belgija, AP i Reuters

Kako navodi dpa na njemačkom, video je nastao u Tampereu, a detalji okoline ukazuju da se voz kreće ka zapadu.  

Video je snimljen u finskom gradu Tampere, koji se nalazi oko 70 km jugoistočno od Niinisala. Detalji okoline, poput visokih zgrada, željezničkih mostova i dimnjaka, koji se mogu vidjeti i na Google map servisu, pokazuju da voz ide na zapad.

Ova platforma za provjeru činjenica navodi i da je finski portal MTV Uutiset izvijestio da je voz  kroz Tampere prošao tokom vikenda prije 4. maja. MTV Uutiset u svom članku demantuje tvrdnje da je riječ o transportu tenkova na granicu s Rusijom.  

I AP u svojoj analizi navodi da je snimak nastao u Tampereu.

No, voz je bio na putu za Niinisalo, koji je u suprotnom smjeru od Rusije. Geolokacijsko pretraživanje potvrđuje da je video snimljen u Tampereu.

"Mogu potvrditi da su na snimku zaista tenkovi koji se prebacuju na vježbu Arrow 22", potvrdila je e-mailom Erikka Mannila, šefica za odnose sa javnošću u finskoj vojsci.


Shodno navedenom, tvrdnju da Finska prebacuje oklopne jedinice na granicu s Rusijom te da se to vidi na snimcima pokreta finske vojske, objavljenu u članku portala Novosti (.rs), ocjenjujemo kao lažnu vijest. Na snimcima se vidi prebacivanje vojne mehanizacije na vojnu vježbu koja je održana daleko od ruske granice. Ostale objave ove tvrdnje dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

Napomena

16.5.2022. Portal Novosti (.rs) je u međuvremenu izmijenio članak, on sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

17.5.2022. Članci portala Srbija danas i 365 Srbija su u međuvremenu izmijenjeni, sadrže tačne informacije pa dobijaju i ocjenu ispravljeno.

18.5.2022. Portali B92 i Mondo (.rs) su u međuvremenu iznijenili članake, oni sadrže tačne informacije pa dobijaju i ocjenu ispravljeno.

28.07.2023. Portal Mondo (.me) je ispravio netačne tvrdnje u članku te je članku dodana i ocjena ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Manojlović Objavljeno: 13. 05. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 4 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
“Putinova jahta” primijećena je u turskoj luci Tuzla

Objava ruskog tajkuna u egzilu na društvenim mrežama o tome da je jahta Vla...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Eksperti koji “promovišu” preparat za erektilnu disfunkciju su izmišljeni

Preparat koji navodno eliminiše erektilnu disfunkciju promoviše se u tekstu...

Lažna vijest
Analiza
Novi serijal Raskrinkavanja: Kako mediji izvještavaju o femicidu?

Na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama objavljujemo prvu analiz...

Preko margine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me