Fotografija “beogradske Aja Sofije” ipak je iz Egipta

Društvenim mrežama i medijima se godinama objavljuju priče o beogradskoj Batal džamiji na čijem je mjestu sagrađena Narodna skupština, uz fotografiju koja zapravo prikazuje Kairo, a ne Beograd.

Na Facebook stranici Vjera Narod Domovina, 4.2.2022. objavljen je screenshot koji prikazuje fotografiju džamije sa tekstom na francuskom jeziku. Ispod je ispisan sljedeći tekst:

Vjerovali ili ne, na mjestu današnje Skupštine u Beogradu nekada se nalazila Batal džamija, najljepša i najveća građevina u Srbiji, kako su je opisivali putopisci tog doba.

Batal džamiju izgradio je imućni beogradski nazor Ejnehan-beg 1585. godine i nazvao je svojim imenom pod kojim je bila poznata sve do 1789. godine.

Iz samog screenshota nije jasno da li prikazuje članak nekog portala ili nešto drugo. Prevod teksta ispisanog na fotografiji na francuskom jeziku glasi: 

ISTOČNA KAMPANJA 1914-15-1916

Opšti pogled na BEOGRAD

(Glavni grad Srbije)

Istu su priču uz ovu fotografiju od tada podijelile desetine profila i neke Facebook stranice.


Šta fotografija prikazuje?

Viralna fotografija uz istu priču o beogradskoj džamiji kruži internetom već nekoliko godina. Najranija takva objava je sa Facebook profila Ismet Iso Fočaković od 31.1.2018.

Ova fotografija je, uz implikacije da prikazuje Beograd, prema trenutno javnim podacima, prvi put objavljena u formi medijskog izvještaja na portalu Sandžak Press 1.2.2018. Od tada su brojne stranice i profili na društvenim mrežama objavljivali priče o beogradskoj Batal džamiji, opremljene navedenom fotografijom.

Kako piše Mirjana Roter-Blagojević u knjizi “Gradovi u evoluciji”, Batal džamija, prvobitno poznata kao Ejnehan-begova džamija, jeste postojala u Beogradu i nalazila se na mjestu današnje skupštine:

“Sve džamije su bile uništene, ostala je samo Bajrakli džamija (koja danas postoji u Gospodar Jevremovoj) i Batal džamija (koja je kasnije uništena - današnje područje zgrade Narodne skupštine).”

Džamija sa fotografije, međutim, nije beogradska Batal džamija. Prema bazi podataka Fine Art America, ova fotografija prikazuje džamiju u glavnom gradu Egipta oko 1875. godine i djelo je fotografa Felixa Bonfillsa. 

Prema članku na stranici 011info, “beogradska Aja Sofija” dosta se razlikovala od fotografije koja kruži internetom. Članak donosi crtež beogradske džamije koji je nacrtao Konstantin Jovanović, arhitekta zgrade Narodne skupštine. Prema članku, džamija je uništena 1869. ili 1878. godine. 

Iako ne postoje eksplicitne tvrdnje u kojima se to navodi, navedenim objavama se implicira da priložena fotografija džamije prikazuje nekadašnju beogradsku Batal džamiju. Sve objave o toj džamiji, opremljene pogrešnom fotografijom, dobijaju ocjenu manipulisanje činjenicama

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Maida Salkanović Objavljeno: 25. 02. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Svjetska zdravstvena organizacija nije “upozorila” da bebe vakcinisanih majki imaju srčane probleme

Portal Provjeri manipulativno je doveo u vezu saopštenje Svjetske zdravstve...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama
Prenošenje lažnih vijesti
Vojnik na viralnoj slici ne nosi magarca jer je “zona minirana”

Na društvenim mrežama dijeli se slika vojnika koji nosi magarca na leđima....

Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Analiza
Pregled sedmice: Lažne vijesti iz Ukrajine, opasne tvrdnje o “lijekovima” i bizarne teorije o udaljenosti Sunca

U prethodnoj sedmici Raskrinkavanje se bavilo medijskim izvještavanjem o in...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me